Agronet

Keskusteluaiheet => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Jorma Jaakkola - 26.03.10 - klo:09:16

Otsikko: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 26.03.10 - klo:09:16
Tässä on luettavaksi Lipposen hallituksen aikainen kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta.

Kirjoitus on julkaistu aikanaan Veropörssi-lehdessä.

Tämä kirjoitus on tarkoitettu nimenomaan luettavaksi.

Kirjautuneet lukijat voisivat koko tekstin luettuaan kommentoida "Luettu".

Mahdollisista kirjoitus- tai asiavirheistä haluan erilliset kommentit.

Toivomus:
Älkää kommentoiko "Vastaa lainaten" -toiminnolla, ettei ketju kasva tarpeettomasti.



Elintarvikkeiden verotus ei kevene
 
Kuten muistamme, meille luvattiin ennen EU-jäsenyyttä, että ruoan hinta tulisi huomattavasti laskemaan jäsenyyden ansiosta. Ilman poppaskonsteja elintarvikkeiden hinnat eivät olisi laskeneet edes niin paljon kuin ne laskivat. Hallituksella oli nimittäin jäsenyysneuvottelujen aikaan kaksi EU-jäsenyyden aiheuttamaa ongelmaa:

-   Miten jo valmiiksi valtion tuella myytävä ruoka saadaan edelleen laskemaan?
-   Mistä tehdään rahat elintarvikkeiden varastohintojen äkkirysähdykseen?

Olen ollut tietoinen yritystoiminnan pelisäännöistä, mm. ennen arvonlisävero-järjestelmää (ALV) olleesta liikevaihtoverojärjestelmästä (LVV) ja sen kanssa käsikädessä kulkeneesta alkutuotevähennysjärjestelmästä (ATV, ks. myöh.). Syksyllä 1994 olin yrittäjäkurssilla, jossa kerrottiin EU:n tuomasta kahden verokannan järjestelmästä. Tiesin, että jo 1.6.1994 siirryttiin alv-järjestelmään, ja että EU-jäsenyydestä seuraa myös alkutuotevähennysjärjestelmän  poistuminen, koska se ei ollut EU:ssa mahdollista "vapaan kilpailun hintojen vääristäjänä".

Ensiksi pitää oikaista sellainen mediassa yleisesti ollut tieto, että elintarvikkeiden ALV olisi EU-jäsenyyden vuoksi noussut 12 %:sta 17 %:iin. Muun muassa ex-ministeri Kalevi Hemilä on nykyisessä toimessaan antanut tällaista tietoa medialle, kun hän vei valtiovarainministeri Niinistölle esityksen ruoan arvonlisäveron alentamisesta.

Tosiasia on, että kaupat ja elintarviketeollisuus tilittivät elintarvikkeiden ALV:a 22 %:n verokannan mukaan ennen EU-jäsenyyttä.  ”EU:n ansiosta” ko. ALV alennettiin 17 %:iin. Ahon hallitus teki periaatepäätöksen, että parin jäsenyysvuoden jälkeen elintarvikkeiden ALV lasketaan 12 %:iin.

Toiseksi pitää oikaista mielikuva, että alkutuotevähennysjärjestelmä  olisi ollut maataloustuki. Kyseessä oli elintarviketeollisuudelle annettu liikevaihtoverohyvitys, jolla ruoan hinta saatiin kaupassa halvemmaksi.

Elintarvikkeiden hintojen muodostumiseen ja arvonlisäveroon liittyy niin paljon epäselvyyksiä, väärää tietoa ja jopa päättäjien tietämättömyyttä, joten on aika kerrata historiaa. Kaiken kaikkiaan ruoan hintakehitykseen vaikuttaneet asiat eivät ole helppoja selitettäviä.

Ensiksi pitää selvittää ennen jäsenyyttä käytössä ollut alkutuotevähennysjärjestelmä (ATV), joka liittyi oleellisesti silloiseen liikevaihtoverojärjestelmään (LVV).

Alkutuotevähennysjärjestelmä

Alkutuotevähennysjärjestelmä (ATV) kehitettiin Suomessa 1950-luvulla ruoan hintojen laskemiseksi. Se tehtiin köyhän ja monilapsisen perheen sosiaaliturvaksi. Alkutuotevähennysjärjestelmä oli valtion subventio, tuki, jolla elintarvikkeiden hintaa kaupassa alennettiin. Sama systeemi oli Ruotsissakin. Moni muistaa vielä Tornion - Haaparannan voi-rallin! Ruotsissa valtio tuki Suomen valtiotakin enemmän ruoan hintojen alentamista. Suomalaiskuluttajat valittivat, että voi maksaa Suomessa liikaa, Ruotsissa voi on halvempaa. Kuluttajan mielestä maataloustuottaja oli syyllinen kalliiseen ruokaan.

Siitä, miten alkutuotevähennysjärjestelmä ja LVV keskenään toimivat, ei kerrottu. Kuluttajalle unohdettiin kertoa, että alkutuotevähennysjärjestelmä oli tehty juuri ruoan hinnan alentamiseksi. Lisäksi unohdettiin kertoa, että maataloustuottaja joutui maksamaan liikevaihtoveroa ostamistaan tuotantopanoksista, koneista, rehuista, lannoitteista jne. Sekin unohdettiin kertoa, että maataloustuottaja ei saanut vähentää tuotantopanoksiensa liikevaihtoveroa. Siitä kyllä muistettiin kertoa, miten paljon maatalous sai tukia ja että ruoka maksaa liikaa.

Maanviljelijät eivät kuuluneet liikevaihtoveron piiriin ja juuri siksi kuluttajahintoja laskenut alkutuotevähennysjärjestelmä olikin olemassa. Tämä järjestelmä oli siis tehty ruoan hinnan alentamiseksi menetelmällä, josta ei suuremmin tiedetty. Kyse oli vain tiedon puutteesta. Niinpä monet yrittäjätkin olivatkin aiheetta kateellisia sitä, että maataloustuottajat olivat LVV-velvollisuuden ulkopuolella.  

Tuomisen työryhmä

Mennäänpä historiassa 1990-luvulle, aikaan ennen jäsenyyttä. Vuonna 1990 Talouselämä-lehdessä (10/2000) oli artikkeli: ”Alkutuotevähennys lähestyy loppuaan”.

Artikkelissa kerrottiin mm. seuraavat siteeratut tekstit:
”Hallitus aikoo uudistaa elintarvikkeiden liikevaihtoverotuksen. Suomi siirtyy länsieurooppalaiseen kahden verokannan järjestelmään. Siinä elintarvikkeiden liikevaihtovero on muiden hyödykkeiden veroastetta alhaisempi.”

”Alkutuotevähennyksen kannattajat ovat käyneet vähiin. Elintarvikkeiden liikevaihtoveron alentamista selvittää laajapohjainen toimikunta. Sitä johtaa Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Antero Tuominen, sosiaalidemokraatti keskustalaisten ministeriössä. Toimikunnassa on vahva ammattiyhdistysliikkeen edustus.”

”Suomen Kuluttajaliitto kannattaa alkutuotevähennysjärjestelmän purkamista. Liiton mielestä vähennys vääristää tuotteiden hintasuhteita. Maatalouspoliittiset syyt ovat liian usein jyränneet kuluttajien edun.”

Tuomisen toimikunnan pohtiessa LVV-uudistusta elintarvikkeiden liikevaihtoveroprosentti oli 17 %. Toimikunnan mukaan alkutuotevähennys on yksi maataloustuen muoto. Tehtävänä oli suunnitella kahden verokannan järjestelmää, jossa yleinen LVV-prosentti olisi 22 ja elintarvikkeiden LVV 17. Toimikunnan määräaika päättyi artikkelin mukaan maaliskuussa 1991, joten Holkerin hallituksen ei ollut pakko käsitellä asiaa vaalien alla.

Selvityksen perusteella hallitus antoi esityksen uudeksi liikevaihtoverolaiksi vuona 1991.
Liikevaihtoverouudistuksessa tapahtui tekninen uudistus, jolloin liikevaihtoveroa alettiin laskea verottomista hinnoista. Näin elintarvikkeidenkin laskennalliseksi liikevaihtoprosentiksi tuli 22 prosenttia ilman, että hinnat kaupassa nousivat.

Seuraava Tuomisen työryhmän uudistus tuli voimaan 1.6.1994, jolloin Suomi siirtyi liikevaihtoverojärjestelmästä arvonlisäverojärjestelmään. Arvonlisäverojärjestelmään siirryttäessä alkutuotevähennysjärjestelmä säilyi kuten liikevaihtoverojärjestelmässäkin. Maataloustuottajilla ei siis ollut arvonlisäverovelvollisuutta. Samaten heillä ei ollut oikeutta saada maatalouteen liittyvistä ostoksista, koneista, lannoitteista ym. ALV-vähennystä. Potti, jonka valtio sai maataloustuottajilta liikevaihtoverona oli noin 2 mrd. mk. Sen maataloustuottajat tietenkin joutuivat sisällyttämään tuottamiensa tuotteiden arvoon maatalouden saaman ”palkan” lisäksi. Kun alkutuote eli maataloustuote meni teollisuudelle, ei teollisuus tietenkään voinut tehdä ostamastaan raaka-aineesta ALV-vähennystä, koska maataloudella ei ollut ALV:n vähennysoikeutta eikä maksuvelvollisuuttakaan. Kun teollisuus jalosti saamansa raaka-aineen kaupassa myytäväksi tuotteeksi, olisi teollisuudelle tietenkin ollut väärin, että se olisi joutunut maksamaan valtiolle ALV:n myös maatalouden osalta. Koska teollisuus ei saanut tehdä alkutuotteesta ALV-vähennystä, korvasi valtio teollisuudelle tuon summan alkutuotevähennyksenä, jonka teollisuus sai vähentää lopullisesta 22 %:n ALV-tilityksestään.

Alkutuotevähennyksen suuruus riippui maataloudessa tehdystä jalostusasteesta eli työstä. Viljan jalostusaste oli vähäisempi kuin lihan ja maidon. Alkutuotevähennyskerroin olikin maidon osalta korkea. Korotetulla kertoimella (1,6) teollisuudelle maksetulla alkutuotevähennyksellä laskettiin maidon, juuston  ja voin hintaa kaupassa. Lihan kertoimena oli 1,5.  Siis, jos maataloustuottajat olisivat  olleet ALV-velvollisia ja alkutuotevähennysjärjestelmää ei olisi ollut, olisivat elintarvikkeet olleet kaupassa kalliimpia.

EU laskee elintarvikkeiden hintoja!

Ruoan hintojen laskeminen oli varsinkin ulkomaankauppaministeri Pertti Salolaisen markkinoima EU-jäsenyyden mukanaan tuoma etu.

Ihmettelin, miten hinnat kaupassa voivat laskea, jos alkutuotevähennysjärjestelmästä luovutaan. Sama oli huomattu päättävissä piireissä jo aikaisemmin. Jotain epäilyksiä oli kantautunut myös ammattiyhdistysväelle ja oppositiolle (SDP).  Mutta tiesivätkö edes Tuomisen työryhmässä vaikuttaneet ammattiyhdistyksen edustajat, mitä alkutuotevähennysjärjestelmän poistuminen toisi tullessaan?

SAK:ssa silloin vaikuttanut SDP:n nykyinen puoluesihteeri Eero Heinäluoma on kertonut, että elintarvikkeiden ALV:n korotus oli ulkoministeri Heikki Haaviston idea. Heillä SAK:ssa ei tietenkään tullut kysymykseenkään, että elintarvikkeiden hinnat EU:n takia nousisivat. Heinäluoma ei ollut tietoinen idean isästä, siitä, mitä demariveli Antero Tuominen oli työryhmineen jo vuonna 1990 suunnitellut. Vuoden 1994 vappupuheissa vaadittiin, että hallituksen pitää antaa pitävä lupaus siitä, että ruoka EU-aikana halpenee.
 
Ruoan halpenemista toitottaneet päättäjät eivät ilmeisesti olleet perillä ongelmasta, jonka alkutuotevähennysjärjestelmästä luopuminen toisi tullessaan. Miten ruoan hinta voi laskea, jos kuluttajalle suunnattu tuki poistetaan?  

Ratkaisuksi huomattiin ruoan ALV:n laskeminen 22 %:sta 17 %:iin. Ongelmaa lisäsi marraskuun 1991 devalvaatio, jonka seurauksena vahvasta markasta johtuneet korkeat elintarvikkeiden hinnat eurooppalaisiin hintoihin verrattuna sulivat. Ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen toivoikin kesällä 1993  EU-ministeriryhmän kokouksessa  ruoan ALV:KSI 12 %:n verokantaa. Jos Salolaisen toivomus olisi toteutunut jo EU-jäsenyyden alkaessa 1.1.1995, olisi ruoka kaupassa "romahtanut" enemmänkin EU:n "ansiosta".

Ahon hallitus tekikin periaatepäätöksen, että parin jäsenyysvuoden kuluttua ALV-kanta lasketaan 12 %:iin. Nyt on jo Lipposen toisen hallituksen loppuaika meneillään, eikä Ahon hallituksen antamaa lupausta ole pystytty toteuttamaan. Kyseisellä ALV:n laskemisellahan ruoan hinta kaupassa laskisi entisestään.

Miksi Lipposen hallitus ei toteuta periaatepäätöstä?

Valtiovarainministeriön työryhmämuistiossa (8.4.1994) on kerrottuna, mitä ruoan ALV:n laskeminen merkitsee valtion verotulojen vähenemiseen. Muistion laskelmat perustuivat vuoden 1992 tietoihin, joissa yhden prosentin laskeminen merkitsisi 425 miljoonaa markkaa menetystä valtion tuloihin. Viiden ALV-prosentin laskeminen merkitsi laskelman mukaan siis yli 2000 miljoonan markan lovea valtion budjettiin.

Tämän päivän laskemien mukaan ALV:n laskeminen merkinnee yhden prosentin mukaan noin puolta miljoonaa markkaa, ehkä jopa 600 miljoonaa markkaa. Ruoan ALV:n laskeminen viisi prosenttia merkinnee nykyisin suunnilleen 2,5 miljardin markan aukkoa valtion budjettiin. Eli jos Lipposen hallitus päättäisi laskea ALV:a tehdyn periaatepäätöksen mukaisesti, pitää miettiä, mitä verotetaan enemmän, jotta syntyvä budjettiaukko umpeutuu.

Elintarvikkeiden ALV:n laskeminen ei ollut EU:n ansio. Kysymyksessä on verotustekninen asia, josta päätetään arvonlisäverolakien ja -asetuksien puitteissa eduskunnassa siltä pohjalta, miltä tilanne Valtiovarainministeriössä näyttää. Ei hallituksen ole mukava tehdä päätöstä ALV:n laskemiseksi 12 %:iin. Hallituksen kannalta on parempi, että asiasta vaietaan.

Eipä ihme, että valtiovarainministeri Sauli Niinistö neuvoi kansanedustajia antamasta eduskuntavaalien alla katteettomia lupauksia.

Arvelan työryhmämuistio

Valtiovarainministeriössä pohdittiin EU:n mukanaan tuomaa ongelmaa ja laadittiin seuraava muistio:

”Valtiovarainministeriö
Maatalouden EU-sopeutus
Verotus- ja Budjettikysymykset
Työtyhmämuistio
Helsinki 8.4.1994”

Työryhmään kuuluivat neljän hengen ydinporukka: Puheenjohtajana ylijohtaja Lasse Arvela Valtiovarainministeriöstä, josta oli mukana lisäksi apulaisosastopäällikkö Erkki Virtanen.  Maa- ja metsätalousministeriöstä oli mukana kansliapäällikkö Reino Uronen, jolla varamiehenään oli maatalousneuvos Heimo Hanhilahti. Ryhmän neljäntenä jäsenenä oli EU-neuvottelujen aikainen pääministeri Esko Ahon erityisavustaja ja keskeinen maatalousneuvottelija Esa Härmälä, joka tuolloin oli Ulkoministeriön palveluksessa ja on nyt MTK:n puheenjohtaja.

Ryhmän tehtävänä oli huolehtia siitä, että kaikkiin esille nouseviin kysymyksiin valmistellaan hallinnon piirissä ehdotukset, jotka esitellään EU-ministeriryhmälle.

Asioita oli valmisteltu jo aikaisemmin. Suomihan sopeutti arvonlisäverodirektiivin jo etukäteen, 1.6.1994 alkaen. Eduskunta oli siis jo etukäteen hyväksynyt arvonlisäverolain, eihän se muuten 1. kesäkuuta, siis 7 kuukautta ennen jäsenyyttä olisi voinut voimaan tullakaan.

Hämmästyttävää, mistä neljän hengen ryhmä pystyi tekemään tuollaisen selvityksen? Tarkistussoitto valtiovarainministeriöön Tommi Parkkolalle tuotti tulosta. Parkkola kertoi, että hallitus antoi esityksen uudeksi liikevaihtoverolaiksi vuonna 1991 Tuomisen työryhmän selvityksen perusteella: "Liikevaihtoverouudistuksessa tapahtui tekninen uudistus, jolloin liikevaihtoveroa alettiin laskea verottomista hinnoista. Näin elintarvikkeidenkin laskennalliseksi liikevaihtoprosentiksi tuli 22 prosenttia ilman, että hinnat kaupassa nousivat."
Arvelan työryhmän selvitys perustuikin Tuomisen työryhmän tekemään selvitykseen!

Alkutuotevähennysjärjestelmän poistumisen oli EU:n määräys. Valtio ei saanut vapaassa kilpailussa tukea eli laskea kuluttajahintoja.  Suomalaiset virkamiehet valmistelivat siis jo vuonna 1990 EY-jäsenyyttä, vaikka puhuttiin vain ETA-jäsenyydestä. ETA-jäsenyys ei olisi merkinnyt muutosta Suomen elintarviketalouteen.
 
