Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 19

Viestit - JäyhäJököttäjä

Kasvintuotanto / Vs: Viljan markkinatalous
: 28.10.20 - klo:17:23
Ongelma on myös siinä, että yleisölle tarjoillaan maataloustukia, varsinkin kansallisia verovaroilla rahoitettuja sellaisia, sillä perusteella, että ne alentavat kotimaisen ruuan hintaa, vaikka yhä enemmän ne rahat kuluvat luonnonsuojeluun, hiiliviljelyyn, maisemanhoitoon, pieneliöiden hyvinvointiin, kaikkeen muuhun paitsi syötävän kaloriyksikön hinnanalennukseen, ja kaupan ruoka tuleekin enenevässä määrin ulkomailta, koska merkittävän suuri siivu paikallisesta  peltoalasta kohta on mykoritsojen ravitsemukseen käytettynä.

-SS-

Unohdat tuosta yhden tärkeän perusteen. Aluepolitiikan ja vaalikarjan. Nyt puhun ajasta jo kauan ennen EUta. Jos olisi haluttu tuottaa ruoka halvalla, tuotanto olisi keskitetty suurin piirtein Pori-Lappeenranta -linjan eteläpuolella ja Pohjanmaan rannikkokaistaleelle. Tällä alueella olisi kehitetty tuotantoa ja tuettu rakennekehitystä, niin saatu tuotos per tukiraha olisi ollut suurin ja tuen tarve vähäisin. Sen sijaan aluepoliittisin perustein tuettiin tuotantoa Utsjoella asti eli kuluttaja maksoi ruoastaan mahdollisimman kalliisti. Kaikki puheet "tuetaan, jotta ruoka olisi edullisempaa" ovat kyllä aika kukkua, kun miettii tukien jakaumaa historiassa ja nyt. Kyllä rahat menevät aluepolitiikkaan ja vaalikarjan ruokintaan. Punamulta sulle - mulle -systeemeineen, iltalypsyineen ja tavoitehintaneuvotteluineen oli paitsi kuluttajalle äärettömän kallista, myös maataloudelle tuhoisaa.
tuoretuotteiden markkina supistuu ja vienti on erittäin haastavaa.

Tässä on nyt pari juttua, joita en ymmärrä.

Miksi tuoretuotteiden markkina supistuu? Valiohan kehittää jatkuvasti huippupalkoilla olevien tuotekehittäjien toimesta uusia huippulaatuisia innovatiivisia tuotteita (Mifu yms) joten luulisi kuluttajien suorastaan tappelevan siitä, että saavat ostaa niitä? Tietysti jos tuotekehitys on enemmän tai vähemmän väkinäistä mainosmiesten lanseeraamia "uusia tuotteita" niin sitten. Mutta muillahan sellainen ongelma on, ei Valiolla.

Miten vienti voi olla haastavaa? Maailman parhaiden tuotekehittäjien tekemät maailman parhaat tuotteet? Maailman laadukkain maito, ei antibiootteja yms ja eettisesti tuotettu ja ilmastoystävällisestkin vielä? Ja ainakin puheiden mukaan melkein EUn halvin tuottajahinta? Miten tällaisista lähtökohdista vienti voi olla haastavaa? Tai tietysti jos se on haastavaa siksi, että tuotteita menisi enemmän mihin maito riittää, sitten ymmärrän.
Vapaa sana / Vihdoin musiikkia oksallekin?
: 03.10.20 - klo:11:34
Mistä näitä oikein sikiää?

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3ae9dadc-c81a-4fa8-bfb3-d690608a31a4

"Kansanedustaja vaatii: Vain kotimaista musiikkia radioon - ”Enemmän Roope Salmista ja Katri Helenaa”"


Kas kun ei saman tien Kipparikvartetti ja Annikki Tähti. Tai Reino Helismaa.

