Maatilat omistavat paljon yhteisiä koneita, rakennuksia myös, joskin harvemmin, viljankuivaamo on varmaan yleisin yhteisesti omistettu rakennus.
Aika harva varmaan miettii, mitä juridisia seikkoja tähän yhteisomistukseen liittyy, ja mitä oikeudellisia ja taloudellisia ongelmia seuraa, kun jotain sattuu, ja elämässähän voi sattua mitä vaan: kuolemantapauksia, avioeroja, omistajanvaihdoksia, taloudellisia ongelmia, riitatilanteita, laitevikoja ja muita vahinkoja ja onnettomuuksia, miten silloin menetellään yhteisesti omistetun kiinteän tai irtaimen omaisuuden kohdalla?
Onko yleensä mitään so***** kirjallisesti, vai luotetaanko suullisiin sopimuksiin? Varsinkin jos omistajina on keskenään jollain tavoin sukua olevat ihmiset, niin silloin vielä harvemmin sovitaan menettelytavoista kirjallisesti, se katsottaisiin epäluottamuksen osoitukseksi.
Millä tavoin esimerkiksi omistusoikeus johonkin omaisuuteen, vaikkapa työkoneeseen todistetaan? Riittääkö koneiden kohdalla pelkkä ostokuitti? entä jos nuo ostokuitit vuosien saatossa häviävät, niin milläs silloin todistaa vaikka koneen kuolleen osaomistajan perillinen, että hänen isänsä/äitinsä omisti koneesta sen tietyn osan?
Ihmiset ei todellakaan tule ajatelleeksi, mitä ongelmia vuosien saatossa tulee ehkä seuraamaan, kun tulee näitä elämän eri tapahtumia, ja asioista on so***** vain suullisesti, ja suulliset sopijat vaihtavat hiippakuntaa, eroavat puolisostaan, tai tulee muita aiemmin mainitsemiani elämän sattumuksia, niin voi tulla hirveitä sotkuja, kun aletaan selvittelemään omistusoikeuksia, tai joku alkaa vaatimaan, että hän haluaa myydä osuutensa koneesta ,tai muuta vastaavaa.
Varsinkin nykyaikana, kun koneinvestoinnit ja nyös rakennusinvestoinnit on kalliita ja pitkäikäisiä, tulisi ongelmatilanteiden varalta asiat aina sopia kirjallisesti, vaikkapa laki-ihmistä apuna käyttäen, jos oma tietämys ei riitä.
Sellainen tapa, että kun tässä ollaan hyviä kavereita, ja hyviä naapureita, niin ei tässä mitään papereita tarvitse alkaa tekemään, kun on tuo konekauppa tehty, että kyllä miehen sanaan pitää luottaa, niin se on todella typerä tapa, eikä se ole mikään epäluottamuksen osoitus, että asioista sovitaan kirjallisesti. Kuten sanottu, asiat muuttuu, maailma muuttuu, ihmiset vaihtuu, eikä mihinkään suullisiin sopimuksiin silloin voi luottaa 100 % varmuudella.