Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Viljelysuunnitelma ohjelma  (Luettu 89733 kertaa)

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Joo pitää ne kolmen vuoden kylvö- lannoitus-ja satotiedot naputella, ennen kuin optimointiosiota voisi ollenkaan käyttää; lannoitusrajat ja satotavoitteet riippuvat toteutuneista satotapahtumista.

Mutta ehtiihän ne. Sitä en nyt nopeasti saanut selville, miten tilatukioikeudet saadaan ohjelmaan, se koko ajan ilmoittaa "0" , ja "ei riittävästi tilatukioikeuksia". Peltotuki pro kas laskee ns. kannattavuutta, tukien kanssa ja ilman tukia varmaankin. Siis tässä optimointiosassa.

Mutta joku mainitsi, että voihan sitä ohjelmaa käyttää helpommastikin. Olen täysin samaa mieltä. Ostan auton, ilmastointilaitetta ei saa päälle, ennen kuin oppii jonkun sekvenssin, no ei maksa vaivaa. Joo autolla voi ihan hyvin ajaa, vaikkei saisikaan ilmastointilaitetta päälle. Sama vaihteista, vaihdekepissä on esimerkiksi jokin outo lukitus, jolla saa vaan neljä vaihdetta käyttöön, vonkuuhan se kone ärsyttävästi, mutta voihan sitä sietää, ei haittaa itse liikkumista. Jos pakki sentään toimii. Ei haittaa.

Joo se, että on hajua, mitä haluaisin tehdä sillä ohjelmalla, ja ohjelma tulee mukana melkein maaliin, mutta ei ihan, se sieppaa. Melkein joka ohjelma muuten painostaa tuohon täydelliseen viljelysuunnitelmatalouteen, eikä pelkästään käyttämään itseään muistiinpanokirjana. Siihen muistiinpanoihin kun tavallinen almanakka kirjanpidon päiväkirjanpidon tapaan saa riittää aivan hyvin, valvonnoissakin. Viljelysuunnittelussa tulee se ilmiö esiin, jos painostetaan suunnitteluoperaatio tehtäväksi jopa vuotta aikaisemmin, tulee ennustamattomia muutoksia ja esimerkiksi tarve muuttaa koko viljelysuunnittelu toukokuulla toiseen uskoon, säiden takia, vaikkapa.

Nykyinen viljelysuunniteluohjelma siis on kalliimpi kuin autoni, siispä kaikki otetaan siitä irti, vaikka pää täristen.

Edit:
Joo piti vaan uskaltaa mennä sinne optimointiosaan, laittaa sinne tilatukioikeudet, ja siirtää peltotuen lohkoille, rastittaa "poista automaattisesti luodut rivit" ja hyväksyä uhkailut varpaanvälisilsan ja maksakirroosin riskistä, jos painaa.....  :o    Silloin tulevat tukitapahtumat näköjään kaikille lohkoille ainakin melko oikein. Paitsi lisäosat, jotka joutuu makselemaan pois vuoden lopulla.

