Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 403

Viestit - lypsyukko

Lehdestä tänään luin , että yhden lemmikin hiilijalanjälki on sama, kuin ajaisi autolla15 000km vuodessa. Totta tai ei mutta pelastetaan maailma ensin listimällä lemmikit  ::)
Nostetaanpas ylös.Olisin ilmoittanut epämuodostuneenvasikan,muumion,mutta ei onnistunut ainakaan tällä köyhän miehen versiolla.

Syntymä-->Vasikka-->Merkittä kuollut.
Tämä onnistuu,mutta ei kysy  epämuodostuman syytä,tämäkin olisi karjanjalostusta ja näin vältettäisiin turhia poistoja omalta osaltaan.On tullut nähtyä kaksi muumiota ja yksi bulldoggi,doggi tiettävästi ainakin tulee sonninpuolelta.

Se muumio kannattaa poistaa. Kun on metri maata päällä se möykky kannattaa unohtaa ja jatkaa eloa ihan normaalisti. Tai jos sä tiedät, että emästä johtuva syy, niin älä enää siemennä. Tuota tietoa ja paikkansa pitävyyttä voi sitten epäillä. Sonni varmaan on jo hommansa hoidellut ja jos noita "epämuodostunut" tietoja on tullut tietty määrä varmaan jossain vaiheessa säilötyt kudit tuhotaan. Eli tuskin vaikuttaa muihin poistoihin, eli kuopan kaivuun.
Kun vähennettäisiin kaikki autoilua, niin kumit säästyisi ja samoin luonto. Ei mulla muuta.

Kello käy ja kalenterissa vaihtuu päivät. Eli sehän tässä ehkä pahinta onkin, että kumi kovettuu vaikka niillä ei edes ajettaisi. En sitten tiedä onko kumilaaduilla eroa, mutta ainakin hakkapelitta seiskoista tulee luistimet alle 7v iässä, vaikka pintaa olisi n. 8mm. Renkaistakin kun olisi testejä ajettuina ja iäkkäinä tietäis mitä on uutena ostamassa. Tosin en mä noita testivoittajia sen kummemmin arvosta, mutta usein ne on kalliimpia ja siksi niille tulee miellettyä parempi "laatu". Tuo koskee omalla kohdalla vain talvirenkaita, sen suvikumin ostan kyllä halpiksena, jos sitä myy oikein joku rengas ketju, eikä maitokauppa.
Saksassa oli muistaakseni siten että yli 7 vuotta vanhoista renkaista tulee katsastuksessa hylkäys.

Melkein toivois että suomessa olis samoin ainakin talvirenkaiden kanssa. Viime talvena meinasin käydä kysymäs kolmeen autoon uusia nastarenkaita. Ajelin sinne 8v vanhoilla kummeilla ja autossa 70 000 mittarissa. Vähän ihmettelivät , että haluatko sää nää vaihtaa uusiin. No en halunut, kun uusien hinnan kuulin. Mutta muutamaa viikkoa myöhemmin tyttären käyttämään civikkiin vaihdatin vaikka ikää vuoden vähemmän ja samat kilometrit. Kuulemma oli selvä ero uusien renkaiden hyväksi. Täytynee kait malttaa vaihtaa noihin toisiinkin. Onhan se turvallisuusvaruste tuo nastarengaskin.
mut ite vaan hyi renkaita metästän.  suotta noita yhen kesän kumeja alle laittaa...

Henkilöauton alla mielestäni kesällä menee ihan hyvin joku halpismerkkikin. Nyt on kahdessa autossa niiden mukana tulleet Hakka kesärenkaat. Luultavasti ne on jotkut "laadukkaat ja hinnakkaat". Sellaisia en ainakaan ostaisi. Accordin alla oli pinta huvennut kesän aikana melkoisesti ja Civikissä  jossa rengasmelu kuuluu hyttiin niin ei ole eroa onko nastat vai Hakka kesärenkaat. No näillä kilometreillä ne kyllä kestää sen 14 vuotta  civikin alla :) No ei noita voi hiljaisina pitää accordin allakaan. Jos näistä halpis renkaista kyselee rengas myymälästä. Niin juuri niiden myymillä halpis renkailla ajelee kaikki kylän taksit :)
Vapaa sana / Vs: Greta Thunberg
: 11.10.19 - klo:14:35

Ei ollut Nobelin arvoinen suoritus.

