Kiitos huomionosoituksesta, mitättömyyttä ei tarvitse vastustaa. Vähennä karrikointia, laajenna sektoria.
Muujussi hoitaa helposti 80 lehmää parsinavetassa yksin yrittäen.
Kyseessä ei ole suoranaisesti, välttämättä, tappio, vaan tuloja jää tulematta, poikimaväli venyy optimista, vasikka ripuloi suolistonsa pilalle, tyhjää väkirehusiiloa ei kukaan muista tilata täyteen yms... Maidontuotannossa on helppo tehdä tulosta, nykyisessäkin tilanteessa, jos kaikki hommat on onnistunut viimeisen kolmen vuoden aikana.
Noita 50-80 lehmän ensamskötare parsinavetoita on ollut paljonkin. Maassa jossa on ollut tukien nostamisen sijasta pakko tehdä töitäkin... Mutta se on sitten se navetta, ei muuta. Mutta tällöin pitää miettiä mikä on se ydinbisnes ja se mistä raha tulee. Navetta? Vai pelloilla päristely?
Mutta noista mitä tuossa luettelet niin ei kyllä kävin helposti kerry mitään 20.000 euron tappiota. Tuloja voi jäädäö tulematta mutta että 20.000 niin siihen tarvitaan jo paljon pahempi töppäys.
Normaali tulot-(normaali menot+20000€)=Normaali tulot-20000€-normaali menot. Bäkkäriltä voit kysellä tarkennuksia, miten pientä tilasokeutta(+ennenkin on näin tehty) tarvitaan siihen, että tonni/ammu/vuosi jää kate optimia pienemmäks.
Ei se pelkkä maito. Mikä määrä menee rehua hukkaan kun viemäriin lypsetää? Tohtorin laskut päälle. Se että palautuuko tuotos enää entiselleen on kysymys merkki. Äkkiä voi tuotos selata 1000-2000kg jos hoitajat kokoajan vaihtuu ja työrytmit.
Nuo yhtälön osatekijät ei löydy tukitaulukosta.
20 000 € vahinko pienentää tuloja 20 000 € sattuipa vahinko missä tuotannon kohdassa tahansa.
Vasikan pilalle menon kuluihin ei voi laskea minkäänlaista odotusarvoa.
On yrittäjän oma asia hoitaa hommat niin ettei oma odottamatonkin sairastuminen vaikuta tuotantoon.
Lehmämääräkin oli hakusessa. Perusjutussa kyse oli 30 lehmän navetasta, vedit verrokiksi muujussin 1980-luvun ruotsalaisen navetan 80-lehmää....