Kovin loiva on oppimiskäyrä tällä hetkellä. Syötteet eivät mene totutulla tavalla, jos ruudussa on jokin luku, esimerkiksi 0.00 kg , niin klikatessa siihen ruutuun, ei luku "aktivoidu valinnaksi", vaan ohut viivakursori vilkkuu siinä laatikossa, mihin nyt sattuu tippumaan, jos nyt tuohon haluaisi laittaa arvo "250.00", pitää kursori huolella laittaa kaksi merkkipaikkaa vasemmalle vasemmanpuoleisesta nollasta laskien ! Silloin se "250" tulee pilkun vasemmalle puolelle oikein. Eli syöttö on AINA OVERWRITE - moodissa, riippumatta siitä, paineleeko "Insert/Ovr" - näppäintä, ja syöte hyppää itsekseen pilkun oikealle puolelle kun sitä huvittaa...Syötteissä olevan "0.000":n tosin voi maalata, kunhan sen tekee sillä hiuksenohuella kursorilla todella huolellisesti, ja silloin syöte korvaa sen ennestään olevan luvun, mutta monissa syötelaatikoissa tällä tavalla tekemällä ennen pilkkua tulee vain MAX kolme numeroa, sitten hyppää kursori 0.1:iin ja eteenpäin desimaaleissa. Enemmän kokonaislukunumeroita saa, kun käyttää vasenta nuolta ja painelee kursorin merkkipaikka kerrallaan vasemmalle, valkoiselle alueelle, niin sieltä laittamalla numeroita mahtuu vaikka kuinka. Jos ennen pilkkua jää tyhjää, osaa ohjelma sentään poistaa tyhjät merkkipaikat luvun ja desimaalipilkun väliltä, eikä esimerkiksi luo niistä nollia, luku 300.00 on kuitenkin hiukka erilainen kuin luku 30000.00. Aika selväpiirteinen tapa varmistaa numeroiden oikeat desimaalit, on klikata syöteruutuun, painaa "home", kursori pomppaa aivan vasemmalle, sitten laittaa luvun kokonaislukuosan, painaa numeronäppäimistön desimaalipistettä (vain se toimii) , sillin muut kokonaisluvut pyyhkiytyvät pois, ja kursori hyppää pilkun oikealle puolelle. Tämän syötetavan suunnittelijan täytyy olla jo yli kuusikymppinen. Ja varmaan Cobolilla tehnyt ikänsä hommia ? Tai sitten on löytynyt jokin reikäkorttikirjasto, ja siitä on modattu näppäimistölle auttavasti sopiva  ;D

Vielä kun löytyisi  se oikea salpietarityyppi, joka ei olisi "poistunut tuote", ja jota oikeasti on vajan peräseinän vieressä. Ja ainakin pitää vaihtaa varastoista se toiseen. Virheistä sakotetaan tietokantahommissa neljänteen polveen, eikös se niin ollut.

Kylvöaika lähestyy vääjäämättä, jääkö tämä suunnitteluharjoittelu lyhyeksi myös vuodelle 2015 ??

-SS-

Viimeksi muokattu: 04.07.14 - klo:19:28 kirjoittanut -SS-

Kaupoi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1052
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Joo pitää ne kolmen vuoden kylvö- lannoitus-ja satotiedot naputella...
-SS-

Hattua nostan, kun jaksat ruotia näitä softia pohjamutia myöten. Kumpa tämä ruotiminen päätyisi softien vääntäjille asti.

Tuo syötteiden ärsyttävä kankeus on ollu iänpäivän peltotuessa. Jotenki sitäki on vaan oppinu sietämään...
"Yllä oleva teksti on tuotettu tiloissa, missä käsitellään faktatietoja."

2620

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 296
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Kovin loiva on oppimiskäyrä tällä hetkellä. Syötteet eivät mene totutulla tavalla, jos ruudussa on jokin luku, esimerkiksi 0.00 kg , niin klikatessa siihen ruutuun, ei luku "aktivoidu valinnaksi", vaan ohut viivakursori vilkkuu siinä laatikossa, mihin nyt sattuu tippumaan...
-SS-

Toi on tympeä ominaisuus. Homma tosin helpottuu sillä, että kliksuttaa sitä syöttöruutua hiirellä tuplana, niin maalautuu koko roska ja saa kirjoittaa puhtaalta pöydältä.

MJKA

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 158
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Tuskin täydellistä suunnitteluohjelmaa onkaan eikä tulekkaan, mutta itse olen ollut tyytyväinen Agrineuvokseen. Ja mielestäni firman neuvontapalvelut sekä päivitykset ja mahdolliset virheiden korjaukset on hoituneet hyvin. Suosittelen. :)

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Kovin loiva on oppimiskäyrä tällä hetkellä. Syötteet eivät mene totutulla tavalla, jos ruudussa on jokin luku, esimerkiksi 0.00 kg , niin klikatessa siihen ruutuun, ei luku "aktivoidu valinnaksi", vaan ohut viivakursori vilkkuu siinä laatikossa, mihin nyt sattuu tippumaan...
-SS-

Toi on tympeä ominaisuus. Homma tosin helpottuu sillä, että kliksuttaa sitä syöttöruutua hiirellä tuplana, niin maalautuu koko roska ja saa kirjoittaa puhtaalta pöydältä.

