Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Guarter - 28.10.17 - klo:17:36

Otsikko: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 28.10.17 - klo:17:36
Uudet teurashinnastot JÄLLEEN KERRAN kertovat A-tuottajat, Atria arvomaailmaa. Yhteistyö päättyy tähän, kiitos ja hei!
Suosittelen samaa liikettä muillekin "Hienoina pihvilihaa tuottaville".
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: antti-x - 28.10.17 - klo:17:40
Mihin suuntaan nyt on hinnat muuttuneet?
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: maraani - 28.10.17 - klo:17:41
Atrialla kokonaisuutena menee hyvin:

"Atrialla vahva vuosineljännes - liikevaihto ja kannattavuus kasvoivat kolmannella neljänneksellä"

"Atrian tulos on parantunut viime vuodesta. Tuottavuuskehitys on ollut kaikilla liiketoiminta-alueilla hyvä ja pitkälti selittää tulosparannuksen."
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 28.10.17 - klo:17:44
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: BACKSPACE - 28.10.17 - klo:19:30
Eteenkin lampaanlihantuottajia on aina viety kuin pässiä narussa
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: antti-x - 28.10.17 - klo:19:34
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 28.10.17 - klo:19:51
Lainaus
Laatukysymykset ovat triviaaleja
Ja kuluttajamarkkinoinnin kannalta keskeisin menestystekijähän on suomalainen antibiotootiton kana ja nuhakuumeeseenkin tepsivä reilusti lääkitty poistolypsikki.  Varsinkin lapa on HERRKKUA, mureaa ja pehmeästi penisilliiniltä maistuvaa jauhelihaa.


Osavuosikatsaus:
Lainaus
Skandinaviassa tulosheikennykseen vaikuttivat raaka-aineiden hintojen nousu jyrkästi alkuvuoden
Eli uskooko joku VIELÄKIN, että Atria koettaa maksaa tuottajalle mahdollisimman hyvää hintaa?  Pörssiyhtiölle, myös HK-Scan:lle, liha on kustannus, josta pitää maksaa niin vähän, kuin mahdollista.

Osuuskunnat lihoiksi, rahat tuottajille ja markkinatalous alkutuotantoon!
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 28.10.17 - klo:22:15
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...

Seli, seli..
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Magia - 28.10.17 - klo:23:38
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Suomessa ei etes tunneta häränlihaa.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: navettapiika - 29.10.17 - klo:06:34
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Suomessa ei etes tunneta häränlihaa.
Toki se tunnetaan, mutta tosiasiassa sitä ei kyllä tuoteta sellaisia määriä kuin myydään..eli se vanha lehmä menee kummasti munattomana sonnina, melkeinhän se on sama asia.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Magia - 29.10.17 - klo:07:36
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Suomessa ei etes tunneta häränlihaa.
Toki se tunnetaan, mutta tosiasiassa sitä ei kyllä tuoteta sellaisia määriä kuin myydään..eli se vanha lehmä menee kummasti munattomana sonnina, melkeinhän se on sama asia.
Ulkomaillahan kuohitaan sonnit,onkohan tämä sen takia,että liha paranee vai käytös rahoittuu vai molempien asioiden takia?Hauska piirre,meni härkä teuraaksi,nautarekisterissä luki sukupuoli härkä,teurastamon tililapussa sonni...
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Neke - 29.10.17 - klo:07:42
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
[/quote

Asenne ratkaisee... On vain yksi ainoa oikea tuotantosuunta alkutuotannossa. Ni.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: sorkkis - 29.10.17 - klo:08:24
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Suomessa ei etes tunneta häränlihaa.
Toki se tunnetaan, mutta tosiasiassa sitä ei kyllä tuoteta sellaisia määriä kuin myydään..eli se vanha lehmä menee kummasti munattomana sonnina, melkeinhän se on sama asia.
Ulkomaillahan kuohitaan sonnit,onkohan tämä sen takia,että liha paranee vai käytös rahoittuu vai molempien asioiden takia?Hauska piirre,meni härkä teuraaksi,nautarekisterissä luki sukupuoli härkä,teurastamon tililapussa sonni...


Jotkut kasvattaa härkiä hiehojen joukossa , ei moni . Kasvu kuulemma hidastuu jos kuohittu .
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: BACKSPACE - 29.10.17 - klo:08:38
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Suomessa ei etes tunneta häränlihaa.
Toki se tunnetaan, mutta tosiasiassa sitä ei kyllä tuoteta sellaisia määriä kuin myydään..eli se vanha lehmä menee kummasti munattomana sonnina, melkeinhän se on sama asia.

Täällä on usein puhuttu ulkomaalaisista ruokahuijauksista ja siitä mitä kaikkea siellä syödään ja minkä etiketin alla. Mut me itse tosiaan syömme härkää, porsasta ja broileria 😂😂😂

Mut tämä on ihan ok, koska Suomessa on eettiistä eikä huijata 😂😂😂
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 29.10.17 - klo:09:19
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Suomessa ei etes tunneta häränlihaa.
Toki se tunnetaan, mutta tosiasiassa sitä ei kyllä tuoteta sellaisia määriä kuin myydään..eli se vanha lehmä menee kummasti munattomana sonnina, melkeinhän se on sama asia.

Täällä on usein puhuttu ulkomaalaisista ruokahuijauksista ja siitä mitä kaikkea siellä syödään ja minkä etiketin alla. Mut me itse tosiaan syömme härkää, porsasta ja broileria 😂😂😂 ...ja karitsaa

Mut tämä on ihan ok, koska Suomessa on eettiistä eikä huijata 😂😂😂

Huijaus tapahtuu kaupan tiskillä, teollisuudessa ja ruokalistassa, jos tapahtuu, unohdit tarkentaa.