1.6.1994 tapahtuneessa liikevaihtoverojärjestelmästä arvonlisäverojärjestelmään siirtymisessä  laajennettiin ALV-veronkeräyskenttää. Sekin oli EU-määräys, koska se on jäsenmaksun keräämisperuste. Sopeuttamislaki tehtiin ennen jäsenyyttä. Siis myös palvelut joutuivat ALV:n piiriin. Muistiossa lukee: Arvonlisäverotukseen siirtymisen myötä verovelvollisten määrä tulee 1.6.1994 alkaen kasvamaan noin 110 000:stä arviolta 400 000:een.

Tämä järjestelmämuutos mahdollisti sen, että valtio alkoi etukäteen kerätä rahaa kuluttajan kukkarosta vuoden vaihteessa tapahtuvan elintarvikkeiden varastohintojen äkkirysähdyksen korvaamiseen. Romahdukseen käytettiin noin 9 miljardia markkaa. Rysähdyksessä ei korvattu ainoastaan maatalouden varastojen, vaan myös teollisuuden ja kaupan varastorysähdys.

Ihmisläheisemmin asiaa voisi kuvata laskemalla summa Suomen asukasluvulla, siis työssäkäyvillä, eläkeläisillä, lapsilla ja imeväisillä. Kerätty hintaromahdus merkitsi siis Suomen asukasluvun mukaan keskimääräisesti laskettuna 1800 mk jokaista asukasta kohden. Viisihenkiselle perheelle tämä merkitsi 9000 markan menoerää EU:n "ansiosta". Kyllä tuolle 9 miljardin summalle olisi valtiolla varmaan muutakin käyttöä ollut!

Laskennallinen 13,8 %:n verokanta

Työryhmämuistiossa kerrottiin, että ennen jäsenyyttä keskimääräinen ruoan LVV oli ollut 13.8 %. Mihin tämä laskelma perustuu?

Tämä 13,8 prosentin alv-kanta oli pelkästään laskennallinen. Ajatellaanpa asiaa näin: Jos maataloustuottaja olisi ollut liikevaihtoverovelvollinen ja teollisuuden saamaa alkutuotevähennystä ei olisi ollut, olisi valtio saanut ruoan LVV:nä verotuloja 22 %:n mukaan. Mutta alkutuotevähennysjärjestelmä, joka edellä jo selvitettiin, alensi ruoan keskimääräisen LVV-kannan 13,8 prosenttiin.
 
Antero Tuomisen työryhmä ratkaisi ongelman, jolla ruoan hinta kaupoissa "EU-jäsenyyden ansiosta" saatiin laskemaan; käytössä ollut ALV-kanta laskettiin 1.1.1995 alkaen 22 %:sta 17 %:iin. Tarkoitus oli laskea elintarvikkeiden ALV 12 %:n verokantaan.

Lisäksi täytyy muistaa, että tilapäiseksi tehty elintarvikkeiden 17 %:n verokanta on hyvä tulonlähde valtiolle. Joissakin maissa arvonlisäveroa ei ruoasta kerätä ollenkaan. Karkeasti laskettuna valtio kerää ruoan mukana ALV:a suunnilleen 8 miljardia markkaa. Siis keskimääräisesti laskettuna viisihenkinen perhe maksaa ruoan ALV:na valtiolle 8000 mk per vuosi.

Jorma Jaakkola


Lähteet:

Talouselämä 10/2000, Martti Ristamäki

EY-ministeriryhmän kokouspöytäkirja 11/93  25.8.1993

Valtiovarainministeriö, Maatalouden EU-sopeutus, Verotus- ja Budjettikysymykset Työtyhmämuistio Helsinki 8.4.1994

Puhelinhaastattelu: Tommi Parkkola, Valtiovarainministeriö
Otsikko: Kommentoinneista
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 26.03.10 - klo:09:35
Toistan

Tämä kirjoitus on siis tarkoitettu nimenomaan luettavaksi.


Toivomus:

Älkää kommentoiko "Vastaa lainaten" -toiminnolla, ettei ketju kasva tarpeettomasti.


Kirjautuneet lukijat voisivat koko tekstin luettuaan kommentoida "Luettu".

Mahdollisista kirjoitus- tai asiavirheistä haluan erilliset kommentit.

Lisäys:
Tämä kirjoituksen tarkoitus ei ole korostaa (nimimerkin "ronikki" minusta toisaalla kuuluttamaa) erinomaisuuttani, vaan haluan tuoda agronetin lukijoille tärkeätä taustatietoa.


Otsikko: Vs: Kommentoinneista
Kirjoitti: Sepedeus - 26.03.10 - klo:12:10
Toistan

Tämä kirjoitus on siis tarkoitettu nimenomaan luettavaksi.


Toivomus:

Älkää kommentoiko "Vastaa lainaten" -toiminnolla, ettei ketju kasva tarpeettomasti.


Kirjautuneet lukijat voisivat koko tekstin luettuaan kommentoida "Luettu".

Mahdollisista kirjoitus- tai asiavirheistä haluan erilliset kommentit.

Lisäys:
Tämä kirjoituksen tarkoitus ei ole korostaa (nimimerkin "ronikki" minusta toisaalla kuuluttamaa) erinomaisuuttani, vaan haluan tuoda agronetin lukijoille tärkeätä taustatietoa.


   Luettu on. Ei siitä menneisyyteen paluusta ole apua. Kyllä kannattaisi katsella tulevaisuuteen. Siinä lvv ja atv järjestelmässä ei ollut mitään hyvää. Alv on selkeä ja yksinkertainen. Ennen oli liikevaihtoverotarkastajat verottoimistossa.Halutaanko me taas lisää verokarhuja ;D
Otsikko: Sepelle kommentti.
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 26.03.10 - klo:12:34
Toistan

Tämä kirjoitus on siis tarkoitettu nimenomaan luettavaksi.


Toivomus:

Älkää kommentoiko "Vastaa lainaten" -toiminnolla, ettei ketju kasva tarpeettomasti.


Kirjautuneet lukijat voisivat koko tekstin luettuaan kommentoida "Luettu".

Mahdollisista kirjoitus- tai asiavirheistä haluan erilliset kommentit.

Lisäys:
Tämä kirjoituksen tarkoitus ei ole korostaa (nimimerkin "ronikki" minusta toisaalla kuuluttamaa) erinomaisuuttani, vaan haluan tuoda agronetin lukijoille tärkeätä taustatietoa.


   Luettu on. Ei siitä menneisyyteen paluusta ole apua. Kyllä kannattaisi katsella tulevaisuuteen. Siinä lvv ja atv järjestelmässä ei ollut mitään hyvää. Alv on selkeä ja yksinkertainen. Ennen oli liikevaihtoverotarkastajat verottoimistossa.Halutaanko me taas lisää verokarhuja ;D

Sepedeus ei ilmeisesti kuitenkkan ymmärtänyt lukemaansa. En ole vielä saanut Sepedeukselta vastausta vastaväitteeseeni.

Sepe väittää, että viljelijä EI maksa arvonlisäveroa.

Minä väitän, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Tosin voin kertoa kaksi poikkeusta, joissa viljelijä ei maksa arvonlisäveroa...
Otsikko: Vs: Sepelle kommentti.
Kirjoitti: Kp - 26.03.10 - klo:14:46
Toistan

Tämä kirjoitus on siis tarkoitettu nimenomaan luettavaksi.


Toivomus:

Älkää kommentoiko "Vastaa lainaten" -toiminnolla, ettei ketju kasva tarpeettomasti.


Kirjautuneet lukijat voisivat koko tekstin luettuaan kommentoida "Luettu".

Mahdollisista kirjoitus- tai asiavirheistä haluan erilliset kommentit.

Lisäys:
Tämä kirjoituksen tarkoitus ei ole korostaa (nimimerkin "ronikki" minusta toisaalla kuuluttamaa) erinomaisuuttani, vaan haluan tuoda agronetin lukijoille tärkeätä taustatietoa.


   Luettu on. Ei siitä menneisyyteen paluusta ole apua. Kyllä kannattaisi katsella tulevaisuuteen. Siinä lvv ja atv järjestelmässä ei ollut mitään hyvää. Alv on selkeä ja yksinkertainen. Ennen oli liikevaihtoverotarkastajat verottoimistossa.Halutaanko me taas lisää verokarhuja ;D

Sepedeus ei ilmeisesti kuitenkkan ymmärtänyt lukemaansa. En ole vielä saanut Sepedeukselta vastausta vastaväitteeseeni.

Sepe väittää, että viljelijä EI maksa arvonlisäveroa.

Minä väitän, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Tosin voin kertoa kaksi poikkeusta, joissa viljelijä ei maksa arvonlisäveroa...


No kerro!
Otsikko: Poikkeuksia alvin maksamiseen
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 26.03.10 - klo:21:10

Sepedeus ei ilmeisesti kuitenkkan ymmärtänyt lukemaansa. En ole vielä saanut Sepedeukselta vastausta vastaväitteeseeni.

Sepe väittää, että viljelijä EI maksa arvonlisäveroa.

Minä väitän, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Tosin voin kertoa kaksi poikkeusta, joissa viljelijä ei maksa arvonlisäveroa...



No kerro!

1. tekee velkaa ja investoi niin paljon, että saa alvinpalautusta.
Mutta kyllähän maataloudesta pitäisi pääasiassa tuloja tulla, että siitä saa toimentulon.
Rahaa nimittäin tarvitaan joka päivä elämiseen.

2. eläkeläinen, joka viljelee harrastuksekseen mansikkaa.
Ja mikä parasta, saa mansikkakilosta saman hinnan lompakkonsa kuin arvonlisäverovelvollinenkin viljelijä.
Mutta arvonlisävelvollisen on maksettava jalostamisasteestaan alvia.



Otsikko: Vs: Poikkeuksia alvin maksamiseen
Kirjoitti: Terminator - 26.03.10 - klo:21:25

Sepedeus ei ilmeisesti kuitenkkan ymmärtänyt lukemaansa. En ole vielä saanut Sepedeukselta vastausta vastaväitteeseeni.

Sepe väittää, että viljelijä EI maksa arvonlisäveroa.

Minä väitän, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Tosin voin kertoa kaksi poikkeusta, joissa viljelijä ei maksa arvonlisäveroa...



No kerro!

1. tekee velkaa ja investoi niin paljon, että saa alvinpalautusta.
Mutta kyllähän maataloudesta pitäisi pääasiassa tuloja tulla, että siitä saa toimentulon.
Rahaa nimittäin tarvitaan joka päivä elämiseen.

2. eläkeläinen, joka viljelee harrastuksekseen mansikkaa.
Ja mikä parasta, saa mansikkakilosta saman hinnan lompakkonsa kuin arvonlisäverovelvollinenkin viljelijä.
Mutta arvonlisävelvollisen on maksettava jalostamisasteestaan alvia.





2. voi olla pitkällä aikavälillä toimivaa.
1. tulee VARMAST aikanaan konkurssi jos aina vain investoi niin paljon että saa alv:tä takaisin.
Otsikko: Vs: Poikkeuksia alvin maksamiseen
Kirjoitti: Sepedeus - 26.03.10 - klo:21:32

Sepedeus ei ilmeisesti kuitenkkan ymmärtänyt lukemaansa. En ole vielä saanut Sepedeukselta vastausta vastaväitteeseeni.

Sepe väittää, että viljelijä EI maksa arvonlisäveroa.

Minä väitän, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Tosin voin kertoa kaksi poikkeusta, joissa viljelijä ei maksa arvonlisäveroa...



No kerro!

1. tekee velkaa ja investoi niin paljon, että saa alvinpalautusta.
Mutta kyllähän maataloudesta pitäisi pääasiassa tuloja tulla, että siitä saa toimentulon.
Rahaa nimittäin tarvitaan joka päivä elämiseen.

2. eläkeläinen, joka viljelee harrastuksekseen mansikkaa.
Ja mikä parasta, saa mansikkakilosta saman hinnan lompakkonsa kuin arvonlisäverovelvollinenkin viljelijä.
Mutta arvonlisävelvollisen on maksettava jalostamisasteestaan alvia.





   Kyllä minä ymmärän nämä ,mutta sinä et ymmärrä koska et ole koskaan ollut maanviljelijä.
Jos veronpoistojen tielle lähdetään, niin paras on tehdä maataloudesta verovapaata toimintaa. Onkohan kukaan laskenut ,maksaako maanviljelijät lähellekkään yhtä paljon veroa kuin saavat tukea. Siis kaikki voittaisivat ,jos verot poistettais about. ;D
Otsikko: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 26.03.10 - klo:23:12

1. tekee velkaa ja investoi niin paljon, että saa alvinpalautusta.
Mutta kyllähän maataloudesta pitäisi pääasiassa tuloja tulla, että siitä saa toimentulon.
Rahaa nimittäin tarvitaan joka päivä elämiseen.

2. eläkeläinen, joka viljelee harrastuksekseen mansikkaa.
Ja mikä parasta, saa mansikkakilosta saman hinnan lompakkonsa kuin arvonlisäverovelvollinenkin viljelijä.
Mutta arvonlisävelvollisen on maksettava jalostamisasteestaan alvia.



   Kyllä minä ymmärän nämä ,mutta sinä et ymmärrä koska et ole koskaan ollut maanviljelijä.



Et ymmärrä, koska en ole saanut Sinulta vastausta kysmykseni.

Väitän edelleen, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Jotta jotain jää viivan alle, on maksettava alvia.




Jos veronpoistojen tielle lähdetään, niin paras on tehdä maataloudesta verovapaata toimintaa.



EY-säädöstö ei tuota salli.

Mutta...
ETA-jäsentä maatalouden verotuksellinen tuki, ym. tuet ei koske, koska elintarviketuotannossa saa eduskunta toimia itsenäisesti.
Se saa säätää lait myös elintarvikkeitten suojatulleista.
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Sepedeus - 27.03.10 - klo:11:16

1. tekee velkaa ja investoi niin paljon, että saa alvinpalautusta.
Mutta kyllähän maataloudesta pitäisi pääasiassa tuloja tulla, että siitä saa toimentulon.
Rahaa nimittäin tarvitaan joka päivä elämiseen.

2. eläkeläinen, joka viljelee harrastuksekseen mansikkaa.
Ja mikä parasta, saa mansikkakilosta saman hinnan lompakkonsa kuin arvonlisäverovelvollinenkin viljelijä.
Mutta arvonlisävelvollisen on maksettava jalostamisasteestaan alvia.



   Kyllä minä ymmärän nämä ,mutta sinä et ymmärrä koska et ole koskaan ollut maanviljelijä.



Et ymmärrä, koska en ole saanut Sinulta vastausta kysmykseni.

Väitän edelleen, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Jotta jotain jää viivan alle, on maksettava alvia.




Jos veronpoistojen tielle lähdetään, niin paras on tehdä maataloudesta verovapaata toimintaa.



EY-säädöstö ei tuota salli.

Mutta...
ETA-jäsentä maatalouden verotuksellinen tuki, ym. tuet ei koske, koska elintarviketuotannossa saa eduskunta toimia itsenäisesti.
Se saa säätää lait myös elintarvikkeitten suojatulleista.


  Kun tissinkoittaja myy maitua Valiolle , niin hinnan päälle laitetaan alvi. Siis hinnan päälle. Tämä raha ei ole viljelijän rahaa, vaan Valion tilittämää veroa jonka Valio on saanut kuluttajalta. Viljelijän pitää hyvin säilyttää nämä veroeurot. Jos viljelijä ei siihen muuten pysy, pitäisi hänen avata tili sitä varten ettei ne alvi eurot sotkeentuisi henlökohtaisiin varoihin ja tulisi siten vaikka hukattua. Silloinhan viljelijä on epärehellinen velallinen ja pitää tuomita rikoksesta. Kun viljelijä on hyvin pitänyt näitä valtion euroja niin hän tilittää ne sitten maalikuun 1 pv valtiolle. ;D
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Naturalis - 27.03.10 - klo:11:24


Et ymmärrä, koska en ole saanut Sinulta vastausta kysmykseni.

Väitän edelleen, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Jotta jotain jää viivan alle, on maksettava alvia.


Ei pidä paikkaansa. Tulos plussalla liki tonnin/ha ja Alv. palautusta pukkaa... Koneita ei ole ostettu, ainoastaan välttämätön tuotantotarvike.
Selitäppä tämä...
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: sorkkis - 27.03.10 - klo:12:19


Et ymmärrä, koska en ole saanut Sinulta vastausta kysmykseni.

Väitän edelleen, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Jotta jotain jää viivan alle, on maksettava alvia.


Ei pidä paikkaansa. Tulos plussalla liki tonnin/ha ja Alv. palautusta pukkaa... Koneita ei ole ostettu, ainoastaan välttämätön tuotantotarvike.
Selitäppä tämä...
Alvilliset menot ovat suuremmat kuin alvilliset tulot , alvittomalla tuloilla teet 1000€/ha tuloksen siis . Onnittelut , näyttää hyvältä .
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Naturalis - 27.03.10 - klo:13:03
Et ymmärrä, koska en ole saanut Sinulta vastausta kysmykseni.
Väitän edelleen, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Jotta jotain jää viivan alle, on maksettava alvia.

Ei pidä paikkaansa. Tulos plussalla liki tonnin/ha ja Alv. palautusta pukkaa... Koneita ei ole ostettu, ainoastaan välttämätön tuotantotarvike.
Selitäppä tämä...
Alvilliset menot ovat suuremmat kuin alvilliset tulot , alvittomalla tuloilla teet 1000€/ha tuloksen siis . Onnittelut , näyttää hyvältä .
Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: sorkkis - 27.03.10 - klo:13:13
Et ymmärrä, koska en ole saanut Sinulta vastausta kysmykseni.
Väitän edelleen, että viljelijä maksaa arvonlisäveroa.