Tämä tuplaklikkaus ei toimi päivämääräkentässä, jos ei halua klikkailla kalenteriruudukkoa. Varsinkin kun tekee vanhoja muistiinpanoja, se kalenteriruudukko on kelvoton.Päivämäärät pitää kirjata siten, että siirtää kursorin aivan syötekohdan vasempaan reunaan, sitten kirjaa aina muodossa pp.kk.vvvv, pisteitä ei tarvitse eikä pidä kirjoittaa.Tällöin juoksee merkit oikein siihen kenttään.

Nyt on pari päivää kahteen pekkaan naputeltu lukuja, vuodesta 2012 asti. Vielä ei pääse ravinnetaseita testaamaan, jollei sitten täyttäisi myös 2011 - vuotta. Viime vuoden täyttelyn olen tehnyt pelkästään muistiinpano- eli toteutuneet - ruutuun. Olen laittanut tapahtumat, kyntö, muokkaus, kylvö, lannoitukset, lehtilannos-osan ruiskutuksista olen tehnyt lannoitus-riviksi, koska oletan, ettei laske ravinteita ruiskutuksesta. Ruiskutukset olen vaan mättänyt peräkkäin. Sitten puinti ja pääsato. En ole kuivausta laittanut.

Mitään järkevää tulostusta finansseista ei toistaiseksi saa, koska monesta tapahtumasta alkusummat puuttuvat, eli niiden tapahtumien järjestely ja kirjaaminen omien kustannusten mukaan onkin melkoinen homma. Toinen homma on alkaa tarkastella viljelytoimenpiteitä tunti / ha - pohjaisesti. Silloin kun tuntikustannus on kirjattu tarkasti, saa kulut kohdalleen laskelmassa.

Sama homma lannoitteissa ja kasvinsuojeluaineissa sekä siemenissä, hinnat pitää hakea jokainen erikseen.

Ohjelma on kaatunut muutaman kerran, mutta toipunut tietokannan huollon jälkeen. Ravinnemäärät korjaantuvat ravinnelaskelmiin portaittain, oli hieman ongelmia siirtää vanha muistiinpanokartta tähän Peltotukeen, kun ravinnekertymät eivät olleet aivan samat sitten kuitenkaan. Varastotoiminto toimii hienosti, kun vaihtaa ajattelumallin satovuodeksi, eli varastot pitää ajatella kevät - syksy-välille eikä niin kuin aikaisemmin tein, syyskylvöjen jälkeen täsmäytettyinä.

Syötteet edelleenkin tuottavat ongelmia. Esimerkiksi "PÄÄSATO" - tapahtuma ei tahdo aktivoitua, vaikka kuinka klikkaa sitä valintaa listasta. Joskus alkoi toimia, kun otti jonkun muun valinnan, esc:llä pois ja sitten taas yritti valita.

Kunhan 2013 on saatu samannäköiseksi kuin vanhat muistiinpanot, sitten voi yrittää suunnitella tätä kuluvaa vuotta. Saas nähdä mitä tulee.

-SS-

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8339
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Jos oletusvuotena on täytettävä vuosi voi päiväykset täyttää muotoon esim 055 <enter> on 5.5.2012
Onhan siinä joitain konsteja, mutta ihan näppärältä se on tuntunt kun vertaa esimerkiksi Ammuun, jota lypsykarjalla on melkein pakko käyttää. Konstit on tullut hiljalleen opittua kun Peltotuki on ollut käytössä vuodesta 1994.
Mystinen kesälaatumies

SKN

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52000
  • Keulamerkki-Erkki ja tähdet
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Mulla on jo siirtymisriittitunnukset web-mallin wisuun.