Tästä mallia.

https://www.youtube.com/watch?v=jp0mXrPRzyU

Eivät edes kaikki lukeneet lakimiehet tai ekonomitkaan puhumattakaan jostakin työnjohtajasta tai henkilöstöpäälliköstä tiedä tuota, että että numeron parillisuus tai parittomuus kertoo sukupuolen. Aika harvassa ovat ne henkilöt, jotka katsovat sukupuolen henkilötunnuksesta.
Katsoin hieman papereita. Mun kummitädillä tuo luku on nolla ja mun siskolla 7. Sisko on selvästi nainen - omia lapsiakin löytyy.
Joo ja sukupuolella on väliä. Siitä saisi kirjan, jos joku uskaltaisi avautua.

Tietotekniset kuvaukset eivät oikein ole hanskassa?

Kun kirjoitin että tunnus on muotoa
PPKKVV-123T
niin se tarkoittaa sitä, että PPKKVV=päivämäärä päivä.kuukausi.vuosi. Sitten on tuo väliviiva '-'. Sitten on 123, joka on se järjestysnumero. Jos se on vaikka 101 = pariton =uros. Jos se on 102 = parillinen = naaras. Tuo viimeinen merkki 'T' on siis yksi merkki ja se on ns tar,kistemerkki ja se voi olla mikä tahansa numero tai kirjain täysin sukupuolesta riippumatta. Näin.

Eivät edes kaikki lukeneet lakimiehet tai ekonomitkaan puhumattakaan jostakin työnjohtajasta tai henkilöstöpäälliköstä tiedä tuota, että että numeron parillisuus tai parittomuus kertoo sukupuolen. Aika harvassa ovat ne henkilöt, jotka katsovat sukupuolen henkilötunnuksesta.
Milloin muuten on päätetty, että naisten henkilötunnus päättyy kirjaimeen ja miehen numeroon ? 1930-luvulla naisetkin saivat kokonaan numerollisia loppuosia.

Missään ei ole päätetty, että miehen hetu päättyy kirjaimeen ja naisen numeroon, koska sukupuolen osoittaa tätä viimeistä kirjainta tai numeroa edeltävä numero. Se on parillinen naisilla ja pariton miehillä. Itsellänikin on viimeinen numero ja aika pitkälti olen nainen, vaikka muutakin on vihjailtu, ja olen syntynyt 1930-luvun jälkeen tai sitten jotain on pahasti pielessä.

Sattui taannoin silmiini "henkilötunnusmaaottelu" jossa vertailtiin Suomen ja Ruotsin henkilötunnuksia. Ne ovat melkein samanlaiset mutta eivät ihan. Mutta Suomen tunnuksen rakenne on siis
PPKKVV-123T
jossa PPKKVV on syntymäaika (Ruotsin oli muistaakseni VVKKPP, se on atk-järjestelmissä parempi, tämä käytössä parempi), '-' on välimerkki oliko se 1800-luvulla syntyneillä '+' ja 1900-luvulla syntyneillä '-' ja mikäs se olikaan 2000-luvulla syntyneillä joku muu. Sitten 123 = järjestysnumero, joka ei ole päivän syntymäjärjestys vaan se järjestys, missä henkilä on ilmoitettu järjestelmään. Luku on naisilla parillinen ja miehillä pariton, '000' ja '001' eivät ole käytössä, en nyt muista mistä syystä. Sarja 900-999 on varattu "erikoistapauksille" jotain väliaikaista tunnusta ulkomaalaisen verotusta varten tms. Viimeinen merkki on ns tarkistusmerkki, määräytyy edellisten merkkien perusteella. Sillä voidana tarkistaa että henkilötunnus on annettu oikein. Jos viimeinen merkki ei täsmää edellisten kanssa, joko viimeinen merkki tai joku edellisistä on pielessä. Estetään tahattomat virheet.

Saan päänsärkyä jos hiukankin mietin, miten iso remontti olisi muuttaa henkilötunnuksen muotoa. Se on kaikkialla. pankit, vakuutusyhtiöt, verottaja, kela, Telia. Elisa, DNA, ihan kaikki missä halutaan varmasti tietää se, että asiakas on se joka sanoo olevansa. Sen avulla liitetään tietoja toisiinsa jne jne. Tuon muodon muuttaminen olisi massiivinen tietojärjestelmäoperaatio. Lisäksi kaikki passit, ajokortit jne jne menisivät uusiksi. Kaikki nykyiset tunnistusjärjestelmät yms yms.

