Tänä keväänä otin viljanviljelyssä uuden taktiikan (kasvilajina ohra). Harva kylvös, typpeä 50kg/ha. Tarkoituksena saada tuet, päästä puimaan ajoissa, vähän satoa (pieni kuivauskustannus) sadolla peittää viljelykustannukset. Oma siemen, parilta vuodelta varastoon jääneet lannoitteet. Omat pellot, Peltoon ajettu keväällää ennen kylvöä glyfosaatti. Kasvinsuojelu rikka+tauti yhdellä ruiskutuksella juhannuksen jälkeen. Kevyt muokkaus ja kylvö samalla kertaa. Polttoainetta meni keväällä 10l/ha sisältäen kaikki toimet, työtunnit minimissä. Luulen, että sadossa ei paljon minun maalajeilla eroa edellisvuoteen. Sadolle jo ostaja tiedossa. Elanto tulee tietysti muualta. Mitä mieltä olette. Olenko maatalouden pahin vihollinen vai tulevaisuus...
Leipä tulee itelläkin muualta, mutta mikäs maatalouden vihollinen olet kun panostat noinkin reippaasti.
Ja tuota taktiikkaa käyttää moni muukin... Tosin tuota harvaan kylvöä omilla siemenillä ja sitte tautiaineen käytön komboa en ymmärrä. Ite kylväisin normikasvuston (tuolla typpimäärällä pysyy varmasti pystyssä) ja tautiaineen jättäisin ruuttaamatta,pelkät rikat vaan. Meinaan jos haluat panostuksia vähentää.
Samaa mä mietin.
Jos nyt halvalla haluaisi edetä niin valitsee ekaks lajikkeiksi lujakortiset taudinkestävät lajikkeet. Ohrista ei kannata ottaa mitää monitahosta, ne tahtoo jäädä ilman tautiruiskutusta kevyiksi ainakin näillä savisimmilla maalajeilla.
Jos mahdollista niin hankii sen suorakylvökoneen.
Keväällä etenee niin, että mikäli näyttää tai syksyllä glyfot jäänyt ajamatta niin ruuttaa glyfot ja sen jälkeen kylvää. Apulantaa nyt voi laittaa maalajista riippuen ja kylvötiheyskin saisi olla jonkinlainen. Turha niille rikoille nyt on ihan hirveästi kasvutilaa antaa. Sitten ruuttaa rikat jollakin halvalla aineella, mutta muistaa vuosittain kuitenkin aineita vaihdella ettei tule resistenssiä. Ja sitten odottelee puintia.
Sanoisin, että tuolla tavalla jää konetunnit melko vähiin. Lajikevalinnalla säätää aikasemmaksi niin pääsee hyvissä oloissa puimaan. Suomessahan varmaan valtaosa toteuttaa nytkin tuon tyyppistä taktiikkaa ehkä sillä erolla, että niitä muokkauksia tehdään keväällä ja syksyllä enemmän varmaankin konekannasta johtuen. Samoin kylvötiheys ja lannoitus nyt yritetään säätää edes sinnepäin. Suorakylvö on ihan hyvä vaihtoehto niin kauan kun glyfo on sallittu. Siinä yks ukko vetää aika ison hehtaarimäärän keväässä 3m koneellakin.
Toista se on sitten kun syksyllä höylätään siellä pellolla, keväällä lisää, ruiskun kanssa ajetaan rikat, hivenet, laontorjunnat, taudit. Parhaillaan ruiskulla voidaan käydä 4-5 kertaakin pellolla kenties useamminkin. Lannoitusta lisäillään kasvukaudella jne. Kyllä siinä saa satoa tulla aika paljon enemmän näillä hinnoilla, että homma kannattaa. Se on tietysti jos ei ole mitään muuta järkevää tekemistä niin voihan sen kesäkuun yöt istua siellä ruiskutraktorin kopissa ja päivät lannoittamassa..