Jos puhutaan remontista yleisellä tasolla, niin silloin olisi asioiden tultava paremmmaksi. Harva suunnittelee kotinsa remontointia sillain, että asiat huononisi. Pahoin pelkään, että EU-maatalouspoliittinen jättiremontti tekee juuri näin yksittäisen viljelijän kannalta, eli asiat menevät huonompaan suuntaan. Jos ajatellaan kaikkia viljelemättömiä lohkoja, eli hömppäheinäpeltoja, on ne isänmaan petturuutta. Ja jos taloudellisesti on kannattavampaa ja stressittömämpää toteuttaa isänmaan petturuutta viljelyssä, niin silloin tämä nk. viljelyn tarkoitus on ihan eri kun isiemme ja pappojemme. Nyt vaaditaan järkeviä päätöksiä. Itseasiassa vähän pelkään Eu:n laajentumista. Ja tukien putoamista sen takia. Nytkin mennään jo kädestä suuhun.
Miksi pitäisi tuottaa turvonneille markkinoille tavaraa, jos siitä syystä hinta laskee ja tekee hommasta vielä kannattamatonta?
Voidaan tietysti ajatella et tuetaan Suomessa viljantuotantoa ja kanavoidaan tuet siihen pois hömppäpelloilta. Riittääkö se sitten jos viljanhinta tippuu? Tämä tarkoittaa et Suomesta pitää laivata viljaa vientiin jolloin taitaa vähintään eka 50e tonnilta mennä siihen et päästää itämeren yli? Tämän jälkeen tulisi saada niin iso erä ja laiva kasaan jotta voisimme kilpailla viennistä johonkin Afrikan valtioon, tai lähi-itään. Eurooppaan on omavarainen viljasta.
Kylhän se homma varmaan siinä kohtaa alkaa toimia kun täällä suomessa viljanhinta alta satasen ja Euroopan taso yli 200. Saattaa joku alkaa jossain vaiheessa kyseenalaistamaan toiminnan et onko oikein tukea verovaroin, koska kansallisia tukiahan tuo vaatisi, viljan vienti. Sama systeemi kuin SS mainitsemat vientituet eritavalla toteutettuna vain.
Pelkällä eu tuella tuo ei toimi. Ja saattaa sillä eu:lla olla jotai sanomista asiaan.
Jos ajatellaan et koko eu alkaisi toimimaan näin niin minusta tuossa on se sama ongelma isommassa mittakaavassa vain. Työnnetään tukirahaa reiluun ylituotantoon jota sitten viedään ylös. Rahaa siirretään taskusta toiseen. Kyllä toiminnan pitäisi olla kannattavaa ilman ylimääräistä tukea. Tuetaanko venäjällä, Yhdysvalloissa, Australiassa, mitä näitä isoja viljan esim. Vehnän tuottajia nyt sitten on, viljan ylituotantoa niin että sen viennistä saadaan kannattavaa. Itse epäilen tätä ettei tukea jaeta ainakaan niin paljon kun eu työntää nyt tukirahaa järjestelmään. Ja sit jos ajatellaan tuota ylituotantoa niin, jos se vielä tehdään tuontilannoiteilla joista rahat maksetaan ulos niin eihän tuossa ole mitään järkeä.
Nythän hömppäpelto politiikalla yritetään ohjata tilannetta siihen suuntaan et ne hömpät olisivat kilpailukykyisiä viljantuotantoon nähden. Edellisellä tukikaudella jo alkoi näkymään merkkejä että viljelijät ymmärtää tämän ja nyt ehkä vielä enemmän. Mutta onko tuokaan nyt sitten tukirahojen tehokasta käyttö? Tulevaisuudessa kun tukieurot vääjäämättä vähenevät niin tämä hömppäpeltojenkaan tukeminen ei mielestäni loputtomiin voi jatkua.
Mikä sitten ratkaisuksi?