Siinä maaottelussa todettiin,. että Suomen tunnus oli hyvin kestänyt aikaa. Ei silloin alkuun mietitty 2000-lukua tai Y2K-ongelmia (kuka muistaa?) mutta sen verran toimiva on ollut, että on kestänyt hyvin aikaa. Yllättävän hyvin itse asiassa. Kyllä se tämänkin kestäisi. Ihan yksinkertaisin olisi luopua siitä, että parillinen numero=naaras ja pariton numero=uros. Silloin täytyisi muuttaa vain ne tietojärjestelmät ja ohjelmat, jotka tuosta tunnuksesta päättelevät sukupuolen. Niitä ei ole mahdotonta määrää ja muutos olisi melko yksinkertainen lisäämällä kenttä "Sukupuoli" järjestelmiin. Päästäisiin melko helpolla. Toinen vaihtoehto olisi myös mutta se edelleen paljastaisi sukupuolen. En pääse väestötietojärjestelmään, mutta oletan viimeaikaisten syntyvyystilastojen että melkoista utopiaa olisi, että tarvittaisiin tuota numeroavaruutta 800-899. Sen voisi ottaa tällaisten numerosarjaksi. Mutta omat haasteensa siinäkin, tunnus kun vaihtuisi jossakin ikävaiheessa. Tämä oli yksi juttu, missä ruotsalainen tunnusjärjestelmä hävisi, siellä tunnus vaihtuu.

Kyllä se vaan on tarkoitus tehdä niin vähällä hakkeella kuin mahdollista? Pääkaupunkiseutu tekee todella paljon päästäkseen hiilestä järkevästi (ilman tai vähällä hakkeella?) eroon. Todella paljon.


https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006643745.html?utm_campaign=hs_tf&utm_term=2&utm_source=tf-other&share=4c617cc4b9e70d4f68d7f067b3c1815c

"Vantaan Ikean vieressä pulputtaa pian kiehuva maanalainen järvi – Lämmittäisi kokonaisen kaupungin vuoden ajan

Vantaan Energia aikoo louhia kehätien alle maailman suurimman lämpövaraston."

"Luolastoon on tarkoitus varastoida energiaa yhteensä 90 gigawattituntia. Energiamäärä on niin suuri, että sen avulla olisi mahdollista huolehtia keskikokoisen suomalaiskaupungin lämmöntarpeesta koko vuoden ajan.

Luolasto on tarkoitus louhia noin 50 metrin syvyyteen pääosin Kehä III:n alle. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy syksyn aikana.

Jättihankkeen suunnittelun lähtökohtana on, että se ei korota kaukolämmön hintaa, vakuuttaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen."

"Lämpövaraston vesi lämmitetään monilla uusilla tavoilla. Vantaan Energia luopuu kivihiilestä vuonna 2022, kun Pitkäsuon jätevoimalan laajennus valmistuu. Turpeen polttamisesta yhtiö luopuu jo ensi kesänä.

Jätevoimalan laajennuksen valmistuttua Vantaan Energia on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään vuoden 2010 tasosta jo lähes 75 prosenttia. Jätteiden lisäksi polttoaineeksi jäävät tässä vaiheessa puuhake ja kierrätyspuu Martinlaakson biokattilassa sekä maakaasu.

Energiayhtiöllä on vireillä lukuisia hankkeita, joissa ei polteta mitään. Niiden kehitystyön ja hankepäätösten esteenä on ollut se, ettei lämpöä ole tähän mennessä pystytty varastoimaan suuria määriä.

Esimerkiksi Varistossa rakennetaan parhaillaan Vantaan ensimmäistä geotermistä voimalaa, joka tuottaa parin kilometrin syvyisestä lämpökaivosta energiaa kuuden kerrostalon tarpeiden verran. Tämä määrä lämpöä saadaan vielä tallennettua kaukolämpöverkkoon, mutta uusien geotermisten yksiköiden tuotantoa ei etenkään kesällä pystyttäisi varastoimaan.

