Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 41

Viestit - Rusina

Etukäteen spekuloijat hävisi täältä kuin tuhka tuuleen. Nyt kun alkaa varmaan lähes kaikilla olla tieto mitä saa tuottaa niin ollaan sitten hys hys.

MT:n jutussa osuuskuntien toimitusjohtajat kertoi että yhteydenottoja tuottajilta on tullut hyvin paljon, mutta loppukesää kohden ne ovat muuttuneet käytännön kysymyksiksi. Varmaan varsinkin spv teettää kysymyksiä. Siinä valotettiin että investointi/laajennus ei ole seuraavan kolmen vuoden aikana täysin poissuljettu, se vaatii sitten uuden sopimuksen. Mutta ei ole varmaan ihan läpihuutojuttu. Uusia hakemuskierroksia järjestetään matkan varrella osuuskunnasta riippuen. Ja osuuskunnat saavat itse päättää miten jakavat osuudet tuottajiensa kesken ja jutun lopussa mainittiin ettei tuottajia välttämättä kohdella ihan samoin ja samoilla periaatteilla sillä tilat ovat hyvin erilaisia. Tässä on mielestäni tolkkua, eihän olisi ollut mitään järkeä kaikilta systemaattisesti leikata 5 %, tuotostasosta riippumatta. Joillekin leikkaus on isompi, toisille ei mitään, koska jos tuotos on voinut olla vertailujaksolla syystä tai toisesta heikko.
Paaleja enemmän kuin ykkössadosta, mutta märkää. Kuivattelu ei varmaan paljon auttanut kun maakosteus ja yökasteet. Ja se oli pakko tehdä näihin helteisiin tai oikeastaan ennakoitiin vähän ennen että oli viimeisinkin niitetty.  Meillä tässä melkein savimaita ja savimailla timotei vanhenee nopeasti hellepäivästä. Korjuunäytteitä ei nyt jaksanut ottaa, olisi pitänyt, tietäis vähän mitä on tulossa. Toista satoa oli lähes 150 paalia enemmän. Yleensä isompi sato tietää huonompaa laatua. Biologisilla tehty, toivottavasti toimii..

Ja löytyhän vielä saman lehden sivuilta loputonta uskoa alaan omaava juuri investoinut  naudanlihantuottaja. Mainitsi sitä ennen lihatalon ison vaikutusvallan, mutta usko ei horju vaikka vasikkapula vaivaa. Tähän loputtomaan uskoon tämä ala ja koko Suomen ruoantuotanto nojaa! Ja myönnän sen itsekin, jos ei olisi niin pösilö niin eihän tätä työtä tee kukaan täysjärkinen! Jatkuva epävarmuus, byrokratia, huono tulotaso ja mainitsen vielä liika pääomavaltaisuus mikä syö yhden henkilön vuositulot. Ja nyt pankin mukaan tämä mittava pääoma ei kelpaa uuden navettavelan  vakuudeksi! Mikä olisi realisoitavissa ihan oikeasti! Jos ajattelis että lopettaisi kolmen vuoden aikana ja joka vuosi realisoi maatilasta kolmanneksen, et tarvitse tehdä sinä aikana töitä jos on jotakuinkin hyvää peltoa ym.  Samalla verottaja ei pääse iskemään kun ei kaikkea laita heti kaupan. Toki jotain menoja täytyy olla, muuten tulee isot mätkyt ja loput velat maksella pois hissun kissun.
Maitopojan höpinät pellervossa 8/20, s. 25. Ensiksi ihan asiaa, varsinkin se että vasikkapulan aiheuttaja on myös isot lihatalot, kun kannustivat investoimaan ja tekivät vielä tuotantosopimukset niistä. Ovelasti sopimukset oli laadittu niin että vain toisella osapuolella on oikeuksia kun toisella vain velvollisuuksia. Juuri investoineet joutuvat pitää uusia kasvattamoita puolityhjänä menettämällä tuloja ja kun lihayhtiöt pääsevät kuin koira veräjästä.

Valion tuotantosopimukset voivat vaikuttaa vasikkamääriin, mutta maidontuotannolla voi pärjätä vaikka maidontuotantoa hiukan tasataan. Kaikki maitotilojen tulo ei ole yhtä kuin paljonko litroja, se sisältää paljon muuta. Vasikoita tuottamalla eli hedelmällisyyttä tehostamalla voi maitotilat saada lisäkatetta, mutta ne kannattaa myydä välitykseen - ei kasvattaa itse! Tilat toimii parhaiten erikoistumalla omaan juttuunsa, maitotilat maitoon ja lihatilat lihaan.

