Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 396

Viestit - lypsyukko

Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 22.08.19 - klo:20:40
Koko kesän ootta rutaannu kuivuudesta. Ja kumminkin vehnästä vetäistään lonkaltakin 7000kg/ha. No täällä on ollut märkää, kylmää ja kuumaa kuivuutta. Satoa tulee ehkä enemmän kuin koskaan , mutta tuskin sentäs yli 6000 kg/ha ohrallakaan, mutta … vapun aattona kylvettyä Aukustia yksi kärryllinen. Puintikosteus lähellä  20%. Ihan paska vuosi. Loput samana päivänä kylvetyistä  onkin joskus 2 viikon päästä puinti kokeilussa. Toukokuussa kylvetyt sitten kait joskus lokakuussa ,jos ei lunta ole.
En tiedä voiko vaihtoehdoksi sanoa, mutta saattaa isännän työnkuva muuttua kun pykää tarpeeksi suuren navetan. Eikö niitä nyt rakennella ihan kilpaa 400-600 paikkaisia "roboloita". Ai niin ne isännäthän  on oppinut jo töitä tekemään ennemminkin, joten tuskin se siitä miksikään muuttuu. Mutta jos tavallinen laiskan pulskea rakentelis … taitaa olla toteuttamiskelvoton ajatus.
Kyllä se työnkuva muuttuu - varsinkin, jos rehut tehdään paaleihin vuokrapelloilla ympäri pitäjää. 200:n navetta vie jo 14+ paalia päivässä. Vähintään puoli kourallista lähellä toisiaan asuvia isäntiä saman pöydän ääreen, jos mennään noihin kokoluokkiin, mieluummin enemmän.
Haisee kannattavalta... ainakin rengaskauppias tykkää ja kellossa ei meinaa tunnit riittää..

No noinhan on toimittu vuosikymmen pari sitten. Eli haalitaan pellot ihan mistä sattuu. Eiköhän nämä nyt laajentavat ole ne pellot jo ostaneet / raivanneet siihen mahdollisimman lähelle. Tosin en tiedä mistä pelto Anturajärvelläkään piisaa. Taisi olla tulossa kaksi 600:n lehmän navettaa samalle kylälle. Tai ainakin lähekkäin. Mutta ymmärsin 24:n ajatuksesta , että  kourallinen tiloja väsää sen 200 lehmän navetan yhdessä. Taitaa niitä olla tuollakin periaatteella tehty, mutta ei onnistu ihan jokapaikassa.
Sorkkis on vähän tyhmä. Oli puhetta teurastuksesta, ei teurastamosta....
Onko lehmän ampuminen teurastusta , ei ole vaan lopettamista .
Katsos teurastuksessa eläin tainnutetaan ja päästetään veret pois . Et ole vissiin käynyt nautateurastamossa . Niistä on videoita .

No mistä te nyt taas vänkäättä? Kyllähän ammuttu elukka voidaan teurastaa vielä nykyäänkin viljelijäperheen omaan käyttöön. Mutta 40 on vähän suuri luku tuohon hommaan. Tosin paljon ne kait joutuvat syömään sonninlihaa teuraskasvattajatkin :)
En tiedä voiko vaihtoehdoksi sanoa, mutta saattaa isännän työnkuva muuttua kun pykää tarpeeksi suuren navetan. Eikö niitä nyt rakennella ihan kilpaa 400-600 paikkaisia "roboloita". Ai niin ne isännäthän  on oppinut jo töitä tekemään ennemminkin, joten tuskin se siitä miksikään muuttuu. Mutta jos tavallinen laiskan pulskea rakentelis … taitaa olla toteuttamiskelvoton ajatus.
Yksinkertaisin korjaus ilman hitsausta? Otat ja katkot siitä 65 letkusta pienen 20-40 sentin pätkän. Sitten otat ja laitat sen myllyyn kiinni siihen missä se on nytkin. Sitten tunget sen sisään tuollaisen 63 letkun. Pitäisi onnistua tunkemaan niin, että se peittää koko 65-millisen sisäpinnan, tällöin kulumassa on se 63-millinen ja se 65-millinen on ainoastaan tukihylsynä. Jos haluaa hienostella, niin varmistaa letkujen liitoksen ilmastointiteipillä. Itsellä mylly sellaisessa paikassa, että siellä hitsaus olisi sellainen riski, että jätin tekemättä.