Tosiaan, en halua syödä maidontuotannon sivutuotetta tietoisesti, vahinkoja tietenkin sattuu. Ekologisen jalanjäljen jättää kaikki kemikaalit, mitä maidontuotantoon tarvitaan, mutta ei siitä sen enempää.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Oksa - 29.10.17 - klo:10:40
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa.    ei net lekuritkaan ihna kaikkee anna mitä pyytät.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 29.10.17 - klo:11:20
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: navettapiika - 29.10.17 - klo:11:37
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: maraani - 29.10.17 - klo:11:42
Jotkut kasvattaa härkiä hiehojen joukossa , ei moni . Kasvu kuulemma hidastuu jos kuohittu .
Meillä on ISK-härkiä noin eli nimenomaan härjättynä. Ne ei hurjasti kasva, teurasraporit on punaisella päiväkasnun osalta. Ei oo kokemusta sonnien kasvattamisesta, niin ei voi verrata. Itsellä on kaikki naudanliha ollut häränlihaa monta vuotta. Heinäkuussa meni edellinen taurastamoon, ennen joulua täytyy lähettää seuraava. Tosin leikkuuohjekin on aika lapsiperhemäinen: fileet, paistit ja paljon jauhelihaa!

Syömme myös itse kasvatettua karitsaa. Tänä vuonna ei ollut kesäpossuja, kun on pelkästään ulkotarha niillä ollut. Se a.sikaruttoriski...

Luin jostain (A:n) linjauksen, jonka mukaan kasvatettavat linnut ovat edelleen broilereita ja tilat broilertiloja. Kaupassa myydään kanaa. Sama kuin sikalassa kasvatetaan sikoja ja kaupassa myydään porsaanlihaa.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 29.10.17 - klo:13:58
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 29.10.17 - klo:14:08
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.


Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: antti-x - 29.10.17 - klo:14:26
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.

LYpsylehmä piereksii ja röyhtäilee aika paljon metaania vuodessa, merkittävä kasvihuonepäästö kyllä. Sitä vastaan se sitten tuottaa vasikan ja 10 000 litraa maitoa meijeriin (siis ainakin omat lypsylehmämme). Lypsikkiä isompi emo piereksii ja röyhtäilee saman verran (jos oikein olen ymmärtänyt) ja tuottaa sen 300kiloisen vasikan. Toinen tuottaa siis vasikoineen 10 040kg, toinen 300kg vuodessa, about samoilla metaanipäästöillä.

Taulukkoarvojen mukaan emo tuottaa 70-74% lypsylehmän lantamaarästä, eli siinä kohtaa tietty yksi emo tuottaa vähemmän lantaa. Tietty edelleen voidaan huomioda että elintarvikkeita se tuottaa sen 300kg vuodessa (jos lasketaan koko vieroitettu vasikka elintarvikkeiksi) syötyään ihan hirveästi ja piereksittyään ja röyhtäiltyään kanssa ihan hirveästi. Ja tuotettuaan "vain" 25 kuutiota kuivikelantaa. Ja jos se emo on haikku niin se kyllä syö vähemmän, mutta toisaalta tuottaa vasikan joka kasvaa huonommin kuin lypsyrotuinen.


25 kuutiota lantaa (+ paljon metaania) = 300kg vasikka, siinä emon hyotysuhde. Ja siinä 300kg vasikassakin syötävää on vain osa.


Guarter paljonko yhtä vasikkaa kohden menee sinulla muuten polttoöljyä vuodessa?
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Oksa - 29.10.17 - klo:16:17
ja nyt ainakii valiolaiset tilat joutuu hoitamaan julikisesti ( eli netin kautta ) lääkinnät ja siitä on jos jonkinlaista dokumenttia netti vä'ärällään.   ite en nasevaan kluulu mutta kuullu että siellä on kaikki!   jokaisen nähtävissä.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: maraani - 29.10.17 - klo:16:22
ja nyt ainakii valiolaiset tilat joutuu hoitamaan julikisesti ( eli netin kautta ) lääkinnät ja siitä on jos jonkinlaista dokumenttia netti vä'ärällään.   ite en nasevaan kluulu mutta kuullu että siellä on kaikki!   jokaisen nähtävissä.
Laitapa kuvakaappaus Nasevasta jonkun tilan lääkinnöistä. Tai pyydä sitä jolta kuulit. Alkoi juuri kiinnostaa. Ehkäpä tuotostiedotkin näkyy samalla tavalla?
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: BACKSPACE - 29.10.17 - klo:16:35
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.

LYpsylehmä piereksii ja röyhtäilee aika paljon metaania vuodessa, merkittävä kasvihuonepäästö kyllä. Sitä vastaan se sitten tuottaa vasikan ja 10 000 litraa maitoa meijeriin (siis ainakin omat lypsylehmämme). Lypsikkiä isompi emo piereksii ja röyhtäilee saman verran (jos oikein olen ymmärtänyt) ja tuottaa sen 300kiloisen vasikan. Toinen tuottaa siis vasikoineen 10 040kg, toinen 300kg vuodessa, about samoilla metaanipäästöillä.

Taulukkoarvojen mukaan emo tuottaa 70-74% lypsylehmän lantamaarästä, eli siinä kohtaa tietty yksi emo tuottaa vähemmän lantaa. Tietty edelleen voidaan huomioda että elintarvikkeita se tuottaa sen 300kg vuodessa (jos lasketaan koko vieroitettu vasikka elintarvikkeiksi) syötyään ihan hirveästi ja piereksittyään ja röyhtäiltyään kanssa ihan hirveästi. Ja tuotettuaan "vain" 25 kuutiota kuivikelantaa. Ja jos se emo on haikku niin se kyllä syö vähemmän, mutta toisaalta tuottaa vasikan joka kasvaa huonommin kuin lypsyrotuinen.


25 kuutiota lantaa (+ paljon metaania) = 300kg vasikka, siinä emon hyotysuhde. Ja siinä 300kg vasikassakin syötävää on vain osa.