Suomessa on koko ajan vähemmän nautoja. Se heikentää koko nautasektorin toimintakykyä. Jatkuva tehostaminen eläimiä vähentämällä on jo kääntynyt alaa vastaan. Yksi eläin täytyy koko ajan tuottaa enemmän lihaa tai maitoa. En ole koskaan pitänyt ajatusta järkevänä ja nythän se nähdään. Joillakin laajentaneilta on vaikeuksia löytää lypsyrotuisia ostoeläimiä uuteen navettaan.
Ei sitten muuta enää maitosopimus aiheesta..? Joku nauta/sika vääntö sen sijaan vie palstatilaa.
Tuliko jo muullekin tieto? Nyt on tieto mitä saa tuottaa, meitä kohdeltu ainakin tosi reilusti. Laitoin sellaisen saatteen missä perustelin kantaani (melko pohjalaisen suorasanaisesti). No se tuotti tulosta. Hyvin kohdeltu pienempää tilaa, annettu vielä mahdollisuus. Mutta sehän on nyt kolmeksi vuodeksi lyöty lukkoon tuotantomäärä eli 2023 loppuun saakka eli tänä aikana ei laajennuksia lainkaan! Toki ehkä -23 vuoden aikana voi päästä neuvottelemaan asiasta, mutta toivon kaikille jäitä hattuun, jos kolmen vuoden jälkeen tulee hallitsematon laajennuskiima niin se vie tuottajahinnan pysyvästi alas. Mahdollisesti sopimustuotantoa täytyy  jatkaa kolmen vuoden jälkeenkin, mahtaako siitä tulla pysyvä?
Ei taida onnistua mikään. Kun kaikki tällä alalla on nyt niin että mikään ei varmaan kannata.  Täytyy vaan valmistautua siihen että kaikki loppuu aikanaan, eikä sille mitään voi. Lehmät ei jaksa on lypsää kautta loppuun, maidot on aika vähissä kun joutuu pitämään ummessa 3 kk. Muutenkin koko ajan asiat hankaa.
:'( :'( :'( :'( :'( :'(

Laskiko helteellä maito ?

Laski oikeasti vasta helteiden  loppupuolella. Ja sen jälkeen vaikka  viileni, sama lasku jatkui. Sitten tässä on ollut useita sade- ja ukkoskuuroja ja lehmät ei silloin syö mitään jos sataa rankasti ja sen jälkeen vaan seisoskellaan. Kuitenkin kun laitumella olisi parempi olla kun tuossa parsihelvetissä.
Lisäys: on tässä ollut jo pidempään laskusuhdannetta, ei olla päästy takaisin siihen tuotostasoon missä oltiin aikasemmin.

  Nyt on tulossa vähän  kuivempaa jos se vähän  auttaisi. Nyt on kiva tuulinen kuivempi sää ja lämpötila  jää hiukan alle +20.

Miten nuo lehmät osoittaa sen navetan olevan helvetti? Toki noinhan noita parsinavettoja nykyään kutsutaan. Taidan puhua noin itsekkin. Mutta en mä tiedä pitävätkö lehmät tuota kumminkaan helvettinä. Ruokaa, juomaa, turvallisuutta, puhdas makuualusta jne ... syövät, märehtivät ja tuottavat maitoa. Toki laidunnan itsekkin päivisin, mutta välillä niiden lehmien ulos saanti on vaikeaa toki taas hyvältä laitumelta navettaan. Nyt ollaan jo siinä vaiheessa kesää, että ulos pitää ajaa tai lehmät palaa parsiinsa. palaisivatko ne helvettiin ?  Toki parsihelvetin omistajiin on iskostettu ajatus ,että toimintatapa ei ole hyvä. Lehmiäkin sairastuu tai jopa loukkaantuu sekä parsi , että pihatto navetoissa.

En voi mitään mutta mulle on tullut mielikuva , että tässä laajennuksessa tai olosuhteiden parannuksessa ollaan menossa liikaa lehmien armoilla tai olettettujen lehmien olosuhde ongelmien takia ja unohdetaan kuitenkin (tärkein) se oma jaksaminen tai työolosuhteet. Toki en tiedä työoloja tuolla parsihelvetissä, mutta niiden takiahan ei kait olosuhteita olla muuttamassa. Ei sillä muutokset on aina piristäviä, siksihän sitä vaihdetaan vaikka uusia autoja, vaikka vanhakin vielä toimisi. Laajennuksen ja sitä myötä tulojen kasvun ymmärrän myöskin, mutta helvetin muuttaminen paratiisiksi (vain osittain) ei taida tuota tulojen kasvua saada silti aikaan.