Jotta jotain jää viivan alle, on maksettava alvia.

Ei pidä paikkaansa. Tulos plussalla liki tonnin/ha ja Alv. palautusta pukkaa... Koneita ei ole ostettu, ainoastaan välttämätön tuotantotarvike.
Selitäppä tämä...
Alvilliset menot ovat suuremmat kuin alvilliset tulot , alvittomalla tuloilla teet 1000€/ha tuloksen siis . Onnittelut , näyttää hyvältä .
Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Jaa , laskuvirhekkö ?
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Naturalis - 27.03.10 - klo:13:15

Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Jaa , laskuvirhekkö ?
Ei, mietipä sitä... ;D
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Jätkä - 27.03.10 - klo:13:16

Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Jaa , laskuvirhekkö ?
Ei, mietipä sitä... ;D

Sulla on niin pieni liikevaihto että saat ALV huojennusta ja olet anonut sen.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: de Citonni - 27.03.10 - klo:13:18
Jurttijussien tuet sen tekee?  :D
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Naturalis - 27.03.10 - klo:13:22

Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Jaa , laskuvirhekkö ?
Ei, mietipä sitä... ;D
Sulla on niin pieni liikevaihto että saat ALV huojennusta ja olet anonut sen.
Vastaus on paljon yksinkertaisempi...
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: sorkkis - 27.03.10 - klo:13:47

Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Jaa , laskuvirhekkö ?
Ei, mietipä sitä... ;D
Sulla on niin pieni liikevaihto että saat ALV huojennusta ja olet anonut sen.
Vastaus on paljon yksinkertaisempi...
Mitäs niitä miettimään , eikös metsän alvin saa siirtaa maataloudenpuolelle ?
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Naturalis - 27.03.10 - klo:14:53
Mitäs niitä miettimään , eikös metsän alvin saa siirtaa maataloudenpuolelle ?
Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: sorkkis - 27.03.10 - klo:15:09
Mitäs niitä miettimään , eikös metsän alvin saa siirtaa maataloudenpuolelle ?
Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???
Jaa .
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Kp - 27.03.10 - klo:17:39
Mitäs niitä miettimään , eikös metsän alvin saa siirtaa maataloudenpuolelle ?
Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???
Jaa .
Vieläkin suurin osa on pihalla alvista, Naturalis on oikeilla jäljillä, Jaakkola ihan pihalla.

Yritetään vielä kerran.

Myyntien alvista vähennetään ostojen alvit.

Jos myynneistä on tullut esim alvia 10 000 €, ja ostoissa on maksettu alvia 7000 €,
alv veroilmoituksessa joutuu tilittämään alvia 3000 €

Siis viljelijä ei maksa tätä alvia, vaan tilittää ostajilta (Valio, Portti. ym.)  saamansa
alvin vähennettynä tuotantopanoksissa maksamansa alvin.

Alv on tuottajalle aina +- nolla eli esimerkissä
tuottaja sai alvia ostajilta 3000 € enemmän kuin maksoi tuotantopanoksissa alvia
eli tuottaja tilitti tuottaja maksoi alv-veroilmoituksessa 3000 €.

Eli myynnit 10 0000 vähennettynä osto-alvit, jäi 3000, jonka tuottaja tilitti verottajalle.

Elikkä alvista tuottajalle jäi tasan 0 €.


Eli tuottaja ei maksa alvia, eikä sitä saa, vaan alv on tällainen läpikulkuerä
joka ei rasita tuottajaa, eikä myöskään paranna tulosta.

Ja tästä laskelmasta voi päätellä, että lopputulokseen eivät alv %:it
vaikuuta mitään, vaan alvien loppusummat.
Otsikko: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 27.03.10 - klo:19:55

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: sorkkis - 27.03.10 - klo:20:02

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.
Kauhee älämölö nousi palstalla kun keroin alvin olevan viljanviljeliälle pelkää tuloa .
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Kp - 27.03.10 - klo:20:11

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Viljelijälle ei ole alvista hyötyä, alv on aina +-0.
Viljelijä ei hyödy alvista.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Kp - 27.03.10 - klo:20:14

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.
Kauhee älämölö nousi palstalla kun keroin alvin olevan viljanviljeliälle pelkää tuloa .

Alv ei ole viljanviljelijälle eikä muillekaan viljelijöille tuloa.
Selvitä asia vaikka jonkun tilitoimiston kautta, ja
tule sitten taas takaiisin tälle palstalle.

Alv on viljelijälle +- NOLLA
Siis ei tuloa viljelijälle.
Otsikko: alvista
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 27.03.10 - klo:20:20

Vieläkin suurin osa on pihalla alvista, Naturalis on oikeilla jäljillä, Jaakkola ihan pihalla.


En ole ihan pihalla.
Viljelijät tuijottavat liikaa alvittomiin hintoihin.


Myyntien alvista vähennetään ostojen alvit.

Jos myynneistä on tullut esim alvia 10 000 €, ja ostoissa on maksettu alvia 7000 €,
alv veroilmoituksessa joutuu tilittämään alvia 3000 €


Siis viljelijä ei maksa tätä alvia, vaan tilittää ostajilta (Valio, Portti. ym.)  saamansa
alvin vähennettynä tuotantopanoksissa maksamansa alvin.


Ensinnäkin Kp myöntää, että viljelijä maksaa 3000 € alvia valtiolle.

Siis kyllä tuo 3000 € on viljelijän tuotantopanoksen osuus Kp:n esimerkkitapauksessa.

Ei meijeri viljelijälle alvin maksua varten rahaa anna.
Kp:n logiikan mukaan viljelijä antaa konekauppiaalle koneen hinnassa olevan 22 % alvirahan, jonka konekauppias tilittää omasta "elintarvikeketjun" alviosuudestaan.

Asia on niin, että jokainen elintarvikeketjussa osallisena oleva maksaa omasta jalostusosuudestaan alvia sen %-osuuden, joka tälle tuotteelle on määritelty.

Siis Meijerikin ostaa tuottajalta maidon alvillisena. Ja saa sen sen vähentää alvillisesta hinnasta, jolla meijeri myy tuottensa kaupalle.

Kaikki muut elintarvikeketjussa olevat - kuluttajaa lukuunottamatta - saavat saavat ostamastaan alvi-vähennyksen.

Osuus on myyntihinnan alv miinus ostohinnan alv.
Eli alvi kertyy jokaisen ketjun osan - viljelijänkin - jalostusasteesta.

Otsikko: Vs: alvista
Kirjoitti: Kp - 27.03.10 - klo:21:24

Vieläkin suurin osa on pihalla alvista, Naturalis on oikeilla jäljillä, Jaakkola ihan pihalla.


En ole ihan pihalla.
Viljelijät tuijottavat liikaa alvittomiin hintoihin.


Myyntien alvista vähennetään ostojen alvit.

Jos myynneistä on tullut esim alvia 10 000 €, ja ostoissa on maksettu alvia 7000 €,
alv veroilmoituksessa joutuu tilittämään alvia 3000 €


Siis viljelijä ei maksa tätä alvia, vaan tilittää ostajilta (Valio, Portti. ym.)  saamansa
alvin vähennettynä tuotantopanoksissa maksamansa alvin.


Ensinnäkin Kp myöntää, että viljelijä maksaa 3000 € alvia valtiolle.

Siis kyllä tuo 3000 € on viljelijän tuotantopanoksen osuus Kp:n esimerkkitapauksessa.



Ei meijeri viljelijälle alvin maksua varten rahaa anna.

**Nimenomaan sieltä se tulee, tilityksen päälle 13 %. Tutustu tilitykseen.

Kp:n logiikan mukaan viljelijä antaa konekauppiaalle koneen hinnassa olevan 22 % alvirahan, jonka konekauppias tilittää omasta "elintarvikeketjun" alviosuudestaan.

***Kun viljelijä ostaa koneen, niin ostohinnan päälle viljelijä maksaa alvia 22 %

Asia on niin, että jokainen elintarvikeketjussa osallisena oleva maksaa omasta jalostusosuudestaan alvia sen %-osuuden, joka tälle tuotteelle on määritelty.

Siis Meijerikin ostaa tuottajalta maidon alvillisena. Ja saa sen sen vähentää alvillisesta hinnasta, jolla meijeri myy tuottensa kaupalle.

Kauppaa käydään alvittomilla hinnoilla, joihin lisätään alv.
Veroilmoituskin tehdään aina alvittomilla hinnoilla.

Kaikki muut elintarvikeketjussa olevat - kuluttajaa lukuunottamatta - saavat saavat ostamastaan alvi-vähennyksen.

Ei. Alvi ei ole mikään vähennys, vaan oma laskelma veroilmoituksessa.

Osuus on myyntihinnan alv miinus ostohinnan alv.
Eli alvi kertyy jokaisen ketjun osan - viljelijänkin - jalostusasteesta.



Näin se vaan on, että, jos kuvitellaan, että viljelijä on kuukausialvissa,
ja tapahtumia on vain yksi jonakin kuukautena.

Viljelijä on myynyt vaikka maitoa 1000 eurolla.

Valio tms. tilittää tuottajalle maidosta 1000 euroa, jonka lisäksi
Valio maksaa alvia 13% eli 130 €.

Kuukauden verotapahtuma on tulopuolelle myyntiä 1000€
ja alvia on tullut 130 €

Tämän saadun alv:n eli 130 € viljelijä tilittää verottajalle, eli viljelijälle jää
alvista +-0 €

Siis viljelijä ei maksa alvia vaan alv on tällainen läpikulkuerä,
joka ei vaikuta viljelijän tuloihin eikä menoihin.
Kun tämän ymmärrät, niin päästään eteenpäin.

Kuvitellaan taas, että seuraavana kuukautena viljelijä ostaa
kymppitonnin lannoitteet, eli kauppias laskuttaa 10 000€ + alv 2200.

Kuukauden verotapahtumat:
Viljelijä laittaa menoihin 10 000 €, ja alv-ilmoitukseen, että on
maksanut alvia 2200 €.

Tämän alvin  2200 € viljelijä saa alvia takaisin, eli lopputulos on taas +-0.

Helppoa.

Huomaa tässä, että alv % eivät vaikuta mitään, koska jos vaikka lannotteiden alv %
olisi vaikka kymmenen, niin lannoitteet maksaisivat tuo kymppitonnin ja alvia
viljelijä joutuisi maksamaan tonnin, jonka saman summan hän saisi takaisin alv palautuksena.
Lopputulos olisi taas +-0.

Ei tästäkään mitään tuloa viljelijälle tule.

Kun mennään eteenpäin, niin lasketaan yhteen ne summat, jotka tuotteiden
ostajat tulouttavat viljelijälle, ja se summa tuloutetaan verottajalle vähennettynä
menoista maksetut alvit yhteenlaskettuina.

Elikkä jos tuotteiden ostajat ovat tilittäneet enemmän alvia kuin menojen päälle
maksetut alvit, niin sen summan viljelijä tilittää verottajalle.

Jos menee päinvastoin, viljelijä saa palautusta juuri sen summan, mitä on
enemmän maksanut alvia ostoissaan.

Eli, aina tämä menee viljelijän kannalta +-0.

Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:09:54

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Viljelijälle ei ole alvista hyötyä, alv on aina +-0.
Viljelijä ei hyödy alvista.
Ahaa , jätä alvi palautukset nostamatta sitten .  ;D
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Kp - 28.03.10 - klo:10:32

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Viljelijälle ei ole alvista hyötyä, alv on aina +-0.
Viljelijä ei hyödy alvista.
Ahaa , jätä alvi palautukset nostamatta sitten .  ;D

Eli olet pihalla vieläkin.

Esimerkki.  Näin on konemyyjät tehneet.

Ostat traktorin, jonka hinta tingittynä on 10 000 €, johon lisätään alv 22 %
eli 2200 €, siis yhteensä 12 200.

Myyjä toteaa, että vähän kallis on, mut saathan sinä paljon alvia takaisin,
eli hyödyt alvista.

Sinä kuukautena ei muita tapahtumia, niin verokirjanpitoon laitat traktorin
hinnaksi  koneostoiksi 10 000€.
Sitten alv-ilmoituksessa ilmoitat, että olet maksanut tuona kuukautena
alvia 2200 €.
Verottaja paluttaa alv-verolain mukaan tuon 2200 €.

Saat siis takaisin tasan sen summan alvia, mitä olet maksanut koneen
hinnan ( 10000 € ) päälle.

Kerro nyt siis mullekin, miten tämä hyödyttää viljelijää, tai
niinkuin sanoit, että alv on (viljan)viljelijän tuloa.

Maksat ensin 2200 €, sitten saat 2200 € takaisin.

Eikö tämä ole +-0 viljelijälle.

Kokeile vaikka taskulaskinta.

Konekauppiaat ovat tällälailla tehneet monta kauppaa, kun
ilmoittavat, kuinka hirmuisen summan saat alvia palautuksena.

Ja tekevät saman tulevaisuudessakin.
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: emo-heikki - 28.03.10 - klo:10:50

Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Jaa , laskuvirhekkö ?
Ei, mietipä sitä... ;D
Sulla on niin pieni liikevaihto että saat ALV huojennusta ja olet anonut sen.
Vastaus on paljon yksinkertaisempi...
Mitäs niitä miettimään , eikös metsän alvin saa siirtaa maataloudenpuolelle ?

Ei saa ...
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Veeti - 28.03.10 - klo:10:54

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.
Kauhee älämölö nousi palstalla kun keroin alvin olevan viljanviljeliälle pelkää tuloa .

Sorkkis on tässäkin asiassa pihalla niinkuin lumiukko juhannuksena.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: emo-heikki - 28.03.10 - klo:10:56

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Viljelijälle ei ole alvista hyötyä, alv on aina +-0.
Viljelijä ei hyödy alvista.
Ahaa , jätä alvi palautukset nostamatta sitten .  ;D

Eli olet pihalla vieläkin.

Esimerkki.  Näin on konemyyjät tehneet.

Ostat traktorin, jonka hinta tingittynä on 10 000 €, johon lisätään alv 22 %
eli 2200 €, siis yhteensä 12 200.

Myyjä toteaa, että vähän kallis on, mut saathan sinä paljon alvia takaisin,
eli hyödyt alvista.

Sinä kuukautena ei muita tapahtumia, niin verokirjanpitoon laitat traktorin
hinnaksi  koneostoiksi 10 000€.
Sitten alv-ilmoituksessa ilmoitat, että olet maksanut tuona kuukautena
alvia 2200 €.
Verottaja paluttaa alv-verolain mukaan tuon 2200 €.

Saat siis takaisin tasan sen summan alvia, mitä olet maksanut koneen
hinnan ( 10000 € ) päälle.

Kerro nyt siis mullekin, miten tämä hyödyttää viljelijää, tai
niinkuin sanoit, että alv on (viljan)viljelijän tuloa.

Maksat ensin 2200 €, sitten saat 2200 € takaisin.

Eikö tämä ole +-0 viljelijälle.

Kokeile vaikka taskulaskinta.

Konekauppiaat ovat tällälailla tehneet monta kauppaa, kun
ilmoittavat, kuinka hirmuisen summan saat alvia palautuksena.

Ja tekevät saman tulevaisuudessakin.


Kyllä KP oikeassa on, viljelijän kannalta alvi voisi olla vaikka 50 %:tia, silti homma menisi ihan samoin ....
Se saisi takaisin niitä summia, mitä on kaupalle vuoden aikana maksanut, mutta ei penniäkään ylimääräistä, sekä tietenkin maksaisi omista myynneistään ton 50 %:ssaa alvia.
Otsikko: Vs: En vieläkään saanut vastausta
Kirjoitti: Veeti - 28.03.10 - klo:10:57

Vaan kun alvilliset tulot on suuremmat kuin alvilliset menot...
Jaa , laskuvirhekkö ?
Ei, mietipä sitä... ;D
Sulla on niin pieni liikevaihto että saat ALV huojennusta ja olet anonut sen.
Vastaus on paljon yksinkertaisempi...
Mitäs niitä miettimään , eikös metsän alvin saa siirtaa maataloudenpuolelle ?

Ei saa ...

Maa- ja metsätalouden harjoittaja jättää helmikuun lopussa yhden alv-ilmoituksen.

maatalouden ja metsän tulo- ja menoalvit ovat samassa köntässä.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Naturalis - 28.03.10 - klo:11:00

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.
Oleks sää tosiaankin yhtä tyhmä kuin tuo sorkkapaska?
ALV on kulutus vero ja sen maksaa loppukäsittelyssä kuluttaja muille välikäsille esim. viljelijä se on läpikulkuerä joka ei vaikuta tuloon eikä menoon hevon *****a...
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Puppugeneraattori - 28.03.10 - klo:11:01
On kuitenkin niin, että se valtiolle kuuluva arvonlisäveroraha, joka makaa viljelijän tilillä, ja joka tilitetään valtiolle seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä, jos on vuosimenettelyssä, niin fiksu viljelijä sijoittaa sen hänelle kuulumattoman  rahan,  esim. päivätreidaukseen tai vetopörssissä treidaukseen tai johonkin muuhun sijoitusinstrumenttiin ja saa näin kätevästi itselleen korkotuotot pääomasta, joka ei hänelle kuulu.