Jättimäinen kausivarasto antaa mahdollisuuden säilöä energiaa muun muassa auringosta, tuulesta sekä hukkalämmöstä, jota kertyy muun muassa datakeskuksista.

Toivonen luonnehtiikin lämpöluolastoa tulevaisuuden hankkeeksi."

"Suomessa Helsingin energiayhtiö Helen rakentaa parhaillaan 260 000 kuution suuruista vesivarastoa Mustikkamaalle, johon on tarkoitus varastoida energiaa yhteensä 11,6 gigawattituntia.

Mustikkamaan lämpövarasto on määrä ottaa käyttöön ensi vuoden kesällä. Helen on suunnitellut vastaavankokoista vesivarastoa Kruunuvuorenrantaan."

"Energiayhtiö aloittaa ympäristövaikutusten arvioinnin myös kahdesta kiertotalouteen liittyvästä hankkeesta, jotka voisivat valmistua vuonna 2024.

Martinlaakson voimala-alueelle suunnitellaan kyllästetyn puun polttolaitosta ja Pitkäsuon voimalatontille erillistä käsittelylinjaa maalien, lakkojen ja öljyisten materiaalien käsittelyä varten.

Patomeren mukaan Suomi vie vuosittain 120 000 tonnia näitä vaikeasti kierrätettäviä aineita polttolaitoksiin pohjoismaissa ja Saksassa. Vantaan kahdessa uudessa hankkeessa näitä aineita voitaisiin käsitellä vuosittain noin 60 000 tonnia.

Tämä vähentäisi ympäristölle haitallisten aineiden vientiä ja sijoittamista kaatopaikalle."


https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005859989.html

"Mustikkamaan alla on valtava luola, jota pian käytetään Helsingin lämmittämiseen – Kuvat ja video näyttävät, millaista kallion uumenissa on

Lämpövarasto auttaa Helsingin energiayhtiötä vähentämään hiilidioksidipäästöjään 21 000 tonnia vuodessa."


https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006511193.html

"Jätevoimalan piippu aiotaan valjastaa biokaasun tuotantoon futuristisessa projektissa Vantaalla – Kaupunki pyristelee irti nyt myös maakaasusta

Jos hanke toteutuu, Vantaalla voidaan luopua maakaasun käytöstä kokonaan."



Mutta kyllä se insinööri on ihmeellinen ja kekseliäs? Ei kangistuta vanhoihin kaavoihin ja sanota, että "Tuo ei voi toimia". Ei, vaan tutkitaan, lasketaan ja kehitetään. Nämäkin ja muutkin hankkeet ovat kymmenien miljoonien investointeja, ei sellaisia lähdetä toteuttamaan ilman tarkkoja laskelmia toimivuudesta ja kannattavuudesta.

Mutta saattaa olla, että pääkaupunkiseutua ei sitten kuitenkaan tarvitse lämmittää hakkeella? Kiitos ihmeellisten kekseliäiden insinöörien?

eikö olekkin ihme että ydinvoimaloita tai tuulimyllyjä ei voi sijoittaa niin lähelle hesaa että saataisiin kaikki mhdollinen hyöty irti ;) :D ;D 8)

Tuulimyllyistä ei paljon hukkalämpöä synny ja sähkönsiirron tehohäviöt yllättävän pienet suurillakin siirtomatkoilla. Sijoituspaikka voi siis olla eri kuin käyttöpaikka.

Ydinpaikkakunnat taas on päätetty kekkoslovakian aikaan ja aika suurella todennäköisyydellä silloisin aluepoliittisin perustein. Tosin yhtenä perusteena on ollut minimietäisyys suurempiin asutuskeskuksiin.
Aika keinotekoiselle pohjallehan tuo "elätys" on muuallakin rakennettu:

https://yle.fi/uutiset/3-11527258 10 000 ihmisen työpaikat ovat vaarassa lentoaseman läheisyydessä

Lentokenttäkaupunki Vantaan talous syöksyy https://yle.fi/uutiset/3-11513518

Sitten ihmetyttää vain se, että elinkeinoministeri Lintilä on kovasti kovasti huolissaan Lapin matkailusta mutta ei sanallakaan mainitse Vantaan ahdinkoa. Miksiköhän? Kun noiden lukujen valossa työllisyysvaikutus on suurempi Vantaalla kuin Lapissa?
Etelän miehet ja naiset ne lapissa riehuu kännissä lomillaan, siittä johtuu lapin korkeat luvut.

