Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Mikä sikaa vaivaa?  (Luettu 36394 kertaa)

mx

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 484
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Kannattavuudesta sen verran että" Pro Noppanen"kertoi oliko viimevuonna Maaseudun sivuilla että jokuset tekee hyvää tulosta sianlihantuotannossa. Varmasti totta, koska jos katson keskihintaa mitä tilityksestä jää mun käteen, niin se on Suomen keskiarvon alapuolella, silloin jollekkin kyllä maksetaan roimasti yli listahintojen. Atria ja Hk pystyy myös vaikuttamaan siihen mitä tila maksaa rehuista oman rehunmyynnin kautta. Osalle tilosta lihanhinta parempi ja rehu halvempaa , helpottaa tuloksen tekoa jos vaan tuotanto kohdallaan.
Osa tiloista maksaa gm vapaasta rehusta lisähintaa, saamatta siitä korvausta lihan hinnassa.

Homer

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 69
Vs: Mikä sikaa vaivaa?

MX

Juuri näin, sikaloita ei ole rakannettu eikä peruskorjattu 10 vuoteen juuri ollenkaan. Rakannukset ei ole ikuisia ja korjausvelkaa syntyy jatkuvasti.
Uusi sukupolvi kun astuu remmiin 10v heikko kannattavuus jättä sellaiset muistijäljet päähän ettei hevin sikojen pitoa jatka puhumattakaan uuden rakentamisesta.
Teurastamot ovat kiinnostuneita ainoastaan sen hetken vuosineljänneksesn tuloksesta eikä  lihan saatavuus tulevaisuudessa kiinnosta niitä pätkän vertaa, johtajien palkathan ovat sidottuja  sen hetkiseen tulokseen.
Osalla teurastamoista on edessä, kotimaisen sianlihan vähentyessä, Poutun tie. Ostetaan liha ulkomailta ja yritetään saada näyttämään se kotimaiselta.
[/quote]

Jep, näin se menee eli 100 -200 emon tilat on näillä hinnoilla semmoisia että jos sikatalouteen joutuu investoimaan on vaikea löytää jatkajaa. Vielä se että niihin ei pysty palkkaamaan työntekijää mutta jossain vaiheessa muuttuvat työleireiksi, itse en suosittele lapsille sikataloutta ammatiksi. Pidät vuodessa 26 vapaapäivää ja olet viikonloput töissä. Paremman palkan saat kun menet "samoilla ehdoilla "vieraalle töihin.
 Uskon että rakennemuutos tulee olemaan vielä aikamoinen. Pienet karsiutuvat jatkajan puutteessa pois sekä muutama iso konkurssi.
 Toivotaan että joku näkee tässä tilaisuutensa ja ottaa riskin ja rakentaa uutta kapasiteetti. 

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2855
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Naapurissa yli 4000 emakon yksikkö on selvästi yli 30 porsasta / emakko /vuosi tahdissa, ei tuollaisia ihan hirveän montaa tarvita niin on ainakin porsastarve hoidossa...

mx

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 484
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Naapurissa yli 4000 emakon yksikkö on selvästi yli 30 porsasta / emakko /vuosi tahdissa, ei tuollaisia ihan hirveän montaa tarvita niin on ainakin porsastarve hoidossa...
Eräälää kotimaista genetiikkaa käyttävvällä teurastamolla vieroitetaan keskimäärin 21,1 possua/em/vuosi. Miten tolla määrällä voi pärjätä.

ja101

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5107
  • Kouvola, Kymenlaakso
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Naapurissa yli 4000 emakon yksikkö on selvästi yli 30 porsasta / emakko /vuosi tahdissa, ei tuollaisia ihan hirveän montaa tarvita niin on ainakin porsastarve hoidossa...

Joo ei. Tuo vaan alkaa olemaan jo sen kokoinen yksikkö, että jos sinne eksyy esim. salmonella niin aiheuttaa jo ison loven koko tuotantoon. Eli toivottavasti ihan noin suuriin yksiköihin ei mennä.

Eräälää kotimaista genetiikkaa käyttävvällä teurastamolla vieroitetaan keskimäärin 21,1 possua/em/vuosi. Miten tolla määrällä voi pärjätä.

