Nyt olen ostanut jo kahdesti jotain ulkolaista pippurijuustoa. Ihan sairaan hyvää Kerralla menee aina kaikki.
En tiedä mikä oli juusto mutta joka tapauksessa se on synti ja häpeä että valio ei tee maustetuja kovia tai puolikovia juustoja. Suomihan on iso kuminan tuottaja, ja silti kuminajuustoa pitää tuoda jostain hollannista, tai korkeintaan joku pikkumeijeri tekee?
Ihan vaan normi oltermanni tai arkigouda tai edan tulille ja sopivassa kohdassa kourallinen kuminaa, pippuria, chiliä, tai mitä vaan sekaan, ei luulisi olevan rakettitiedettä? Ja samalla voi vähän kuusamoa peesailla ja savustella enemmän...
Valio tekee ties kuinka montaa kymmentä juustoa. Jos vielä eri rasvapitoisuudet luetan eri juustoiksi, niin taitaa mennä sata rikki. Pelkästää Emmentaleja taitaa olla kymmenkuntaa erilaista. Goudaa kaiketi viittä sorttia ja kermajuustotyyppisiä murukolojuustoja on Ritarista Finlandiaan ja Kevytoltermanniin kai parikymmentä erilaista.
Se minua ihmetyttää, että jengi ostaa sitten sitä Parempaa Arkijuustoa ja ihmettelee, kun ulkomailla tehdään sentään niin maljon maukkaampaa Gruyéreä. Ehkä kannattaisi verrata niitä vastaavia juustoja.
Valion lippulaivoja ovat kellaroidut, pitkään kypsytetyt juustot, joita ei ole tehty lapsiperheiden ehdoilla. Aina niitä ei ole joka kaupassa saatavissa, mutta se ei ole Valion syytä. Kauppa ottaa hyllyyn sitä, mitä uskoo saavansa parhaiten kaupaksi hyvällä katteella.
Minusta maustettujen juustojen puuttuminen tuotevalikoimasta ei ole ongelma. Osaan maustaa ruokani itse, mutta en osaa tehdä juustoa. En myöskään ymmärrä leikkeleitä, joissa on makkaramassaan sotkettu herkkusieni, paprikaa tai muuta sellaista, jota voin vallan mainiosti lisätä leivän päälle itsekin.