Tämä on sitten vastaus sekä Tövelille että tähän.

Muuten kyllä mutta kun ei.

https://yle.fi/uutiset/3-11383347?fbclid=IwAR2Z9KHGkou28hbwW20rz9avmTRLV_7OXPbDBCm2LGi9B41MzlEztRr_XjA&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&utm_source=facebook

"Lapin poliisilaitoksen rikosylikomisario Jukka Haataja arvelee sosiaalisten syiden olevan tilanteen taustalla.

– Ei näissä ole dekkariaineksia. Alkoholi on mukana lähes kaikissa henkirikoksissa täällä. Tyypillinen henkirikos Lapissa on humalassa, äkkipikaistuksissa teräaseella tehty tappo, Haataja kertoo.

Paikkakuntien välillä saattaa olla vaihtelua myös siinä, millä tavalla asioita on tapana ratkaista.

– Maakuntien välillä voi olla kulttuurisia eroja, jotka pohjautuvat alueen historiaan, toteaa yliopistotutkija Martti Lehti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista Krimosta.

Kyllä sekin voi Lapin lukuja selittää, että jossain paikoissa väkivaltainen käytösmalli voi periytyä sukupolvelta toiselle enemmän kuin muualla, Haataja pohtii."

Sen sijasta, että yksinkertaisesti sanoisi selitykseksi että "etelän turisti tappelevat" niin pohdiskelee syytä periytyvästä väkivaltaisesta käytösmallista Lapissa. Jos tilastot kertoisivat, että "etelän turistit ne tappelevat ja tappavat" niin eopä varmasti pohdiskelisi tuollaisia. Mutta kun totuus on, että paikalliset ovat ihan itse asialla. Samoin kuin itäisessä Suomessa, joka sekin ohittaa reilusti Helsingin.

Ja ice on oikeassa tuossa, että apu tulee nopeammin paikalle Helsingissä, kuten tästäkin

"Myös avun saaminen voi Lapissa kestää enimmillään yli tunnin. Siinä ajassa uhri ehtii jo kuolla, kun kaupungin läheisyydessä muutamassa minuutissa saapuva ensihoito olisi voinut pelastaa hänet."

Nyt on kuitenkin niin, että tässä tilastossa maakuntia on vertailtu laskemalla yhteen murhat, tapot, murhan yritykset ja tapon yritykset. Eli vaikka uhri Lapissa ehtiikin kuolla useammin kuin Helsingissä, se ei vaikuta vertailulukuun kun yritykset ja onnistumiset lasketaan kaikki yhteen.

Tai sitten ei?

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c5fd026d-0f74-4b14-bf03-ecf3c732d624

"Tässä ovat Suomen vaarallisimmat maakunnat poliisille – tutkija yllättyi: ”Herättää tuplaten kysymyksiä”"

"Viiden vuoden ajalta kasattu tutkimusaineisto kertoo, että Suomen vaarallisimmat maakunnat poliiseille ovat Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjanmaa. Kolmen suurimman kaupungin maakunnissa eli Uudellamaalla ja Pirkanmaalla väkivaltatehtävien ilmaantuvuus oli yllättäen keskimääräistä pienempää."

Jutun kartta on mielenkiintoinen.
Toisaalta Helsingissä on rutkasti elikkä tuplasti enemmän poliiseja per capita kuin noilla syrjäseuduilla.
Tuossahan oli tilastoitu rötöäksiä per poliisi, tilasto olisi ihan eri näköinen jos se laskettaisiin per kansalainen.