No sen kivitaskun pystyy luultavasti irrottamaan pultteja löysäämällä, joten tulipalo riski pienenee kummasti. Mutta luultavasti toimisin samoin kuin sinä. Tai sitten teippaisin sen alkuperäisen vaan jesarilla :)
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 20.08.19 - klo:22:24
Kyllä elokuu on ihan nimensä mukaisesti elonkorjuukuukausi, tässä kuussa on ollut jo monta hyvää puintipäivää, viime lauantaina ja sunnuntaina pääsi jo aamupäivällä puimaan ja puinti sujui hyvin iltayhdeksään-kymmeneen asti, harvoinpa enää syyskuussa on 10-11 tunnin puintipäiviä, niin kuin oli viikonloppuna.  Myös tänään erinomainen puintipäivä, vielä ei ole ollut niitä sumuisia öitä, joiden kaste viipyy seuraavaan puoleenpäivään asti, sääli niitä, jotka vielä joutuvat odottelemaan puimaan pääsyä. Kyllä itse aina pyrin siihen, että elonkorjuukuukautena, eli elokuussa saisi suurimman osan puitua, tuntuisi jotenkin lohduttomalta jos puinnit saisi alkuun vasta elokuun lopulla. Tietysti runsaalla tautiaineannostelulla ja jaetulla lannoituksella saa jyvät lihaviksi, mutta se valmistuminen sitten viipyy ja viipyy, runsaan sadon tuoma lisähyöty hukkuu pitkiin kuivatusaikoihin syksyn kylmyydessä ja kosteudessa.

Ei auta nyt itkut. Kesä oli mikä oli. Tavaraa tulis ja se tuntuu olevan laadukastakin, mutta kun ei valmistu. 112 päivää maassa ollutta Aukustia ei vaan voi vielä puida. No eipä noita ole ollut kelejäkään. Lauantaina reilu hehtaari puintikosteudella 17% ,mutta se olikin aikaisemmin kylvetty. Eipä tälle kuulle taittu enää poutapäiviä lupailla.  Pakostakin menee syyskuulle ja niistäkin osa pitää yrittää kenkätä litistykseen.
Täytyy nyt melkein Oksan ajatuksia komppailla. Nyt kun ihan varmasti elämää on takana enemmän kuin edessä ,samoin työvuosia. Niin tyytyväinen olen omiin valintoihini tai siihen ,että uskallusta ei ikinä ollut laajentaa. Miksi olisi pitänyt. Ittelleni ja osaksi perheelleni olen kait sen pystynyt tarjoamaan mitä on oltu vaillakin. Parasta tietenkin oli,kun lapset oli pieniä ja sitä vapaa-aikaa oli mullakin iltaisin. Näkipä niidenkin kasvua. Nythän ne enää istuskelee omissa huoneissaan puhelin käteen kiinni kasvaneena. Ja vanhin suunnistaa kuun lopussa 300km päähän opiskelemaan. Siellä vierähtääkin sitten seuraavat 6 vuotta, joten voi kait sanoa pesästä lähtemiseksi. Kyllähän nuo lehmätkin on kait jotenkin onnet ja surut tässä matkan varrella kanssani jakaneet. Mutta silti mä en kyllä tunnista itsessäni oikein eläin ystävän piirteitä. Työni puolesta mä niiden kanssa aikaani vietän. Vaikka nyt ei vielä mitään päivänmääriä ole edes harkinnut, koska navetta tyhjenee, niin kyllähän sekin aika tulee.  Välttämättähän sitä ei edes itte näe. mutta jos näkee, niin kyllä ne vaihtoehdot vaan aika vähässä on. Toki riippuu sen aikaisesta tukipolitiikastakin. Rehuviljan kasvatus … kuivaaja ja puimuri investoinnit ? Toivottavasti ei, jotain muuta kiitos. Mutta toivottavasti tuolloin olisi vielä työkuntoa, jotta voisi jotain käpsehtiä.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 19.08.19 - klo:07:46
Nyt kun kuuntelen pirunmoista sateen kohinaa ja katselen ikkunasta koko ajan lisää lakoontuvaa naapurin ohraa. Pistää vähän miettimään, että yksi oma heinäkuun puolivälissä lähes täydellisesti lakoontunut ohra lohko taitaa olla jo menetetty. Vettä luvassa viikossa taas kymmeniä millejä , vähintään joka toinen päivä, Siihen lisäksi myrskyvaroitus ja lämpö. Kannattaako tuollaista enää vetäistä paaliin. Ittellä ei tarvetta, mutta jos joku emolehmätila tai vastaava … Olis edes nätimmän näköinen.
ai, ihanko haaveilet loppuunpalamisesta pikaisesti`?     tuttu haasto et on ihan koiranvirka nykysuomesa,  jopa yksityisellä puolella..

