Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Viestit - Emäntä1

Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 15.05.24 - klo:09:27
Liki kymppi miikkaa tänään tauluun

Eihän siellä muut ole tänään pudottaneet kuin tanskalaiset? Myllyt, ruotsalaiset ja suomalaiset kauppiaat pitäneet ennallaan.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 11.03.24 - klo:23:13
Noiden ulkomaanviljelijöiden firmoja vaan kannattelet.  :o Rohkeasti vaan siihen kolmanteen. Nimi on ulkomaata, mutta firma kotimainen, eikä ole silti entiselle liikenneministerille sukua.


Sellainen hiukan vaivautunut tunnelma itsellä kyllä oli häiriöntuottajana, jos olisi ollut läppäri mukana, olisi paremminkin voinut lähettää siinä pitkän pöydän ääressä viestejä näille myyntipäälliköille. Ehkä siellä käsitellään isompia kaloja, että 100 kannua Revytrexiä, tuhat suursäkkiä beloria ja jotain muuta vielä sitten. Ei ollut viljakauppapäällikkö paikalla, vaikka ovi oli auki ja niin edes päin. Tutkin sitten seinäkartalta Bernerin viljan vastaanottopisteitä, eipä täällä lähellä muuta ollut kuin tuo Perniön Viljava. Vientikaudraakin viedään vain Vaasasta.

Eipä ole tullut käytyä, noilla suunnilla mutta ostaahan ne(kin) viljaa ympäri maata ja vievät hyvinkin monesta satamasta tyyliin Vaasasta Naantalin kautta Loviisaan ja muutama siitä välillä. Just tuon rehutehtaan tms puutehan se ongelma taitaa vähän olla ja varmaan siksi on ainakin itselle ja tutuille näyttäytynyt paljon juurikin siihen vientiin satsaavana ihan niinkuin vanha Avena, jonka toiminnan ne ostivat.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 25.01.24 - klo:12:11
Viljan kysyntää voidaan ensi kesästä alkaen säädellä uudella mitattavalla suureella, "T-2 + HT-2"

Se on vähän samanlainen arvo kuin DON. Vuosina, jolloin DON on alhainen (kuivaa ja kuumaa), on tämä toinen toksiini koholla. Viljanostaja pystyy nyt paremmin säätelemään tarvitsemansa viljan laatua.

https://www.farmit.net/blog/2024/01/05/mika-ihmeen-t-2ht-2

-SS-

Aina keksitään uusi innovaatio, jolla saadaan vilja entistä halvemmalla teollisuuteen. Pian se on ihan oikeasti harrastusta, tämä maanviljely.

No tää on kyllä ihan EU:n viisaiden viimeisin keksintö. Ei se tuo muuta kuin haittaa kaikille, kun pakko analysoida ja se maksaa. Saati mitä sitten puintikiireissä tarkoittaa rekkajonoille kun kestää entistä pitempään näytteiden otto ja analysointi :(
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 15.01.24 - klo:12:01
Nyt näyttää siltä, että kaurasta tulee kevään hittituote. Tällä viikolla hinta on noussut mukavasti ja torstaina Hankkijan rehukaura oli jo 249, ennen eilistä, pientä pudotusta. Myös Raisio on joutunut lähtemään hintakilpailuun mukaan ja nostamaan hintaa nyt pariinkin otteeseen. Merkillepantavaa on, että Raision kauranostoista on kadonnut (vain sopimuksilta) klausuuli. Niistä ei sitten tavaraa riittänyt, mahtoiko kaikki edes päätyä alunalkaen Raisiolle. Hinta oli niin maltillinen koko ajan. Maaliskuussa lähtee ainakin joku kauralaiva liikkeelle, olettaisin hinnan kestävän siihen asti. Syksyn osalta hintahuippu taidettiin nähdä siinä 250:ssä ja nyt ollaan 233:ssa, mistä voi olla vaikea saada enää paremmaksi.