Ihmettelinkin eikö kukaan huomaa. Mutta tilannehan on silti tällainen, että

Tsadissa puotethan eniten turphin…     :o

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/ylen-laaja-selvitys-paljasti-suomen-väkivaltaisimmat-kunnat-löytyykö-oma-kotipaikkasi-listalta/ar-BB15B981?ocid=spartan-dhp-feeds

ja se kait johtuu siitä kun stadissa asuu niiiiiin nuorta ja köpsää porukkaa..  mikä se olikaan keski-ikä?          nuo teinit ei vielä ole oppineet muuta kuin omaa napaa tuijottamaan.      (   tämän sanoi toissa päivänä jo 64 vuotta stadissa eläny sukulaissielu )

Antitesantti on taas lainaillut vähän valikoiden? Kun katsotaan alkuperäistä juttua tuolta

https://yle.fi/uutiset/3-11383347?fbclid=IwAR2Z9KHGkou28hbwW20rz9avmTRLV_7OXPbDBCm2LGi9B41MzlEztRr_XjA&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&utm_source=facebook

ja pieni lainaus:

"Tämä tapaus nosti pienen 954 asukkaan kunnan Lapissa Suomen asukaslukuun suhteutettujen henkirikoslukujen kärkeen. Pelkosenniemellä on 2000-luvulla tehty 12 murhaa, tappoa tai niiden yritystä.

Lappi on 2000-luvun Suomen ylivoimaisesti väkivaltaisin maakunta väkilukuun suhteutettujen kuolemaan johtaneiden henkirikosten perusteella.

Pelkosenniemen lisäksi Lapin kunnista Posio, Kemijärvi, Kemi ja Salla ovat kaikki Suomen kärkikymmenikössä asukaslukuun suhteutetussa henkirikosten määrässä. Syitä siihen, miksi Lapissa konflikti päättyy muita paikkakuntia useammin henkirikokseen, on useita."

Kun katsotaan jutun karttaa, niin tsadi ei pääse edes top-100 -listalle. Mm suurin osa Savo-Karjalaa ja Kainuuta kiilaavat ohitte että heilahtaa.

Mites se oksa nyt asiantuntijana analysoisi tätä tilannetta? Että Lapissa ja Savossa asuu niin vanhaa ja köpsää porukkaa, että eivät ole vielä muuta oppineet kuin omaa napaa tuijottamaan? Tai jotain sellaista?

Totuuden sanoja?

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bbfb15fa-965c-4076-a616-a2c44d32d1b7

"Monien mielestä matkailu ei todellisuudessa kunnolla elätä pohjoista. Puhuttiin myös siitä, että matkailun tuotot jäävät muutamien harvojen taskuun, usein sellaisten yritysten, joiden toiminta on todellisuudessa Etelä-Suomessa tai ulkomailla."

"Pohjoisen matkailu onkin nykymuodossaan erikoinen rakennelma. Kausi kestää hyvin lyhyen aikaa. Esimerkiksi huskykoirilla pystytään ajamaan muutama kuukausi vuodessa, vaikka ruokaa ja huolenpitoa ne tarvitsevatkin jokaisena päivänä. Työvoima ei Lapin lyhyeen matkailusesonkiin riitä omasta takaa. Viime talvina työntekijöitä on tuotu yhä kauempaa, jopa Filippiineiltä asti. Tässä valossa lappilaisyrittäjien ja elinkeinoelämän puheet jopa 10 000 menetetystä työpaikasta paikallisesti kalskahtavat jokseenkin falskeilta, pahaa tilannetta yhtään väheksymättä."

"Viime vuosina meno on näyttänyt suorastaan hurjalta. Lasi-igluja on noussut kuin sieniä sateella. On jos minkälaista luksusmatkaa ja maailmantähtiä Leo Messistä Emilia Clarkeen rampannut pohjoisen hangilla selfieitä postaamassa.

Vähintäänkin jonkinlaisesta buumista tai kiimasta on voinut puhua. Sitten tuli korona, ja kiihdyttänyt turistibussi ajoi kuvainnollisesti täysillä seinään.

Kun rahaa on laitettu infrastruktuuriin ja erilaisiin sesonkiluontoisiin palveluihin paljon, on Lappi samalla hinnoitellut itsensä suomalaisten perheiden ulottumattomiin. On normaaliolosuhteissakaan vaikeaa nähdä eteläsuomalaisia perheitä lentämässä jonnekin muoviseen joulupukkikylään huskyja silittelemään mölisevien aasialaisten turistiryhmien keskelle, kun samalla rahalla pääsee kahdeksi viikoksi Välimerelle. Niinpä suomalaisista ei ole nyt korvaamaan tulonmenetyksiä."