Eikös tämän pitänyt olla se onnela jossa saatiin kannattavaksi muutaman possun haku ympäri maakuntaa? Kyllähän se muutaman kymmenenkin possun ajeluttamisen aika on ohi. Teuraspuolella tähän ei vieläkään päästy edelleen periaatteessa ne tulee hakemaan vaikka sen yhen sian yhdistelmällä.  ;D

Siitä ketjuohjauksesta on ainakin HK:n puolella jauhettu pitkään, mutta minusta asia ei ole oikein edennyt mihinkään. Edelleen on joka kerta arvoitus kun porsaita alkaa kyselemään, että miten niitä mahtaa saada. Nyt kun oli pulaa niin odotellaan ei onneksi kovin pitkiä pätkiä. Ja sitten kun on kohta taas ruuhkaa possuista niin niitä ollaan työntämässä heti kun vain mahdollista. Aika simppeliä olisi kuitenkin laskea, että milloin se sika on teuraskypsä ja koska niitä possuja sinne taas tarvittaisiin.
Kyliltä kuultua.... "maatalous vaatii välillä kovempaa ryyppäämistä"...

PelleH

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 992
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Hk:lla nyt on asiat muutenkin sekaisin aina. Ei kai ne taida parantuakaan,ennenkuin hallinnosta saadaan jauholakit pois. Jokuhan sanoi että ei uupeeämmän hallituksessakaan motokuskeja ja metsureita istu. Osuuskunnissa se on pelkästään etu että on ns. alan mies/nainen. :)

ja101

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5107
  • Kouvola, Kymenlaakso
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Hk:lla nyt on asiat muutenkin sekaisin aina. Ei kai ne taida parantuakaan,ennenkuin hallinnosta saadaan jauholakit pois. Jokuhan sanoi että ei uupeeämmän hallituksessakaan motokuskeja ja metsureita istu. Osuuskunnissa se on pelkästään etu että on ns. alan mies/nainen. :)

Eiköhän niitä ole atriankin hallituksessa ihan samalla tavalla. Ainakin muistelen jostakin näin lukeneeni. Että ei sitä vikaa oikein voi sieltä etsiä. Kyllä se jostakin muualta löytyy.
Kyliltä kuultua.... "maatalous vaatii välillä kovempaa ryyppäämistä"...

MLK

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 581
  • Agronjetin ryhityskehmä
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Matala tuotto ja isot riskit on hankala yhdistelmä.Ehkä eläinten omistus pitäisi jättää teurastamolle/rahoitusyhtiölle?
"Jos seipään molemmissa päissä on pässinpää,kumman osa on onnekkaampi?"
  Bisquit

PelleH

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 992
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Ei sillä Atriallakaan hyvin mene,toki helkkaristi paremminkin kuin Hk:lla. Jos siellä on hiukan vähempi jauhoa lakissa?? ;)

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2855
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Ei sillä Atriallakaan hyvin mene,toki helkkaristi paremminkin kuin Hk:lla. Jos siellä on hiukan vähempi jauhoa lakissa?? ;)

Varajäsenineen HK:N halituksessa on 8 henkeä, joista 2 on tuottajia. Atrialla paljon suurempi osa hallituksesta on maanviljelijöitä.


Toisaalta näkyykö se että atrialla menee ns. paremmin kuin HK:lla jotenkin tuottajahinnoissa? En ole kenenkään kuullut kehuvan Atrian maksamaa parempaa hintaa... Nautapuolella ovat ainakin tasoissa, HK saattaa maksaa vähän enemmän.

Viimeksi muokattu: 30.08.17 - klo:11:00 kirjoittanut antti-x

PelleH

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 992
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Niin kai se on,että miksi maksaa paremmin kuin huonoin kilpailija. Hallintoon toki kuuluu muutakin kuin hallitus,esim. tuottaja osuuskunnat äänivaltaisina omistajina. Hiljaksilleen ovat nekin.
Yleisesti ottaen isoa äänivallan käyttäjää kuunnellaan herkällä korvalla monessa pörssiyrityksessä. Lihatalot ja Raisio ovat hyviä esimerkkejä yrityksistä,joissa n. 2/3 äänivallasta on tuottajilla/mtk:lla.
Kuuluuko siellä tuottajan ääni sitten ollenkaan? Esim. Nordeasta omistaa Sampo reilu 20% osuuden. Ei tule kuuloonkaan ,että Nallelle sanottaisiin,että pää kiinni,me juodaan nyt kahvia. :D