Sen verran tähän että kyllähän niitä laivoja lähtee koko ajan ja vuoden ympäri, Suomestahan viedään 300-400 000 tonnia joka vuosi. Tänä vuonna varmaan vähän vähemmän kun sato oli niin huono. Mutta pari laivaa per viikko lähtee jostainpäin maata kuitenkin. Kotimaan myllyt käyttää ehkä puolet tuosta vientimäärästä niin voi vain miettiä, mitä ns myllylaatuisen kauran hintataso olisi ilman tota mahdollisuutta vientiin. Mutta se, että onko viejät jo ostaneet kaiken kauran loppukaudelle onkin hyvä kysymys meinaan kun sopparit tulee täyteen niin eipä siitä kukaan enää maksa yhtä hyvin.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 05.12.23 - klo:11:40
Onkohan tässä taustalla joku ihan tietoinen salajuoni? Elikkä hehkutetaan ohrien vähyyttä ja povataan hintojen nousua, jotteivat isännät masennu ja jätä ohria kylvämättä ensi kesänä. Annetaan ikäänkuin ymmärtää, että ohrasta olisi kova tarve vaikkei käytännössä ole niin. Sitten ensi syksynä kahta kauheammin ohraa markkinoilla.

Sitten vähän asiaa liipaten. Onkohan vanha Avenan viljakauppa jonkinlaisen alasajon kourissa tuolla Bernerin alla? Jotenkin tyhjältä näyttää hinnastot ja ne hinnat mitä on esitetty, ei tunnu houkuttelevalta. Ei oikein tunnu vanhalta Avenalta enää. Selailin tässä viljanostajat läpi ja tuntuu vähän siltä, että onko viljalle enää muita merkittäviä ostajia kuin Hankkija. Ainakin vaikuttaisi siltä, että se on suurin ja kaunein. Raisio ostaa (tai kuvittelee ostavansa) vain sopimuksilta. Ihmeen paljon siellä sitä viljaa näyttää olevan varastossa tai tiedossa.

Käyhän Berner viljakauppaa ja täälläpäin sanoneet, että siihen satsataan koko ajan enemmän. Porukkaahan niillä on paljon enemmän kuin ennen Avenalla aikanaan ja ostavat joka puolelle pitkin maata. Katselin itsekin että jostain syystä vyr ja maastul sivuilla hinnat näkyy jotenkin oudosti. Johtuukohan että nuo nimet ei oikein osu kaikilla kohdilleen kun jotkut puhuu vaikkapa suurimokaurasta jotkut kaurasta ja niinpoispäin?

Itse ainakin tulee katsottua aina Hankkija lantamies ja berner ja myllyt ihan niiden kaikkien omilta sivuilta ei nuo lehdet ja muut oikein ole luotettavia ja päivittyy ehkä viikon välein?

Mulla tapana katsoa päivän parin välein nämä pikaisesti läpi
https://www.hankkija.fi/tuotantopanokset/viljakauppa/viljamarkkinat-ja-hinnat/ia-viljan_hintanoteeraukset-252806/
https://viljelijanberner.fi/viljan-hinnat/
https://www.lantmannenagro.fi/viljakauppa/viljan-hinta/
https://www.raisio.com/viljelijat/viljelykasvien-hinnat/
https://www.fazermills.com/fi/viljanosto/perushinnat/

Joku sanoi muuallakin että tuntuu kyllä tänä päivänä olevan kovasti eri asia mitä hinnasto sanoo ja ostetaanko kuitenkaan oikeasti :(
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 28.11.23 - klo:15:59
Suurimmaksi osaksi Euroopassa paljon alemmat hinnat kuin meillä ainakin vehnässä ja ohrassa. Saati rukiissa!
Virossa peruslaatuinen vehnä 209 euroa tänään, ohra alle 170.. varmasti alkaa olla se tuontinappi tosiaan herkässä.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 17.07.23 - klo:16:44
Näköjään meni mustanmeren viljadiili jäihin, kun Ukrainalaiset posautti Krimin sillan. Miten mahtaa markkinat reakoida?