"Sivusta katsottuna se matkailuteollisuus, jonka menetyksestä Lapissa nyt puhutaan, näyttää hyvin keinotekoiselta. "

"Nyt kun tilanne on siis se, että on rakennettu suurelta osin keinotekoisesti teollisuudenhaara, joka perustuu ulkomaalaisten lennättämiseen kaukaa pohjoiseen kokemaan suurelta osin epäaitoja elämyksiä, niin herää kysymys, oliko tällainen järkevää tai kestävää alun pitäenkään? Kylmästi voisi ajatella, että yritystoimintaan sisältyy riskejä. Nyt ne riskit realisoituivat."


Aika osuva kirjoitus kaiken kaikkiaan?
Konesalien jäähdytyksen hukkalämpö on haaleaa, luokkaa 30 - 50 C. Vastaavia haaleita hukkalämpövirtoja löytyy vaikka kuinka paljon teollisuuden prosesseista ja muistakin kohteista.
Taajamien kaukolämpöveden lämpötila on luokkaa 100 C. Miten noista 30 - 50 C hukkalämmöistä saa 100 C kaukolämpöä? No lämpöpumpulla tietysti.
Mutta kun ne pumput maksaa turkasen paljon. Lämmön käyttäjä tietysti laskee, miten saa lämpönsä edullisimmin.
Ei tuo teollisuuden hukkalämmön hyödyntäminen ole mitään uutta, niitä on laskettu iät ja ajat että miten niitä voi hyödyntää ja kannattavat tapaukset on otettu käyttöön.
Ja jos esimerkiksi poliittisilla vero- ja tukiratkaisuilla muutetaan hintasuhteita niin voidaan saada aiemmin kannattamattomia ratkaisuja kannattaviksi.

Luitko tuon koko jutun? Kannattavaa jopa molemmille osapuolille tuo konesalihomma? Tekniikasta en sen enempää tiedä, mutta ilmeisesti jos kerran kannattavaa niin toimiva tekniikka on olemassa? Loviisan ydinvoimalan lämmön hyödyntämistä on mietitty moneen kertaan, mutta matka on ilmeisesti liian pitkä, ei kannata.

Mutta yleensä ottaen tuo kannattaa aina, jos mittakaava on riittävän iso. Ei kannata Taka-Hikiällä mutta kannattaa Helsingissä. Jopa ilman poliittisia päätöksiä.
Niinh'n minä juuri totesin, että

Ja tuo 11 TWh sähköenergiaa kulutetaan joka tapauksessa. Se pitää siis jotenkin tuottaa riippumatta siitä, saadaanko sitä talteen vai ei. Kannattaisi siis ottaa se talteen. Eikös?
Kertoo aikapaljon ajatusmaailmasta, hukkalämpö!

Joskus minusta tuntuu, että te ette tiedä maailmasta tarpeeksi? Kotonurkista vain?

https://yle.fi/uutiset/3-8398301

Tuo juttu on siis vuodelta 2015.

"Miksi Google lämmittää Suomenlahtea? Datakeskusten hukkalämmöllä lämmittäisi ainakin miljoonan ihmisen omakotitalot

Suurin osa datakeskuksista puskee jäähdyttämisessä syntyvän hukkalämmön mereen ja ulkoilmaan, vaikka sitä voisi hyödyntää talojen lämmityksessä. Suomessa datakeskukset käyttävät jo kolme prosenttia kaikesta sähköenergiasta. Kaikella sillä voisi tuottaa myös lämpöä."

"Suomeen on noussut muutamassa vuodessa suuri joukko datakeskuksia, ja vielä suurempi joukko voi olla pian rakenteilla.

Konesalit ovat uutta teollisuutta, josta kilpaillaan nyt kynsin hampain. Ne ovat myös suuren luokan sähkönkuluttajia. Muun muassa Googlen, Microsoftin ja Yandexin jättimäisissä konesaleissa ruksuttavat palvelimet vievät jo kolme prosenttia kaikesta Suomen sähköenergiasta."