Oletteko tehneet näin ?, minä olen, onhan se nyt tyhmää jättää hyödyntämättä valtiolle kuuluva raha, jota valtio säilyttää minun pankkitililläni.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 28.03.10 - klo:11:08
On kuitenkin niin, että se valtiolle kuuluva arvonlisäveroraha, joka makaa viljelijän tilillä, ja joka tilitetään valtiolle seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä, jos on vuosimenettelyssä, niin fiksu viljelijä sijoittaa sen hänelle kuulumattoman  rahan,  esim. päivätreidaukseen tai vetopörssissä treidaukseen tai johonkin muuhun sijoitusinstrumenttiin ja saa näin kätevästi itselleen korkotuotot pääomasta, joka ei hänelle kuulu.

Oletteko tehneet näin ?, minä olen, onhan se nyt tyhmää jättää hyödyntämättä valtiolle kuuluva raha, jota valtio säilyttää minun pankkitililläni.

Elintarvikkeiden alvin lasku huononsi tilannetta, koska tuotteen ostaja
tilittää alvia vähemmän.

Kyllä tuo alv-raha kannattaa ainakin korottomalta käyttötililtä pois
siirtää.
Ostaa vaikka kiinalaisia osakkeita.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Veeti - 28.03.10 - klo:11:12

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Päinvastoin: kun viljatilallinen myy viljaa, saa hän sisään 12% alvia, mutta kun ostaa tuotantopanoksia, joutuu maksamaan 22%.

Helmikuun loppuun asti verottaja hyötyy saadessaan korotonta lainaa viljatilalliselta, vasta silloin lähtee korko pyörimään. (Kassakriisi uhkaa)


...tosin usein viljatiloilla on muutakin alv-alaista tuloa kuin viljanmyynti, jolloin tilanne kääntyy päinvastaiseksi.

Loppuviimeksi alvin maksaa aina se viimeinen kuluttaja, viljelijän kannalta alv-vaikutus on neutraali.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Veeti - 28.03.10 - klo:11:18
Ennen EU-jäsenyyttä meillä oli käytössä liikevaihtovero (lvv), se oli viljelijän kannalta huono homma....nosti kustannuksia.

EU jäsenyys pakotti Suomen siirtymään ALV-järjestelmään.

Siirtyminen aikaisemmin alv-järjestelmään kaatui nimenomaan kepun jyrkkään vastustukseen, kepu toimi siinäkin asiassa maatalouden edun vastaisesti. Kok ajoi voimakkaimmin alv-järjestelmää Suomeen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Liikevaihtovero
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:11:21

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Päinvastoin: kun viljatilallinen myy viljaa, saa hän sisään 12% alvia, mutta kun ostaa tuotantopanoksia, joutuu maksamaan 22%.

Helmikuun loppuun asti verottaja hyötyy saadessaan korotonta lainaa viljatilalliselta, vasta silloin lähtee korko pyörimään. (Kassakriisi uhkaa)


...tosin usein viljatiloilla on muutakin alv-alaista tuloa kuin viljanmyynti, jolloin tilanne kääntyy päinvastaiseksi.

Loppuviimeksi alvin maksaa aina se viimeinen kuluttaja, viljelijän kannalta alv-vaikutus on neutraali.
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: emo-heikki - 28.03.10 - klo:11:24
Ennen EU-jäsenyyttä meillä oli käytössä liikevaihtovero (lvv), se oli viljelijän kannalta huono homma....nosti kustannuksia.

EU jäsenyys pakotti Suomen siirtymään ALV-järjestelmään.

Siirtyminen aikaisemmin alv-järjestelmään kaatui nimenomaan kepun jyrkkään vastustukseen, kepu toimi siinäkin asiassa maatalouden edun vastaisesti. Kok ajoi voimakkaimmin alv-järjestelmää Suomeen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Liikevaihtovero

Liikevaihtovero ja arvonlisävero ei oikeastaan muuten poikkea toisistaan, kuin että jälkimäisen verokanta on laajempi, eli verotus kiristyi tämän toimen johdosta.
Sinänsä päätös ei ole väärä, että eU:n koko rahoitus perustuu tähän alviin, joten se pitää olla samantapainen muiden maiden kanssa, mutta veroahan olisi voitu jonkinverran alentaa ...
Kuten nyt sitten viimein on tehty.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Naturalis - 28.03.10 - klo:11:28
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 

Sää voit sorkkapaska vaikka ehdottaa sitä ranskalaisille virkaveljilles aluks...
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Veeti - 28.03.10 - klo:11:32
Ennen EU-jäsenyyttä meillä oli käytössä liikevaihtovero (lvv), se oli viljelijän kannalta huono homma....nosti kustannuksia.

EU jäsenyys pakotti Suomen siirtymään ALV-järjestelmään.

Siirtyminen aikaisemmin alv-järjestelmään kaatui nimenomaan kepun jyrkkään vastustukseen, kepu toimi siinäkin asiassa maatalouden edun vastaisesti. Kok ajoi voimakkaimmin alv-järjestelmää Suomeen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Liikevaihtovero

Liikevaihtovero ja arvonlisävero ei oikeastaan muuten poikkea toisistaan, kuin että jälkimäisen verokanta on laajempi, eli verotus kiristyi tämän toimen johdosta.

hölö hölö, alv oli merkittävä parannus maatalouden kannalta. 

Sinänsä päätös ei ole väärä, että eU:n koko rahoitus perustuu tähän alviin, joten se pitää olla samantapainen muiden maiden kanssa, mutta veroahan olisi voitu jonkinverran alentaa ...
Kuten nyt sitten viimein on tehty.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:11:36
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 

Sää voit sorkkapaska vaikka ehdottaa sitä ranskalaisille virkaveljilles aluks...
Meikäläinen maksaa alvit oston ja myynnin erotuksesta joten ......

Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Veeti - 28.03.10 - klo:11:43
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 

Sää voit sorkkapaska vaikka ehdottaa sitä ranskalaisille virkaveljilles aluks...
Meikäläinen maksaa alvit oston ja myynnin erotuksesta joten ......



Niin maatalousyrittäjäkin.

Jos maataloustuki tulisi alv-verolliseksi, pitäisi siihen lisätä maksuhetkellä 22%. Viljelijä saisi korkohyötyä.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Naturalis - 28.03.10 - klo:11:46
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 
Sää voit sorkkapaska vaikka ehdottaa sitä ranskalaisille virkaveljilles aluks...
Meikäläinen maksaa alvit oston ja myynnin erotuksesta joten ......
Eroaako se sitten maanviljelijän ALV-menettelystä? Eli ei sama homma sä vaan et kässää kun oot no joooooo................ ::)
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Kp - 28.03.10 - klo:11:51
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 

Sää voit sorkkapaska vaikka ehdottaa sitä ranskalaisille virkaveljilles aluks...
Meikäläinen maksaa alvit oston ja myynnin erotuksesta joten ......



Vai oliskohan myynnin ja oston erotuksesta?

Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Kp - 28.03.10 - klo:11:54
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 
Sää voit sorkkapaska vaikka ehdottaa sitä ranskalaisille virkaveljilles aluks...
Meikäläinen maksaa alvit oston ja myynnin erotuksesta joten ......
Eroaako se sitten maanviljelijän ALV-menettelystä? Eli ei sama homma sä vaan et kässää kun oot no joooooo................ ::)

Sorkka yksityisyrittäjänä ja viljanviljelijöiden ylimpänä neuvojana
on kyllä täysin ulkona.

Mahtaakohan muija hoitaa raha-asiat.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:12:02
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 
Sää voit sorkkapaska vaikka ehdottaa sitä ranskalaisille virkaveljilles aluks...
Meikäläinen maksaa alvit oston ja myynnin erotuksesta joten ......
Eroaako se sitten maanviljelijän ALV-menettelystä? Eli ei sama homma sä vaan et kässää kun oot no joooooo................ ::)

Sorkka yksityisyrittäjänä ja viljanviljelijöiden ylimpänä neuvojana
on kyllä täysin ulkona.

Mahtaakohan muija hoitaa raha-asiat.
Ei , kyllä mää hoidan ihan itte . Noinhan toi alvi laki menee .

Meikäläisellä kaikki on alvillista tuloa jos ei alvia makseta ei voi toimia . Osa kuluista on alvittomia , korko , lyhennys ja vakutuusmaksut .


Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Puppugeneraattori - 28.03.10 - klo:12:14

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Päinvastoin: kun viljatilallinen myy viljaa, saa hän sisään 12% alvia, mutta kun ostaa tuotantopanoksia, joutuu maksamaan 22%.

Helmikuun loppuun asti verottaja hyötyy saadessaan korotonta lainaa viljatilalliselta, vasta silloin lähtee korko pyörimään. (Kassakriisi uhkaa)


...tosin usein viljatiloilla on muutakin alv-alaista tuloa kuin viljanmyynti, jolloin tilanne kääntyy päinvastaiseksi.

Loppuviimeksi alvin maksaa aina se viimeinen kuluttaja, viljelijän kannalta alv-vaikutus on neutraali.
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 

Sinä se jaksat jatkuvasti *****illa viljanviljelijöille, pitäisköhän tulla ottamaan senkka sinun nekustasi?
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:13:23

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Päinvastoin: kun viljatilallinen myy viljaa, saa hän sisään 12% alvia, mutta kun ostaa tuotantopanoksia, joutuu maksamaan 22%.

Helmikuun loppuun asti verottaja hyötyy saadessaan korotonta lainaa viljatilalliselta, vasta silloin lähtee korko pyörimään. (Kassakriisi uhkaa)


...tosin usein viljatiloilla on muutakin alv-alaista tuloa kuin viljanmyynti, jolloin tilanne kääntyy päinvastaiseksi.

Loppuviimeksi alvin maksaa aina se viimeinen kuluttaja, viljelijän kannalta alv-vaikutus on neutraali.
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 

Sinä se jaksat jatkuvasti *****illa viljanviljelijöille, pitäisköhän tulla ottamaan senkka sinun nekustasi?
Ketkäs täällä *****ilee maidontuottajille ,Auliksen lisäksi viljanviljeliät .


Otsikko: Apua
Kirjoitti: Sepedeus - 28.03.10 - klo:13:39

Vieläkin suurin osa on pihalla alvista, Naturalis on oikeilla jäljillä, Jaakkola ihan pihalla.


En ole ihan pihalla.
Viljelijät tuijottavat liikaa alvittomiin hintoihin.


Myyntien alvista vähennetään ostojen alvit.

Jos myynneistä on tullut esim alvia 10 000 €, ja ostoissa on maksettu alvia 7000 €,
alv veroilmoituksessa joutuu tilittämään alvia 3000 €


Siis viljelijä ei maksa tätä alvia, vaan tilittää ostajilta (Valio, Portti. ym.)  saamansa
alvin vähennettynä tuotantopanoksissa maksamansa alvin.


Ensinnäkin Kp myöntää, että viljelijä maksaa 3000 € alvia valtiolle.

Siis kyllä tuo 3000 € on viljelijän tuotantopanoksen osuus Kp:n esimerkkitapauksessa.

Ei meijeri viljelijälle alvin maksua varten rahaa anna.
Kp:n logiikan mukaan viljelijä antaa konekauppiaalle koneen hinnassa olevan 22 % alvirahan, jonka konekauppias tilittää omasta "elintarvikeketjun" alviosuudestaan.

Asia on niin, että jokainen elintarvikeketjussa osallisena oleva maksaa omasta jalostusosuudestaan alvia sen %-osuuden, joka tälle tuotteelle on määritelty.

Siis Meijerikin ostaa tuottajalta maidon alvillisena. Ja saa sen sen vähentää alvillisesta hinnasta, jolla meijeri myy tuottensa kaupalle.

Kaikki muut elintarvikeketjussa olevat - kuluttajaa lukuunottamatta - saavat saavat ostamastaan alvi-vähennyksen.

Osuus on myyntihinnan alv miinus ostohinnan alv.
Eli alvi kertyy jokaisen ketjun osan - viljelijänkin - jalostusasteesta.



   Tissinkoittajat, kertokaa nyt tuolle Jormalle kuinka asia on.
Mä itse en ole  nähnyt nykyisiä maitotilejä. Mutta niinhän se menee, että alvittomista hinnoista puhutaan yrittäjien kesken. Kun viimeksi myin viljaa (2kk sitten)niin kyllä se hinta mistä puhutaan on alviton. Sit kun laitan laskun niin alvi päälle. Metsäfirmat maksaa alvin aivan erillisellä laskulla. Jorma Jaakkola ei ymmärrä alvin taroitusta. Siitä kaikki johtuu.
Otsikko: Vs: Olisko ? -On.
Kirjoitti: Veeti - 28.03.10 - klo:15:10

Vai olisko niin että myyntien alv.12% ostojen 22%  ???


Pitää paikkansa niissä tuotantohyödykkeissä, joiden alv on 22%.
Viljelijä hyötyy.

Päinvastoin: kun viljatilallinen myy viljaa, saa hän sisään 12% alvia, mutta kun ostaa tuotantopanoksia, joutuu maksamaan 22%.

Helmikuun loppuun asti verottaja hyötyy saadessaan korotonta lainaa viljatilalliselta, vasta silloin lähtee korko pyörimään. (Kassakriisi uhkaa)


...tosin usein viljatiloilla on muutakin alv-alaista tuloa kuin viljanmyynti, jolloin tilanne kääntyy päinvastaiseksi.

Loppuviimeksi alvin maksaa aina se viimeinen kuluttaja, viljelijän kannalta alv-vaikutus on neutraali.
Ahaa . Kantseisko viljatilantuet laittaa alvilliseksi siten ettei tukea tule enenpää mutta brutosta laskettuna alvin osa olis 18,03%.  ;D
 

Sinä se jaksat jatkuvasti *****illa viljanviljelijöille, pitäisköhän tulla ottamaan senkka sinun nekustasi?
Ketkäs täällä *****ilee maidontuottajille ,Auliksen lisäksi viljanviljeliät .

Ei *****ile, ainoastaan ämteekoon maituvaliokunnalle

Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:15:14
Melkein kaikki maidontuottajat on MTK:laisia .
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 28.03.10 - klo:16:13
Melkein kaikki maidontuottajat on MTK:laisia .

Etsipä nyt sellainen viesti, jossa olen kettuillut maidontuottajille.
Otsikko: Vs: Apua
Kirjoitti: maanviljelija - 28.03.10 - klo:16:27

Vieläkin suurin osa on pihalla alvista, Naturalis on oikeilla jäljillä, Jaakkola ihan pihalla.


En ole ihan pihalla.
Viljelijät tuijottavat liikaa alvittomiin hintoihin.


Myyntien alvista vähennetään ostojen alvit.

Jos myynneistä on tullut esim alvia 10 000 €, ja ostoissa on maksettu alvia 7000 €,
alv veroilmoituksessa joutuu tilittämään alvia 3000 €


Siis viljelijä ei maksa tätä alvia, vaan tilittää ostajilta (Valio, Portti. ym.)  saamansa
alvin vähennettynä tuotantopanoksissa maksamansa alvin.


Ensinnäkin Kp myöntää, että viljelijä maksaa 3000 € alvia valtiolle.

Siis kyllä tuo 3000 € on viljelijän tuotantopanoksen osuus Kp:n esimerkkitapauksessa.

Ei meijeri viljelijälle alvin maksua varten rahaa anna.
Kp:n logiikan mukaan viljelijä antaa konekauppiaalle koneen hinnassa olevan 22 % alvirahan, jonka konekauppias tilittää omasta "elintarvikeketjun" alviosuudestaan.

Asia on niin, että jokainen elintarvikeketjussa osallisena oleva maksaa omasta jalostusosuudestaan alvia sen %-osuuden, joka tälle tuotteelle on määritelty.

Siis Meijerikin ostaa tuottajalta maidon alvillisena. Ja saa sen sen vähentää alvillisesta hinnasta, jolla meijeri myy tuottensa kaupalle.

Kaikki muut elintarvikeketjussa olevat - kuluttajaa lukuunottamatta - saavat saavat ostamastaan alvi-vähennyksen.

Osuus on myyntihinnan alv miinus ostohinnan alv.
Eli alvi kertyy jokaisen ketjun osan - viljelijänkin - jalostusasteesta.



   Tissinkoittajat, kertokaa nyt tuolle Jormalle kuinka asia on.
Mä itse en ole  nähnyt nykyisiä maitotilejä. Mutta niinhän se menee, että alvittomista hinnoista puhutaan yrittäjien kesken. Kun viimeksi myin viljaa (2kk sitten)niin kyllä se hinta mistä puhutaan on alviton. Sit kun laitan laskun niin alvi päälle. Metsäfirmat maksaa alvin aivan erillisellä laskulla. Jorma Jaakkola ei ymmärrä alvin taroitusta. Siitä kaikki johtuu.

Metsäfirmojen tilityksestä nyt ei ota selvää kovin helposti. UPM osti harvennushakkuun kantohintaan ja heidän tekemänsä raivaus oli merkitty kustannusveloituseräksi joka kuitenkin maksuennakko,ja siitä tehty ennakonpidätys ja maksettu alv ja lisäksi kaupassa maksettu ennakkoa pari vuotta sitten. Hetken sain mietiskellä ennen kuin sain summat täsmäämään ennakonpidätyksineen ja alveineen  ???
Otsikko: Vs: Apua
Kirjoitti: Sepedeus - 28.03.10 - klo:16:56

Vieläkin suurin osa on pihalla alvista, Naturalis on oikeilla jäljillä, Jaakkola ihan pihalla.


En ole ihan pihalla.
Viljelijät tuijottavat liikaa alvittomiin hintoihin.


Myyntien alvista vähennetään ostojen alvit.

Jos myynneistä on tullut esim alvia 10 000 €, ja ostoissa on maksettu alvia 7000 €,
alv veroilmoituksessa joutuu tilittämään alvia 3000 €


Siis viljelijä ei maksa tätä alvia, vaan tilittää ostajilta (Valio, Portti. ym.)  saamansa
alvin vähennettynä tuotantopanoksissa maksamansa alvin.


