Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 25

Viestit - Paavo

Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 12.04.25 - klo:11:19
Luulisi jokaisen syyskasviviljelijän toivovan tuota "jackpottia" syyskasveille. Vai onko viime vuosi jo unohtunut - minulla on ainakin hyvin muistissa. Kyllä ne kevätkasvit voi kylvää myöhemminkin, ei ole missään kirkossa kuulutettu, että ns. normiaikainen kylvö tuottaisi automaattisesti huonomman sadon. Mikä kauhea hätä on saada kevättyökoneet takaisin talviteloille ennen kuin on vappusimat korkattu?

Syysviljat ovat menestyneet hyvin kuivina vuosina, koska ne ovat peittäneet kuivan pellon pinnan, sekä juurtuneet syvemmälle, ennen kuin kesäkuun kirpeät hellepäivät kuivattavat maaperän syvältä.

Kosteampina vuosina muistuu mieleen itäneet syysviljat ja äärimmäisen myöhäiseksi menneet kevätvehnät, jotka tuottivat jo 1980- luvulla 7 t satotasoja, varsinkin karjanlannalla. Tällaisia kevätvehniä olivat mm. Drabant ja Kadett.

Varsinkin kotimaiset syysvehnät olivat kosteina kesinä jonkinlaisia tautipesiä, joiden lannoitus/sato - suhde oli kevätvehnää heikompi.

Nyt kun elokuulle jo kertyy 1300 astepäivää, on ehkä hyödyllistä yrittää nämä äärimyöhäiset vehnät saada maahan jo huhtikuussa, kynnös kun on valmiina kylvökunnossa kumminkin.

Vettä saatiin viime yönä mahtavat 1,6 mm. Tasoittaa se jotakin. Huhtikuussa sademäärä on tähän mennessä saavuttanut noin 3 mm. Jos sateet jäövät vappuun mennessä alle kummenen millimetrin, eihän siinä auta odotella kuin seuraavaa sadekuuroa, jotta kylvökset itäisivät. Aika uhkapeliä, koska toukokuukaan ei ole monsuunikautta vielä.

Uudenmaan läntisellä rannikkoalueella on jo laajasti kylvetty, siellä ei aikailtu. Aavistavat ehkä, millainen kevätkesä hyvinkin voi toteutua, kuivan valkoiset mullokset, kuivuudessa kasvunsa lopettaneet harmaat oraat, pölypyörteet ja railakas merituli, päivästä toiseen.

-SS-
Aika mielenkiintoista koska Kemiössä ei ole juuri yhtään kylvetty viljaa eikä torstaina Perniössä näkynyt viljan kylväjiä.
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 06.04.25 - klo:21:25
Maanpinnan alin lämpötila -12.3 astetta aamulla virallisella mittausasemalla Kemiössä aamulla. Kylmää on...
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 06.04.25 - klo:20:56
Joko jooseppi istutti jurttia maahan?

Kauraa on ainaki jo savipakastimessa....

Viikko tästä eteen päin, yöpakkaset silloin jo laimentuneet, päivällä yli 10, pääsiäispyhinä voi jo olla 15, silloin on hyvä myöhäisten lajikkeiden olla jo maassa, ollaan kas jo huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Vaikka kevät tulisi normaalitahdilla, ovat maaperä ja vesistöt sulia, pohjakosteus hävinnyt ja multa melko mureaa. Jos vielä ensi viikolla pudottelisi tihkua millin - kaksi, niin tasoittaisi vähän.

Samalla pääseekin sänkiä aukomaan, teen kokeita kultivaattorilla, lapiorullalla ja kyntämällä. Ehkä saa jotakin osviittaa, miten esimerkiksi donit suhtautuvat  mullan pitelemiseen.

Monimuodot varmaan vaihtuvat luonnonhoidoksi ja pelkäksi viherkesannoksi, tukikoulutuksessa peloteltiin, että ensi kesänä valvotaan monimuodot tarkasti. Ei jaksa vaivata päätään valvonnoilla...antaa olla monimuodot...

-SS-

Tänään tulin kahteen kertaan Perniön läpi. Yksi äes pellolla. Jonkun verran kynnöksiä tasattu, käytännössä ei mitään kylvetty.
Kemiössä äestetty, ei ole aprillipila. Kuulopuheiden mukaan Perniössä on kylvetty juurikasta.
Eiköhän tilanne kylvöjen suhteen rauhoitu huhtikuun ensimmäisen viikon aikana, pakkasta luvattu öisin vähintään 5 astetta ja päivällä plussaa saman verran.  Tuota näyttäisi jatkuvan ainakin pari viikkoa.