En oo vielä tohtinu alottaa siirtymistä PC-mallista kun puuttuu jotain hienosäätöö lannotuksista.
Kotimaisia metsän antimia jo vuodesta nolla.. http://psyvault.net/viewtopic.php?f=8&t=430

https://vimeo.com/31482159

2620

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 296
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma

Sama homma lannoitteissa ja kasvinsuojeluaineissa sekä siemenissä, hinnat pitää hakea jokainen erikseen.

-SS-

Laita hinnat kohdalleen lannoitteille ja ks-aineille perustietojen kautta, sitten ne tulevat automaattisesti. Ei tosin toimi jos käytössä on samaa ainetta monella eri hinnalla.

Taitaa olla vähän kaikissa ohjelmissa ongelmia kun kirjataan tapahtumia takautuvasti monen vuoden ajalle, noi on suunniteltu kaikki "hetkessä" tai edes saman vuoden sisällä toimiviksi.

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma

Sama homma lannoitteissa ja kasvinsuojeluaineissa sekä siemenissä, hinnat pitää hakea jokainen erikseen.

-SS-

Laita hinnat kohdalleen lannoitteille ja ks-aineille perustietojen kautta, sitten ne tulevat automaattisesti. Ei tosin toimi jos käytössä on samaa ainetta monella eri hinnalla.

Taitaa olla vähän kaikissa ohjelmissa ongelmia kun kirjataan tapahtumia takautuvasti monen vuoden ajalle, noi on suunniteltu kaikki "hetkessä" tai edes saman vuoden sisällä toimiviksi.

Perustietoihin tätä tosiaan on ajateltu, eli jos sais edes jonkun keskihinnan näkymään.

Arvaa vaan, onko kasvisuojelukaupan ja Agrimarketin nettikaupan hintoja netistä keräilty ahkerasti ? Kirjanpito näetsen on paketoitu niin tiukkaan, että ei jaksaisi niitä, ja onhan se ensi vuonna uusi ennakkomyyntialennus taas mainoksissa  :D

Ravinnetaseiden ahdistamana  "pakota" - nappi löytyi Peltotuen kasvit välilehdeltä "kreivin aikaan", sillä sai tehdyksi nämä toimenpidesuunnitelman alennukset ravinnetarpeisiin, kuluvale vuodelle, ilman ravinnetaselaskennan käynnistystä. Koska lähtöarvoja ei liene vieläkään riittävästi, ja ne taseprosentit on jo itse kertaalleen laskettu.

Ruiskutustapahtuman osalta on mahdollisuus tehdä toimenpide vain osalle alaa, mutta silti ohjelma valittaa pohjavesirajoitusta, koska ei osaa päättää, kummalla puolen pohjavesirajaa sitä on käytetty. Onkohan se karttaohjelma aktivoitava sitä varten, olen hiukan epävarma, kannattaako alkaa ollenkaan pelata karttojen kanssa. Pakkohan niitäkin olisi saada kokeilla. Tai sitten vaan jakaa kasvulohkoiksi pohjavesirajaa pitkin, ja etsii jonkun tavan poistaa pohjavesialuenaputus rajan ulkopuolella olevilta kasvulohkoilta. Ehkäpä karttojen käyttöönotolla  saa jotakin toimintoja lisää ?

-SS-

2620

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 296
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Ruiskutustapahtuman osalta on mahdollisuus tehdä toimenpide vain osalle alaa, mutta silti ohjelma valittaa pohjavesirajoitusta, koska ei osaa päättää, kummalla puolen pohjavesirajaa sitä on käytetty. Onkohan se karttaohjelma aktivoitava sitä varten, olen hiukan epävarma, kannattaako alkaa ollenkaan pelata karttojen kanssa. Pakkohan niitäkin olisi saada kokeilla. Tai sitten vaan jakaa kasvulohkoiksi pohjavesirajaa pitkin, ja etsii jonkun tavan poistaa pohjavesialuenaputus rajan ulkopuolella olevilta kasvulohkoilta. Ehkäpä karttojen käyttöönotolla  saa jotakin toimintoja lisää ?

