Jos maan kasvukunto on yhteydessä matojen määrään niin silloin pitäisi kyllä kasvaa meilläkin hyvin. Madot ovat lisääntyneet vuosittain suorakylvöön ja minimimuokkaukseen siirtymisen jälkeen. Eli yrittäkää keksiä jokin muu selitys...
Ai sää oot suorapilaajia?
En tienny, no nyt selvis alhaisten satojen syy.
No en nyt ihan kokonaan. Erilaisia muokkaimia on tullut käytettyä, mutta ei kyntöä. Ihan puhdasta suorakylvöä ei ole kuin joskus. Tänäkin vuonna suorakylvö antoi kyllä parhaimman sadon. Samoin viime vuonna. Se kevät kuivuus on täällä seudulla se mikä on vaivannut nyt parina vuonna samoin kuin silloin vuosituhannen vaihteessa kun tuohon suorakylvöön siirryttiin. Tai siis osittaiseen suorakylvöön.
Jos maan kasvukunto on yhteydessä matojen määrään niin silloin pitäisi kyllä kasvaa meilläkin hyvin. Madot ovat lisääntyneet vuosittain suorakylvöön ja minimimuokkaukseen siirtymisen jälkeen. Eli yrittäkää keksiä jokin muu selitys...
Minullakin madot lisääntyivät suorakylvöaikona nopeasti. Kuitenkaan sadot eibät kunnolla kasvaneet. Maalaji viljavuuspalvelun mukaan hiuesavi, kationilaskelman mukaan ennemminkin puhdas hiue. Tyypillistä hiuemaalle on "luontainen" tiivistyminen tai liettyminen.
Suorakylvössä pinnan n. 10 cm oli runsasmultaista, 10-20 cm vähämultaista. Kasvit eivät saaneet ravinteita riittävästi lannoitteista ja juuret jäivät lähes kokonaan tuohon 10 cm alueelle. Oli niitä juuria kyllä syvemmälläkin, mutta liian vähän. Nurmikierto ja jankkurointi nurmen alkuvaiheessa on auttanut.
Nyt on menossa projekti saada maan multavuus nostettua takaisin tuonne runsasmultaiselle tasolle myös tuossa 10-20 syvyydessä. Kehitystä on tapahtunut huimasti jo 5 vuodessa. Taso "multava" (oikeasti sellainen) voisi olla saavutettavissa jo 5 vuoden kuluttua. Sitten projektia aletaan viedä syvemmälle jokunen sentti kerrallaan. Viime kesän erinomaisessa jankkurointikelissä pääsin 5 piikkisellä jankkurilla paikoin jopa 25 cm syvyyteen. Toki kohtuukokoisella traktorilla. Tänä vuonna luomukaurasato lähenteli tavanomaisten vuosien tasoa. Ei toki samaan vielä yltänyt.
Meillä madot alkoivat vasta lisääntyä kynnön loputtua. Sadot ovat kyllä hieman nousseet, muttei täällä mitään 6-7 tonnin satoja läpi talon oteta niinkuin täällä eräillä tuntuu tapana olevan. Keskisato pyörii tuossa 4 tonnin paikkeilla. Meitäkin tuota hiuesavea löytyy vähemmän kuitenkin kuin hiesu- tai hietasavia. Kationinvaihto kapasiteetissa se ongelma on täälläkin. Samoin kun on tullut huomattua tuo sama ongelma, että sen muokkauskerroksen (10cm) alla on tiukempi kerros. Ajatuksena on osittain ollutkin, että kyntö silloin tällöin voisi olla paikallaan. Saisi sen kerroksen rikottua aina joskus. Samoin kun jankkurointia on tehty aina kun on sopivat olosuhteet. Jankkurointi tulisi vaan yhdistää jonkin jankkoa rikkovan kasvin kanssa ja ilman nurmia tälläistä mahdollisuutta ei oikein ole. Jos luomuun siirtyy niin sitten tilanne on tietysti toinen, kun nurmet tulavat pakollisena kiertoon mukaan.
Ja kirja löytyy en ole ehtinyt muuta kuin selata läpi, mutta täytyy tutustua talven mittaan.