En tiedä miten paremmin osaisin tuon suhteellisen kilpailukyvyn selittää. Täällä kun on vieläpä sellaisiakin joiden mielestä mitkään tilat eivät kilpaile keskenään niin että todennäköisesti selitän tämän miten tahansa niin kaikki eivät tule tätä hyväksymään ja/tai tajuamaan. Mutta näin se vain menee reaalimaailmassa ja tämä kehitys on koko ajan menossa ja kiihtyy ilmeisesti vielä maidon hinnanlaskun takia. Kyse on siitä onko tilalla tuotannon jatkamisedellytyksiä vai ei ja jos tukieroa ei olisi niin jäljelle jäisivät parhaat tilat mutta tukieron takia ab-alueen tosi hyviäkin tiloja saattaa joutu lopettamaan kun c-alueella vaan porskutetaan.
Paikallisesti suhteellinen kilpailukyky näkyy siinä että AB-alueella nautatilojen viljeltäviksi jää ne maat jotka eivät muille kelpaa tai sitten hoidetaan sadonkorjuuvelvoitteita muiden peltoheitoilla. Erikoiskasvien viljely ja broilerin/sianlannanlevitys rohmuaa rahoillaan kunnon pellot.
Voidaan tietysti ajatella että ne ovat tuotantosuuntia jotka "kuuluvat" tälle alueelle ja naudat pohjoiseen. Nuorena ja naiivina ajattelin, että alueen elintarviketeollisuuden sivutuotteet olisivat kilpailuetu, eikä omaa peltoa niinkään tarvittaisi. Aperuokintaa on ollut vuodesta 1992. Kaikki muut tuotantokustannukset on muodostuneet C-alueen maksukyvyn mukaan ja tuet siirretty peltoon, niin se siitä sitten.