Koulusta pinnaus ei ennenkään oo ollut Nobelin arvoinen suoritus. Onneksi ei nytkään.
Kasvintuotanto / Vs: Puhdas kaura.
: 10.10.19 - klo:08:32

Miten voi saada puhdasta kauraa , jos kuivuri / puimuri työskentelee gluteenisten viljojen kanssa. Pitääkö tämäkin sössiä ihan kotimaisin voimin.

Ei kai se sössimistä ole ainakaan viljelijän osalta, kun vaatimukset täyttää. Minutkin yllätti, että aiemmin oli sallittu jopa 6 vierasta jyvää kilossa! Tuotteet olivatkin ilmeisesti tarkoitettu lievästi keliakisille (jos sellaista oikeasti voi olla?) tai niille, jotka vain uskovat gluteenittomaan ruokavalioon. Ilmeisesti jatkossa halutaan myydä myös oikeasti sairaille turvallista tuotetta, mikä on kyllä minustakin oikein hyvä asia.

Ok, hyvä vastaus. Tosin en tiennyt että vaatimukset on olleet noin "löysät" joskus. Ja tällä löysyydellä tarkoitan vaan sitä,  että seuraan sivusta kun kaksi omaa lasta sairastaa keliakiaa. Toinen on sairastanut ehkä 5vuotta ja koko ajan on tullut herkemmäksi gluteiinille. Alkuaikoina vielä saattoi itse leipoa muille gluteiinipitoista, nyt ei pysty olemaan enää samassa huoneessa jos äiskä leipoo muille. Mutta tosiaan kaikille ei tunnu olevan niin väliä vaikka tuote sisältäisi pieniä määriä gluteiinia. Harmikseni omat lapset ei kuulu tähän joukkoon, mutta kuulemma tuonkin sairauden kanssa voi elää ja siksi on sentäs mukavaa, että on kotimainen vaihtoehto jauho tarjonnassa. Jatkakaa hyvää työtä, gluteiinittoman jauho hyllyn luo kävelee joka vuosi edellistä enemmän asiakkaita. En tiedä mistä tuo oikein johtuu. 80-luvulla luokkakaveri sai keliakia diagnoosin ja silloin sitä pidettiin kummajaisena. Armeijaankaan ei tarvinnut, nykyään tuo ei ole este edes sinne. Tosin en tiedä kuinka tuolla pystytään gluteiinitomuus takaamaan, jos siihen ei pystytä edes seurakunnan rippileirillä. Nuorempi tykkää olla isoisena leireillä, mutta aina se on sieltä kipeänä kotiin tullut, vaikka ammatti kokit tekee ruuan.
No onhan tuossa jotain positiivistakin. Työn hinta 58 euroa/ tunti Alv 0% . Ei paha, ihan joka mökissä ei tuolla hintaa kädet pies rassata. Onko tuo nyt siis ollut yhdessä remontissa ja työtä yhteensä 25h ? Mitä niitä on edes eritelty, ammattitaidottomuutta. Ei tarttisi sitten yhteen valojen vaatimaan aikaan juuttua, jos olis könttä määrä. Siitä saa sitten valita valittaako vai onko tyytyväinen. Olis kannattanut tehdä tuokin remontti itte :)
Kasvintuotanto / Vs: Puhdas kaura.
: 09.10.19 - klo:16:04
Tuohon kiertoon menee kyllä hyvin. Aloitin itse serti Meerillä, kun halusin aikaisen kauran ja kauraa ei oltu viljelty pitkään aikaan. Tutut puhdaskauraviljemijät viljelevät ainakin Niklasta, Mattya ja Avantia. Punahomeherkkyyttäkin  kannattaa ehkä seurata. Obelix oli minullakin harkinnassa onneksi tuli valittua aikaisempi lajike. Eli kunhan lajike on isojyväinen, ja ei ainakaan akseli, oleellista lienee kasvuaika. https://www.vyr.fi/fin/ajankohtaista/uutiset/2017/10/punahomeen-don-toksiinin-esiintymista-eri-kauralajikkeissa-eri-vuosina-kartoitettu/