Ihan kaikkea ei kannata ottaa totena mitä täällä kirjoitellaan. Minä ainakin heittelen ihan mitä sattuu, eli en ole lääkikseen ens keväänä hakemassa :) En omalla , enkä Melan tuella. Joka ammatissa varmaan toimii sellaisia ihmisiä, jotka eivät kyseisestä työstä erityisemmin nauti. Itte en kyllä millään lailla uskoisi sopivani lääkäriksi, mutta sellaisiakin ihmisiä on jotka uskovat kykenevänsä. Muistaakseni viime keväänä reilu 7000 haki lääketieteelliseen ja hakijoista 11% sai opiskelupaikan. Uskoisin , että yhtään navettansa ovia sulkenutta ei kyllä löydy tuosta hakijoidenkaan joukosta :)
Nyt kun  osa piian elämän käänteistä on jäänyt havainnoimatta. Täytyy uteliaana ja häveliäänä udella, että onko kyse jostain melan koulutuksesta? Sitten lisäkysymys. miten ikänsä maatilayrittäjänä toiminut viljelijä voi saada uudelleen koulutusta melan toimesta, jos viljelijällä on ihan vanhalla koulutuksellaan mahdollisuus työllistyä tilan ulkopuolella. Tämä ei liity omaan elämääni, mutta tuli vaan mieleeni:)

Tunnen henkilökohtaisesti muutaman tyypin, jotka ovat omatoimisesti siirtyneet muihin töihin myytyään maatilansa. Kaikki kait ovat työllistyneet joihinkin maatalouden sidosryhmiin entisten koulutusten kautta, mutta onko tuo pakollinen tie melan kouluttamille. Itse haaveilen yleislääkärin koulutuksesta, siis kouluttaako mela ? :)

Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 17.08.19 - klo:19:40
Wolmaria laariin kosteus 15-16..Eli jatketaan.
Pirkanmaalla mennään 8)


Huhtikuun lopussa heinän suojaviljaksi kylvetty 1,15ha:n läntti  "harvaa" Aukustia oli tarkoitus puida kärryn pohjalle odottelemaan hamassa tulevaisuudessa siintelevää puintiaikaa. Osaksi kevään märkyydestä ja kesän kuivuudesta kärsinyt kasvusto yllätti kyllä. 133hl kärry ei ehkä ihan tasalaidoille olisi tullut, jos sen olisi tarkasti tasannut. Kosteudestakaan ei mitään tarkkoja lukemia,mutta hammastestillä ihan puitavaa :) Toki tuo kuivata pitää, mutta ei mitään kiirettä. Pelko taitaa olla totta, viljaa tulee ihan pirusti, kunhan pääsee sellaisia kunnon kasvustoja puimaan, jos vaan syksyä piisaa.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 16.08.19 - klo:22:46
Mitä vanhoihin romuihin tulee, niin päivitin minäkin puimurin tänä vuonna 580->680, vuosimalli pysyi samana -87. Ja mitä koppiin tulee, niin yleensä on niin kuuma, että pitää ajella ovi auki shortsit jalassa, ja omaviritelmä tuuletin pauhaa täysillä. On tuos uudes ilmastointiki ollu joskus, kompura tosin jäänyt johonkin matkan varrelle. Ja mitä puintiin tulee, niin ehkä viikon päästä aloitellaan wolmarin puintia.