-SS-

Pohjavesilohkoilla olen jakanut peruslohkon vaan kasvulohkoihin pohjavesirajoitetun pinta-alan mukaan. Peltotuki mussuttaa asiasta, mutta eipä noita kirjanpitoja sitä varten tehdä vaan tarkastajia (vai miten se meni). Todistustaakka jää kuitenkin itselle. Todellisuudessa kannattaa varmaan laittaa se pohjavesirasitettu lohkon osa hiukan reippaan kokoiseksi, että voi kirkkain silmin väittää, ettei sitä osaa ole sitten ihan kaikilla aineilla ruuttailtu.

Karttaosasta. Jos peruslohko=kasvulohko, karttaosalla ei varmaan tee yhtään mitään. Esimerkiksi erikoiskasviviljelyssä, kun kasvulohkoja on peruslohkoilla useita, on karttaosasta hyötyä pinta-alojen laskennassa. Itsessään karttaohjelma on aivan esihistoriallinen niin ominaisuuksiltaan kuin käyttölogiikaltaankin. Ilmaiset gis-ohjelmat hakkaavat mennen tullen käytettävyydessä, mutta linkitys peltotuen tietoihin tietysti puuttuu. Itseasiassa linkitys on tietokantapohjainen, joten joku näppärä jamppa varmaan onnistuisi tekemään senkin. Softsalo voisi ulkoisen linkin rakentamista itsekkin harkita vaikka qgisiin, jos sattuu tätä lukemaan.

junttieinari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4696
  • Savo savolaisille!
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Mulla on jo siirtymisriittitunnukset web-mallin wisuun.

En oo vielä tohtinu alottaa siirtymistä PC-mallista kun puuttuu jotain hienosäätöö lannotuksista.

Ole nyt varovainen, kohta alkavat tehdä lannoitevalvonnat webbiWisun kautta. ;D

Kun/jos saat siirrettyä vanhan aineiston webbiversioon, valaise meitä sitten kuinka onnistuit. Pikaisella silmäilyllä Agrineuvos houkuttaisi enemmän, toisaalta wisu olisi parikymppiä halvempi. ???
"Jos fundamentalistien kanssa pystyisi keskustelemaan järkevästi, ei maailmassa olisi fundamentalisteja."
                                                       -Tuomas Holopainen-

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Nyt on kokeiltu Nutikkaprota, karttaohjelman kuvatusta, joka on Peltotuki Pron täyden laajuuden toiminnossa mukana.

Jos ohjelmasta ei olisi kunnon kirjamuotoista käyttöohjetta, ei Vipupalvelusta olisi saanut yhtään lohkoa tulemaan. Näyttää siltä, että ohjelmalla pääsee osaamatonkin Vipupalveluun, sillä voi tehdä vaikka mitä, mutta tiedot eivät asetu oikein, jos niitä ei tee tietyssä järjestyksessä. Ohje löytyy käyttöohjeen sivuilta 54 .. 56

Mitään käytön strategian ohjetta ei oikein ole, mitä teen salaojakartoilla, jos niitä ei ole ? Tasoja tippuu kartan asetuksiin jos jonkinlaista. Jos viljavuusnäytteet eivät ole paikkatiedolla varustettuja, ei silläkään karttatasolla tee p-askaakaan.