Puhdaskauraa viljeltiin monta vuotta ja hyvällä laadulla vaikka luomussa olenkin. Mutta nyt piti lopettaa. Vaatimukset kiristyivät siten ainakin luomun osalta, että samalla puimurilla tai kuivaamolla ei saanut käsitellä mitään gluteenipitoisia viljoja.  Kun mallasohrasta on monivuotinen sopimus ja kuivuri on kahden tilan yhteinen, en voinut sitoutua varsinkaan kuivurin osalta tuohon. Työn alla on mahdollisuus yhdistää jatkossa voimat toisen puhdaskauraviljelijän kanssa kuivurin osalta. Puimuri on sitten pohdittava erikseen. Jollain firmalla on erilaiset vaatimukset kuin toisella, joten kannattaa keskustella potentiaalisen ostajan kanssa vaatimuksista etukäteen.

Viljely on ihan kun kauraa viljelisi. Huolellisuutta vaan tarvitaan ja edellä mainittu vieraista viljoista puhdas siemen helpottavat paljon. Ihan puhdas siemen ei ole itsestäänselvyys... Tarkastuskierrokset ajoissa ja huolella kannattaa tehdä. Ja kitkeä mahdolliset vieraat lajit pois. Meillä ei siinä ollut lainkaan ongelmia. Muutama ohra löytyi viimeksi 40 ha alalta. Samalla tarkastuksella se meni kun hukkiskierroskin.

Siitä vaan viljelemään. Jos hinta tyydyttää.
Aika jännä juttu kun tiedän yhden paikallisen luomuviljelijän joka viljelee puhdaskauraa ja on kimppapuimuri ja kimppakuivuri  tavanomaisen viljelijän kanssa ja siellä kyllä kasvaa ohraa ja vehnää..

Miten voi saada puhdasta kauraa , jos kuivuri / puimuri työskentelee gluteenisten viljojen kanssa. Pitääkö tämäkin sössiä ihan kotimaisin voimin.
Joskus kuullut, että autopuolella ainakin jollakin oli käynyt siten, että osia oli vaihdeltu 2500 euron edestä, mutta se alkuperäinen ongelma ei ollut suostunut poistumaan. Jotta silloin voi sanoa maksaneensa turhasta tai ainakin ylimääräisestä. Niin ja nekin osat vielä siitä erikseen ilmoittamatta omistajalle. Ei muuta kuin kädet pystyyn ja lasku käteen.
Osa töistä on varmaan olleet sellaisiakin, että vaatii kahden asentaja yhteistyötä, joten tunnissa tuleekin äkkiä kaksi. Vaikea tuosta listasta on äkkiseltään varmaksi kusetusta todistaa. Toki merkkikorjaamoilla kait pitäisi olla käytössä jotkut taulukot mitä mikäkin työvaihe saa kestää tai kustantaa. Joskus kuullut joidenkin persaukisten tuollaisiin taulukoihin vedonneen ja sen viimeisen korjauksen hinnasta siten saaneet pois jonkun kympin.
 Melkein sanoisin, että jokainen voi äänestää jaloillaan , jos huomaa tai uskoo tuleen petetyksi. Kyllä näitä ylilyöntejä on joskus korjaamoilla ollut. Aina se hinta ei ole ollut edes ainut vaan jotkut ihmeelliset maksuajat, esim. käteismaksu koska remppa Jannu on tarvinnut rahaa heti. Ja nämä kovat pistehinnoittelut on saattanut osua jopa sellaisille, jotka teettävät paljon esim. urakoijat. Ehkäpä siinä on uskottu, että ei niitä laskuja kukaan tarkasti katso. Kyllä jotkut aina sanoo,että "sinne en vie enää ikinä". Onneksi omalle kohdalle ei ole näin käynyt. Toki joskus hinta saattaa olla kovempi mitä aluksi on ajatellut. Tai yleensä näin on aina :)
usein kuunnellu kuin joillain menee hihnoja kuin leipää ja jotkut ajaa vuosikymmeniä samoilla hihnoilla.   merkistä riippumatta.   lie tuolla koneen käytölläkin jotain vaikutusta?

