Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Hyvästi A-tuottajat, Atria  (Luettu 20917 kertaa)

Guarter

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1882
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Atria tiedotteesta; aivan turhaa tuottajan kannalta, mitään merkittävää lisäarvoa ei tuottaja tule saamaan, sentit eivät riitä, vain eurot/kg on jotain kohtuullista ja oikeudenmukaista. Katsotaan, katsotaan ja sydämen kyllyydestä toivon olevani väärässä, kokemuksen ääni väittää, että olen oikeassa, mitään merkittävää ei tuottaja näistä kostu.

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Jos tällaisen A:n pyrkimyksen jälkeen poistolypsylehmän hinta ei alene hoitamattomiin verrattuna, niin jo on perkele.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2855
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kyllä minä tiedän pihvikasvatuksen ihan tarkkaan.  Ja kylmäpihatoissa on hiukan erilainen meininki kuin ritilöillä. Ja kohtuulisesti voi raikkasta ilmasta ja Suomen kesästä nauttia, kun laiduntaa 6 kk emon mukana.

Onko joku sääntö että lypsyrotuiset menevät ritilälle ja liharotuiset kiinteäpohjaisiin? Eipä taida olla, kyllä ne menevät ihan sinne minne tilataan.

Vieroitus - mitä se kertoo eläimen elinkaaresta  ;) kun kerran haluat vielä jatkaa... Antti x

No siis sen olen kuulut että emoista vieroitetaan usein joko huudolla (vasikan ja emon) tai nenärenkaalla, eli ei mitenkään luonnollisesti vaikka vierihoitojakso onkin toki emolla pidempi. Hassua se olisikin pelkkää poikimista varten 800kg eläintä katsella koko vuoden.. Mutta emon ja 6kk vasikan eroahdistusta pienempi paha voi olla vieroitus heti syntymän jälkeen, jolloin kumpikaan ei ehdi leimaantua toiseen. Ei toki luonnollista, mutta eihän kotieläinten pito koskaan ole.


edit: Niin ja mitä antibiootteihin tulee niin ei kaikkia lypsylehmiäkään koskaan niillä hoideta, ja monia emoja taas saatetaan ainakin kerran elämässä hoitaa. Ja toisaalta Suomea 20 kertaa enemmän antibiooteilla kyllästetty espanjalainen liha (erilaisina kinkkuina ja makkaroina varsinkin), erikoisjuustot yms. ovat kovassa huudossa Suomessa..

Viimeksi muokattu: 30.10.17 - klo:20:41 kirjoittanut antti-x

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Raskaat liharodut pärjäävät huomattavasti paremmin kiinteäpohjaisessa kylmäpihatossa, kuin betonipalkeilla.  Sääntö tai ei, niin kyllä välittäjien ketjuohjaus kasvatuttaa pihvielukat siellä, missä niillä on parhaat oltavat.

Tottakai emo SAATETAAN hoitaa, mutta voin ihan kokemuksesta verrata lypsikkejä ja emoja.  Olen hoitanut molempia yhteensä kymmeniä vuosia.  Emoja en ole piikittänyt yhtään kertaa.

Kyllä, muualla käytetään enemmän antibiootteja.

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3880
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
mutta kuin monta kertaa onkaan kuultu kuin on hommat menny reisille?    ei taija jokaell laitta ihan oikein noitakaan juttuja... kuten ei tee muutenkaan ihan samoin kuin sanoo..

Viimeksi joskus alkukesästä käynyt ell ja ainakaan silloin ei tämän alueen ellit ei kirjannut mitään Nasevaan. Kuulemma aikomuksena oli (kait jo lähes pakko). Lisää niidenkin työtä ja niiden käyttämät ohjelmat eivät olleet yhteensopivia. Yhteensopivat ohjelmat vuosimaksultaan sellaisia , että teki kuulemma mieli sitkuttaa viimeiseen asti :) Eli samassa veneessä tai ainakin samalla tyylillä .

Olen pyrkinyt lisäämään kaikille hoitaville lääkäreille valtuutuksen Nasevaan. Toisilta tulee hoitotiedot, toisilta ei.
Minusta Nasevasta tulee saada tiedot niiden joiden kuuluukin saada muuten Naseva on täysin turha ja kallis.Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta Suomessa ettei ohjelmat juttele keskenään.Täällä kukin tekee vain omaa työtään,oma hyöty tärkeimpänä.Suunnitteleminen puuttuu kokonaan,ensin tehdään ja sitten mietitään mikä meni taas pieleen ja raha juoksee tästä huolimatta.

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kyllähän Nasevasta saa tiedot kaikki, joille on antanut valtuutuksen. 

