Kulahtaneita ne navetat on usein ulkomailla ihan livenäkin vaikka uudempiin useimmiten kuitenkin käydään tutustumassa. Myös konekalusto on suomalaista vaatimattomampaa.
Kyl se alempi tuotantokustannus perustuu Euroopassa just koneiden vanhuuteen Suomessa halutaan maksaa joka maitolitrasta 15 senttiä konekauppiaille, joko mahtailun vuoksi tai sitten verotussyistä
Mä joskus näytin yhdelle 300 lehmäiselle sakemannille kuvia suomalaisten pikkutilojen konekalustoista ja se oli säälistä ihmeissään
Saksassa on pikkusen pidempi kesä tehdä rehua ja paskaa levittää. Ja taitaa muutenkin kesällä olla poutaa joskus.
Seli seli
Niin. Tosiasia vaan on että suomalainen maatalous on rajusti ylikoneellistettu, ei tarvii mennä sen kauemmas kuin Ruotsiin niin eron jo huomaa. Täällä on aina tuettu niin paljon että joka pikkutila on voinut pitää omaa kalustoaan.
"Että rehut saa tehtyä minuutilleen ajallaan".
Tosiasiallisesti tosi kallista rehua...
Lisäksi miettikääs vähän? Rehuntekoa? Meillä on rehunteon aikaan tyypillisesti 15-20 astetta lämmintä. Tällöin rehu ei vanhene kovin nopeasti ja aikaikkuna rehun teolle on pitempi. Mitä etelämmäkksi mennään niin sitä korkeampi lämpötila ja sitä pienempi aikaikkuna. Maissisäilörehulla asia on tietty hieman toinen mutta nurmisäilörehulla jota sitäkin aika laajalti kuitenkin ympäri eurooppaa tehdään. Mutta että tosiasiallisesti etelämmässä pitäisi olla isompi kalustus?
Paskan levitys sitten taas on asia erikseen... Mutta ei siinäkään oikein ole perusteluja sen mittakaavan ylikoneistamiselle mitä on tehty. Kun on tukemisen ansiosta ollut varaa... Muualla jouduttu laskemaan koneinvestoinnit taloudellisin perustein, täällä on ensin tehty konekaupat "kun mää haluun tollasen" ja sitten on perusteltu että "on korkeet kustannukset" ja vinguttu lisää tukia...