Tosin jos ei tule vettä niin pakkanen ja tuuli kuivattavat maita kylläkin hyvin.
Jos orastuminen kestää pitkään jää osa oraista matkalle.

Varsinkin jos kylmän jakson aikana tulee ennen orastumista liettävä sade joka tekee kuorettuman.
Muistelin tässä niitä vuosia, jolloin tällä alueella on päässyt yleisesti kovin varhain kylvöille.

2014: huhtikuun 25. päivän kieppeillä, juurikasta kylvivät jo viikkoa aiemmin
2019: huhtikuun 20. päivän kieppeillä
2020: huhtikuun 25. päivän kieppeillä.

Sitten yksittäisiä huhtikuun puolella aloittaneita ainakin vuosina 2015, 2021 ja 2023. Kuitenkin sekä vuonna 2015 että 2021 suurin kylvösuma taisi osua vasta toukokuun viimeiselle viikolle.

Yhteistä näille kaikille em. vuosille 2014, 2019 ja 2020 oli se, että kylvön jälkeen tuli todella pitkä kylmä jakso. Lisäksi kaikkina näinä vuosina tuli vähintään yhtä hyvä kylvöikkuna ilmojen uudestaan [pysyvästi] lämmettyä toukokuussa, joko ennen tai jälkeen puolivälin.

Kyllä näillä kulmilla on vieläkin ihan normaalia, että äitienpäivänä kylvetään, yleensä silloin alkaa samoihin aikoihin lehtikin tulemaan koivuun. Mutta aina olen tiennyt sen, että Salon seudulla ollaan ainakin viikko pari aikaisemmassa toukotöiden suhteen. Pitäisikö siellä alkaa puhumaan pikku hiljaa jo huhtitöistä?

Missä päin suomea on näillä kulmilla? Vähän vaikea verrata Salon seutuun jos ei tiedä mitä aluetta vertaa Saloon?!
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 26.03.25 - klo:18:40
Yleensä makaan pitkään mut pe-la heräsin aamuyöllä ja ajoin kaikki 77ha syyskylvöjä läpi. Poikkeuksellisen erinomaiset kelit, ei lunta missään mut TSA ajovoimanotto meni häiriölle onneks huoltomies oli juur menossa Vampulaan ja yhdisti pari johtoo ni sai loppuun. Viimisellä kuupalla otti kura kii. Olin vähä kauempana en viittiny sunnuntaihin jättää.

Edelleen näyttää keväistä ennustetta. Olen toiveikas ja näillä kovemmilla mailla hyvät syysviljat tuovat kivan bonuksen sekä melko kesyn ja paineettoman kevätsesongin. Uus kimppaäes tuli eilen haettua Hirvikosken puolelta hiukan pääsee sitä onneksi testaileen.
[/quot

Onko Multivan tehdas  Hirvikoskella?
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 26.03.25 - klo:18:32
Accuweather on se paikka mistä itse olen katsonut. Lähinnä tulee katsottua keskilämpötilan suhdetta aikaisempiin vuosiin. Yksittäinen sadepäivätieto jossain 2,5kk päässä nyt on täysin turha kun se tuskin on juuri se päivä mikä on ennustettu..

Sellainen ero tuossa on et niitä sadepäiviä on enemmän kuin moneen vuoteen et voihan se olla et joku noista sataakin oikeasti. 2021 ei ollut ennusteissa sateita eikä niitä sit tullut koko kesänä kuten varmaan jokainen muistaa..

Itse en ole enää vuosiin seuraillut mitään pitkän ajan ennusteita, kun eivät pakanneet mitään koskaan tietämään. Silloin taisin lopettaa, kun 2018 keväällä näytti kesästä tulevan märän ja kylmän... Sikäli hyvä, jos kehitystä on noissakin tapahtunut.

Mutta mitä tulee tämän kevään ennustukseen, niin voisinpa melkein veikata, että jossakin vaiheessa se vielä lasettaa lunta ihan vaakatasossa ja ottaa reilusti pakkia. Nyt ollaan niin aikaisessa, että hyvin vaikea on nähdä, että näillä lämmöillä mennään kesään asti. Ja itsehän en näe tässä mitään ongelmaa. Heille tietysti se on suuri pettymys, jotka tykkäävät maaliskuun puolivälissä lämpöhaalarit päällä väännellä paripyöriä paikaansa ja veivailla kiertokokeita valmiiksi.

