Kuva ei kyllä sovi juttuun....
Tämä naudan ajatuksen juoksu on erikoinen. Kyllähän hyvin hoidettu laidunnus on kustannustehokkain ja ympäristöystävällisin tapa tuottaa naudanlihaa suomessa. Viljan hinnan pitäis olla vähintään 200 euron kieppeillä, niin saataisiin naudanlihan tuotanto parempiin uomiin. Nauta kun on märehtijä, hyvälaatuisella karkearehulla pystytään kasvattamaan naudat tuossa tilanteessa erittäin hyvin kilpailukykyiseen hintaan verrattuna muihin lihalajeihin. Silloin ei varmaan tarttis kattella sonneja ritiläkasvattamoissa.....
Huh... tästä voisi päätellä, että nautojen tukea voisi laskea kun karkearehu on niin edullista..
Maailmassa trendi on kuitenkin se, että mitä enemmän viljaa/väkirehuja/valkuiasta elukkaan saadaan ahdettua, sitä tehokkaampaa ja kannattavampaa lihantuotanto on. Tästä johtuu broilerin ja sian edullisuus. Naudoilla tehotuotantomaissa väkirehuproseriin on yli 90, sen lihan kanssa kotimainen kilpailee kaupan tiskillä.
Unohtamatta antibiootteja ja kasvuhormoneja. Senkohan takia Ameriikas on niin paljon läskejä.
Ehec on melkoinen ongelma amerikassa tuo julmetun maissin tunkemisen seurauksena. Pötsi on koko ajan hapan, vaikka soodalla koitetaan tasapainottaa. Ehec viihtyy happamassa pötsissä ja teurastuksen yhteydessä sotkeutuu lihaan. Ei ihme, että rapakon takana käytetään mitä ihmeellisimpiä konsteja ruhon "desinfioimiseksi" klooraamalla tai säteilyttämällä. Mutta pääasiahan ruuassa on, että on halpaa ja paljon.
Joskus yksi isäntä tuumaili, että onpa lehmä tyhmä, kun paskoo omat rehunsa ja juomavetensä. Sanoin, että eipä ole ihminen sen viisaampi. Tekee just samalla tavalla.