Eläinlääkäreille pitää laittaa painetta, että päivittävät ohjelmansa niin, että tiedot siirtyvät.  Heidän valitus lisenssihinnasta on turha, kun katsoo heidän omia laskutuksiaan!

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3880
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Raskaat liharodut pärjäävät huomattavasti paremmin kiinteäpohjaisessa kylmäpihatossa, kuin betonipalkeilla.  Sääntö tai ei, niin kyllä välittäjien ketjuohjaus kasvatuttaa pihvielukat siellä, missä niillä on parhaat oltavat.

Tottakai emo SAATETAAN hoitaa, mutta voin ihan kokemuksesta verrata lypsikkejä ja emoja.  Olen hoitanut molempia yhteensä kymmeniä vuosia.  Emoja en ole piikittänyt yhtään kertaa.

Kyllä, muualla käytetään enemmän antibiootteja.
On saattanut vähän muuttua antibioottikäytäntö sitten viime käytön lypsikeille.Ei muuta kuin puolieuroa hinnasta pois emoilla,ei suurempaa kommentointia aiheuta kumminkaan.Sitten voidaan nostaa kymmenen senttiä ja kaikki on tyytyväisiä korotuksesta kunhan se tulee itselle ei muille.Lihapuolelle pitäisi saada korotuksia joka kohtaan kyllä,mutta täällä Suomesa näyttää olevan suurin huolenaihe ettei toinen saa.

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Lainaus
On saattanut vähän muuttua antibioottikäytäntö sitten viime käytön lypsikeille
Kerro kaikille!

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Lainaus
On saattanut vähän muuttua antibioottikäytäntö sitten viime käytön lypsikeille
Kerro kaikille!

Tässä on karjojen välillä tosi paljon vaihtelua.

On tiloja joissa antibiootteja ei käytetä VAIKKA se olisi suositeltavaa. Lehmillä on jatkuva "piilevä utaretulehdus" ja sollumäärä meijerillä 249 999 ja 20-30% maidosta eritellään.. En sitten tiedä onko tuo eettiistä tai puhdasta tuotantoa?

Sitten on taas hoito-ohjelmia, joissa kaikki umpeenpantavat saavat umpituubit ja joka elukka piikitetään 1-2 kertaa tuotantokaudella.

On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 68783
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
missä karjoissa nuin menetellään?    kuulostaa hirveeeltä.

maraani

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3117
  • Jos pyörä ei vedä, se jarruttaa
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
missä karjoissa nuin menetellään?    kuulostaa hirveeeltä.
No kyllä varmaan monenlaista "ällinkiä" tuottajilla on - näkee se, joka kiertää tiloja kuka missäkin tarkoituksessa. Ja on varmaan itselläkin jotain sellaisia outoja liikkeitä, jotka herättäisi keskustelua lomittajien yhteisessä kahvipöydässä. Onneksi ne ei juurikaan kahvittele yhdessä!

Niinkin yksinkertainen asia kuin vasikan juotto ämpäristä vs. tutti(ämpäri) tuntuu joillekin olevan ihan ylitsekäymätön valinta. Saattaa olla takana ajatus, ettei se välikasvattaja vaan pärjäisi paremmin niiden vasikoiden kanssa, opettakoon itse tutista juomaan!
Melkoista rämpimistä välillä, mutta parhaansa tehden ja kovasti yrittäen. Onnistuminen palkitsee. 1966 - 2016 and counting...

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Lopetetaan tuo metaanipäästöistä kinaaminen ja ilmastonmuutoksesta vouhotaminen. Muutos on ollut pysyvää vuosimiljoonien ajan ja on jatkossakin. Aletaan huolestua enempi antibioottiresistenttien bakteerien invaasiosta ja kenties myös torjunta-aineresistenteistä rikkakasveista. Ne tulevat nopeammin ja tehokkaammin harventamaan ihmiskuntaa kuin mikään ilmastonmuutos (siinä muodossaan, kuin sitä tällä hetkellä tarkoitetaan).

Joku aika sitten keskustelin ellin kanssa aiheesta, kun th-käynnillä keskusteltiin aiheen tiimoilta. Aika pienillä lääkemäärillä on tarvinnut onneksi itse mennä. Suurin kuluerä eläinlääkinnässä omalla tilalla liittyy nupoutukseen, eikä siinäkään antibiootteja tarttee kuin mahdollisiin unessa olijoilta löytyneisiin tulehduksiin. Emoja ja siitossonnejakin on joskus joutunut lääkitsemään. Osalla vasikkakasvattamoita tuntui olevan aika reipasta tuo antibioottien käyttö ja nuoren polven elleillä tuntui olevan melkoinen homma kertoa, että pitäisi kiinnittää huomiota muuhunkin kuin siihen, että niitä piikkejä ja pulloja löytyy joka lähtöön ja vaivaan.