Ensinnäkin Kp myöntää, että viljelijä maksaa 3000 € alvia valtiolle.

Siis kyllä tuo 3000 € on viljelijän tuotantopanoksen osuus Kp:n esimerkkitapauksessa.

Ei meijeri viljelijälle alvin maksua varten rahaa anna.
Kp:n logiikan mukaan viljelijä antaa konekauppiaalle koneen hinnassa olevan 22 % alvirahan, jonka konekauppias tilittää omasta "elintarvikeketjun" alviosuudestaan.

Asia on niin, että jokainen elintarvikeketjussa osallisena oleva maksaa omasta jalostusosuudestaan alvia sen %-osuuden, joka tälle tuotteelle on määritelty.

Siis Meijerikin ostaa tuottajalta maidon alvillisena. Ja saa sen sen vähentää alvillisesta hinnasta, jolla meijeri myy tuottensa kaupalle.

Kaikki muut elintarvikeketjussa olevat - kuluttajaa lukuunottamatta - saavat saavat ostamastaan alvi-vähennyksen.

Osuus on myyntihinnan alv miinus ostohinnan alv.
Eli alvi kertyy jokaisen ketjun osan - viljelijänkin - jalostusasteesta.



   Tissinkoittajat, kertokaa nyt tuolle Jormalle kuinka asia on.
Mä itse en ole  nähnyt nykyisiä maitotilejä. Mutta niinhän se menee, että alvittomista hinnoista puhutaan yrittäjien kesken. Kun viimeksi myin viljaa (2kk sitten)niin kyllä se hinta mistä puhutaan on alviton. Sit kun laitan laskun niin alvi päälle. Metsäfirmat maksaa alvin aivan erillisellä laskulla. Jorma Jaakkola ei ymmärrä alvin taroitusta. Siitä kaikki johtuu.

Metsäfirmojen tilityksestä nyt ei ota selvää kovin helposti. UPM osti harvennushakkuun kantohintaan ja heidän tekemänsä raivaus oli merkitty kustannusveloituseräksi joka kuitenkin maksuennakko,ja siitä tehty ennakonpidätys ja maksettu alv ja lisäksi kaupassa maksettu ennakkoa pari vuotta sitten. Hetken sain mietiskellä ennen kuin sain summat täsmäämään ennakonpidätyksineen ja alveineen  ???

  Niin ,,, siinä vuosi-ilmoituksessa on kyllä pientä nikkaroimista, ennenkuin selviää. UPM kyllä maksaa pankkiin alvit aivan erikseen.

   Vielä lisäys Jormalle. Kun maidontuottajilta  poistetaan alv. Niin Valio ei tilitä sitä 12% siihen tilityshinnan päälle.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:18:48
Kukas alvin maidontuottajalle tilittää jos ei ostaja ? .
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: emo-heikki - 28.03.10 - klo:19:17
Kukas alvin maidontuottajalle tilittää jos ei ostaja ? .

Jos sinä et ole alvillinen toimija, niin et voi kirjoittaa alvillista laskua ...
Tähän se meijeri varmaan perustaa kantansa, eli se ei maksa sulle alvia, eikä voi tätä alvia myöskään siirtää eteenpäin.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:19:25
Kukas alvin maidontuottajalle tilittää jos ei ostaja ? .

Jos sinä et ole alvillinen toimija, niin et voi kirjoittaa alvillista laskua ...
Tähän se meijeri varmaan perustaa kantansa, eli se ei maksa sulle alvia, eikä voi tätä alvia myöskään siirtää eteenpäin.
Mulle ei maidosta voi alvia maksaa koska lehmiä ei ole eikä tule .
Tarkoitin et Valio tai muu meijeri tilittää maitolin yhteydessä alvin jonka sille maksaa kauppa ja kaupalle alvin maksaa kuluttaja .
Kaikki osapuolet siis tuottaja , kauppa ja meijeri maksavat yhteiskunnalle alvia mikäli katetta hommalle jää , kukin maksuprosentinsa mukaan .
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: emo-heikki - 28.03.10 - klo:19:56
Kukas alvin maidontuottajalle tilittää jos ei ostaja ? .

Jos sinä et ole alvillinen toimija, niin et voi kirjoittaa alvillista laskua ...
Tähän se meijeri varmaan perustaa kantansa, eli se ei maksa sulle alvia, eikä voi tätä alvia myöskään siirtää eteenpäin.
Mulle ei maidosta voi alvia maksaa koska lehmiä ei ole eikä tule .
Tarkoitin et Valio tai muu meijeri tilittää maitolin yhteydessä alvin jonka sille maksaa kauppa ja kaupalle alvin maksaa kuluttaja .
Kaikki osapuolet siis tuottaja , kauppa ja meijeri maksavat yhteiskunnalle alvia mikäli katetta hommalle jää , kukin maksuprosentinsa mukaan .

Joo, tottahan tuo on, mutta joillakin aloilla on mahdollista olla niin pieni toimija, ettei alvia ole eikä tarvitse olla alvirekisterissä, silloin voi kirjoittaa laskun alvittomana.
On myös sellaisia aloja, joissa osa toiminnoista on eri alvikannassa ja jotkut toiminnot kokonaan alvittomia, silloin lasku eritellään näiden toimien mukaan.
Sitä en tiedä, voiko maajussi olla niin pieni toimija, että saisi tilitykset alvittomina, mutta ehkä siihen joku pykälä löytyy ....
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 28.03.10 - klo:20:17
Kukas alvin maidontuottajalle tilittää jos ei ostaja ? .

Jos sinä et ole alvillinen toimija, niin et voi kirjoittaa alvillista laskua ...
Tähän se meijeri varmaan perustaa kantansa, eli se ei maksa sulle alvia, eikä voi tätä alvia myöskään siirtää eteenpäin.
Mulle ei maidosta voi alvia maksaa koska lehmiä ei ole eikä tule .
Tarkoitin et Valio tai muu meijeri tilittää maitolin yhteydessä alvin jonka sille maksaa kauppa ja kaupalle alvin maksaa kuluttaja .
Kaikki osapuolet siis tuottaja , kauppa ja meijeri maksavat yhteiskunnalle alvia mikäli katetta hommalle jää , kukin maksuprosentinsa mukaan .

Luepa vielä tuo seuraava selvitys.

Yrittäjä ei maksa alvia verottajalle, vaan alv on läpikulkuerä, eikä siis rasita
yrittäjää/viljelijää.

Alvia maksaa vain kuluttaja.


Arvonlisävero    | Tulosta |     Sähköposti

Ketä verotetaan

arvonlisävero on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkeen
tavaroiden ja palvelujen kulutukseen. Vain tiettyjen arvonlisäverolaissa
määriteltyjen tavaroiden ja palvelujen myynti on säädetty verottomaksi.
Arvonlisäverovelvollisia ovat tavaroita ja palveluja myyvät yritykset.

Tärkeintä arvonlisäverosta on ymmärtää, ettei se ole yrityksiltä vaan
yksityishenkilöiltä perittävä vero, jonka yritykset ainoastaan keräävät,
raportoivat ja tilittävät liiketoiminnan muodossa.

Arvonlisäveron ei siis ole tarkoitettu jäävän verovelvollisten rasitukseksi,
vaan vero oletetaan sisällytettävän hyödykkeiden myyntihintoihin lopullisen
kuluttajan maksettavaksi. Veron kertaantuminen on estetty
vähennysoikeuden avulla. Arvonlisäverovelvollinen elinkeinon-
harjoittaja saa vähentää yritystoiminnan ostoihin sisältyvän arvonlisäveron
verottajalle maksettavasta osuudesta.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 28.03.10 - klo:20:30
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Sepedeus - 28.03.10 - klo:22:07
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

  Siitä että pää on tyhjä, kärsii koko ruumis.  Sä et oo muistanut laittaa siihen sorkanhoitolaskuun alvia. No siitä kärsit sitten aivan itse eikä kukaan muu ;D

  No seuraavan kerran kun sovit niitä hintoja niin sovi alvittomana. Näin yrittäjät toimii keskinäisissä kaupoissa. Kuluttajalle myydään alvillisena ;D
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:07:29
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Niinkuin Sepe sanoi, jos et ole muistanut ASIAKKAALTA alvia laskuttaa
niin kyllä aika tyhmä yrittäjäksi olet.

Kannattais kirjanpitäjän kanssa keskustella ihan vakavasti.


Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: emo-heikki - 29.03.10 - klo:09:40
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:10:45
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.

Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Lehtimäki - 29.03.10 - klo:10:51
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

laitoitko ne rahat softa pankkiin ???
Otsikko: Jorma Jaakkola
Kirjoitti: Sepedeus - 29.03.10 - klo:10:53
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.

  



  Lueppas mitä mieltä ollaan ,paitsi sorkkis. Onkohan se tuo satakuntalaanen geeniperimä joka aihettaa tälläistä itsepäisyyttä ;D
Otsikko: Vs: Jorma Jaakkola
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:11:01
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.

  



  Lueppas mitä mieltä ollaan ,paitsi sorkkis. Onkohan se tuo satakuntalaanen geeniperimä joka aihettaa tälläistä itsepäisyyttä ;D

Se tässä on se ikävin puoli, että Sorkkis ei ole satakuntalainen.

Mun talolta Sorkkikselle on vain noin puolen tunnin ajomatka.

APUA!!!

 
Otsikko: Vs: Jorma Jaakkola
Kirjoitti: emo-heikki - 29.03.10 - klo:11:09
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.

  



  Lueppas mitä mieltä ollaan ,paitsi sorkkis. Onkohan se tuo satakuntalaanen geeniperimä joka aihettaa tälläistä itsepäisyyttä ;D

Se tässä on se ikävin puoli, että Sorkkis ei ole satakuntalainen.

Mun talolta Sorkkikselle on vain noin puolen tunnin ajomatka.

APUA!!!

 

Onko sinulla tarkempaakin tietoa, sorkkiksen geeniperimästä ????
Viittaushan ei ollut asuinpaikkaan ...
Otsikko: Osoite?
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:11:19

Luepa vielä tuo seuraava selvitys.

Yrittäjä ei maksa alvia verottajalle, vaan alv on läpikulkuerä, eikä siis rasita
yrittäjää/viljelijää.

Alvia maksaa vain kuluttaja.


Arvonlisävero    | Tulosta |     Sähköposti

Ketä verotetaan

arvonlisävero on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkeen
tavaroiden ja palvelujen kulutukseen. Vain tiettyjen arvonlisäverolaissa
määriteltyjen tavaroiden ja palvelujen myynti on säädetty verottomaksi.
Arvonlisäverovelvollisia ovat tavaroita ja palveluja myyvät yritykset.

Tärkeintä arvonlisäverosta on ymmärtää, ettei se ole yrityksiltä vaan
yksityishenkilöiltä perittävä vero, jonka yritykset ainoastaan keräävät,
raportoivat ja tilittävät liiketoiminnan muodossa.

Arvonlisäveron ei siis ole tarkoitettu jäävän verovelvollisten rasitukseksi,
vaan vero oletetaan sisällytettävän hyödykkeiden myyntihintoihin lopullisen
kuluttajan maksettavaksi. Veron kertaantuminen on estetty
vähennysoikeuden avulla. Arvonlisäverovelvollinen elinkeinon-
harjoittaja saa vähentää yritystoiminnan ostoihin sisältyvän arvonlisäveron
verottajalle maksettavasta osuudesta.

Mistä tuo teksti on?

Voitko antaa osoitteen?
Otsikko: Vs: Osoite?
Kirjoitti: Luomujussi - 29.03.10 - klo:12:04
Mistä tuo teksti on?

Voitko antaa osoitteen?


KVG. Löytyy googlella turhankin helposti.
Otsikko: Samaa mieltä
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:12:09
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.



Jokainen elintarvikeitten tuotantoketjussa mukana oleva tilittää valtiolle oman "jalostusosuutensa" verran alvia.

Jalostusosuuden alvi on myyntihintaan sisältyvä alvi miinus ostohintaan sisältyvä alvi.

Lopuksi viimeinen "jalostaja" eli kauppa tilittää kuluttajalta myyntihinnan alvin ja ostohinnan alvin erotuksen.

Kuluttaja maksaa alvia vain kaupan "jalostusosuuden" verran. Tämän osuuden kauppa maksaa eli tilittää valtiolle.

--

Esimerkkitapauksessa tissinkoittajan meijeriltä maidosta maksama tilityshinta on alvillinen.

Kukaan tähän alustukseen osallistuneista ei ole ymmärtänyt ajatausta, jolla viljelijä voisi saada
elintarvikkeitten koko "jalostusketjun" valtiolle tilittämän alv-veron määrän palkakseen alvin nollauksessa.

Lopuksi kysymys:

Kuka ottaisi selvää; kuinka paljon on koko elintarviketjun tilittämän alvin määrä euroina?

Otsikko: Kysymys
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:12:12
.

Merkittävä kysymys:

Sisältyvätkö palkat millään tavalla elintarviketjun "jalostusosuuden" alviin?
Otsikko: Vs: Samaa mieltä
Kirjoitti: emo-heikki - 29.03.10 - klo:12:14
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.



Jokainen elintarvikeitten tuotantoketjussa mukana oleva tilittää valtiolle oman "jalostusosuutensa" verran alvia.

Jalostusosuuden alvi on myyntihintaan sisältyvä alvi miinus ostohintaan sisältyvä alvi.

Lopuksi viimeinen "jalostaja" eli kauppa tilittää kuluttajalta myyntihinnan alvin ja ostohinnan alvin erotuksen.

Kuluttaja maksaa alvia vain kaupan "jalostusosuuden" verran. Tämän osuuden kauppa maksaa eli tilittää valtiolle.

--

Esimerkkitapauksessa tissinkoittajan meijeriltä maidosta maksama tilityshinta on alvillinen.

Kukaan tähän alustukseen osallistuneista ei ole ymmärtänyt ajatausta, jolla viljelijä voisi saada
elintarvikkeitten koko "jalostusketjun" valtiolle tilittämän alv-veron määrän palkakseen alvin nollauksessa.

Lopuksi kysymys:

Kuka ottaisi selvää; kuinka paljon on koko elintarviketjun tilittämän alvin määrä euroina?



Kyllä sinä Jorma nyt et oikein ymmärrä tätä alvijärjestelmää ollenkaan, kyse ei sinänsä ole pelkästään elintarviketjusta  vaan koko verojärjestelmästä, alvi menee kaikesta liikevaihdosta ....
Otsikko: Tiedän kyllä.
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:12:39
kyse ei sinänsä ole pelkästään elintarviketjusta  vaan koko verojärjestelmästä, alvi menee kaikesta liikevaihdosta ....

Tiedän.

Arvonlisäverotus (ALV) otettiin Suomessa käyttöön 1.7.1994.
LVV:hen verrattuna ALV laajennettiin kattamaan myös palvelusten liikevaihto.

Kysessä on EU-vero eli osa valtion keräämästä ALV:stä tilitetään jäsenmaksuna EU:lle.

Kysymys mietittäväksi:
Mihin muuhun EU-tarvitsee ALV:ia kuin EU-jäsenmaksuun?
Otsikko: Kysymys emo-heikille
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:12:42

Kyllä sinä Jorma nyt et oikein ymmärrä tätä alvijärjestelmää ollenkaan,


Kysymys emo-heikille:
 
Mistä olet tällaisen johtopäätöksen tehnyt?
Otsikko: Vs: Tiedän kyllä.
Kirjoitti: Sepedeus - 29.03.10 - klo:13:56
kyse ei sinänsä ole pelkästään elintarviketjusta  vaan koko verojärjestelmästä, alvi menee kaikesta liikevaihdosta ....

Tiedän.

Arvonlisäverotus (ALV) otettiin Suomessa käyttöön 1.7.1994.
LVV:hen verrattuna ALV laajennettiin kattamaan myös palvelusten liikevaihto.

Kysessä on EU-vero eli osa valtion keräämästä ALV:stä tilitetään jäsenmaksuna EU:lle.

Kysymys mietittäväksi:
Mihin muuhun EU-tarvitsee ALV:ia kuin EU-jäsenmaksuun?


  Taas väärin. Jäsenmaksun peruste on vaan tämä ALV verokanta. Sillä mitataan suomen liikevaihtoa. Bruttokansantuote on vähän eri asia ;D
EU ei määrää kuinka paljon sitä ALV:tä kerätään. Esim. suomi voi ruualle laittaa vaikka 1% veron.
Yksi asia on kuiten selvää varmaan Jorma Jaakkolallekin. Veroa pitää jollain tavalla kerätä. ALV on kulutusvero ja oikein sopiva. Kannatan ALV:n nostamista 25% :tiin.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 29.03.10 - klo:14:17
Jormaa lukuunottamatta on taasen puutarhatyöntekiöitä liikkeellä . Verotilikään ei vielä toimi kunnolla , palutepuhelin on kuumana verottajalla koska epäselvyyksiä riittää .

Otetaanpa esimerkki : Myyntitulot eli bruttomyynti kohdekuukaudella on 5000€ ja alvista vähennyskelpoiset ostot on 2000€ jolloin oston ja myynnin eroituksesta eli 3000€:sta maksetaan alvia 540,90€.

Maitotiloilla saa maitotilin alvillisena jolloin verottomaan hintaan lisätään voimassa oleva alv .