Guarter paljonko yhtä vasikkaa kohden menee sinulla muuten polttoöljyä vuodessa?

Taulukoissa demolehmä tuottaa nin paljon lantaa, mutta todellisuudessa paljon vähemmän. Karkearehuvaltainen ruokinta lisää metaanipäästöjä suhteessa lypsylehmiin, mutta fosforipäästöt ovat tosi pienet. Samoin typpipäästöt, koska ruokinnan rv% on niin matala..

Lypsylehmien tuotosta pientää sit se fakta, että tuosta 10 000 kilosta on vettä 8800 litraa. Ja laktoosia 450 kiloa.. Loput on tietty hyvää tavaraa. Lypsikki syö 480 kiloa väkirehun valkuaista vuodessa, joten jonnekin sitäkin katoaa kun se palauttaa siitä maitoon n. 340 kiloa vuodessa. Kaikenkaikkiaan lypsikki syö 1300 kiloa raakavalkuaista vuodessa, joten se 26% siitä muuntuu ihmisravinnoksi..

Emolehmillä tää laskenta on tietty vielä karmeampaa  ;D ;D ;D Naudoilla homman saa perusteltua edes jotenkin vain jos peltoa on rajattomasti ja liha poimitaan sitten kun se sattuu tähtäimen eteen. Kuten vaikka hirvet.

Ainoastaan broilerintuotannon ja lohentuotannon kasseissa pystyy perustelemaan edes jollakin järkevällä hyötysuhteella  ;D
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 29.10.17 - klo:16:46
Se on juuri näin.  Ja emojen syntitaakkaa lieventää ruokinnan 100% nurmi.  Se sitoo hiiltä toisella tavalla, kuin lypsikin 40%+ väkirehu.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Oksa - 29.10.17 - klo:19:13
en tiiä muuta kuin mitä neuvoja sanoo;   jokaisella oltava mahollisuus tarkistaa joka tilan tiedot ja niiden paikkansa pitävyys!   ns.läpinäkyvyys!
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: maraani - 29.10.17 - klo:19:52
en tiiä muuta kuin mitä neuvoja sanoo;   jokaisella oltava mahollisuus tarkistaa joka tilan tiedot ja niiden paikkansa pitävyys!   ns.läpinäkyvyys!
Ok. Asiaa sivuavissa koulutuksissa/infoissa tää yksityiskohta on jääny vähemmälle huomiolle. Mutta eiköhän tässä joku konsensus löydy.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: antti-x - 29.10.17 - klo:21:18
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.

LYpsylehmä piereksii ja röyhtäilee aika paljon metaania vuodessa, merkittävä kasvihuonepäästö kyllä. Sitä vastaan se sitten tuottaa vasikan ja 10 000 litraa maitoa meijeriin (siis ainakin omat lypsylehmämme). Lypsikkiä isompi emo piereksii ja röyhtäilee saman verran (jos oikein olen ymmärtänyt) ja tuottaa sen 300kiloisen vasikan. Toinen tuottaa siis vasikoineen 10 040kg, toinen 300kg vuodessa, about samoilla metaanipäästöillä.

Taulukkoarvojen mukaan emo tuottaa 70-74% lypsylehmän lantamaarästä, eli siinä kohtaa tietty yksi emo tuottaa vähemmän lantaa. Tietty edelleen voidaan huomioda että elintarvikkeita se tuottaa sen 300kg vuodessa (jos lasketaan koko vieroitettu vasikka elintarvikkeiksi) syötyään ihan hirveästi ja piereksittyään ja röyhtäiltyään kanssa ihan hirveästi. Ja tuotettuaan "vain" 25 kuutiota kuivikelantaa. Ja jos se emo on haikku niin se kyllä syö vähemmän, mutta toisaalta tuottaa vasikan joka kasvaa huonommin kuin lypsyrotuinen.


25 kuutiota lantaa (+ paljon metaania) = 300kg vasikka, siinä emon hyotysuhde. Ja siinä 300kg vasikassakin syötävää on vain osa.


Guarter paljonko yhtä vasikkaa kohden menee sinulla muuten polttoöljyä vuodessa?

Taulukoissa demolehmä tuottaa nin paljon lantaa, mutta todellisuudessa paljon vähemmän. Karkearehuvaltainen ruokinta lisää metaanipäästöjä suhteessa lypsylehmiin, mutta fosforipäästöt ovat tosi pienet. Samoin typpipäästöt, koska ruokinnan rv% on niin matala..

Lypsylehmien tuotosta pientää sit se fakta, että tuosta 10 000 kilosta on vettä 8800 litraa. Ja laktoosia 450 kiloa.. Loput on tietty hyvää tavaraa. Lypsikki syö 480 kiloa väkirehun valkuaista vuodessa, joten jonnekin sitäkin katoaa kun se palauttaa siitä maitoon n. 340 kiloa vuodessa. Kaikenkaikkiaan lypsikki syö 1300 kiloa raakavalkuaista vuodessa, joten se 26% siitä muuntuu ihmisravinnoksi..

Emolehmillä tää laskenta on tietty vielä karmeampaa  ;D ;D ;D Naudoilla homman saa perusteltua edes jotenkin vain jos peltoa on rajattomasti ja liha poimitaan sitten kun se sattuu tähtäimen eteen. Kuten vaikka hirvet.

Ainoastaan broilerintuotannon ja lohentuotannon kasseissa pystyy perustelemaan edes jollakin järkevällä hyötysuhteella  ;D

Niin 300 kilon vasikassa on lihaa varmaan jotain 100 kiloa, jossa valkuaista on yhteensä 20kg :), 20 kg valkuaista ihmisravinnoksi per 800kg emolehmä... (sitten kun vasikkaan pumpataan hirveä määrä lisää rehua reilu vuoden aikana niin sadaan jo yli 60 kiloa valkuaisen kokonaismääräksi)
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: lypsyukko - 29.10.17 - klo:21:31
en tiiä muuta kuin mitä neuvoja sanoo;   jokaisella oltava mahollisuus tarkistaa joka tilan tiedot ja niiden paikkansa pitävyys!   ns.läpinäkyvyys!

