Alipainekuivaus alkaa toimia vasta jostakin 50 mbar - 300 mbar alkaen. Sitä pienemmät alipaineet eivät ainakaan kertaluokan vertaa avita kuivausta, mutta alipaine on huomattavasti pölyttömämpi kuivaajana. Alipainekuivaajaan pitäisi lämpökin toimittaa sinne viljan sisään jollakin höyryputkilla, esimerkiksi, sitten vaan koko kuivuri painesäiliön näköiseksi ja ultraturbiinilla vakuumiin. Tokkopa ihan tavallinen lietso pystyy hyvään kuivausalipaineeseen, ja pannunkin pitäisi olla todella luja ja tiivis. Pitäisi olla sellainen kapea ja suurikierroksinen lietso, tai sivukanavapuhallin, ilmamäärissä ne eivät taasen oikein pärjää. Ja tietenkin ilmamäärä vähenee samassa suhteessa, mitä enemmän sitä ilmaa estetään sinne kaappiin tulemasta, alipaineen suurentamiseksi.
50 mbar tarkoittaa jo noin puoli metriä vesipatsasta, ajatelkaa jotakin metrin levyistä kanttikanavaa, siihen kohdistuu useammankin kilon voimavaikutus, voi todellakin alkaa kotelot natisemaan, ei pal ristipokkaukset riitä.
Vanhassa Näppärä-siilokuivurissa on imupuhallin poistokanavassa, sehän sitten on keksintönä VacBoost, jo 60 - luvun alussa, pääsyy kuitenkin lienee ahdas poistoaukko ja kondensio-ongelmat poistokotelossa.
Ja olihan se Jaakko valuarautauuni (?) VacBoost silloin aikanaan, uuni edessä, puhallin kuivurin perässä, siitä tuli nopeasti vakuutusyhtiöiden suosikki.
-SS-