Sorry taas pessimistisestä ajattelustani.

Sen verran palaan tähän vielä. Sen käsityksen saanut että lehmien parantunut hyvinvointi parantaa myös ihmisten hyvinvointia. Eli lehmien paremmat olosuhteet eivät voi olla ihmisiltä suoraan pois. Kun elukat voi paremmin ja jaksaa lypsää pitempään niin luulis ettei se ainakaan ihmisten oloa huononna.  Jos taas hyvin helpolla haluaa elämässä päästä niin sitten kannattaa olla kokonaan ilman lehmiä. Koska jonkun verran joutuu laittaa itteensä likoon näissä hommissa eikä tässä työssä mitään saa helpolla kuitenkaan.
Ei jumalauta sentään. Sanotaan että Amazonin sademetsät ovat maapallon suurin hapen tuottaja ja niiden polttaminen tuottaa ehkä eniten hiiltä ilmakehään ja näin ollen ilmastonmuutos on lähtöisin sieltä, ei muista lähteistä. Ja tollanen presidentti vielä! Ja maailma  vaan katsoo vierestä kun sitä tuhotaan! Ihmisten ja kaiken elollisen päivät on luetut kun Amazonista on vain siivu jäljellä!

Pistäs täällä kysely pystyyn, niin huomaat, että yhdeksän kymmenestä (9/10) on sitä mieltä, että ilmastonmuutos on
paskapuhetta,
valhetta,
huijausta,
viherpiiperöiden juoni,
asia, jolle ei voida mitään,
asia, johon ihmsen toimilla ei ole vaikutusta.

Ei juuri nyt tulee mieleen useampia käytettyjäargumentteja, mutta idea tuli varmaan selväksi. Miksi siis täällä kukaan olisi huolissaan tai vastustaisi sademetsien polttamista? Eihän se vaikuta mihinkään? Kun ei ole olemassa mitään, mihin tarvitsisi vaikuttaa?

Hitto, olipas oikein pahemman luokan aivopieru.
Ei jumalauta sentään. Sanotaan että Amazonin sademetsät ovat maapallon suurin hapen tuottaja ja niiden polttaminen tuottaa ehkä eniten hiiltä ilmakehään ja näin ollen ilmastonmuutos on lähtöisin sieltä, ei muista lähteistä. Ja tollanen presidentti vielä! Ja maailma  vaan katsoo vierestä kun sitä tuhotaan! Ihmisten ja kaiken elollisen päivät on luetut kun Amazonista on vain siivu jäljellä!
Oesvat antaneet Valijon myytä maetova,niin oes ollu hinnat ja markkinat kohillaan. :D :D

Voisitko lopettaa tuon murteen viäntämisen? Kun kirjoittaa muillekin kuin savolaisille. Kaikilla ei ole eri murteiden sisälukutaitoa, ottaen huomioon että Suomessa on kymmeniä murteita
Se onkin helpommin  sanottu kuin tehty. Siis että ammut tiinehtyis silloin kun haluis. Nyt taas kaksi hiehoa jotka ei tiinehdy mistään. Vanhempi on jo ikäneidon iässä, 19 kk lähestyy, nuorempi siemennetty 5 kertaa, ja aina ollu hyvä kiima. Alkanu epäilee että siementäjät ei ole laittaneet pilliin mitään tai siemenolki on ollut tyhjä..?!
Tälläisistä ei kannata lehmää edes yrittää. On riesaa tiedossa myöhemminkin. Hyvä tietysti olisi, jos olisi tilaa ottaa hiehoja kasvamaan enemmän kuin arvioi tarvitsevansa. Niitä voi sitten karsia teurasautoon.

Loppuu tässä lehmänpito kuitenkin pari vuoden sisään, ei sinun kannata siitä huolehtia!
Tuo navetan päivittäminen tuntuu nykyään olevan jonkilainen itsetarkoitus. Parhaat eivät taida käyttää 5 vuotta pidempään navettaansa. Meidän edellinen navetta palveli 99 vuotta alkuperäisessä tarkoituksessa. Toki remontoituna. Sen aikana tosin rakennekehitys oli päinvastaista kuin nykyään. Alunperin navetta oli reilulle 20 lehmälle, vanhempani pitivät siellä noin 10 lehmää.