Eihän niitä muut pääse katsomaan, kuin ne joille viljelijä antaa valtuutuksen katsoa. Teurastamo ja meijeri ja luultavasti ne valtuutetut eläinlääkäri.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 30.10.17 - klo:06:27
Lainaus
Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Kumpiko on muna ja kumpiko kana.  Eihän niistä lypsikeistä saa kuin jauhelihaa.  Jos vain sitä tarjotaan, niin sitä käytetään. 

Oikeissa lihakulttuurimaissa jauhelihan osuus on minimaalinen.  Mutta lihakin on pihvilihaa.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: BACKSPACE - 30.10.17 - klo:07:10
Lainaus
Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Kumpiko on muna ja kumpiko kana.  Eihän niistä lypsikeistä saa kuin jauhelihaa.  Jos vain sitä tarjotaan, niin sitä käytetään. 

Oikeissa lihakulttuurimaissa jauhelihan osuus on minimaalinen.  Mutta lihakin on pihvilihaa.

Britaniassa lypsyrotuiset sonnivasikat lyödään monttuun pieninä. Sitä en sit tiedä, että mitä lypsylehmille tehdään?
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: navettapiika - 30.10.17 - klo:07:19
Lainaus
Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Kumpiko on muna ja kumpiko kana.  Eihän niistä lypsikeistä saa kuin jauhelihaa.  Jos vain sitä tarjotaan, niin sitä käytetään. 

Oikeissa lihakulttuurimaissa jauhelihan osuus on minimaalinen.  Mutta lihakin on pihvilihaa.

Britaniassa lypsyrotuiset sonnivasikat lyödään monttuun pieninä. Sitä en sit tiedä, että mitä lypsylehmille tehdään?
Tuota ei ehkä suomalainen eettisyys kestäisi, nousihan se myrsky siihen kuuluisaan vesilasiin niiden vuohi-poikienkin nuijimisesta.. Mutta rehellisesti, eihän tuokaan voi olla oikein enää nykyaikana, kun sekstattua siementä on saatavilla. Miksi ylipäätään teettää kelpaamattomia vasikoita?
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: maraani - 30.10.17 - klo:07:50
en tiiä muuta kuin mitä neuvoja sanoo;   jokaisella oltava mahollisuus tarkistaa joka tilan tiedot ja niiden paikkansa pitävyys!   ns.läpinäkyvyys!

Eihän niitä muut pääse katsomaan, kuin ne joille viljelijä antaa valtuutuksen katsoa. Teurastamo ja meijeri ja luultavasti ne valtuutetut eläinlääkäri.
No näinhän se tottakai on, mutta kuinka moni saa tahallaan väärän käsityksen tai ei muuten vaan luota tietojärjestelmään? Tietojen oikeellisuutta ja paikkaansapitävyyttä voi arvioida, mutta jos ell luovuttaa lääkkeet ja tekee merkinnät Nasevaan, ei asia ole siltä osin tilallisen käsissä. Vastuu toki on.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Oksa - 30.10.17 - klo:08:19
mutta kuin monta kertaa onkaan kuultu kuin on hommat menny reisille?    ei taija jokaell laitta ihan oikein noitakaan juttuja... kuten ei tee muutenkaan ihan samoin kuin sanoo..
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: lypsyukko - 30.10.17 - klo:12:35
mutta kuin monta kertaa onkaan kuultu kuin on hommat menny reisille?    ei taija jokaell laitta ihan oikein noitakaan juttuja... kuten ei tee muutenkaan ihan samoin kuin sanoo..

Viimeksi joskus alkukesästä käynyt ell ja ainakaan silloin ei tämän alueen ellit ei kirjannut mitään Nasevaan. Kuulemma aikomuksena oli (kait jo lähes pakko). Lisää niidenkin työtä ja niiden käyttämät ohjelmat eivät olleet yhteensopivia. Yhteensopivat ohjelmat vuosimaksultaan sellaisia , että teki kuulemma mieli sitkuttaa viimeiseen asti :) Eli samassa veneessä tai ainakin samalla tyylillä .
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: junttieinari - 30.10.17 - klo:13:29
mutta kuin monta kertaa onkaan kuultu kuin on hommat menny reisille?    ei taija jokaell laitta ihan oikein noitakaan juttuja... kuten ei tee muutenkaan ihan samoin kuin sanoo..

Viimeksi joskus alkukesästä käynyt ell ja ainakaan silloin ei tämän alueen ellit ei kirjannut mitään Nasevaan. Kuulemma aikomuksena oli (kait jo lähes pakko). Lisää niidenkin työtä ja niiden käyttämät ohjelmat eivät olleet yhteensopivia. Yhteensopivat ohjelmat vuosimaksultaan sellaisia , että teki kuulemma mieli sitkuttaa viimeiseen asti :) Eli samassa veneessä tai ainakin samalla tyylillä .

Olen pyrkinyt lisäämään kaikille hoitaville lääkäreille valtuutuksen Nasevaan. Toisilta tulee hoitotiedot, toisilta ei.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: BACKSPACE - 30.10.17 - klo:14:49
Lainaus
Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Kumpiko on muna ja kumpiko kana.  Eihän niistä lypsikeistä saa kuin jauhelihaa.  Jos vain sitä tarjotaan, niin sitä käytetään. 

Oikeissa lihakulttuurimaissa jauhelihan osuus on minimaalinen.  Mutta lihakin on pihvilihaa.