No 680 taitaa olla jo ihan puimuri. Sen verta 600:sta kiertänyt lähietäisyydeltä, että sekin ihan "suurtehopuimuri" , mutta jos sen puintikuntoisen puimurin puintikuntoisuuden pitää yrittää sinne hajonneiden ja peltoon jääneiden osien tilalle kumminkin itte rakennella, niin alkaa rasat päröötä ja miettii ihan muuta. Rahtipuimurin käyttö on nykyaikaa :) Kun ei ihan ymmärrä kaikkien ajatuksen juoksua. Miksi myydään romua priimana, kun sille romulle on ihan omat markkinat. No meitä on moneen junaan. Jotkut puhuu mustan valkoiseksi, vaikka ei osaa muuttaa vettä viiniksi.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 16.08.19 - klo:19:25
Melkein sanoisin , että kunnioitustahan se herättää, kun samat työt pystyy tekemään vanhalla romulla, kuin kiiltävä peltisellä uutukaisella. Aika moni naureskelee täälläkin päin kun mä 800 Volvon päällä istun. Nyt oli tarkoitus tehdä tuohon muutos, mutta ...Kaikki ei ole niin kuin sanotaan. Puintikuntoinen on niiiiiiiin laaja käsite.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 15.08.19 - klo:23:16
ei toimi.     ite katoin tänään et kuusi kuuroa yli ja vettä kertyi se 3 milliä..   et koko kuun satemäärä onkin sit se 9 milliä..     kopiton vaari seisoo ilman pyörää ulkona ..   mut kun ei vettä vaan saa...                    laitoin laitumeks äpärettä ja siihen peltoon ei meinannu saaha nuita metallisia aitatolppia pystyyn.   se peltilirpuke mureni kun yritti polkea.       maa on kuivaa ainakin pariin metriin.   ojatkin nyt helppo ylittää, ei kastu töppönen.

Alku viikosta aitoja kans tein , niin pirun kovaa oli maa. Eilen pudotti reilun 20 mm vettä vartissa  Tänäänkin satanut koko päivän tihuttamalla. Viimeiset rehutkin olis mukava tehdä ennen puinteja, mutta vain pilvipouta päiviä luvassa jatkuvien sateiden välissä. Paskamaisia tälläiset sadekesät. No välillä oli sentäs vähän kuivempaa.
Onko tällä palstalla miten sellaisia jotka miettineet lehmien ja peltojen myymistä pitkään ja ovat viimein sen tehneet ilman mitään olemassa olevaa muuta ammattia tai edes tietoa mitä tekis , kunhan vaan pääsee eroon tolkuttomasti raatamisesta? Onko eteen avautunut yllättäen uusia ovia ,joiden olemassa oloa ei ole huomannut aiemmin?
Joo, ovia on nyt koko kolhoosin väelle niin paljon, ettei kaikkia ehdi edes läpi koluta. Osalla jo vakkarityöt, osalla ei, mutta leivän syrjässä kaikki kiinni. Pakko on suositella, kun alkaa kunto mennä lehmien kanssa talostellessa ja into vaihtuu pakokauhuun, jos vielä velkojen kanssa pääsee kuiville, niin mikäs on elellessä.

Nyt en tiedä mitkä ne uudet ovet on. Mutta itte olen ajatellut, että lomittajaksi en kyllä tulisi ikinä lähtemään, jos omat elukat pois laittaisin. Tämä ei koske piikaa, mutta moni on näinkin toiminut. Sitten toinen juttu jonka olen omassa kropassa huomannut, että työ joka tehdään kokonaan seisaallaan ja kovalla lattilla täytyy unohtaa. Polvet huutaa hoosiannaa, jos on vaikka navetan pesupäivä seisaallaan koko päivän. Mutta kuka sitä lehmien jälkeen ruumiillista työtä oikeastaan aikookaan tehdä. Eikö silloin ole aika tehdä tili kiinteistö ja pörssisijoituksilla ja niitä seuraamalla. Välillä harrastella jotain mukavaa jne ...Eletään vaikka nolla korolla.
Sivuja: [1] 2 3 ... 396