Viljaa myydessä maksetaan verottoman summan päälle voimassa oleva alvi . Helmikuussa sitten näkyy maksaako viljanviljeliä alvia vai ei , todennäköisesti ei maksa alvia koska tuki on suurempi kuin alvillinen tulo jolloin on mahdollista pyörittää tilaa siten että alvia saa takaisin .
Maitotiloilla joilla peltoa on runsaasti tai luomutuotanto on mahdollista tehdä samoin .
Nyt mää mene telinettä pesemään .  ;)
Otsikko: On se vaan niin
Kirjoitti: Sepedeus - 29.03.10 - klo:14:42
Jormaa lukuunottamatta on taasen puutarhatyöntekiöitä liikkeellä . Verotilikään ei vielä toimi kunnolla , palutepuhelin on kuumana verottajalla koska epäselvyyksiä riittää .

Otetaanpa esimerkki : Myyntitulot eli bruttomyynti kohdekuukaudella on 5000€ ja alvista vähennyskelpoiset ostot on 2000€ jolloin oston ja myynnin eroituksesta eli 3000€:sta maksetaan alvia 540,90€.

Maitotiloilla saa maitotilin alvillisena jolloin verottomaan hintaan lisätään voimassa oleva alv .

Viljaa myydessä maksetaan verottoman summan päälle voimassa oleva alvi . Helmikuussa sitten näkyy maksaako viljanviljeliä alvia vai ei , todennäköisesti ei maksa alvia koska tuki on suurempi kuin alvillinen tulo jolloin on mahdollista pyörittää tilaa siten että alvia saa takaisin .
Maitotiloilla joilla peltoa on runsaasti tai luomutuotanto on mahdollista tehdä samoin .
Nyt mää mene telinettä pesemään .  ;)


  - kovaa tuo kynnenleikkaajan elämä. ;D
Otsikko: Lisätietoa sivuseikasta
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:14:47

Kysymys mietittäväksi:
Mihin muuhun EU-tarvitsee ALV:ia kuin EU-jäsenmaksuun?



 Taas väärin. Jäsenmaksun peruste on vaan tämä ALV verokanta. Sillä mitataan suomen liikevaihtoa. Bruttokansantuote on vähän eri asia ;D
EU ei määrää kuinka paljon sitä ALV:tä kerätään. Esim. suomi voi ruualle laittaa vaikka 1% veron.
Yksi asia on kuiten selvää varmaan Jorma Jaakkolallekin. Veroa pitää jollain tavalla kerätä. ALV on kulutusvero ja oikein sopiva. Kannatan ALV:n nostamista 25% :tiin.


Voisiko Sepedeus kertoa, mikä taas meni väärin?

Ilmeisesti Sepedeus luuli mun kertovan, että vain ALV olisi Suomesta kerättävää EU-jäsenmaksua?

Seuraava täsmennykseni menee sivuun alustuksesta, mutta on pakko selventää asiaa.

Tiedän EU-jäsenmaksuperusteet. Antti Kuosmanen luettelee ne. Osa ei mene edes Suomen valtion budjetin kautta.

ALV:stä EU:lle tilitettävä osuus on EU:n taholta määrätty.
Tämän on vain osa monista EU-jäsenmksuista.

Vastaus kysmykseeni: Mihin muuhun EU-tarvitsee ALV:ia kuin EU-jäsenmaksuun?:

ALVin tilityksistä EU:ssa nähdään reaaliajassa kuukauden välein yrityksen rahaliikenne.

EU:lle annetut alv-tilitykset kertovat reaaliajassa (kuukauden välein) pörssissä olevien osayhtiöiden tilanteesta, onko tulossa kehittyvä vai laskeva tulos.

Toki näin "vakoiltavien" yritysten tase ja tehdyt investoinnit pitää tietää, jotta tietää osakekkeitten lukumäärän perusteella osakkeen todellisen arvon.

Tavallisella osakesijoittajalla ei tilitettujen alv-tietojen vertailun saamiseen ole mahdollisuuksia.




Otsikko: Vs: Lisätietoa sivuseikasta
Kirjoitti: Sepedeus - 29.03.10 - klo:14:56

Kysymys mietittäväksi:
Mihin muuhun EU-tarvitsee ALV:ia kuin EU-jäsenmaksuun?



 Taas väärin. Jäsenmaksun peruste on vaan tämä ALV verokanta. Sillä mitataan suomen liikevaihtoa. Bruttokansantuote on vähän eri asia ;D
EU ei määrää kuinka paljon sitä ALV:tä kerätään. Esim. suomi voi ruualle laittaa vaikka 1% veron.
Yksi asia on kuiten selvää varmaan Jorma Jaakkolallekin. Veroa pitää jollain tavalla kerätä. ALV on kulutusvero ja oikein sopiva. Kannatan ALV:n nostamista 25% :tiin.


Voisiko Sepedeus kertoa, mikä taas meni väärin?

Ilmeisesti Sepedeus luuli mun kertovan, että vain ALV olisi Suomesta kerättävää EU-jäsenmaksua?

Seuraava täsmennykseni menee sivuun alustuksesta, mutta on pakko selventää asiaa.

Tiedän EU-jäsenmaksuperusteet. Antti Kuosmanen luettelee ne. Osa ei mene edes Suomen valtion budjetin kautta.

ALV:stä EU:lle tilitettävä osuus on EU:n taholta määrätty.
Tämän on vain osa monista EU-jäsenmksuista.

Vastaus kysmykseeni: Mihin muuhun EU-tarvitsee ALV:ia kuin EU-jäsenmaksuun?:

ALVin tilityksistä EU:ssa nähdään reaaliajassa kuukauden välein yrityksen rahaliikenne.

EU:lle annetut alv-tilitykset kertovat reaaliajassa (kuukauden välein) pörssissä olevien osayhtiöiden tilanteesta, onko kehittyvä vai laskeva.

Toki näin "vakoiltavien" yritysten tase ja tehdyt investoinnit pitää tietää, jotta tietää osakekkeitten lukumäärän perusteella osakkeen todellisen arvon.

Tavallisella osakesijoittajalla ei tilitettujen alv-tietojen vertailun saamiseen ole mahdollisuuksia.


  Jos eu olis niin hyvin perillä rahaliikenteestä, niin Lehmannin veljesten konkurssin olisivat voineet ennakoida ja saksan tappiot olis ollu pienemmät. Mutta kun ei ,niin ei. Antti Kuismanenklaan ei hallitse kaikkea. Ehkä ei saanut mieleistään virkaa ,niin katkeroituneena kirjoitti kirjan. Kirjan kirjoittaminen on terapeuttinen tapahtuma. Ehkä Paavo Väyrynen kirjoittaa taas kirjan Laden puoluekokouksen jälkeen. 
  En kuitenkaan pidä eu:ta minään vakoilujärjestönä. Oletko muuten katsonut taaksesi. Ehkä joku seuraa sinua ;D
Otsikko: Siirrytään asiaan
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:15:15
Siirsin alemmaksi.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:15:32
Jormaa lukuunottamatta on taasen puutarhatyöntekiöitä liikkeellä . Verotilikään ei vielä toimi kunnolla , palutepuhelin on kuumana verottajalla koska epäselvyyksiä riittää .

Otetaanpa esimerkki : Myyntitulot eli bruttomyynti kohdekuukaudella on 5000€ ja alvista vähennyskelpoiset ostot on 2000€ jolloin oston ja myynnin eroituksesta eli 3000€:sta maksetaan alvia 540,90€.

Väärin.

Bruttotulot 5000 €, tarkoitatko, että maitotili + alv = yhteensä 5000 €.

Silloin maidosta saatava tili on (jos alv % on 12) 4464.50 €.

Tämä alviton summa on niin maito- kuin myös viljatilityksessä.
Suosittelen, että tutustut tähän jossakin.

Maidon tilityshinnan päälle Valio tms. tilittää alvia 535.50 €
Tämä ei ole TULOA, vaan arvonlisäveroa.  Tätä ei laiteta maatalouskirjanpitoon,
vaan alv-laskelmaan.

Menoja oli kertynyt yhteensä 2000 €, alv-% 22.

Maatalouskirjanpitoon tulee menoiksi (alviton yhteissumma laskuissa)
1639.40 €, alvin osuus on 360.60 €.
Tämä kaikki löytyy näin eriteltynä laskuista, muuten kuitit eivät kelpaa verotukseen.

Sitten alv-laskelma.
Tuottaja sai valiolta alvia tilityksen mukana 535.50 €
(Tämänkin pitää näkyä kuitissa, ja ainakin Valion kuitista tämä löytyy)

Tarvikkeissa viljelijä on maksanut alvia 360.60 €

Ja lopullinen alv lasketaan: Valiolta saatu alv - tuottajan tarvikkeissa maksama alv
eli 535.50 € - 360.60 € = 1749 €

Tämän 1749 € tuottaja tilittää alvia verottajalle, mutta huomaa, että tämä alv tuli
valiolta maidon hinnan päälle, et jotunut sitä itse maksamaan.
Ja tuotantotarvikkeissa tuottajan maksama alv hyvitettiin lopullisessa laskelmassa,
joten missä alv rasitti tuottajaa?
Ei missään. Tuottaja ei maksa arvonlisäveroa.

Maitotiloilla saa maitotilin alvillisena jolloin verottomaan hintaan lisätään voimassa oleva alv .

Viljaa myydessä maksetaan verottoman summan päälle voimassa oleva alvi . Helmikuussa sitten näkyy maksaako viljanviljeliä alvia vai ei , todennäköisesti ei maksa alvia koska tuki on suurempi kuin alvillinen tulo jolloin on mahdollista pyörittää tilaa siten että alvia saa takaisin .

Vielä kerran, alvin takaisin saanti ei ole tuloa tai (piilo)tukea.

Laitan nyt sen esimerkin, mikä on ollut sun luettavissa.
Tuottaja on kuukausi-alvissa.
Ei ole mitään eroa, on vilja- tai kotieläintila, olis paljon jos ymmärtäisit edes tämän.

Kuukaudessa on vain yksi tapahtuma, viljelijä on ostanut tuotantotarvikkeita
5000 €:lla, sovitaan että alv-% on 22.  Tälläkään ei ole mitään merkitystä,
vaikka et sitä ymmärräkään.

Eli kirjanpitoon laitetaan kuitti, jossa on eritelty ostetut tarvikkeet 5000 € + alv 22%
eli 1100 €, viljelijä maksaa liikkeelle 6100 €

Kirjanpitoon laitetaan tarvikkeita 5000 €, alv laskelmaan, että viljelijä on maksanut
alvia 1100.

Tämän 1100 € viljelijä saa takaisin.

Kerro nyt, miten sä näät että tää olis viljatilalle tai kenelle alv-velvolliselle
tahansa jotain tuloa.
Maksat 1100 €, saat takaisin 1100 €.

Maitotiloilla joilla peltoa on runsaasti tai luomutuotanto on mahdollista tehdä samoin .
Nyt mää mene telinettä pesemään .  ;)

On sitten maito-, luomu, vilja- tai mikä tahansa tila, ja peltoa tai eläimiä, luomua tai tavallista,
niin kaikkia koskee samat verolait.
Ja kukaan ei maksa alvia omasta kukkarostaan, eikä
myöskään mitään ylimääräistä siitä hyödy.

Otsikko: Vs: Siirrytään asiaan
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:15:44
Elintarvikkeitten alv ei ole yhdellekään elintarvikeketjussa olevalle "jalostajille" +- -nolla.

ALV on veroa, josta jokainen "jalostaja" maatalouskonepajasta, konekauppiaasta, viljelijään, elintarviketeollisuuteen ja ruokaruokakauppaan maksaa oman jalostusosuutensa verran.

***Lue nyt näitä juttuja vähän tarkemmin, vaikka tuo laskelma yllä.
Tuottajalle maksava yritys maksaa vaikkapa maitotilin, ja sen päälle alvin.
Tämän alvin tuottaja maksaa alv-verotuksessa verottajalle.
Siis tuottaja sai alvia valiolta esim 400 €, ja maksoi lopulliisessa alv-verotuksessa 400 €,
siis sen minkä oli valiolta saanut tilityksen päälle.
Missä vaiheessa tuottaja maksoi alvia?  Siis sai 400 € ja maksoi 400 €.
Kyllä tää on +-0.


Kyseisestä ketjusta kerättävä summa on melkoinen. Vallankin kun ketjussa maksavien palkat kerryttävät myytävän tuotteen hintaa.
Ketjussa myytävän tuotteen hintaan sisältyy alv jokaisella "jalostalla".

Väärin. Alvin maksaa kuluttaja, muilla alv on vain läpikulkuerä.

Tältä pohjalta asiaan:

Mitä sanotte siihen, että yksikään elintarvike-"jalostajista" ei olisi alv-velvollinen?

Nykyisestä tilanteesta siirryttäisiin tilanteeseen, jossa koko ketju on nollattu eli vapautettu ALV:n maksamisesta.
Siinä koko ketjulta nyky-järjestelmällä valtiolle kerätyn arvolisäveron osuus jaetaan tuottajille tehdystä palkasta.
Laskelman voisi aloittaa sillä oletuksella, että ruuan hinta pysyisi kaupassa samana.

Tässä ei annettaisi kadehdittavaa erivapauttavain maataloustuottajalle vaan kaikille ketjuun osallistuville "jalostajille".

Meni jo perille?

Valtiontalouteen näin syntyvä lovi tietenkin pitää paikata. Siihenkin on lääke.

Otsikko: Vs: Samaa mieltä
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:15:52
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.



Jokainen elintarvikeitten tuotantoketjussa mukana oleva tilittää valtiolle oman "jalostusosuutensa" verran alvia.

Jalostusosuuden alvi on myyntihintaan sisältyvä alvi miinus ostohintaan sisältyvä alvi.

******Katso nyt laskelmaa tuolla alla, tuo laskemistapa on päin seiniä.
Mene nyt kysymään joltain tiliasiantuntijalta, miten asiat ovat.

Lopuksi viimeinen "jalostaja" eli kauppa tilittää kuluttajalta myyntihinnan alvin ja ostohinnan alvin erotuksen.

Kuluttaja maksaa alvia vain kaupan "jalostusosuuden" verran. Tämän osuuden kauppa maksaa eli tilittää valtiolle.

--

Esimerkkitapauksessa tissinkoittajan meijeriltä maidosta maksama tilityshinta on alvillinen.

Kukaan tähän alustukseen osallistuneista ei ole ymmärtänyt ajatausta, jolla viljelijä voisi saada
elintarvikkeitten koko "jalostusketjun" valtiolle tilittämän alv-veron määrän palkakseen alvin nollauksessa.

***Siis jos alvi poistuis, niin et kai kuvittele, että jalostajat maksaisi alvin verran
tuottajahintojen päälle.
Sä et nyt pysty sisäistämään ollenkaan, mistä alvissa on kysymys.

Lopuksi kysymys:

Kuka ottaisi selvää; kuinka paljon on koko elintarviketjun tilittämän alvin määrä euroina?


Otsikko: Vs: Jorma Jaakkola
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:15:54
Ei ole tähänpäivään mennessä kukaan maksanut  alvia mun puolestani , kaikki pitää maksaa itte .

Et sinä maksa, vaan tilität asiakkaalta perityn veron valtiolle ....

...vähennettynä alvillisten tuotantotarvikkeiden yhteydessä
maksetut alvit.

Samaa mieltä ollaan.

  



  Lueppas mitä mieltä ollaan ,paitsi sorkkis. Onkohan se tuo satakuntalaanen geeniperimä joka aihettaa tälläistä itsepäisyyttä ;D

Se tässä on se ikävin puoli, että Sorkkis ei ole satakuntalainen.

Mun talolta Sorkkikselle on vain noin puolen tunnin ajomatka.

APUA!!!

 

Onko sinulla tarkempaakin tietoa, sorkkiksen geeniperimästä ????
Viittaushan ei ollut asuinpaikkaan ...

No kyllä mä sorkkiksesta voisin kertoa, aika paljonkin.
Mutten ehkä kuitenkaan geeniperinnästä.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 29.03.10 - klo:16:04
Kp on konepisttoli  ;D ;D ;D


On hyvä et on noi tietokone ohjelmat jolla saatte veroilmoituksenne tehtyä , mää käytän kirjanpitäjää koska ammattitaito verotusasioissa siks tärkeää ettei turhista maksele .

Jorma Jaakkola tarkoittaa sitä että ei vain yksi maksa alvia vaan koko ruuan tuotantoketju on alv velvollinen .

Jos palattaisiinkin vanhaan systeemiin jos  ei alvia ole eikä tukia niin homma menis toisella tapaa .

Alvi on loistava paikka kerätä tietoa yrityksestä , hyöty osakekauppaa tekevälle on hyvä .


Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 29.03.10 - klo:16:15
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .

Otsikko: Ei vanhaan, vaan ihan uuteen järjestelmään
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 29.03.10 - klo:16:35

Jorma Jaakkola tarkoittaa sitä että ei vain yksi maksa alvia vaan koko ruuan tuotantoketju on alv velvollinen .

Jos palattaisiinkin vanhaan systeemiin jos  ei alvia ole eikä tukia niin homma menis toisella tapaa .




Ei palata vanhaan (vanhassa oli alkutuotevähennysjärjeslmä elintarviketeollisuudelle ja viljelijä joutui maksamaan 22 % LVV:tä kaikesta vaikkei saanut LVV-palautusta), - vaan siirryttäisiin ihan uuteen järjestelmään.

Alvi on loistava paikka kerätä tietoa yrityksestä , hyöty osakekauppaa tekevälle on hyvä .


Näin on!

Eikä tietoja urki EU, vaan EU on vain välikappale, josta tiedot välitetään maailman rahavallalle, joka haluaa saada kaikki haltuunsa.


Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 29.03.10 - klo:16:53
Mutta sijoittajat tai paremminkin pelurit ovat kuitenkin EU:ta hyödyksikäyttävä .