Tällä menolla kylvöt voivat alkaa 15.4-20.4 Kemiössä joskin runsaat syysvilja- ja sänkipellot lykkäävät aloitusta. Toki kaikki rippuu keleistä mutta on hyvin mahdollista että lumi tulee vasta kylvöjen päälle.
Kasvintuotanto / Vs: Kasvukausi 2025
: 26.03.25 - klo:18:27
Toivottavasti ei. Helle on mukavaa ja on hyvällä säällä on mukavampi tehdä heinää kun sateella. Laitumien pinta menee sateella kuraiseksi ja paita kastuu aitahommissa ja seuraavana talvena kun niiden jäisten rehujen kanssa painii.

Samaa mieltä. Se on aika synkkää kuivina alkukesinä kun jo rikkakasviruiskutusten aikaan näkee että satotoiveet ovat jo menneet.

Ihan päinvastaiset toiveet mulla  ;). Kylmää ja sateista juhannukseen asti tai vähän ylikin. Heinäkuulta voisi sitten kääntää lämmön päälle ja lopetella satamisen kanssa. Kymmenkunta vuotta sitten oli tuommoinen kesä ja satohan oli sillä vuodella todella hyvä.
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 26.03.25 - klo:18:24
Sooraan sanoen Quarna pitää unohtaa etelän savimailla.
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 16.03.25 - klo:18:53
Eikö Loimaan seudulla tullut lunta keskiviikko-torstaina?
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 16.03.25 - klo:13:01


[/quote] 

Eilen (15.3) kävelylenkillä katselin peltoja "sillä silmällä". Pinnat ovat jo kynnetyissä harmaat. Ei montaa lämmintä päivää tarvita kun ekat lähtee liikkeelle. Alueen herneviljelijät varmasti alkavalla viikolla.
[/quote]

Keskiviikkona kylvettiin jo Kemiönsaarella tarhahernettä.
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 15.03.25 - klo:22:17
Hukkaan menee jo nyt annettavat ravinteet. Kasvu ei ole vielä alkanut eikä ala vielä pitkään aikaan, kasvustot on harmaanruskeita. Typpi haihtuu ilmaan ja muut ravinteet painuu  sateieiden ja kosteuden ansiosta syvemmälle juuriston ulottumattomiin, ja kun juuristokin on vielä lepotilassa, niin ne ravinteet nyt vaan menee hukkaan, koska kylmyyden takia juuristo ei vielä ime ravinteita, harmaista lehdistä puhumattakaan.
Ja kuten Peltosen Sarikin totesi, niin kasvit on jo käyttäneet kylmyyden vastaiset resurssinsa tammikuun nollakeleissä, ne ei enää jaksa vastustaa tätä uutta  pakkaskautta, vaan kuolevat, joten sikälikin on idioottimaista tehdä jo nyt syyskasvien lannoitukset.
Pitäisi vielä odottaa kuukausi, jotta näkisi mikä on kasvuston tila, ja tarviiiko se ravinteita. Kasvu käynnistyy vasta ilmojen selvästi lämmettyä, jolloin kasvit alkavat ravinteita syömään. Lannoittaminen  jo näin aikaisessa vaiheessa  on siis täysin absurdia ja vastoin biologian ja maakemian lakeja.

Jos on aikainen kevät niin kuukauden kuluttua voidaan jo olla pellolla... Aikaisin aloitus viljankylvöille itsellä 15.4 ja silloin jo noin 7.4 kylvettiin juurikasta. Ja syysviljat tulee kyllä olla lannoitettuna jo kauan ennen kun aletaan kylvämään. Eli ei aina voi vain kalenteria katsoa. Tosin jos ei tule lämpöä jne. kylvöt voivat myös mennä pitkälle toukokuulle. Kaikki on mahdollista.
Kasvintuotanto / Vs: Syysviljakylvöt 2024
: 16.11.24 - klo:16:57
Ainakin täällä lounaassa meren lähellä ei ainakaan ole kesällä/syksyllä sadellut normaalia enempää.
Sivuja: [1] 2 3 ... 25