Pakkoko hätäisen on kasvipeite-rahojen perässä juoksennella? Jos haluaa aikaisemmin kylvöille, niin 66% kyntö ja 33% kultivointi -resepti on aika hyvä siihen.
33% syysviljaa niin saa kyntää 100% 
Näin kyllä, meilläkin kynnettiin viime syksynä 30% ja kaikelle tälle alalle tuli syysvilja. Toinen 30% on myös jo kylvetty, kun on nurmia ja kesantoja. Että 40% jäi kyntämättä – tästäkin 10% oli tarkoitus kultivoida syksyllä, mutta keli loppui.
Itse en näe saven sänkimuokkauksessa keväälläkään mitään ongelmaa. Mutta jos on kova hoppu pellolle, tai semmonen luonne, ei kannata sänkiä jättää kevääksi.
Kaipa siellä teillä toimii sänkeenkylvöt, eikä kuivista vuosista ole ollut haittaa, hehtopainot sata kiloa ja suorakylvö toimii. Piti meikäläisenkin viime keväänä se kasitonnari ottaa, suorakylvöurakointia käyttämällä. No, ei onnistunut sitten, ja hyvin kuivuneet sänkimaat piti jotenkin kylvää. Kaikilla tavoilla kokeiltiin, kevätkyntö, kevätmuokkaus kylvökoneen kera ja pintaankylvö+muokkaus. Kaikki itivät tasaisesti, mutta kasitonnarin sijaan tuli kasisatasia.
Siis tuo kasvipeitteisyystuki oli meillä keskittynyt syysviljoihin. Kevätviljat ovat olleet 2017 jälkeen enimmäkseen heikkoja, syysviljat ihan hyviä. 2022 oli rypsillä melkein kaikki. Mutta juurikin viime syksynä ei syysvilja toteutunut, syys- lokakuun muiden projektien rajoittamana. Lisäksi oli oletus, että neljäs vuosi pitää olla muuta kuin syysvehnää. Ruista ei ollut tarkoitus laittaa, kun lopultakin pääsi kylvösiemenessäkin ruissaastunnasta eroon. Tämä kevätsänkien probleema on kehittynyt siitä, kun peltoja on etäisyyden päässä ja myöhäisillä kasveilla; marraskuun puolivälissä kynnettiin kahdella koneella kotipeltoja, oma projektinsa olisi ollut lähteä kauas kynnölle, kun vesi- ja lumisateet pakkasöineen (20.11. alkaen) alkoivat kiusaamaan, kela-apu sairastui ja niin edelleen. Laittaa sitten syysilmoitukseen sen neljäkymppiä korvaukseksi.
Kyllä meillä oli tarkoitus 50% kynnön jälkeen kevytmuokata toinenkin puoli toisella reunalla kuntaa, aina ei mene niin kuin meinaa, kun ei voi vielä toistaiseksi olla kokopäiväisenä tilalla, eikä eläkeukkoja aina terveenä käytettävissä. Västankvarnin kymmenen vuoden kokeessa ei suorakylvö keväällä eikä edes syksyn kevytmuokkaus ei ole tuonut merkittävää systemaattista sadonlisää eikä laatulisää, varsinkin T2+HT2 saattaa olla pahnaankylvössä merkittävä tulevaisuuden ongelma, näissä kuivissa oloissa.
Ensi talvi on tavoitteena 2/3 kyntö ja 1/3 syysvilja, jos asiat menevät sopivasti. Kevytmuokatusta pahnavellistä valuu talvisin valkoisimmat vedetkin ojiin. Jostakin syystä.
Kyllä mietinnässä on hylätä ajatus kevätkylvöistä ja pitää sänkikesannolla, ja syysrypsin kylvöön heinäkuulla sitten. Saneerauskasvia voisi laittaa jo muokatuille, ilman erityistä kiirettä, että pääsee heinäkuun viimeisellä viikolla ruiskuttamaan roondupit ja valmistelemaan kylvömaata. Olisi sillä tavalla melko kevyt kesä sinänsä, ja tyytyväisellä hyrinällä voisi katsoa juhannussaunan terassilla viljapörsin aina vaan jatkuvaa syöksykierrettä.
-SS-