Sijoittaminen on hyvä keino saada yrityspyörimään , osakeanti , voitto tai tappio .  ;)
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:17:02
Koitetaan sitten selvittää toisin.

Hakekaa alkutuottajan arvonlisäveroilmoitus lomake.

Haetaan periaatetta.

Ensiksi tulee kotimaan myynnistä saadut arvonlisäverot (pysytään kotimaassa)

Eri verokannoilta lasketaan se summa, jonka tuotteiden ostajat ovat
viljelijälle tilittäneet.  Siis se alv pitää pitää erillään tuotteen hinnasta saadut eurot.

Sitten tulee kalenterivuoden  vähennettävät verot, siis ne jotka on maksettu
laskujen yhteydessä.

Sitten saaduista alveista vähennetään maksetut.

Jos saatuja alveja on vaikka 400 €, ja maksettuja 150 €,
niin vero lasketaan 400 - 150 = 250 €.

Nyt verovelvollinen joutuu tilittämään alvia 250 €, mutta hän on
saanut kalenterivuonna alvia ostajilta 250 euroa enemmän kuin on maksanut menojen alvia.
Eli, kun hän maksaa 250 €, niin se ei mene omalta tililtä, vaan siltä
alv-tililtä, jossa oli juuri tuo summa jäljellä.

Tämä alvin maksu ei siis rasita yritystä tai viljelijää, koska tuo maksettu
summa tuli suoraan tilitysten yhteydessä ostajilta.
Viljelijä ei siis maksa arvonlisäveroa, koska saadut-maksetut alvit oli +-nolla.

Sitten, jos alv-ilmoituksessa viljelijä on saanut ostajilta alvia esim. 200 €, ja veroilmoituksen kohtaan  
kalenterivuoden vähennettävät verot on tullut 300 €, niin kalenterivuoden kohta tilitettävä
vero on - 100 €, eli verovelvollinen saa palutusta.

Tässä on sitten se kohta, joka on joillakin vähän epäselvä.

Miksi maksetaan palutusta.  Siksi, koska ei alvin tarkoituksena
ole rasittaa yrityksen taloutta. Verottaja noudattaa verolakeja.

Eli verottaja paluttaa tuon satasen, jolloin alv on taas +-0.

Eli tässäkään viljelijä ei hyötynyt alvista, eikä joutunut alvia maksamaan.

Kun laittaa eri lukuja siihen ilmoitukseen, niin huomaa tämän
periaatteen, miten alvista tulee verovelvolliselle aina +-0 euroa hyötyä.

Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:17:05
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 29.03.10 - klo:17:20
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .

Kauppiaat ovat alv velvollisia ja tilittävät alvin joka myynnistä jää Valtiolle .

Käy yrittäjä kurssi siellä nämä asiat selviää.

Koneurakoinnissa on usein järkevää perustaa yritys maatalouden rinnalla ,eikä verottaja enää hyväksykkään paljoakaan maatalouden kirjanpidolla tehtäväksi .
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: maanviljelija - 29.03.10 - klo:18:04
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .

Kauppiaat ovat alv velvollisia ja tilittävät alvin joka myynnistä jää Valtiolle .

Käy yrittäjä kurssi siellä nämä asiat selviää.

Koneurakoinnissa on usein järkevää perustaa yritys maatalouden rinnalla ,eikä verottaja enää hyväksykkään paljoakaan maatalouden kirjanpidolla tehtäväksi .

Kauppiaat vähentävät siitä tilitettävästä alvista sen sisään ostamansa tavaran alvin kuten muistakin kuluista maksamansa alvin. Siellä yrittäjäkursseilla kannattaisi kuunnella mitä ne puhuu, jos ymmärrys riittää,  eikä nukkua ::)
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 29.03.10 - klo:18:13
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .

Kauppiaat ovat alv velvollisia ja tilittävät alvin joka myynnistä jää Valtiolle .

****Tää alv on samanlainen jokaiselle yritykselle, ei viljanviljelijä mitenkään eroa tästä.

Käy nyt toi alkutuottajan arvonlisäveroilmoitus kohta läpi,
niin huomaat etteivät kauppiaat eikä viljanviljelijät maksa alvia,
tilittävät vain saamansa alvit eteenpäin vähennettynä kulujen alvilla.

Vois kirkastua sullekin.  
Mutta kysy nyt ihmeessä siltä kirjanpitäjältäs, maksatko sä
alvia vai tilitätkö vain saamasi alvit eteenpäin.

Käy yrittäjä kurssi siellä nämä asiat selviää.

****Luulisin, että olen käynyt yrittäjäkursseilla vähän enemmän kuin sä.
Ainakin senverran, että tiedän arvonlisäveron perusteet.
Toisin kuin sinä.

Koneurakoinnissa on usein järkevää perustaa yritys maatalouden rinnalla ,eikä verottaja enää hyväksykkään paljoakaan maatalouden kirjanpidolla tehtäväksi .

***Tää on sitten sun jotain fantasioiden ja painajaisten välimuotoa,
josta ei ota vanhaerkkikään selvää.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 29.03.10 - klo:18:34
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .

Kauppiaat ovat alv velvollisia ja tilittävät alvin joka myynnistä jää Valtiolle .

Käy yrittäjä kurssi siellä nämä asiat selviää.

Koneurakoinnissa on usein järkevää perustaa yritys maatalouden rinnalla ,eikä verottaja enää hyväksykkään paljoakaan maatalouden kirjanpidolla tehtäväksi .

Kauppiaat vähentävät siitä tilitettävästä alvista sen sisään ostamansa tavaran alvin kuten muistakin kuluista maksamansa alvin. Siellä yrittäjäkursseilla kannattaisi kuunnella mitä ne puhuu, jos ymmärrys riittää,  eikä nukkua ::)
Voi sen tietysti noinkin selittää mutta myynnin ja oston erotus on selvempi .
Voin tietysti kirjanpitäjälle ilmoittaa että viisaita jotka käsittävät alvin toisella tapaa ja ovat vapautettu maksamasta alvi mutta eikös pidetä tyhmyytenne piilossa .
Ymmärrän nyt miks monet maksaa pellosta huippuhintoja .  ::) ::) :D
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Lehtimäki - 29.03.10 - klo:20:06
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .

Kauppiaat ovat alv velvollisia ja tilittävät alvin joka myynnistä jää Valtiolle .

Käy yrittäjä kurssi siellä nämä asiat selviää.

Koneurakoinnissa on usein järkevää perustaa yritys maatalouden rinnalla ,eikä verottaja enää hyväksykkään paljoakaan maatalouden kirjanpidolla tehtäväksi .

Kauppiaat vähentävät siitä tilitettävästä alvista sen sisään ostamansa tavaran alvin kuten muistakin kuluista maksamansa alvin. Siellä yrittäjäkursseilla kannattaisi kuunnella mitä ne puhuu, jos ymmärrys riittää,  eikä nukkua ::)
Voi sen tietysti noinkin selittää mutta myynnin ja oston erotus on selvempi .
Voin tietysti kirjanpitäjälle ilmoittaa että viisaita jotka käsittävät alvin toisella tapaa ja ovat vapautettu maksamasta alvi mutta eikös pidetä tyhmyytenne piilossa .
Ymmärrän nyt miks monet maksaa pellosta huippuhintoja .  ::) ::) :D


sorkkis pyrippä kepun alv asiantuntijaksi :P :P :P :P
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: maanviljelija - 29.03.10 - klo:21:15
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .

Kauppiaat ovat alv velvollisia ja tilittävät alvin joka myynnistä jää Valtiolle .

Käy yrittäjä kurssi siellä nämä asiat selviää.

Koneurakoinnissa on usein järkevää perustaa yritys maatalouden rinnalla ,eikä verottaja enää hyväksykkään paljoakaan maatalouden kirjanpidolla tehtäväksi .

Kauppiaat vähentävät siitä tilitettävästä alvista sen sisään ostamansa tavaran alvin kuten muistakin kuluista maksamansa alvin. Siellä yrittäjäkursseilla kannattaisi kuunnella mitä ne puhuu, jos ymmärrys riittää,  eikä nukkua ::)
Voi sen tietysti noinkin selittää mutta myynnin ja oston erotus on selvempi .
Voin tietysti kirjanpitäjälle ilmoittaa että viisaita jotka käsittävät alvin toisella tapaa ja ovat vapautettu maksamasta alvi mutta eikös pidetä tyhmyytenne piilossa .
Ymmärrän nyt miks monet maksaa pellosta huippuhintoja .  ::) ::) :D


sorkkis pyrippä kepun alv asiantuntijaksi :P :P :P :P
Älä yllytä, se voisi päästäkin :o
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: sorkkis - 29.03.10 - klo:21:56
Kyllä muutamat verotietoutta tarviikin , näemmä .
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: emo-heikki - 29.03.10 - klo:22:47
Luin noita Kp , Sepen ja parin muun yleviä ajatuksia . Totean että kun alvi maksetaan se maksetaan eikä siirretä muille , alvi lisätään alviverottomaan summaan jonka asiaks maksaa mulle jonka minä sitten myynnin ja ostojen eroituksesta jääneellä summalla tilitän Valtiolle .

Liikevaihto kerrotaan verottomana eli veroton liikevaihto on esim ***********€ vuodessa .



Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .

Kauppiaat ovat alv velvollisia ja tilittävät alvin joka myynnistä jää Valtiolle .

Käy yrittäjä kurssi siellä nämä asiat selviää.

Koneurakoinnissa on usein järkevää perustaa yritys maatalouden rinnalla ,eikä verottaja enää hyväksykkään paljoakaan maatalouden kirjanpidolla tehtäväksi .

Kauppiaat vähentävät siitä tilitettävästä alvista sen sisään ostamansa tavaran alvin kuten muistakin kuluista maksamansa alvin. Siellä yrittäjäkursseilla kannattaisi kuunnella mitä ne puhuu, jos ymmärrys riittää,  eikä nukkua ::)
Voi sen tietysti noinkin selittää mutta myynnin ja oston erotus on selvempi .
Voin tietysti kirjanpitäjälle ilmoittaa että viisaita jotka käsittävät alvin toisella tapaa ja ovat vapautettu maksamasta alvi mutta eikös pidetä tyhmyytenne piilossa .
Ymmärrän nyt miks monet maksaa pellosta huippuhintoja .  ::) ::) :D


sorkkis pyrippä kepun alv asiantuntijaksi :P :P :P :P


Hehhehheheh ...
Paras ehdotus tässä topiikissa ????
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Bonden - 29.03.10 - klo:22:59
Koitetaan sitten selvittää toisin.

Hakekaa alkutuottajan arvonlisäveroilmoitus lomake.

Haetaan periaatetta.

Ensiksi tulee kotimaan myynnistä saadut arvonlisäverot (pysytään kotimaassa)

Tässä sun koko systeemi kaatuu.. tavaraa tulee ulkomailta tänne  !!!

Kannattasi sunkin kattoa hintoja sieltä...  Vuodesta 1995... EU..  S/)/) TANA..

Eri verokannoilta lasketaan se summa, jonka tuotteiden ostajat ovat
viljelijälle tilittäneet.  Siis se alv pitää pitää erillään tuotteen hinnasta saadut eurot.

Sitten tulee kalenterivuoden  vähennettävät verot, siis ne jotka on maksettu
laskujen yhteydessä.

Sitten saaduista alveista vähennetään maksetut.

Jos saatuja alveja on vaikka 400 €, ja maksettuja 150 €,
niin vero lasketaan 400 - 150 = 250 €.

Nyt verovelvollinen joutuu tilittämään alvia 250 €, mutta hän on
saanut kalenterivuonna alvia ostajilta 250 euroa enemmän kuin on maksanut menojen alvia.
Eli, kun hän maksaa 250 €, niin se ei mene omalta tililtä, vaan siltä
alv-tililtä, jossa oli juuri tuo summa jäljellä.

Tämä alvin maksu ei siis rasita yritystä tai viljelijää, koska tuo maksettu
summa tuli suoraan tilitysten yhteydessä ostajilta.
Viljelijä ei siis maksa arvonlisäveroa, koska saadut-maksetut alvit oli +-nolla.

Sitten, jos alv-ilmoituksessa viljelijä on saanut ostajilta alvia esim. 200 €, ja veroilmoituksen kohtaan  
kalenterivuoden vähennettävät verot on tullut 300 €, niin kalenterivuoden kohta tilitettävä
vero on - 100 €, eli verovelvollinen saa palutusta.

Tässä on sitten se kohta, joka on joillakin vähän epäselvä.

Miksi maksetaan palutusta.  Siksi, koska ei alvin tarkoituksena
ole rasittaa yrityksen taloutta. Verottaja noudattaa verolakeja.

Eli verottaja paluttaa tuon satasen, jolloin alv on taas +-0.

Eli tässäkään viljelijä ei hyötynyt alvista, eikä joutunut alvia maksamaan.

Kun laittaa eri lukuja siihen ilmoitukseen, niin huomaa tämän
periaatteen, miten alvista tulee verovelvolliselle aina +-0 euroa hyötyä.


Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 30.03.10 - klo:08:05
No, jatketaan.

Jokainen voi katsoa omaa arvonlisäveroilmoitustaan.

Kun laskette yhteen kalenterivuoden vähennettävät verot
(eli se summa, jonka olette alvia maksaneet tarvikehankintojen laskutuksessa)
ja suoritettava vero (eli se summa, jonka joudutte helmikuun lopussa maksamaan)
niin näiden summa on yhtä suuri kuinkalenterivuoden suoritettavat verot.

Ja tämä summa on se, minkä olette saaneet tuotteen ostajilta
tilitysten päälle alveina.

Tässä verrataan sitä summaa, mitä olette saaneet alvia, ja sitä, mitä olette maksaneet alvia.

Ja nämä summat ovat yhtä suuret.

Vielä esimerkki.

tuloalvit 300, menoalvit 100, maksettavaa tulee 200 (tuloalvit -menoalvit)

Ilmoituksessa on siten  tullut alvia 300, maksettu menokuiteissa 100 +
maksettu lisää 200, yhteensä 300.

Nyt lopullisessa veroilmoituksessa, jossa on kaiikki saadut alvit = 300,
kaikki maksetut = 300.

Elikkä kun viljelijä on saanut 300 ja maksanut 300 (eli maksanut kaikki menoalvinsa
saaduilla alveilla) niin tulos on viljelijälle +-0.

Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 30.03.10 - klo:08:11


Ensiksi tulee kotimaan myynnistä saadut arvonlisäverot (pysytään kotimaassa)

Tässä sun koko systeemi kaatuu.. tavaraa tulee ulkomailta tänne  !!!

Kannattasi sunkin kattoa hintoja sieltä...  Vuodesta 1995... EU..  S/)/) TANA..


[/quote]Niinpä, tuotko kaikki rehut, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet,
varaosat ym. suoraan itse ulkomailta?
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: Kp - 30.03.10 - klo:08:16

Olet taas täysin väärässä, alv on läpikulkuerä, joka siirretään koko ketjussa kuluttajan maksettavaksi.
[/quote]Viljanviljelyn kohdalla näit saattaa ollakkin mutta yrittäjillä tämä menee toisin .


Voin tietysti kirjanpitäjälle ilmoittaa että viisaita jotka käsittävät alvin toisella tapaa ja ovat vapautettu maksamasta alvi mutta eikös pidetä tyhmyytenne piilossa .
Ymmärrän nyt miks monet maksaa pellosta huippuhintoja .  ::) ::) :D

[/quote]Kysy ihmeessä kirjanpitäjältäsi, paljonko maksat nettona alvia vuodessa
tai kuukaudessa.
Ja kysy samalla onko alv vain läpikulkuerä.
Odotan mielenkiinnolla.
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: emo-heikki - 30.03.10 - klo:08:16


Ensiksi tulee kotimaan myynnistä saadut arvonlisäverot (pysytään kotimaassa)

Tässä sun koko systeemi kaatuu.. tavaraa tulee ulkomailta tänne  !!!

Kannattasi sunkin kattoa hintoja sieltä...  Vuodesta 1995... EU..  S/)/) TANA..


Niinpä, tuotko kaikki rehut, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet,
varaosat ym. suoraan itse ulkomailta?
[/quote]

Ei tämä ulkomailta tuonti vaikuta asiaan mitenkään, sillä silloin vähennettävää veroa on vain vähempi ja oma veromaksu vastaavasti kasvaa, koska jokaisen oma tilitettävä summa tulee aina myynnin mukaan.
Otsikko: Teksti sotkuna lainaten kommentoiduissa
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:09:01


Ensiksi tulee kotimaan myynnistä saadut arvonlisäverot (pysytään kotimaassa)

Tässä sun koko systeemi kaatuu.. tavaraa tulee ulkomailta tänne  !!!

Kannattasi sunkin kattoa hintoja sieltä...  Vuodesta 1995... EU..  S/)/) TANA..


Niinpä, tuotko kaikki rehut, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet,
varaosat ym. suoraan itse ulkomailta?
[/quote]

Lainaten kommentoidut ovat menneet monissa kommenteissa sellaisiksi sotkuiksi,
ettei aina tiedä, mikä on lainattua eli aikaisemmin kirjoitettua.
Eikä näistä kommenteista myöskään tiedä, kuka tuon aikaisemmin kirjoitun on kirjoittanut.
Eikä sitä, mikä on kommentoijan kirjoitusta.

Otsikko: Vain kauppako veron tilittää valtiolle?
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:09:06


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?


Valtiolle kyseinen vero maksetaan.

Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Otsikko: Vs: Vain kauppako veron tilittää valtiolle?
Kirjoitti: Naturalis - 30.03.10 - klo:09:36


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Valtiolle kyseinen vero maksetaan.
Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Vain kuluttaja maksaa alv-veroa muut ketjussa olevat tilittävät sen sitten osissa valtiolle...
Otsikko: Vs: Vain kauppako veron tilittää valtiolle?
Kirjoitti: Kp - 30.03.10 - klo:09:38


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?