Britaniassa lypsyrotuiset sonnivasikat lyödään monttuun pieninä. Sitä en sit tiedä, että mitä lypsylehmille tehdään?
Tuota ei ehkä suomalainen eettisyys kestäisi, nousihan se myrsky siihen kuuluisaan vesilasiin niiden vuohi-poikienkin nuijimisesta.. Mutta rehellisesti, eihän tuokaan voi olla oikein enää nykyaikana, kun sekstattua siementä on saatavilla. Miksi ylipäätään teettää kelpaamattomia vasikoita?

Risteytysvasikat tunnetusti pudottavat lehmien tuotosta enemmän kuin mitä vasikka tuottaa. Ja mihin niitä liikoja tyttövasikoitakaan tarvitaan? Muualla maailmassa ei ole varaa ylläpitää tällaista suomalaista "hiehoautomaattia", että hiehoja tuotetaan varmuuden vuoksi tuplaten se määrä kuin mikä on taloudellinen optimi..
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: navettapiika - 30.10.17 - klo:16:56
Lainaus
Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Kumpiko on muna ja kumpiko kana.  Eihän niistä lypsikeistä saa kuin jauhelihaa.  Jos vain sitä tarjotaan, niin sitä käytetään. 

Oikeissa lihakulttuurimaissa jauhelihan osuus on minimaalinen.  Mutta lihakin on pihvilihaa.

Britaniassa lypsyrotuiset sonnivasikat lyödään monttuun pieninä. Sitä en sit tiedä, että mitä lypsylehmille tehdään?
Tuota ei ehkä suomalainen eettisyys kestäisi, nousihan se myrsky siihen kuuluisaan vesilasiin niiden vuohi-poikienkin nuijimisesta.. Mutta rehellisesti, eihän tuokaan voi olla oikein enää nykyaikana, kun sekstattua siementä on saatavilla. Miksi ylipäätään teettää kelpaamattomia vasikoita?

Risteytysvasikat tunnetusti pudottavat lehmien tuotosta enemmän kuin mitä vasikka tuottaa. Ja mihin niitä liikoja tyttövasikoitakaan tarvitaan? Muualla maailmassa ei ole varaa ylläpitää tällaista suomalaista "hiehoautomaattia", että hiehoja tuotetaan varmuuden vuoksi tuplaten se määrä kuin mikä on taloudellinen optimi..
Lohiroturisteys lehmävasikatkin lähtevät huomattavalla nopeudella liikkeelle..ei se sukupuoli ole ongelma vaan rotu.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 30.10.17 - klo:17:12
Lainaus
Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...
Kumpiko on muna ja kumpiko kana.  Eihän niistä lypsikeistä saa kuin jauhelihaa.  Jos vain sitä tarjotaan, niin sitä käytetään. 

Oikeissa lihakulttuurimaissa jauhelihan osuus on minimaalinen.  Mutta lihakin on pihvilihaa.

Britaniassa lypsyrotuiset sonnivasikat lyödään monttuun pieninä. Sitä en sit tiedä, että mitä lypsylehmille tehdään?

Ehkä se on sitä ekologista?! Moraalitonta ja epäeettistä!!
Ekologisuudesta puhuttaessa, ajatella miten sairasta kuskata naudan ruhoja (jos ei ole lääkitty) (ym. lihaeläimiä) Honkaloelle, sensijaan, että ruhoja käytettäisiin koirien ruokkimiseen Suomessa (esim. yksi husky- tarha pistelis monta ruhoa talvessa). Parempi völjätä rehusäkkejä ja hyytelöitä kissoille ja koirille ulkomailta, ei järjen häivää! Mutta kun se on se tauti, joka tulee ja tappaa kaikki suomalaiset. Saahan nuo sudetkin syötyä metsäpeuroja, hirviä ja kauriita -karvoineen, nahkoineen, suolineen.

Kevyellä ilmoitusmenettelyllä ja ohjeistuksella saisi tuonkin asian aivan kondikseen.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 30.10.17 - klo:17:13
Miettikääs nyt näitä hintariskejä: 
Paljonko poistolypsylehmästä voi maksaa, jos kuluttaja tietää, että kaksi viikkoa ennen teurastusta loppui antibioottikuurit.  Kokeiltiin kahta antsia, muttei utare parantunut.  Eli lapaan tuli lähes puoli litraa antibioottia (2*6*40ml). 
Versus pihvirotuinen eläin, joka ei eläissään edes nähnyt lääkepulloa.

Näillä kuvilla, näillä tunnelmilla kauppaa tekemään ;)
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 30.10.17 - klo:17:21
Miettikääs nyt näitä hintariskejä: 
Paljonko poistolypsylehmästä voi maksaa, jos kuluttaja tietää, että kaksi viikkoa ennen teurastusta loppui antibioottikuurit.  Kokeiltiin kahta antsia, muttei utare parantunut.  Eli lapaan tuli lähes puoli litraa antibioottia (2*6*40ml). 
Versus pihvirotuinen eläin, joka ei eläissään edes nähnyt lääkepulloa. Sen sijaan ruohoa ja päivän valoa on nähnyt.

Näillä kuvilla, näillä tunnelmilla kauppaa tekemään ;)

Atrialaisten mielestä molemmilla lihoilla on sama arvo ja se on puhdasta kusetusta (ei millään haluaisi alkaa kiroileen, mutta totuus tunkee ulos väkisin). Ja kun ei kehtais dissata maitorotuja enempää, mutta on kait pakko, jos kehtaavat vielä puolustella millään tasolla.

Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: antti-x - 30.10.17 - klo:17:25
Miettikääs nyt näitä hintariskejä: 
Paljonko poistolypsylehmästä voi maksaa, jos kuluttaja tietää, että kaksi viikkoa ennen teurastusta loppui antibioottikuurit.  Kokeiltiin kahta antsia, muttei utare parantunut.  Eli lapaan tuli lähes puoli litraa antibioottia (2*6*40ml). 
Versus pihvirotuinen eläin, joka ei eläissään edes nähnyt lääkepulloa. Sen sijaan ruohoa ja päivän valoa on nähnyt.