Elämme kaikesta huolimatta mielenkiintoista syksyä hyvät toverit.

Kyllä se taisi jo markkinoilla olla odotus että näin tässä nyt käy. Pörssit euron verran ylös...
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 30.03.23 - klo:11:29
Tiedä sit kannattaako juuri kylvää näillä hinnoin. Ei taida enää juuri saada edes 200 e/tn kaurasta kuukauden päästä jos sama ralli jatkuu. Ei oikein osaa edes sanoa kannattaisko loput myydä vai onko kyseessä tilapäinen markkinahäiriö.

Katsoisin kyllä tätä toisinpäin.. eikös tässä ole ollut markkinahäiriö maailmalla viimeiset 1v 1kk?
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 24.01.23 - klo:11:54
Viikkarin nettisivuilla on toimitusehdot 2033 lukekaa sieltä. Raisioon oon sopinu ettei rehulle kiinnitetä hintaa kun käytän itse siinä tapauksessa. Ruis yleensä otetaan sisään heikommallakin sakolla. Jollei talvehdi niin ilmoitus heti keväällä (ymmärrettävää kun vaikuttaa heidän vehnäsopimustarpeeseensa). Varmaan nuo Avenan rapsi- ja kaurarekat täytyy löytyä suurinpiirtein kokonaan mut löytyyhän ne kun keväällä kylvää vaan semmosia.

Kauheet ennakkoluulot on ihmisillä. Hankkijan mallin tiedän. Siks sinne ei mitään olekaan.

Onhan noissa eroja ja toisinaan saa neuvottelemalla myös venkoiltua sopivasti.
Tuosta tulikin mieleen, että eikös muuten Avenan koko viljakauppahomma myyty Bernerille ja toimivat pelkästään sillä nimellä nykyisin.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 23.01.23 - klo:11:47
Ongelma on kun et tiedä kylväessä mitä saat hintaa syksyllä

Eikäs melkein kaikilla ostajilla ole hinnat syksylle jo ennen vuoden vaihdetta auki seuraavalle syksylle??
On, ei vain kukaan ostaja tee sellaista sopimusta jossa hinta sovitaan mut toimitusmäärää ei. Täällä kirjoittelijoista ainoastaan Joozeppi taitaa olla sellainen joka tietää kilolleen tai ainakin 10% tarkkuudella mitä saa ensi syksynä satoa ja voi kiinnittää hinnan koko sadolle. Meille muille tai ainakin mulle tulee välillä hyvä sato ja välillä kato. Satotason liikkuessa jossain 2-6 tn välillä kaiketi (silloin taviksessa). Ei siinä uskalla 6tn mukaan kiinnitystä tehdä kun jo kevätkin voi muuttaa kylvösuunnitelmia. Jos tehdään kiinnitys 2tn mukaan mut tuleekin ok 4tn sato niin sen lopun 2 tn hinta voi ens syksynä hyvin olla vaikka vehnällä tuon SS:n mainitsema 160e. Silloin ei kyllä ole sadosta saatava hinta vielä tiedossa.. ::)

Juu tottahan tämä. Saapahan toki ainakin osan kiinni jos hinta on kohtuullinen, ei vaan oikein lupaile nyt enää hyviä viime viikot  :(
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 23.01.23 - klo:10:56
Ongelma on kun et tiedä kylväessä mitä saat hintaa syksyllä

Eikäs melkein kaikilla ostajilla ole hinnat syksylle jo ennen vuoden vaihdetta auki seuraavalle syksylle??
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 18.01.23 - klo:11:14
Paha viikonloppu oli tämäkin. Lauantain Hankkija teki yli kympin pudotuksen ja tänään Raisio seurasi perässä. Tuntuu siltä, että kevääseen mennessä ollaan lähellä sitä 200e/t.