Valtiolle kyseinen vero maksetaan.

Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?

Kyllä, katso maitokaupan kuittia, sen alvin kuluttaja maksaa kaupalle,
joka tilittää sen valtiolle.

Mistään jalostusasteista ei makseta alvia.

Katso nyt kirjoitustani arvonlisäveron veroilmoituksesta.

Siinä on koko vuodelta saadut alvit (tilitysten päälle tuottajalle maksetut)
ja kaikki maksetut  (tuotantotarvikkeissa perityt alvit) ja helmikuussa
maksettava alv.

Kaikki on euroina, ei prosentteina.

Katso nyt kenen tahansa alv-ilmoitusta niin, saadut eli esim. valiolta
tilitysten päälle maksettujen alvien summa on sama kuin maksettujen alvien summa
Kuiteissa olevat + lisöverona maksettu summa.

Kun nyt teet laskelman saadut alvit - maksetut, niin tulos on nolla.

Tässä ilmoituksessa on siis kaikki maksetut alvit ja kaikki saadut.

Jos joku tämän lisäksi vielä maksaa alvia, niin minne, miksi ne
summat ei näy lopullisessa verolaskelmassa.

Samoin tekee kauppa ja muut toimijat, niilläkin nettovero lasketaan
ja tulos on nolla, ei ne mitään alvia nettona maksa.

Kauppa perii koko tämän yrityksien "läpi" kulkeneen alvin
kuluttajalta, joka ei maksamaansa alvia enää voi mistään vähentää.
Otsikko: Vs: Vain kauppako veron tilittää valtiolle?
Kirjoitti: emo-heikki - 30.03.10 - klo:09:38


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Valtiolle kyseinen vero maksetaan.
Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Vain kuluttaja maksaa alv-veroa muut ketjussa olevat tilittävät sen sitten osissa valtiolle...


Näin se vaan menee ...
Otsikko: Vs: Vain kauppako veron tilittää valtiolle?
Kirjoitti: Kp - 30.03.10 - klo:09:40


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Valtiolle kyseinen vero maksetaan.
Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Vain kuluttaja maksaa alv-veroa muut ketjussa olevat tilittävät sen sitten osissa valtiolle...


Näin se vaan menee ...

Eli sinä et viljelijänä maksa alvia.
Otsikko: Vs: Vain kauppako veron tilittää valtiolle?
Kirjoitti: emo-heikki - 30.03.10 - klo:09:47


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Valtiolle kyseinen vero maksetaan.
Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Vain kuluttaja maksaa alv-veroa muut ketjussa olevat tilittävät sen sitten osissa valtiolle...


Näin se vaan menee ...

Eli sinä et viljelijänä maksa alvia.

Näin se on, minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle ja joskus jopa saan takaisin niitä liikaa maksettuja alveja, joita olen ketjun muille toimijoille maksanut laskujen mukana ...
Otsikko: Vs: Vanha kirjoitukseni elintarvikkeitten ALV:sta
Kirjoitti: maanviljelija - 30.03.10 - klo:09:54
Uskokaa jo ei tämä mene kaaliin Sorkkahessun kaltaisille, jo 8 sivua tätä ???
Otsikko: Tilittääkö viljelijä myös kuluttajan maksamaa alvia?
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:10:02


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Valtiolle kyseinen vero maksetaan.
Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Vain kuluttaja maksaa alv-veroa muut ketjussa olevat tilittävät sen sitten osissa valtiolle...


Näin se vaan menee ...

Eli sinä et viljelijänä maksa alvia.

Näin se on, minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle ja joskus jopa saan takaisin niitä liikaa maksettuja alveja, joita olen ketjun muille toimijoille maksanut laskujen mukana ...

Kysymys emo-heikille kommentoitisi >> minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle<< johdosta:

Keneltä muilta?
Myös kaupan asiakkailtako, siis kuluttajalta?

Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?


Otsikko: Vs: Tilittääkö viljelijä myös kuluttajan maksamaa alvia?
Kirjoitti: Naturalis - 30.03.10 - klo:10:06
Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?

Alat olla asian ytimessä... Asia on juuri näin viljelijän tilittämä alv. on osa siitä alvista jonka kuluttaja on kauppaan maksanut. Kauppa ja väliportaat ovat siitä oman osansa tilittäneet.
Otsikko: Vs: Tilittääkö viljelijä myös kuluttajan maksamaa alvia?
Kirjoitti: emo-heikki - 30.03.10 - klo:10:10


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Valtiolle kyseinen vero maksetaan.
Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Vain kuluttaja maksaa alv-veroa muut ketjussa olevat tilittävät sen sitten osissa valtiolle...


Näin se vaan menee ...

Eli sinä et viljelijänä maksa alvia.

Näin se on, minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle ja joskus jopa saan takaisin niitä liikaa maksettuja alveja, joita olen ketjun muille toimijoille maksanut laskujen mukana ...

Kysymys emo-heikille kommentoitisi >> minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle<< johdosta:

Keneltä muilta?
Myös kaupan asiakkailtako, siis kuluttajalta?

Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?




Lihantuottajana minä saan alveja teurastamoilta, maidontuottaja saa meijereiltä, mutta minä myös maksan alveja ostosteni mukana joita tuotannossa aina kuluu, usein olen saamapuolella enempi kuin itse olen muilta näitä alveja perinyt, vuositasolla homma kääntyy yleensä toisinpäin kun teuraat lähtee syksyllä, jos ei ole investointeja jotka jälleen muuttaa tilannetta.
Niissä alvit on niin suuria eriä, että yleensä tulee sitten palautusta.
Otsikko: Vs: Tilittääkö viljelijä myös kuluttajan maksamaa alvia?
Kirjoitti: Sepedeus - 30.03.10 - klo:10:17
Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?

Alat olla asian ytimessä... Asia on juuri näin viljelijän tilittämä alv. on osa siitä alvista jonka kuluttaja on kauppaan maksanut. Kauppa ja väliportaat ovat siitä oman osansa tilittäneet.

  Kyllä vänhakin oppii ,kun opettaa. ;D  

  Vielä tästä kustannusrakenteesta. 80 luvun lopulla 100 heppanen traktori maksoi n. 200000mk. siis n. 34500€. Nyt sen saa alle 30000€. Alvinhan verottaja palauttaa , siis se ei ole kustannus ;D  Ei kaikki ole niin huonosti, kun Jorma kertoo.
  Ainut mikä mättää ,on tämä maatalouspolitiikkan ja aluepolitiikan yhdistäminen. ;D
Otsikko: Vs: Tilittääkö viljelijä myös kuluttajan maksamaa alvia?
Kirjoitti: Kp - 30.03.10 - klo:10:20


Kun joku vääittää, että maksaa alvia, niin mihiin ihmeeseen hän ne on maksanut?
Valtiolle kyseinen vero maksetaan.
Onko Kp sitä mieltä, että vain kauppa maksaa (lue: tilittää) koko elintarvikeketjun arvonlisäveron valtiolle?
Vain kuluttaja maksaa alv-veroa muut ketjussa olevat tilittävät sen sitten osissa valtiolle...


Näin se vaan menee ...

Eli sinä et viljelijänä maksa alvia.

Näin se on, minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle ja joskus jopa saan takaisin niitä liikaa maksettuja alveja, joita olen ketjun muille toimijoille maksanut laskujen mukana ...

Kysymys emo-heikille kommentoitisi >> minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle<< johdosta:

Keneltä muilta?
Myös kaupan asiakkailtako, siis kuluttajalta?

Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?



Jos viljelijä myy suoraan kuluttajalle, niin viljelijä perii tuotteesta maksun x €
jonka päälle viljelijä laittaa kuittiin arvonlisäveron,
sen mukaan, mikä määrätty alv-kanta, on esim. 12 %

Tuo alv summa menee viljelijän alv-kirjanpitoon saatuna alvina, ja
se huomioidaan lopullisessa laskelmassa.

Kuluttaja taas maksaa tuon veron kokonaan, eikä voi sitä
missään vähentää.



Otsikko: Kyllä vai ei?
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:10:32

Kysymys emo-heikille kommentoitisi >> minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle<< johdosta:

Keneltä muilta?
Myös kaupan asiakkailtako, siis kuluttajalta?

Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?




Jos viljelijä myy suoraan kuluttajalle, niin viljelijä perii tuotteesta maksun x €
jonka päälle viljelijä laittaa kuittiin arvonlisäveron,
sen mukaan, mikä määrätty alv-kanta, on esim. 12 %

Tuo alv summa menee viljelijän alv-kirjanpitoon saatuna alvina, ja
se huomioidaan lopullisessa laskelmassa.

Kuluttaja taas maksaa tuon veron kokonaan, eikä voi sitä
missään vähentää.



Tiedän.

Nimimerkki Kp ei vastannut kysymykseeni. En nimittäin kysynyt tapausta, jossa viljelijä myisi suoraan kuluttajalle.

Toistan kysymykseni:
Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?

Kyllä - vai ei?
Otsikko: Vs: Kyllä vai ei?
Kirjoitti: emo-heikki - 30.03.10 - klo:10:37

Kysymys emo-heikille kommentoitisi >> minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle<< johdosta:

Keneltä muilta?
Myös kaupan asiakkailtako, siis kuluttajalta?

Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?




Jos viljelijä myy suoraan kuluttajalle, niin viljelijä perii tuotteesta maksun x €
jonka päälle viljelijä laittaa kuittiin arvonlisäveron,
sen mukaan, mikä määrätty alv-kanta, on esim. 12 %

Tuo alv summa menee viljelijän alv-kirjanpitoon saatuna alvina, ja
se huomioidaan lopullisessa laskelmassa.

Kuluttaja taas maksaa tuon veron kokonaan, eikä voi sitä
missään vähentää.



Tiedän.

Nimimerkki Kp ei vastannut kysymykseeni. En nimittäin kysynyt tapausta, jossa viljelijä myisi suoraan kuluttajalle.

Toistan kysymykseni:
Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?

Kyllä - vai ei?


No kyllä sen voi noinkinpäin nähdä ...
Otsikko: Vs: Kyllä vai ei?
Kirjoitti: Sepedeus - 30.03.10 - klo:10:41

Kysymys emo-heikille kommentoitisi >> minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle<< johdosta:

Keneltä muilta?
Myös kaupan asiakkailtako, siis kuluttajalta?

Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?




Jos viljelijä myy suoraan kuluttajalle, niin viljelijä perii tuotteesta maksun x €
jonka päälle viljelijä laittaa kuittiin arvonlisäveron,
sen mukaan, mikä määrätty alv-kanta, on esim. 12 %

Tuo alv summa menee viljelijän alv-kirjanpitoon saatuna alvina, ja
se huomioidaan lopullisessa laskelmassa.

Kuluttaja taas maksaa tuon veron kokonaan, eikä voi sitä
missään vähentää.



Tiedän.

Nimimerkki Kp ei vastannut kysymykseeni. En nimittäin kysynyt tapausta, jossa viljelijä myisi suoraan kuluttajalle.

Toistan kysymykseni:
Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?

Kyllä - vai ei?


  Eihän Jorma Jaakkolakaan vastaa mihinkään kysymykseen kyllä tai ei. Vastaus on vähintää A4 kokoinen ;D

  Kuluttajan maksamaa alv:tä tilittää valtiolle kauppa, teollisuus, viljelijä, kuljetusliike, ym. Alvin maksaja on kuitenkin aina kuluttaja. Kaikki muut vaihtoehdot ovat selittelyä. ;D
Otsikko: Vs: Kyllä vai ei?
Kirjoitti: Kp - 30.03.10 - klo:10:43

Kysymys emo-heikille kommentoitisi >> minä vaan tilitän muilta perittyjä alveja valtiolle<< johdosta:

Keneltä muilta?
Myös kaupan asiakkailtako, siis kuluttajalta?

Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet tässä elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?




Jos viljelijä myy suoraan kuluttajalle, niin viljelijä perii tuotteesta maksun x €
jonka päälle viljelijä laittaa kuittiin arvonlisäveron,
sen mukaan, mikä määrätty alv-kanta, on esim. 12 %

Tuo alv summa menee viljelijän alv-kirjanpitoon saatuna alvina, ja
se huomioidaan lopullisessa laskelmassa.

Kuluttaja taas maksaa tuon veron kokonaan, eikä voi sitä
missään vähentää.



Tiedän.

Nimimerkki Kp ei vastannut kysymykseeni. En nimittäin kysynyt tapausta, jossa viljelijä myisi suoraan kuluttajalle.

Toistan kysymykseni:
Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?

Kyllä - vai ei?


Ei, vaan kauppa kerää alvit, ja kuluttajilta peritty alv menee kauppiaan - ei siis viljelijän-
alv-ilmoitukseen saatuna alvina.

Ja siitä valtiolle.
Otsikko: Oikea vastaus
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:11:12

Nimimerkki Kp ei vastannut kysymykseeni. En nimittäin kysynyt tapausta, jossa viljelijä myisi suoraan kuluttajalle.

Toistan kysymykseni:
Siis, siirtyvätkö ruokakaupan asiakkaitten kauppakuiteissa alvina olevat osuudet elintarvikeketjussa viljelijän alvina valtiolle tilitettäväksi?

Kyllä - vai ei?


Ei, vaan kauppa kerää alvit, ja kuluttajilta peritty alv menee kauppiaan - ei siis viljelijän-
alv-ilmoitukseen saatuna alvina.

Ja siitä valtiolle.


Oikea vastaus!

Siis jokainen elintarviketuotantoketjussa oleva tilittään alvina vain oman "jalostusosuutensa".


Palataan aluperäiseen ajatukseeni alvin siirtämiseksi viljelijän tuloksi.
Siitä seuraavassa kommentissa!

Otsikko: Siirsin alemmaksi
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:11:14
Ks.
http://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=16982.msg264777#msg264777
Otsikko: Vs: Siirrytään asiaan!
Kirjoitti: Sepedeus - 30.03.10 - klo:11:15
Siirrytäänpä ajatukseeni elintarvikeketjun alvin siirtämiseksi tuottajahintoihin.

Tältä pohjalta asiaan:

Mitä sanotte siihen, että yksikään elintarvike-"jalostajista" ei olisi alv-velvollinen?

Nykyisestä tilanteesta siirryttäisiin tilanteeseen, jossa koko ketju on nollattu eli vapautettu ALV:n maksamisesta.
Siinä koko ketjulta nyky-järjestelmällä valtiolle kerätyn arvolisäveron osuus jaetaan tuottajille tehdystä palkasta.
Laskelman voisi aloittaa sillä oletuksella, että ruuan hinta pysyisi kaupassa samana.

Tässä ei annettaisi kadehdittavaa erivapautta vain maataloustuottajalle vaan kaikille ketjuun osallistuville "jalostajille".

Meni jo perille?

Valtiontalouteen näin syntyvä lovi tietenkin pitää paikata. Siihenkin on lääke.


Mikä ?
Otsikko: Lääke
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:12:17


Valtiontalouteen näin syntyvä lovi tietenkin pitää paikata. Siihenkin on lääke.


Mikä ?

Kerätään puuttuvat rahat suojatulleilla. Suomella nimittäin on voimassa tämän mahdollistava ETA-sopimus.

Ja suositaan muissakin ostoissa Suomessa valmistettuja tuotteita.
Näin tuetaan suomalaista työtä ja  saadaan muutenkin kipeästi tarvittavia verorahoja.


ETA-sopimus oli Suomessa käytössä jo yhden vuoden eli 1.1.1994 - 31.12.1994 ajan...

ETA- sopimuksella Suomi

1.  saa harjoittaa itsenäistä elintarvikepolitiikkaa ja asettaa ulkomailta tuotaville elintarvikkeille ja elintarviketeollisuuden raaka-aineille suojatullin.

Norja näyttää ETA-sopimusta hyväkseen koko ajan.

2. Lisäksi Suomi saa harjoittaa itsenäistä raha- ja talouspolitiikkaa niin kuin Ruotsi ja Norja.

Miksi Ruotsi sai jäädä EMU:n ulkopuolelle?
Se on mielenkiintoinen kysymys ja siihen on myös mielenkiintoinen vastaus. Mutta kerrotaanpa asiasta toisten.

Vielä yksi ETA-sopimuksen etu:
Lissabonin sopimus ei koske Suomea, eikä Lissabonin sopimukseen kirjoitettu yhteinen puolustus.

Otsikko: Siirrytään asiaan!
Kirjoitti: Jorma Jaakkola - 30.03.10 - klo:12:20
Siirrytäänpä ajatukseeni elintarvikeketjun alvin siirtämiseksi tuottajahintoihin.

Tältä pohjalta asiaan:

Mitä sanotte siihen, että yksikään elintarvike-"jalostajista" ei olisi alv-velvollinen?

Nykyisestä tilanteesta siirryttäisiin tilanteeseen, jossa koko ketju on nollattu eli vapautettu ALV:n maksamisesta.
Siinä koko ketjulta nyky-järjestelmällä valtiolle kerätyn arvolisäveron osuus jaetaan tuottajille tehdystä palkasta.
Laskelman voisi aloittaa sillä oletuksella, että ruuan hinta pysyisi kaupassa samana.

Tässä ei annettaisi kadehdittavaa erivapautta vain maataloustuottajalle vaan kaikille ketjuun osallistuville "jalostajille".

Meni jo perille?

Valtiontalouteen näin syntyvä lovi tietenkin pitää paikata.

Lääkkeet paikkaamiseen kerroin edellä Sepelle antamassani vastauksessa.

--

Lukitsen aiheen, jotta lukisitte ensin, ja kommentoisitte vasta luettuanne.