Mites ne SS:n onnistumiset?
Sä olet vuosien varrella täällä kertonut miten meni pielee se, tää ja tuo kasvusto silloin ja sillloin, mutta onko niitä onnistumisia tullut? Mitkä on SS:n satoennätyksiä ja hyviä vuosia?
2017 taitaa olla hänen viimeinen onnistuminen..
Aika lähellä oikein. Aika harvoja onnistumisia on päässyt todentamaan. Mutta silloin 2017 oli öljy- ja syyskasveja lähinnä, ruis SU Performer ei ollut mikään suorittaja, Ceylon tuotti erinomaisesti.
2017 vuonna: Kevätrypsi 1100 kg, kevätrapsi 2200 kg, huonompi syysrapsi Imistar 2000 kg , DK Sensei syysrapsi jopa 3000 kg (oma ennätys). Kevätrapsilla ennätys oli 2660 kg, DK 7130 - lajike, 2016. 2,45ha keskisato. Kevätviljoista erityisen onnistuneita mieleen ovat jääneet Elmeri-ohra ( 2015 ja 2016) ja takavuosilta Zebra-kevätvehnä (2015) . Kevätviljoista on 2018 lähtien lähinnä heikkoja satoja 800 kg:sta lähtien havainnoissa.
Mutta syysvehnää on tullut näinä 2018 vuodenkin jälkeisinä kuivina kesinä ihan hyvin, paitsi vuonna 2022, vain muutaman tonnin sato siemeneksi. Silloin tilalle kylvettyä rypsiä tuli pohjanmaalaisittain niukasti, mutta eteläsuomalaisittain ihan hyvin. 1800-1900 kg/ha. Synthia. Eli ei ollut juurikaan vuonna 2022 viljoja, jotka olisivat voineet hyötyä paremmasta kesästä. Ceylonissa on se piirre, että voi nähdä, että eri kasvukausina Ceylonilla todella voi toistuvasti päästä sen luontaiseen maksimiin, joka meillä on ehkä runsaat 6 t/ha. Mutta se nakuttelee niin tasaisesti niitä satoja vuodesta toiseen, että lajiketta täytyy ihailla. Saatiin meillä Linna-
syysvehnällä 5,5 tonnin satoja jo 1960-luvun puolella. Mutta aika usein myös talvituhoja oli. 1990-luvulla ei tahtonut onnistua millään. (Edit: Linna siis on syysvehnä, ei kevätvehnä)
Ruisennätys on niinkin kaukaa kuin 2010. Evolo, 5600kg/ha. Tavanomaisista rukiista, kuten Anna, Elvi, Riihi, Matador, maksimisadot 1993 lähtien joka vuonna 4200-4500 kg/ha, mukana 2013. Evolo vaan tuntui ihmeeltä, ja tuli semmoinen tyhmänahneus ottaa hybridiä viljelyyn. Sen Evolon onnistumisen jälkeen kymmenen vuotta toivorikkaana hybridejä ja toisarvoisille palstoille Reettaa, Reettaa tuli jokaisena vuotena 2011-2021 enemmän kuin hybridejä, ja Reetan huippu hylätyn lantalan tyhjennysalueella myös tuo 5600 kg/ha ! Hybridit toivat torajyväongelman jopa kevätviljoihin, samaan aikaan rock'roll - viljelijät saivat kymppitonnareillaan korkeat markkinahinnat tasoittumaan, joten 2022 bye-bye - rukiinviljelylle. Eikä tule takaisin. Tavanomaisen rukiin vakaa neljän tonnin sato sakolukuriskillä ja laonherkkänä ei ole enää kiinnostava. Peittokasvina on ollut jopa 10 ha muutamana kertana tuon jälkeen, mutta olen ajanut keväällä ylös, on niin herkkä puolikkaallekin glyfolle.
Ainoa 2018 jälkeinen onnistuminen ohralla oli 2019 Melius ja Elmeri. Silloin oli ensimmäistä kertaa Melius-ohraa. Melius kasvoi samaa tahtia kuin Elmeri, mutta isompi jyväkoko, isompi hl-paino ja helpompi puida. 6 t keskisato (noin 10 ha). Kaarle ja Vertti eivät päässeet edes kolmeen tonniin. Siinä näkyy monitahoisen ( pl. Elmeri) ja kaksitahoisen eroa kuivahkossa savessa. Elmerillä kuitenkin edelleen on oma satoennätys, karvan yli 6,5 tonnia. Sen puiminen on hankalaa, ne kuivaneen takkuiset sitkeän nahkeat tyvilehdet tukkivat terää, uudehko Claasin terälaite meinasi hajota, luulin, että vain Sampon terä alkaa rynkyttää, mutta että Claaskin...
No, Melius oli vastaavasti erittäin ikävä 2020 vuonna, mutta olisi ehkä voinut olla jatkoonkin mahdollisuus, mutta ohran viljelyhalukkuus väheni, silloin tuli näitä maksuvaikeuksia ohratoimituksissa. Meliuksen vieressä Feedway tuntui vaatimattomammalta, ja yhtä sadokkaalta. Elmeri ehdottomasti oli virhe jättää pois, on kuivalla ja toisaikaisella peltoheitolla hyvä. Aikaisemmalle ohralle kuitenkin olisi tarvetta, koska syysvehnäkierron aloittaminen vaatisi hiukan aikaisempaa puintia, että kerkiää ruiskutella ja kyntää ja niin edes päin. . No, Vertit, Hermannit, jos ennen 2018 niiden satotaso oli kolme tonnia, niin viime vuodet vain yksi tonni. Aikainen kevätvehnä, Iisakki, oli erittäin lupaava, muuten nollasatoisina kevätviljavuosina, mutta ei kelvannut leipävehnän ostajalle oikein millään. Luovuin siitä sitten. No, kollegoilta kuulin, että juu siellä ja siellä kelpasi hyvin. Ei täällä. Ei sen aikaiselle meklarille.
Nyt on Lene-ohraa kokeeksi. Miksi ? Koska mä voin.
-SS-