No perhana syksyllä 2018 puinnit keskeytti puimurin tuulettajan hihnan katkeaminen (siis moottorista). Olishan tuo pitänyt lämpömittarista tajuta katsoa, mutta hajua mä vasta ihmettelin ,kun kone keitti. Hihnallakin oli ikää vasta 36 vuotta, eli miksi jo nyt. No ei kait tuota nyt enää meikeläisen tartte ikinä vaihtaa, vaikka laatu oliskin huonontunut (IKH).
Mahtavaa, että täällä saa jostain asiasta sitä puolueetontakin tietoa. Eikä aina olla merkkiuskovaisena saarnaamassa ja kaunistelemassa, että kun minäkin sorruin , niin toivottavasti muutkin. Lopuksi tosin nämä merkkiuskovaiset alkavat uskoa jopa omiin saarnoihinsa ja menevät samaan kuoppaa kerta toisensa jälkeen, kuin ne kuuluisat päättömät kanat.
Meillä on aloitettu emojen pito -74 ja alusta lähtien vahvasti mukana muussa naudanlihan tuotannossa, teuraskasvatus lopetettiin vuosituhannen vaihteessa ja nyt pelkkiä emoja ja siitoshiehoja. Edelleenkin kannattava tuotanto perustuu halpoihin rehuihin ja rakennuksiin. Isännällä on liian pieni .... jos tarttee olla uusia traktoreita tai navetoita. Muistan aikoinaan lukeneeni lehdestä uusi-seelantilaisesta emo/lammastilasta, jonka emäntä valitti isännän hassaavan rahat koneisiin. Oli ostanut kottikärryt farmille ja nekin oli turhat kun eläimet laiduntaa. Hevosia siellä oli kyllä.

Aikoinaan emojen pitoa juuri suositeltiin tiloille joilla oli valmiita, jo poistettuja rakennuksia yms resussia käytettävissä. Samat periaatteet koskivat tosin myöskin muuta lihakarjanpitoa.

Nykyään tehdään sitten laskelmat ydinsodan kestävän pihaton kustannuksilla ja kaikki on laskelmissa kaunista. Rakennetaan se ydinsodan kestävä pihatto ja polkaistaan tuotanto käyntiin. Työtä ja kustannuksia paljon enemmän kuin karuimmissa laskelmissa ja sitten roikutaankin velkaköydessä ja se helppo tuotannonala on näyttänyt karuimmat puolensa :(
Ikinä ei kait ole viimeiset hiehot tulleet yhtä helposti navettaan kuin tänään. Yleensä on ainakin yksi, joka viettää luksus laidunelämää vuorokauden pitempään kuin muut. Helpottaishan se töitä, jos paskalla pihalla kävisivät, mutta eipä nuo nyt silti mitään yhteistyö kykyisiä vielä olleet parteen kiinni laiton suhteen. Mutta ei huuto kuulunut ,kun navettaan pääsivät. aikaisemmin aamulla kylläkin huutivat laitumella.
Sivuja: [1] 2 3 ... 403