Munantuotannosta joskus juttelin tuttujen munaukkojen kanssa. Rehut piti tinkiä 0,5€:n tarkkuudella/tonni yms.Häviävän pieni virhe johti nollatulokseen, täydellinen onnistuminen tuotti 20tonnia vuodessa. Tää oli siis joku 3000 kanan pikkukanala. Että kyllähän se on aika herkkää sielläkin..
Maidontuotannossa on aika suuret vaihtelut... tuotostasot vaihtelevat välillä 6500-12000, toisilla menee 40% rehuista hukkaan ja aika usein jopa 20% maidosta lantalaan. Voisikin siis väittää, että menneinä vuosina maidontuotannossa on pärjätty melko leväperäisilläkin tuotantotavoilla. Viimeisenä vuotena tilanne on aika ratkaisevasti muuttunut.
Mut maitotiloilla menot ovat tietysti joka kuu melko massiiviset, joten poikkeamat tuloissa näkyvät heti. Eletään ikäänkuin kädestä suuhun.
Juu voisin olla samaa mieltä siinä että maitotilojen pyörittämisessä voisi ottaa mallia lintu-ja sikapuolella tuosta talousajattelussa ja hintojen kilpailutuksessa. Todella usein maitopuolella ostetaan rehut, tarvikkeet, koneet ja kaikki muut tuotantopanokset samalta myyjältä koska on ostettu jo yli 25 vuotta jne...
Ja tuo tuotosero maitotilojen välillä on iso. Toki siinä on mukana jäähdytteleviä tiloja, mutta toisaalta miksi kannattaa "jäähdytellä"? Eikö kannattaisi vetää kunnolla loppuun asti ja sitten pitää tasokas huutokauppa jolloin hyvin pidetylle karjalle saa kunnon hinnan.
Ehkä sikapuoli on se missä on aikasemmin saatu elää "leväperäisemmin" kunnes alkoi tiukemmat ajat, että tervetuloa vaan todellisuuteen. Maitopuolella on ollut aina huonompiakin aikoja, tuottajahinnat ovat sahanneet jyrkemmin. Maitoalalla on myös isompi riski siinä että lehmä on valmis lehmäksi vasta 2 vuotiaana, siinä ajassa emakko on ehtinyt tehdä jo kuinka monet porsaat? Lehmän tiineys kestää 9 kk, sian 3 kk ja risat? Lehmien tiineeksi saaminen on tänäpäivänä jo aikamoinen haaste + se 9kk vielä siihen päälle ja mitä tahansa ehtii siinä välissä vielä tapahtua lehmälle tai tiineydelle. Kaikki on niin haavoittuvaista. Samaa mieltä olen VMS1:n kanssa että maitoala on herkkä ja se vaatii yrittäjältä nopeita hoksottimia ja vähintään 12 tunnin työpäiviä.