Samaa mieltä siitä , että jotkut rakentaa uutta tai laajentaa 10-15 vuoden välein, kun mikään ei ole hyvä. Väitätkö että  pitäisi sitten samoissa seinissä kaksi sukupolvea olla ihan tyytyväisenä? Näihin investointeihin pitäisi olla joku järki, kun vielä vajaa 10 vuotta sitten moni sellainenkin maatilan poika laittoi pystyyn robottipihaton että sai spv.n, kuitenkin ei mitään mielenkiintoa lehmiin ja karjanpitoon. Kyllä niitä pihattoja koko ajan nousee kuin sieniä sateella, ei ole rakennusbuumi yhtään helpottanut. Vuosina 2018-19 meni taas ennätysmäärä investointihakemuksia.
Ei ole hän, siis  aloittaja kommentoinut mitään. Mutta jos on aivan lopussa niin  kysellä vuosilomapätkää ja jos  edelleen tuntuu huonolta niin lääkärille kannattaa hakeutua. Se oli hyvä alku kun tänne kirjoitti, täältä varmaan löytyy kohtalotovereita. Eihän näistä huudella, että jaksaminen loppuu ja varsinkin jos on yksin siinä ettei ole ketään jakamassa.
Ei taida onnistua mikään. Kun kaikki tällä alalla on nyt niin että mikään ei varmaan kannata.  Täytyy vaan valmistautua siihen että kaikki loppuu aikanaan, eikä sille mitään voi. Lehmät ei jaksa on lypsää kautta loppuun, maidot on aika vähissä kun joutuu pitämään ummessa 3 kk. Muutenkin koko ajan asiat hankaa.
:'( :'( :'( :'( :'( :'(

Laskiko helteellä maito ?

Laski oikeasti vasta helteiden  loppupuolella. Ja sen jälkeen vaikka  viileni, sama lasku jatkui. Sitten tässä on ollut useita sade- ja ukkoskuuroja ja lehmät ei silloin syö mitään jos sataa rankasti ja sen jälkeen vaan seisoskellaan. Kuitenkin kun laitumella olisi parempi olla kun tuossa parsihelvetissä.
Lisäys: on tässä ollut jo pidempään laskusuhdannetta, ei olla päästy takaisin siihen tuotostasoon missä oltiin aikasemmin.

  Nyt on tulossa vähän  kuivempaa jos se vähän  auttaisi. Nyt on kiva tuulinen kuivempi sää ja lämpötila  jää hiukan alle +20.

Miten nuo lehmät osoittaa sen navetan olevan helvetti? Toki noinhan noita parsinavettoja nykyään kutsutaan. Taidan puhua noin itsekkin. Mutta en mä tiedä pitävätkö lehmät tuota kumminkaan helvettinä. Ruokaa, juomaa, turvallisuutta, puhdas makuualusta jne ... syövät, märehtivät ja tuottavat maitoa. Toki laidunnan itsekkin päivisin, mutta välillä niiden lehmien ulos saanti on vaikeaa toki taas hyvältä laitumelta navettaan. Nyt ollaan jo siinä vaiheessa kesää, että ulos pitää ajaa tai lehmät palaa parsiinsa. palaisivatko ne helvettiin ?  Toki parsihelvetin omistajiin on iskostettu ajatus ,että toimintatapa ei ole hyvä. Lehmiäkin sairastuu tai jopa loukkaantuu sekä parsi , että pihatto navetoissa.

En voi mitään mutta mulle on tullut mielikuva , että tässä laajennuksessa tai olosuhteiden parannuksessa ollaan menossa liikaa lehmien armoilla tai olettettujen lehmien olosuhde ongelmien takia ja unohdetaan kuitenkin (tärkein) se oma jaksaminen tai työolosuhteet. Toki en tiedä työoloja tuolla parsihelvetissä, mutta niiden takiahan ei kait olosuhteita olla muuttamassa. Ei sillä muutokset on aina piristäviä, siksihän sitä vaihdetaan vaikka uusia autoja, vaikka vanhakin vielä toimisi. Laajennuksen ja sitä myötä tulojen kasvun ymmärrän myöskin, mutta helvetin muuttaminen paratiisiksi (vain osittain) ei taida tuota tulojen kasvua saada silti aikaan.

Sorry taas pessimistisestä ajattelustani.