"– Jos konesali kytketään kaukolämpöverkkoon, siitä saadaan noin 1,3 kertaa enemmän lämpöä ulos kuin mitä se kuluttaa, Innanen sanoo."

"Esimerkkejä löytyy jo. Venäläisen Yandexin konesalin hukkalämpöä virtaa Mäntsälän energian kaukolämpöverkkoon. Sillä lämmitetään Yandexin mukaan jopa 5 000 omakotitaloa. Tiedon ja Elisan konesalit lämmittävät Fortumin kautta noin tuhat espoolaiskotia vuodessa. Telecity pyörittää Helsingin keskustassa kahta konesalia, joiden jäähydytysvesi palaa Helsingin Energian lämpöverkkoon.

Myös Sonera on ilmoittanut keräävänsä talteen hukkalämmön, kun jättimäinen konesali valmistuu vuonna 2017 Helsinkiin.

Mutta Suomessa on yhteensä noin tuhat konesalia."

"Kaiken kaikkiaan Suomen datakeskusten hukkalämmöstä otetaan talteen tällä hetkellä enintään viisi prosenttia, Innanen arvioi. Koko potentiaalia voi arvioida tarkkojen lukujen puutteessa maan sähkönkulutuksen pohjalta. Konesalien kuluttama kolme prosenttia vastaa noin 11 terawattituntia.

– Jos tämä kunnolla löisi läpi, arviolta puolet kaikista konesaleista voisi tuottaa lämpöä. Sillä lämmittäisi arviolta 330 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa. Jos niissä on jokaisessa neljä ihmistä, se tarkoittaa yli miljoonan ihmisen asuintaloa, Innanen laskee.

Konesalit ilmoittavat usein niin sanotun tehon tarpeensa. Esimerkiksi Sonera on kertonut rakentavansa 30 megawatin konesalia. Mittaluokka vastaa Googlen salia. Sillä lämmittäisi jopa parikymmentätuhatta omakotitaloa.

– Helsingin Energia tarvitsisi yhden voimalaitoksen vähemmän, Jari Innanen heittää karkean arvion."

"Näin on toimittu esimerkiksi Tiedon konesalin ja Fortumin tapauksessa Espoossa, jossa jäähdytys ja lämmön talteenotto luotu yhteistyössä energiayhtiön kassa. Jäähdystyjärjestelmä on siis liitetty kaukolämpöverkkoon jo rakennusvaiheessa.

– Kyllä se on taloudellisesti kannattavaa ja hyvä ratkaisu sekä konesalille että meille, Fortumin kaukolämmön aluemyyntipäällikkö Susanna Huuskonen sanoo.

Hän kertoo, että Fortumin kaukolämpöverkko on parin vuoden ajan ollut avoin muullekin hukkalämmölle. Konesalien lisäksi puhdistetun jäteveden lämpö sekä Espoon sairaalan lauhdelämmöt virtaavat verkkoon."


Mutta että hukkalämmössä on potentiaalia. Todellista potentiaalia. Tuo 11 TWh on suurusluokaltaan sellainen, että jos se suhteutetaan tähän

"Kaukolämmön myynti kasvoi edellisestä vuodesta 10 % ja oli 6 633 GWh. Kaukolämpöliittymien määrä jatkoi kasvamistaan ja oli 15 182 kpl."

Helsingin Energia kaukolämmön myyntiin niin se on kaksinkertainen kun eikös 1.000 GWh ole 1 TWh? Mutta että pelkästään kaikkien pääkaupunkiseudun konesalien saaminen kaukolämpöverkkoon voisi oikeasti tarkoittaa yhtä (hake)voimalaa vähemmän. Ja tuo 11 TWh sähköenergiaa kulutetaan joka tapauksessa. Se pitää siis jotenkin tuottaa riippumatta siitä, saadaanko sitä talteen vai ei. Kannattaisi siis ottaa se talteen. Eikös?

Mutta kannattaa ottaa asioista selvää, eikä vain naureskella, että "hukkalämpöä, hah-haa".

Sivuja: [1] 2 3 ... 19