Maidontuotanto ja lihanaudat / ilmastonmuutoksen vaikutukset
: 19.01.17 - klo:10:03
Vähemmän on täällä keskusteltu ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, mutta aloitan nyt. On useita juttuja mitkä tietenkin yleisellä tasolla huolestuttaa. Mutta näiden lisäksi mikä vaikuttaa maitotalouteen on ilmastonmuutoksen aiheuttama vuodenaikojen lämpötilamuutokset. Säilörehun korjuusta on tullut hankalaa, säät on ihan mitä sattuu; voi olla kuivaa ja tuulista tai tulla lumiraekuuroja.. tai liian kosteaa hautovaa ilmaa jolloin karhot ei kuivu, mätänee vaan alapuolelta. Lämpötilat voivat olla kaikkea +5 - +30 asteen välillä. Kevät alkaa aikasiin kuumana, sitten kun pitäisi olla lämmintä niin tuleekin joku kylmä jakso ja fotosynteesiä eli sokeria ei tule. Ei mikään ihme että ampiaiset oli sekaisin viimekesänä. Ja sitten vielä ilmankosteusvaihtelut ovat isoja, lisäksi tuulet ovat voimistuneet, kesämyrskyjä on joka kuukaudelle eikä ollut edes ukkosta joka olisi selvittänyt välillä ilmaa.
Säilörehuun säät teki paljon muutoksia; sokeria ei tullut tarpeeksi ja rehu ei maita. Välillä rehu on liian kosteaa ja taas liian kuivaa. Olihan viime heinäkuu meille ihmisille ja etenkin laiduntaville lehmille mukava kun ei ollut kuuma, mutta nyt kun koittaa toista satoa syöttää niin maitomäärät ovat nyt samat kuin lähes 15 vuotta sitten! Ollaan kuitenkin karjanjalostuksessa päästy eteenpäin iso loikka niistä ajoista, lisäksi meillä on tällä hetkellä aika pirun hyvät pellot (!!), niiden salaojitukseen ja kunnostukseen on nähty vaivaa, sen lisäksi että ollaan viljavalla seudulla. Moni nurmipelloistamme on niin hyviä että ne toimii myös vehnällä ja sokerijuurikkaalla. Siksi on jotenkin erikoista että säätekijät vaikuttavat muuten hyvään tavaraan niin paljon että rehusta on mennyt maittavuus (=sokeri) ja säilönnällinen laatu vaihtelee. Nyt ollaan otettu säilöntäaineasia uuteen tarkasteluun, koska haastavat sääolosuhteet tulevat ilmastonmuutoksen myötä varmasti jatkumaan seuraavinakin satokausina. Miten olette ajatelleet varautua ensi vuoteen, vaihtamalla jotain menetelmää? Mikä korjuu menetelmä toimii, onko tuubikäärinnässä rahtityönä ongelmia? Onko se niin että muurahaishappopohjainen säilöntäaine on tulevaisuudessa ainoa toimiva haastavissa korjuuoloissa?
Säilörehuun säät teki paljon muutoksia; sokeria ei tullut tarpeeksi ja rehu ei maita. Välillä rehu on liian kosteaa ja taas liian kuivaa. Olihan viime heinäkuu meille ihmisille ja etenkin laiduntaville lehmille mukava kun ei ollut kuuma, mutta nyt kun koittaa toista satoa syöttää niin maitomäärät ovat nyt samat kuin lähes 15 vuotta sitten! Ollaan kuitenkin karjanjalostuksessa päästy eteenpäin iso loikka niistä ajoista, lisäksi meillä on tällä hetkellä aika pirun hyvät pellot (!!), niiden salaojitukseen ja kunnostukseen on nähty vaivaa, sen lisäksi että ollaan viljavalla seudulla. Moni nurmipelloistamme on niin hyviä että ne toimii myös vehnällä ja sokerijuurikkaalla. Siksi on jotenkin erikoista että säätekijät vaikuttavat muuten hyvään tavaraan niin paljon että rehusta on mennyt maittavuus (=sokeri) ja säilönnällinen laatu vaihtelee. Nyt ollaan otettu säilöntäaineasia uuteen tarkasteluun, koska haastavat sääolosuhteet tulevat ilmastonmuutoksen myötä varmasti jatkumaan seuraavinakin satokausina. Miten olette ajatelleet varautua ensi vuoteen, vaihtamalla jotain menetelmää? Mikä korjuu menetelmä toimii, onko tuubikäärinnässä rahtityönä ongelmia? Onko se niin että muurahaishappopohjainen säilöntäaine on tulevaisuudessa ainoa toimiva haastavissa korjuuoloissa?