No, lyhyesti homma eteni niin, että tiedosto-päävalikosta perustetaan uusi kartta Tämä "uusi kartta" lienee oikeasti koko tilatunnuksen vipupalveluun liitettyjen peruslohkokarttojen  kokoelma. Sitten valitaan viljelyvuosi, joka on se kuluva Peltotuessa. Ok ihan helppoa. Sitten pitää osata asettaa peruslohkotaso muokkaustilaan. Se löytyy kapeasta ruutusoirosta, nimeltään "tasot-ikkuna", vasemmasta reunasta, oletusarvoisena siellä löytyi rivilistana kolme yleistasoa, salaojat, tiet ja tekstit, sitten "kasvulohkot 2014" ja alimmaisena "Peruslohkot". Käyttöohje harhautti kertomalla, että pitää klikata peruslohkotason nimeä, vastata varmistuskysymykseen, ja sitten pitäisi tulla nimen vasemmalle puolelle käden kuva muokkaustilan merkiksi. Nauroin hysteerisesti, toistelin kirkumalla, "MITÄ V-ITUN NIMEÄ", painelin sinne tänne vasemmalle puolelle tasolistassa, vihreä pallukka eri riveillä vaan syttyi ja sammui, no, sitten tajusin, että varmaankin puheena oli siinä aktiivisten tasojen listassa se "peruslohko" - rivi, ja aktivointipainelu vain piti kohdistaa peruslohkot-riville, nimenomaan "Peruslohkot" - sanan päälle. Olisipa ollut jokin muokkaus-valinta, johon vaan rasti, tai edes muokkaus-nappi vieressä, helppo ymmärtää. Sitten kyllä tuli vahvistus ja sitten tuli käsi siihen riville, ja sitten vasta tuli "tyhjästä" lisää välilehtiä siihen pääikkunaan, joista sai valituksi "nouda lohkotiedot" ja homma jatkui taas selvemmillä ohjeilla.

Ilmakuvien nouto oli hulvaton kokemus. Melkein samalla operaatiolla haetaan ilmakuvat hallinnon järjestelmästä, mutta ohjelma kehottaa valitsemaan joko aktiivisen lohkon ilmakuvan tai kaikkien lohkojen ilmakuvan, kun tuodaan tietoja. No, ajattelin sitten, että onhan se hienoa, että voi aktivoida esimerkiksi tuon Takapellon, sitten "nouda" hallinnon ilmakuva, klik-klik-klik - odottelua ...  odottelua ... odottelua ...noutaa.. noutaa..ja tiedot tulleet.  Ilmakuva ilmestyi lohkorajojen päälle, ja innostuneena aktivoin sitten "Etulohkon", ja tein saman operaation uudelleen. Ihmettelin, kun ilmakuvan tiedostonimi tuli päivämäärätiedolle, ja seuraavan karttahaun nimi tuli samaksi, sen päivämäärätiedon perusteella. Ehdin odotella ja ladata jonkun tovin, luullen, että nyt lataillaan jokaisen peruslohkon ilmakuvaa sellaisenaan, kunnes klikkailin vasemmassa alakulmassa olevaa peruslohkojen nimien listaa (niinpä, siellä oli lohkolistassa peruslohkojen nimetkin, mutta lohkon nimi ei olekaan "peruslohko", vaan tyyppi, ja karttatason nimi ohjelmassa tuuman verran ylempänä oli "Peruslohkot", ja tyyppi oli "peruslohko", kyllä taas on ohjelman määrittelydokumenttia väännetty kännissä   :o ::) ), no, kaikkien lohkojen ilmakuvat olivatkin jo haetuissa mukana, hakutavan valinnasta riippumatta, ja rajat merkittynä ! No erkele, en nyt sitten varmaan enää lataa kahtakymmentä samaa ilmakuvatiedostoa, taas apinaa koijattiin ! Kolme kerkisin latailemaan, ja kaistaa kului mukavasti. Tokkopa noita voi poistaa, ja joku noista on Peltotuen puolella aktiivinen varmaankin. Olisiko viimeinen ladattu ?

Joo. Nämä asiat ovat 15 vuotta ohjelmaa käyttäneelle selvät, mutta todellakin hieman esihistoriallinen tuntuma jäi tuosta karttamoduulista, no, nyt on jonkin näköiset kartat Peltotuessa, saakohan sinne niitä pohjavesirajoja tehtyä ?