Minkä tahansa massahyödykkeen sitominen tulevaisuuden spekulaatioihin on omiaan kasvattamaan viljamarkkinoiden hintaheilahteluja. Koska viljakauppa ei ole yksisuuntainen tapahtuma, on ehkä turhan optimistista  ajatella, että kaikki viljelijät mahtuvat myymään aina hintapiikin huippuun, ja kaikki viljanostajat ostavat vain siellä huippuhintojen aikana viljansa.

-SS-

Ja jotenkin tuntuu, että kovin moni haluaa just sen kovimman piikin omalle sadolle.. mutta kuka sen osaa kertoa, millon se piikki sitten on? Hinnat oli vielä syksyllä 300, 330, 350 jne tonnilta. Jos ei silloin ole laittanut mitään kiinni vaan jäänyt spekuloimaan että josko se vielä nousisi takaisin sinne "yli 400 euron" ..niin sellaisen on varmaan aika turha itkeä nyt?
Ainahan sitä on kiva hakea kovinta hintaa mutta jos taso on hyvä ja jättää euroja näppiin, miksei varmista tulosta? Onhan se nyt herranen aika ihan omaa tyhmyyttä jos ei laita edes osaa sadostaan kiinni ja sitten manataan täällä kun hinta 100 euroa alempi kuin syksyllä. Jos oikein spekulointikauppa kiinnostaa niin voihan sitä jättää sitten ne pelitonnit erikseen ja katsoa kuinka hyvin osaa ennustaa maailmantaloutta :D Kuten tossa sanotaan, tuolla maailmalla iso raha liikkuu ja hinnatkin elää sen mukaan, eikä me olla irrallaan täällä siitä muusta maailmasta, paitsi jos suomen sato on tosi huono - silloin meidän hinnat on normaalisti korkeammat. Vaikka tulisi tuontia, koska rahtikin maksaa, eikä kaikki teollisuus tuontitavaraan koske.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 13.12.22 - klo:16:26
https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/a/huoltovarmuuskeskus-kasvattaa-varmuusvarastoitavan-viljan-maaraa

Melkoisesti näkyvät hankkivan. Eikös ne vähentäneet varmuusvarastoja muutamia vuosia sitten? Joku voisi jälkiviisastella.
Lieneehän tuo 2,5kk määrä kuitenkin ehkä sata miljoonaa kiloa?
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 17.12.21 - klo:10:37
Hankkija näytti pudottaneen hinnan klo 12.30. Ostajat ei vastanneet puheluihin ennen sitä. MTK ehti Maastullissa hehkuttamaan hinnan pudotusta klo 11.34.
Eikös Hankkijalla pudottaneet eilen kahteen kertaan, ensin enemmän ja vielä vähän santsia myöhemmin.
Nyt siellä näkyy olevan aikamoinen hajonta hinnoissa, mistähän moinen ero ostajien näkemyksissä.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 14.12.21 - klo:13:53
Tän päivän Maastullin mukaan nyt nähtiin kotimaan viljamarkkinoilla koko EU-ajan aikana ensimmäistä kertaa Suomen viljamarkkinoilla paljon puhuttu ” Itämerilisä ” sillä tällä hetkellä Suomen viljan hinnat ovat koko  EU-alueen kärkitasoa. Tähän asti viljan hinnat ovat olleet EU:n huonoimpia (itämerivähennys) mutta nyt pula viljasta on keikauttanut markkinat niin että täällä kotisuomessa viljat huippuhinnoissa.

Itämerilisästä on tässä vaiheessa turha vielä puhua, sillä Hampurissa leipävehnä maksaa 308€/tn ja laatuvehnä 340€/tn.

Ehkä joo, toki täällä noi hinnat on perushinnat ilman laatulisiä maksaahan nuo täällä valkuaisesta jne lisää
Sivuja: [1] 2