ja101

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5107
  • Kouvola, Kymenlaakso
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Niin kai se on,että miksi maksaa paremmin kuin huonoin kilpailija. Hallintoon toki kuuluu muutakin kuin hallitus,esim. tuottaja osuuskunnat äänivaltaisina omistajina. Hiljaksilleen ovat nekin.
Yleisesti ottaen isoa äänivallan käyttäjää kuunnellaan herkällä korvalla monessa pörssiyrityksessä. Lihatalot ja Raisio ovat hyviä esimerkkejä yrityksistä,joissa n. 2/3 äänivallasta on tuottajilla/mtk:lla.
Kuuluuko siellä tuottajan ääni sitten ollenkaan? Esim. Nordeasta omistaa Sampo reilu 20% osuuden. Ei tule kuuloonkaan ,että Nallelle sanottaisiin,että pää kiinni,me juodaan nyt kahvia. :D

Kyllähän tuossa totuuden siemen on. Nämä kaksi "suurta" lihataloa kisaavat nyt toisiaan hengiltä. Jos ei suoraan fuusiota niin tuottajien pitäisi laittaa oman talonsa päättäjät samaan koppiin vastapuolen kanssa eikä laskea niitä ulos ennenkuin ovat sopineet tietyistä asioista. Tämähän on tietysti lain vastaista, ja kyseessä eräänlainen vertauskuva. Mutta kauppahan toimii juuri tuolla tavalla. Ei kauppaliikkeiden kesken mitään sovita julkisesti, mutta molemmilla on se tahtotila, että tavarasta ei makseta tämän enempää. Lihataloilla tilanne menee niin, että jos toinen ei myy alihintaan niin toinen myy kyllä ja silloin ei tilanne parane.

Lihaa on tietysti hankala olla myymättä, kun sitä tulee kokoajan lisää. HK:lla oli ajatus vähentää tuotantoa, mutta nyt sitten alettiin paikkaamaan konsernin omaa tulosta ja sikaa aletaan ensi vuonna viemään oikein reilusti teurastettavaksi viroon. Ja emakko vähennysopparit purettiin. Kauanhan ne kerkesikin olla voimassa reilun puolivuotta. Lyhyt jänteistä toimintaa sanoisin.
Kyliltä kuultua.... "maatalous vaatii välillä kovempaa ryyppäämistä"...

-Joomies-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1131
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Broilerit taitavat olla suomalaisen maatalouden menestystarina. Johtuuko siitä että tuotantoa on ohjattu voimakkaasti teurastamosta päin. Ja tuotantovälineet eivät ole tuottajien suorassa hallinnassa. Tuotannossa selkeä konsepti ja toimintatavat. Tietysti lyhyt kasvatusaika myös helpottaa markkinatilanteeseeen vastaamista.

Mutta kai siassa on pyritty teurastamopuolelta ratkaisemaan samoja asioita. Ei ole tullut vielä ihan lopullista ratkaisua.
Se mikä ei tapa, se vituttaa

PelleH

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 992
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Se on ikävä kyllä juuri niinkuin edellä olevat lausuivat ::)

Jopomies

  • Vieras
Vs: Mikä sikaa vaivaa?
Miksi vastustetaan atrian ja hk:n yhdistymistä? Tuottajien määrä kun vähenee, niin väistämättä se on edessä, seuraavan 10 vuoden sisällä, tai sitten heikompi firma, eli todennäköisesti hk,  vain kuihtuu pois tai menee konkkaan. Lisävauhtia antaa lihan kulutuksen väheneminen.  Väistämätöntä ei voi väistää, vaikka se kuinka epämukavalta tuntuisikin. Päätä vaan pensaaseen, kun ei tulevaisuuden muutoksiin haluta varautua. Satavarmasti meillä on 10-15 vuoden päästä vain yksi iso tuottajaomisteinen lihayhtiö.