Näillä kuvilla, näillä tunnelmilla kauppaa tekemään ;)

Atrialaisten mielestä molemmilla lihoilla on sama arvo ja se on puhdasta kusetusta (ei millään haluaisi alkaa kiroileen, mutta totuus tunkee ulos väkisin). Ja kun ei kehtais dissata maitorotuja enempää, mutta on kait pakko, jos kehtaavat vielä puolustella millään tasolla.

Jos yli 80% pihvieläimistä loppukasvatetaan niin että ne laidunnetaan niin uskon paremmuuteen, muuten on se vain turhaa hurskastelua näyttää laiduntavia emoja niin kuin ne olisivat koko pihvieläimen elinkaari.

{o|o} mitä luulet, lähtevätkö useimmat vieroitetut pihvisonnit kasvattamoon jossa on laidunnus kaikille eläimille?
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 30.10.17 - klo:17:38
Kyllä minä tiedän pihvikasvatuksen ihan tarkkaan.  Ja kylmäpihatoissa on hiukan erilainen meininki kuin ritilöillä. Ja kohtuulisesti voi raikkasta ilmasta ja Suomen kesästä nauttia, kun laiduntaa 6 kk emon mukana.

Mutta keskustelemme nyt antibiooteista

Sattuipas silmään tiedote tältä päivältä.  Että hei hei lypsylehmät :D

https://www.atria.fi/konserni/ajankohtaista/tiedotteet/2017/atria-rakentaa-antibioottivapaata-naudanlihan-tuotantoa/
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 30.10.17 - klo:17:41
Vieroitus - mitä se kertoo eläimen elinkaaresta  ;) kun kerran haluat vielä jatkaa... Antti x
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Guarter - 30.10.17 - klo:18:29
Atria tiedotteesta; aivan turhaa tuottajan kannalta, mitään merkittävää lisäarvoa ei tuottaja tule saamaan, sentit eivät riitä, vain eurot/kg on jotain kohtuullista ja oikeudenmukaista. Katsotaan, katsotaan ja sydämen kyllyydestä toivon olevani väärässä, kokemuksen ääni väittää, että olen oikeassa, mitään merkittävää ei tuottaja näistä kostu.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 30.10.17 - klo:19:10
Jos tällaisen A:n pyrkimyksen jälkeen poistolypsylehmän hinta ei alene hoitamattomiin verrattuna, niin jo on perkele.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: antti-x - 30.10.17 - klo:20:33
Kyllä minä tiedän pihvikasvatuksen ihan tarkkaan.  Ja kylmäpihatoissa on hiukan erilainen meininki kuin ritilöillä. Ja kohtuulisesti voi raikkasta ilmasta ja Suomen kesästä nauttia, kun laiduntaa 6 kk emon mukana.

Onko joku sääntö että lypsyrotuiset menevät ritilälle ja liharotuiset kiinteäpohjaisiin? Eipä taida olla, kyllä ne menevät ihan sinne minne tilataan.

Vieroitus - mitä se kertoo eläimen elinkaaresta  ;) kun kerran haluat vielä jatkaa... Antti x

No siis sen olen kuulut että emoista vieroitetaan usein joko huudolla (vasikan ja emon) tai nenärenkaalla, eli ei mitenkään luonnollisesti vaikka vierihoitojakso onkin toki emolla pidempi. Hassua se olisikin pelkkää poikimista varten 800kg eläintä katsella koko vuoden.. Mutta emon ja 6kk vasikan eroahdistusta pienempi paha voi olla vieroitus heti syntymän jälkeen, jolloin kumpikaan ei ehdi leimaantua toiseen. Ei toki luonnollista, mutta eihän kotieläinten pito koskaan ole.


edit: Niin ja mitä antibiootteihin tulee niin ei kaikkia lypsylehmiäkään koskaan niillä hoideta, ja monia emoja taas saatetaan ainakin kerran elämässä hoitaa. Ja toisaalta Suomea 20 kertaa enemmän antibiooteilla kyllästetty espanjalainen liha (erilaisina kinkkuina ja makkaroina varsinkin), erikoisjuustot yms. ovat kovassa huudossa Suomessa..
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 31.10.17 - klo:06:53
Raskaat liharodut pärjäävät huomattavasti paremmin kiinteäpohjaisessa kylmäpihatossa, kuin betonipalkeilla.  Sääntö tai ei, niin kyllä välittäjien ketjuohjaus kasvatuttaa pihvielukat siellä, missä niillä on parhaat oltavat.

Tottakai emo SAATETAAN hoitaa, mutta voin ihan kokemuksesta verrata lypsikkejä ja emoja.  Olen hoitanut molempia yhteensä kymmeniä vuosia.  Emoja en ole piikittänyt yhtään kertaa.

Kyllä, muualla käytetään enemmän antibiootteja.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Magia - 31.10.17 - klo:07:16
mutta kuin monta kertaa onkaan kuultu kuin on hommat menny reisille?    ei taija jokaell laitta ihan oikein noitakaan juttuja... kuten ei tee muutenkaan ihan samoin kuin sanoo..

Viimeksi joskus alkukesästä käynyt ell ja ainakaan silloin ei tämän alueen ellit ei kirjannut mitään Nasevaan. Kuulemma aikomuksena oli (kait jo lähes pakko). Lisää niidenkin työtä ja niiden käyttämät ohjelmat eivät olleet yhteensopivia. Yhteensopivat ohjelmat vuosimaksultaan sellaisia , että teki kuulemma mieli sitkuttaa viimeiseen asti :) Eli samassa veneessä tai ainakin samalla tyylillä .