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1532
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.

LYpsylehmä piereksii ja röyhtäilee aika paljon metaania vuodessa, merkittävä kasvihuonepäästö kyllä. Sitä vastaan se sitten tuottaa vasikan ja 10 000 litraa maitoa meijeriin (siis ainakin omat lypsylehmämme). Lypsikkiä isompi emo piereksii ja röyhtäilee saman verran (jos oikein olen ymmärtänyt) ja tuottaa sen 300kiloisen vasikan. Toinen tuottaa siis vasikoineen 10 040kg, toinen 300kg vuodessa, about samoilla metaanipäästöillä.

Taulukkoarvojen mukaan emo tuottaa 70-74% lypsylehmän lantamaarästä, eli siinä kohtaa tietty yksi emo tuottaa vähemmän lantaa. Tietty edelleen voidaan huomioda että elintarvikkeita se tuottaa sen 300kg vuodessa (jos lasketaan koko vieroitettu vasikka elintarvikkeiksi) syötyään ihan hirveästi ja piereksittyään ja röyhtäiltyään kanssa ihan hirveästi. Ja tuotettuaan "vain" 25 kuutiota kuivikelantaa. Ja jos se emo on haikku niin se kyllä syö vähemmän, mutta toisaalta tuottaa vasikan joka kasvaa huonommin kuin lypsyrotuinen.


25 kuutiota lantaa (+ paljon metaania) = 300kg vasikka, siinä emon hyotysuhde. Ja siinä 300kg vasikassakin syötävää on vain osa.


Guarter paljonko yhtä vasikkaa kohden menee sinulla muuten polttoöljyä vuodessa?

Yhdistettynä tulevaan tukileikkuriin on emolehmissä tulossa ns suuri puhallus.

{o|o}

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 801
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.

LYpsylehmä piereksii ja röyhtäilee aika paljon metaania vuodessa, merkittävä kasvihuonepäästö kyllä. Sitä vastaan se sitten tuottaa vasikan ja 10 000 litraa maitoa meijeriin (siis ainakin omat lypsylehmämme). Lypsikkiä isompi emo piereksii ja röyhtäilee saman verran (jos oikein olen ymmärtänyt) ja tuottaa sen 300kiloisen vasikan. Toinen tuottaa siis vasikoineen 10 040kg, toinen 300kg vuodessa, about samoilla metaanipäästöillä.

Taulukkoarvojen mukaan emo tuottaa 70-74% lypsylehmän lantamaarästä, eli siinä kohtaa tietty yksi emo tuottaa vähemmän lantaa. Tietty edelleen voidaan huomioda että elintarvikkeita se tuottaa sen 300kg vuodessa (jos lasketaan koko vieroitettu vasikka elintarvikkeiksi) syötyään ihan hirveästi ja piereksittyään ja röyhtäiltyään kanssa ihan hirveästi. Ja tuotettuaan "vain" 25 kuutiota kuivikelantaa. Ja jos se emo on haikku niin se kyllä syö vähemmän, mutta toisaalta tuottaa vasikan joka kasvaa huonommin kuin lypsyrotuinen.


25 kuutiota lantaa (+ paljon metaania) = 300kg vasikka, siinä emon hyotysuhde. Ja siinä 300kg vasikassakin syötävää on vain osa.


Guarter paljonko yhtä vasikkaa kohden menee sinulla muuten polttoöljyä vuodessa?

Yhdistettynä tulevaan tukileikkuriin on emolehmissä tulossa ns suuri puhallus.
Vielä tuohon metaaniin:
Ei taida Antinkaan lehmät lypsää ravinnotta, kuten ei emotkaan.  Mutta se "unohdetaan" aina, kun halutaan dissata nautoja niiden kasvihuonepäästöistä.

Emo syö pelkkää nurmea, poislukien nurmen perustamisen yhteydessä kokoviljasäilistä.  Ja kesät se on pelkän laitumen varassa. 

Paljonko on pihattolypsylehmän vr-% koko vuosi huomioiden?  Paljonko sitoutuu hiiltä peltoon?  Ja nyt ei riitä vastaukseksi, että meillä on kaikki pellot nurmella ja ostamme väkirehun :)

Neke

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2798
Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...

Jaa kyllän te itsekin tuo osaatte, ekologisuus ja kansantalous ja laatu,ni.