Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Auraamaton tie  (Luettu 8458 kertaa)

ja101

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5192
  • Kouvola, Kymenlaakso
Vs: Auraamaton tie
Vaihteleeko ne yksikkömaksut vuosittain mitä viljellään?

Mites sitten jos on peltoa johon ajetaan vuosittain lantaa ja joka päivä kuljetaan kuljettamaan vettä laitumelle ja tehdään valvontakäynti. Ihan poskettomia kustannuksia tulee noista yksityisteistä.. huh
Ne yksityistiet missä olen osakkaana niin kaikissa on käytetty sellaista keskimääräistä kulutusta.
Perusidea on siis tkm joka viljatilalla oli 50 ja nautakarjatilalla 95 ennen muutosta. Tuo sitten kerrotaan ha määrällä ja kuljetulla matkalla niin saadaan yksiköt. Yksiköiden hinnan päättää sitten tiekokous.

Olet siinä oikeassa et tuosta voi tulla todella kovatkin kulut. Esim. Itsellä 3/4 pelloista menee yhden yksityistien kautta ja sanotaan että maksu tuossa on vaikka 100%. Sitten osa noista pelloista n. 1/4 menee toisenkin yksityistien kautta niin sieltä tulee maksua noin 75% tuosta isommasta maksusta. Eli Juu maksuissa on paljon eroa.

Maksut ovat siitä perseestään että ne päätetään enemmistö päätöksellä kokouksissa ja ohjeissa puhutaan kyllä kohtuuttomista maksuista mutta ei niitä kai ole missään todettu et mikä on kohtuuton ja mikä ei. Kuten arvata saattaa tuo jälkimmäinen maksu on mielestäni kohtuuton kun ottaa huomioon et tie on vielä vähäisemmällä käytöllä yleisesti ja huonommassa kunnossakin.

Maksun suuruuteen vaikuttaa paljon se kuinka paljon niitä yksiköitä tiellä on. Metsäpalstoista ei saada isoja yksiköitä vaikka olisi paljonkin hehtaareita. Samoin kaikki talot menevät aika pienillä. Kyl viljelijät nuo maksavat. Ja jos tien varrella on vähän viljelystä niin yksiköitä tulee vähän ja silloin yksikönhinta nousee korkeaksi. Omissa tiekunnissa erot yksikönhinnassa 30 sentistä 3 senttiin.. :o

Et se on Juu hyvä jos voi viljellä vain valtion tietä ajaen ;)
Kyliltä kuultua.... "maatalous vaatii välillä kovempaa ryyppäämistä"...