Joo ei mitään, toki mielipiteitä täytyy olla ja kyllä parsinavetassa on puolensa. Mistä sitä nyt aloittaisi... ensinnäkin se pitkä talvi parsissa tekee lehmille huonoa, vaikka ollaankin parannettu olosuhteita. Keväällä aina on joku makoilija jota on vaikea saada seisomaan edes hetken ja useampi muu lievemmillä oireilla. Navetta on kertakaikkiaan liian kapea ettei parsia saa enää pidemmäksi.  Ja nykylehmät ovat liian isoja ja painavia melkein mihin tahansa vanhaan mitoitukseen. Tämä paino on se mikä rasittaa lehmien  jalkoja, parsinavetassa loppulypsykauden lehmät  pääsee tosi helposti lihomaan,  kun ei ole mitään  liikuntaa. Toinen isompi juttu mikä vaikuttaa paljon myös meidän ihmisten  jaksamiseen on huono ilmanlaatu, vaikka kaikki lävet on auki mitä saa, niin ei se hyvä ole. Navetta on siis melko matala. Ei ole myöskään niin valoisa kun pitäisi. Seinät ja katto on tummat. Lannanpoisto toimii jos toimii.

Mutta isompana juttuna on se että tästä tulee vaan yhdelle palkka, lehmäluku on alle 30, ja tuotos ei ole ollut hyvää tasoa niin ei tällä  juhlita. Että  päästäis siihen samaan kuin ennen,  lehmien pitäisi olla vähän pienempiä ja hoikempia. Nyt niillä menee energiaa isoon ruhoon ja lisääntynyt paino rasittaa jalkoja ja vie kestävyydestä ison siivun pois. Kestävyys onkin selvästi heikentynyt, aikasemmin se oli kohta missä jotenkuten pärjättiin, muttei enää. Olen jo pari vuotta jalostanut pienempää ja kevyempää lehmää. Isot tytöt saa lihasonnia. Mutta hidasta se on. Myös  ruokinta vaikuttaa, parsinavettalehmiä ei saa talvella ruokkia liian vahvasti, energialisä mielummin sitten  sitä tarvitseville erikseen kuin kaikille energiapitoinen täysrehu. 

Se että laitumella lehmät paranee ja elpyy kertoo sen että navetta ei ole hyväksi. Eikä ole hyväksi meillekään kun se tuottaa sitten tappiota, eikä me saada tästä työstä sitä palkkaa. Toki korjaavia toimenpiteitä pystyy tekemään  ja täytyykin tehdä ja en väitä että pihatto tekis kaiken autuaaksi. Pihatossa on taas omat haasteensa ja vaikka oliskin pihatto niin haluaisin umppareille ja erotteluryhmälle ympärivuotisen jaloittelumahdollisuuden ja lypsävät kesällä laitumelle, sillä sitten se olisi helpompaa kun ei tarvitse opettaa niitä paikkoja. Yksi stressaava vaihe olisi pois, meiltä ja eläimiltä.  Ei ne pihaton lattiat aina hyvät ole mm. vastapoikineille.

Mielestäni on kohtuullista päivittää navetta edes 40 vuoden välein.
Ei taida onnistua mikään. Kun kaikki tällä alalla on nyt niin että mikään ei varmaan kannata.  Täytyy vaan valmistautua siihen että kaikki loppuu aikanaan, eikä sille mitään voi. Lehmät ei jaksa on lypsää kautta loppuun, maidot on aika vähissä kun joutuu pitämään ummessa 3 kk. Muutenkin koko ajan asiat hankaa.
:'( :'( :'( :'( :'( :'(

Laskiko helteellä maito ?

Laski oikeasti vasta helteiden  loppupuolella. Ja sen jälkeen vaikka  viileni, sama lasku jatkui. Sitten tässä on ollut useita sade- ja ukkoskuuroja ja lehmät ei silloin syö mitään jos sataa rankasti ja sen jälkeen vaan seisoskellaan. Kuitenkin kun laitumella olisi parempi olla kun tuossa parsihelvetissä.
Lisäys: on tässä ollut jo pidempään laskusuhdannetta, ei olla päästy takaisin siihen tuotostasoon missä oltiin aikasemmin.

  Nyt on tulossa vähän  kuivempaa jos se vähän  auttaisi. Nyt on kiva tuulinen kuivempi sää ja lämpötila  jää hiukan alle +20.
Sivuja: [1] 2 3 ... 41