lainaus sivulta
www.charolais.fiMiksi Charolainen?
Kirjoittanut Charolaisyhdistys
23.02.2007
Charolais on ranskalainen kookas liharotu. Väriltään eläimet ovat valkoisia tai kellertävän valkoisia. Suomessa kasvatetaan sekä nupoa että sarvellista linjaa.
Rodun paras puoli on erittäin korkea lisäkasvukyky, joten niitä kannattaa ruokkia voimaperäisesti. Rodun hyvät ominaisuudet saadaan esille myös risteytyskäytössä. Charolais saavuttaa teuraskypsyyden nuorena mutta, voidaan kasvattaa isoihinkin teuraspainoihin ilman rasvoittumisen vaaraa. Täysikasvuisen lehmän paino on 700-950 kg ja sonnin 1200-1400 kg.
Miksi Charolaissonni´risteytyskarjaan:
* parempi lisäkasvu kuin muilla roduilla
* parempi laatuluokitus
* hiehovasikoiden kasvukyky
* parempi rehunhyväksikäyttö (n. 17-20%)
* ei rasvoitu
* mahdollistaa korkeat teuraspaino
Puhdasrotuisen charolaisisäsonnin vaikutus
sonnien teurasruhoihin:
* paras nettokasvu (syntymä — teurastus)
* mahdolisuus korkeisiin teuraspainoihin rasvoittumatta
* lihakkaimmat teurasruhot
hiehojen teurasruhoihin:
* ylivoimainen vaikutus ruhon lihakkuuteen
* painavatkaan ruhot eivät rasvoitu
* nettopäiväkasvut omaa luokkaansa
Viimeksi päivitetty ( 06.02.2008 )
© 2009 Suomen Charolaisyhdistys ry