Ja yleisesti olen ymmärtänyt että aurinkosähkö on monesti paljon järkevämpi vaihtoehto kuin lämpökeräinjärjestelmä. Sähköpaneelihan toimii vielä viileällä ja pilviselläkin kelillä jolloin keräin ei tuota ja lisäksi pitäisin aurinkosähköä huolettomampana ja luotettavampana. Hyötysuhde on pienempi mutta sehän vaikuttaa ainoastaan asennettavaan pinta-alaan.
Tuossa on kyllä väärää tietoa. Kyllä sitä yli +60 nestettä on alkanut tulemaan aurinkokeräimistä helmi-maaliskuussa vaikka onkin pakkaset. Kunhan muistaa käydä lumet ottamassa tyhjöputkien päältä pois. Sade ja aurinko horisontin takana on melkein ainoat mikä estää lämmöntuoton näissä tyhjöputkissa.
Tuo suurempi pinta-ala on itsellä isoin este aurinkosähköön siirtymiselle ja jos meinaa laittaa panelit katolle. En kovin mielellään lähde ottamaan sitä toistametriä paksua lumikerrosta paneleitten päältä talvella.
Tarkoitinkin lähinnä sitä miten lämpötila vaikuttaa tuotantoon. Jos oletetaan että säteilyn määrä olisi vakio, sähköpaneeli tuottaa sitä enemmän mitä kylmempää on. Tämä lämpötilakerroin selittää sen, miksi etelä-euroopassa paneelit ei tuota niin paljoa kuin voisi säteilymäärän perusteella kuvitella.
En tiedä lämpökeäimen hyötysuhteesta, mutta kuvittelisin että lämpöä hukkaantuu putkistoissa kylmällä kelillä.
Lumi voi olla ongelma loivilla katoilla. Mulla on sen verrna jyrkkä katto että siellä ei lumi kestä.