Olen pyrkinyt lisäämään kaikille hoitaville lääkäreille valtuutuksen Nasevaan. Toisilta tulee hoitotiedot, toisilta ei.
Minusta Nasevasta tulee saada tiedot niiden joiden kuuluukin saada muuten Naseva on täysin turha ja kallis.Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta Suomessa ettei ohjelmat juttele keskenään.Täällä kukin tekee vain omaa työtään,oma hyöty tärkeimpänä.Suunnitteleminen puuttuu kokonaan,ensin tehdään ja sitten mietitään mikä meni taas pieleen ja raha juoksee tästä huolimatta.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 31.10.17 - klo:07:31
Kyllähän Nasevasta saa tiedot kaikki, joille on antanut valtuutuksen. 

Eläinlääkäreille pitää laittaa painetta, että päivittävät ohjelmansa niin, että tiedot siirtyvät.  Heidän valitus lisenssihinnasta on turha, kun katsoo heidän omia laskutuksiaan!
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Magia - 31.10.17 - klo:07:35
Raskaat liharodut pärjäävät huomattavasti paremmin kiinteäpohjaisessa kylmäpihatossa, kuin betonipalkeilla.  Sääntö tai ei, niin kyllä välittäjien ketjuohjaus kasvatuttaa pihvielukat siellä, missä niillä on parhaat oltavat.

Tottakai emo SAATETAAN hoitaa, mutta voin ihan kokemuksesta verrata lypsikkejä ja emoja.  Olen hoitanut molempia yhteensä kymmeniä vuosia.  Emoja en ole piikittänyt yhtään kertaa.

Kyllä, muualla käytetään enemmän antibiootteja.
On saattanut vähän muuttua antibioottikäytäntö sitten viime käytön lypsikeille.Ei muuta kuin puolieuroa hinnasta pois emoilla,ei suurempaa kommentointia aiheuta kumminkaan.Sitten voidaan nostaa kymmenen senttiä ja kaikki on tyytyväisiä korotuksesta kunhan se tulee itselle ei muille.Lihapuolelle pitäisi saada korotuksia joka kohtaan kyllä,mutta täällä Suomesa näyttää olevan suurin huolenaihe ettei toinen saa.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 31.10.17 - klo:07:43
Lainaus
On saattanut vähän muuttua antibioottikäytäntö sitten viime käytön lypsikeille
Kerro kaikille!
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: BACKSPACE - 31.10.17 - klo:08:15
Lainaus
On saattanut vähän muuttua antibioottikäytäntö sitten viime käytön lypsikeille
Kerro kaikille!

Tässä on karjojen välillä tosi paljon vaihtelua.

On tiloja joissa antibiootteja ei käytetä VAIKKA se olisi suositeltavaa. Lehmillä on jatkuva "piilevä utaretulehdus" ja sollumäärä meijerillä 249 999 ja 20-30% maidosta eritellään.. En sitten tiedä onko tuo eettiistä tai puhdasta tuotantoa?

Sitten on taas hoito-ohjelmia, joissa kaikki umpeenpantavat saavat umpituubit ja joka elukka piikitetään 1-2 kertaa tuotantokaudella.

Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Oksa - 31.10.17 - klo:08:43
missä karjoissa nuin menetellään?    kuulostaa hirveeeltä.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: maraani - 31.10.17 - klo:13:04
missä karjoissa nuin menetellään?    kuulostaa hirveeeltä.
No kyllä varmaan monenlaista "ällinkiä" tuottajilla on - näkee se, joka kiertää tiloja kuka missäkin tarkoituksessa. Ja on varmaan itselläkin jotain sellaisia outoja liikkeitä, jotka herättäisi keskustelua lomittajien yhteisessä kahvipöydässä. Onneksi ne ei juurikaan kahvittele yhdessä!

Niinkin yksinkertainen asia kuin vasikan juotto ämpäristä vs. tutti(ämpäri) tuntuu joillekin olevan ihan ylitsekäymätön valinta. Saattaa olla takana ajatus, ettei se välikasvattaja vaan pärjäisi paremmin niiden vasikoiden kanssa, opettakoon itse tutista juomaan!
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: wolfheartscry - 31.10.17 - klo:13:48
Lopetetaan tuo metaanipäästöistä kinaaminen ja ilmastonmuutoksesta vouhotaminen. Muutos on ollut pysyvää vuosimiljoonien ajan ja on jatkossakin. Aletaan huolestua enempi antibioottiresistenttien bakteerien invaasiosta ja kenties myös torjunta-aineresistenteistä rikkakasveista. Ne tulevat nopeammin ja tehokkaammin harventamaan ihmiskuntaa kuin mikään ilmastonmuutos (siinä muodossaan, kuin sitä tällä hetkellä tarkoitetaan).

Joku aika sitten keskustelin ellin kanssa aiheesta, kun th-käynnillä keskusteltiin aiheen tiimoilta. Aika pienillä lääkemäärillä on tarvinnut onneksi itse mennä. Suurin kuluerä eläinlääkinnässä omalla tilalla liittyy nupoutukseen, eikä siinäkään antibiootteja tarttee kuin mahdollisiin unessa olijoilta löytyneisiin tulehduksiin. Emoja ja siitossonnejakin on joskus joutunut lääkitsemään. Osalla vasikkakasvattamoita tuntui olevan aika reipasta tuo antibioottien käyttö ja nuoren polven elleillä tuntui olevan melkoinen homma kertoa, että pitäisi kiinnittää huomiota muuhunkin kuin siihen, että niitä piikkejä ja pulloja löytyy joka lähtöön ja vaivaan.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: optimisti - 03.05.18 - klo:08:32
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.

LYpsylehmä piereksii ja röyhtäilee aika paljon metaania vuodessa, merkittävä kasvihuonepäästö kyllä. Sitä vastaan se sitten tuottaa vasikan ja 10 000 litraa maitoa meijeriin (siis ainakin omat lypsylehmämme). Lypsikkiä isompi emo piereksii ja röyhtäilee saman verran (jos oikein olen ymmärtänyt) ja tuottaa sen 300kiloisen vasikan. Toinen tuottaa siis vasikoineen 10 040kg, toinen 300kg vuodessa, about samoilla metaanipäästöillä.

Taulukkoarvojen mukaan emo tuottaa 70-74% lypsylehmän lantamaarästä, eli siinä kohtaa tietty yksi emo tuottaa vähemmän lantaa. Tietty edelleen voidaan huomioda että elintarvikkeita se tuottaa sen 300kg vuodessa (jos lasketaan koko vieroitettu vasikka elintarvikkeiksi) syötyään ihan hirveästi ja piereksittyään ja röyhtäiltyään kanssa ihan hirveästi. Ja tuotettuaan "vain" 25 kuutiota kuivikelantaa. Ja jos se emo on haikku niin se kyllä syö vähemmän, mutta toisaalta tuottaa vasikan joka kasvaa huonommin kuin lypsyrotuinen.


25 kuutiota lantaa (+ paljon metaania) = 300kg vasikka, siinä emon hyotysuhde. Ja siinä 300kg vasikassakin syötävää on vain osa.


Guarter paljonko yhtä vasikkaa kohden menee sinulla muuten polttoöljyä vuodessa?

Yhdistettynä tulevaan tukileikkuriin on emolehmissä tulossa ns suuri puhallus.
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: {o|o} - 03.05.18 - klo:12:20
Lainaus
jäämistä turha puhua meitä'n mittakaavassa
Turha on, sillä kuluttajalle ei parane kertoa lypsylehmien hoidosta ja hoidoista yhtään mitään
Kyllä ne varoajat ovat jokaisen tarkistettavissa. Samat lait meilläkin on lääkkeitten suhteen käytössä kuin lihatiloillakin.
Kyllä varoAJAT lihassa, maidossa testit.  Lait on ihan samat.  Mutta jos tarkastellaan antibioottien käyttömääriä lypsylehmillä ja lypsyrotuisilla sonneilla välikasvattamoissa verrattuna pihvirotuisiin eläimiin puhutaan todella merkittävistä eroista. 

Tarkkailutilastoissa ainakin neljäsosalla lypsylehmistä on poistonsyynä utaresairaus.  Ja ihan elämänkokemuksen perusteella tiedän, että vielä aika paljon useampaa hoidetaan ennen poistoa.

Kirjoitan ihan romuttaakseni AnttiX:n ihanneyhteiskuntaa, jossa on vain lypsylehmiä.

Vaikka oli tarkoitus  :-X silti vielä kommentoin, ekologinen tarina alkaa jo pellonreunalta keväällä (tai mikä ikävintä syksyllä).  Ja AnttiX:n innoittamana, näin on todellakin paree, hei hei toinenkin A! Atria saa todellakin puolestani profiloitua "ekologiseksi" sivutuote lihataloksi.

LYpsylehmä piereksii ja röyhtäilee aika paljon metaania vuodessa, merkittävä kasvihuonepäästö kyllä. Sitä vastaan se sitten tuottaa vasikan ja 10 000 litraa maitoa meijeriin (siis ainakin omat lypsylehmämme). Lypsikkiä isompi emo piereksii ja röyhtäilee saman verran (jos oikein olen ymmärtänyt) ja tuottaa sen 300kiloisen vasikan. Toinen tuottaa siis vasikoineen 10 040kg, toinen 300kg vuodessa, about samoilla metaanipäästöillä.

Taulukkoarvojen mukaan emo tuottaa 70-74% lypsylehmän lantamaarästä, eli siinä kohtaa tietty yksi emo tuottaa vähemmän lantaa. Tietty edelleen voidaan huomioda että elintarvikkeita se tuottaa sen 300kg vuodessa (jos lasketaan koko vieroitettu vasikka elintarvikkeiksi) syötyään ihan hirveästi ja piereksittyään ja röyhtäiltyään kanssa ihan hirveästi. Ja tuotettuaan "vain" 25 kuutiota kuivikelantaa. Ja jos se emo on haikku niin se kyllä syö vähemmän, mutta toisaalta tuottaa vasikan joka kasvaa huonommin kuin lypsyrotuinen.


25 kuutiota lantaa (+ paljon metaania) = 300kg vasikka, siinä emon hyotysuhde. Ja siinä 300kg vasikassakin syötävää on vain osa.


Guarter paljonko yhtä vasikkaa kohden menee sinulla muuten polttoöljyä vuodessa?

Yhdistettynä tulevaan tukileikkuriin on emolehmissä tulossa ns suuri puhallus.
Vielä tuohon metaaniin:
Ei taida Antinkaan lehmät lypsää ravinnotta, kuten ei emotkaan.  Mutta se "unohdetaan" aina, kun halutaan dissata nautoja niiden kasvihuonepäästöistä.

Emo syö pelkkää nurmea, poislukien nurmen perustamisen yhteydessä kokoviljasäilistä.  Ja kesät se on pelkän laitumen varassa. 

Paljonko on pihattolypsylehmän vr-% koko vuosi huomioiden?  Paljonko sitoutuu hiiltä peltoon?  Ja nyt ei riitä vastaukseksi, että meillä on kaikki pellot nurmella ja ostamme väkirehun :)
Otsikko: Vs: Hyvästi A-tuottajat, Atria
Kirjoitti: Neke - 03.05.18 - klo:22:10
Kopioi molemmat hinnastot ja vertaile. Mieti näkökulmia maitoeläin/lihaeläin. Laatu. Eettisyys. Lada ja Mersu.

Välityseläimet hoidetaan molemmissa samalla tavalla, ja tietty maidontuotannon sivutuotteena tuleva naudan liha on paljon ekologisempaa. Ja yhteiskunnalle halvempaa myös tukien osalta... Laatukysymykset ovat triviaaleja kun ajatellaan miten 90% naudan lihasta Suomessa käsitellään ja valmistetaan...

Jaa kyllän te itsekin tuo osaatte, ekologisuus ja kansantalous ja laatu,ni.