Kerran Peltotuki on jo kunnolla pissanut meikäläisen pakkiin, työmies laittoi kylvötapahtumia neljälle vuodelle intomielisenä urakalla, valitsi tapahtumista "kylvö" , sieltä määrät syötteeseen kylvömäärän ja päivämäärän paikalleen. Ei huomannut, että yksikkö "H" , ja sittenpähän piti tilata huomiseksikin apulainen tekemään "Siemen"-tapahtumat sinne, ja korjaamaan kylvö-tapahtumat tuntiperusteiseksi. Kas Webwisu, jota harjoiteltiin ensin, harhautti ajattelemaan "kylvöä" sellaiseksi, jossa on kylvömäärät ja sellaiset tiedot . Pthyi taas.

Edit: Johan on hieno. Nutikkaan saa kasvulohkot siirretyksi siten, että ensin tuodaan koko peruslohkolle joku kasvulohko, esim A. Sitten se vie koko alan, jolloin pitää alkaa jakamaan sitä A-lohkoa pienemmäksi. Se tehdään vetämällä viivalla rajasta rajaan. Oikean välilehden pitää olla aktivoituna, muuten tulee joku muu viiva, joka on jotakin muuta. Ja sehän ei lähde sitten millään pois, muuten kuin poistumalla ohjelmasta tallettamatta. Eli normaalitoiminta on se, että jos saa yhdenkin suunnilleen oikean näköisen viivan paikalleen, poistuu, hyväksyy talleta, ja painaa kartan uudelleen päälle. Erillistä talleta-nappia ja ns. pelitilanteen välitallennusta ei ole Nutikassa. Eli opettelu on varsin työlästä ja riskialtistakin, lienee tarpeen tehdä tietokannan iso varmuuskopiointi aina session alussa, saa sieltä sitten ladatuksi, menee vain kulunut päivä hukkaan.

Sitten klikataan kasvulohkon tunnuspiste paikoilleen. Tulee B. Tässä varmaan tärkeää on pitää kasvulohkot vierekkäin, ettei A B C jne hypi toistensa yli. Tulee nimittäin "out of range" - virheilmoituksia helposti, ja ohjelma tempaisee itsensä kiinni. Jakamisten jälkeen muutetaan kasvulohkojen reuna/kulmapisteitä vetämällä niitä, kunnes pinta-alat ovat samat kuin pellolla mitatuissa. Aika tarkkaa hommaa. Suojakaistaa en saanut mitenkään muuten peruslohkon kulmasta kulmaan kuin "kiertämällä" vesirajaviivan pisteitä pitkin klikkailemalla, kulmaan tullessa vähän matkaa sivurajaa pitkin, sitten takaisin pellon keskeltä, kunnes oli semmoinen makkara sinä kuvassa, sitten oikeaa näppäintä hiirellä, antoi suojakaistan leveyden metreissä, sitten ilmestyi sininen viiva veden viereen. Kasvulohkoille ei kuitenkaan tullut suojakaistatietoja, pinta-alat piti itse integroida. Taas sylettää. Melkein kolme tuntia ja kaksi peruslohkoa ja kuusi kasvulohkoa saatu paikalleen, kliketi klik-klik. Ei taida karttaohjelmasta vielä tälle vuodelle tulla kalua. Kun ei tahdo tulla kunnon karttakuviakaan.

Ongelma on siis se, ettei ohjeissa ja toimintamalleissakaan ole selvää sekvenssiä sille vaihtoehdolle, että käyttäjällä on valmiit kasvulohkot, mutta ei kartalla.

-SS-

Viimeksi muokattu: 11.07.14 - klo:02:58 kirjoittanut -SS-

2620

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 296
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Niin, enkös mää sanonu, et se on antiikinaikuinen  :)

Nutikassa tiedot tallentuvat kun klikkaat muokkaustilan pois päältä kyseisen tason osalta.
Kasvulohkojen piirrossa kannattaa hyödyntää mittaa-välilehden aseta etäisyys -toimintoa. Helpottaa jos tietää etäisyydet, esim. päisteen koon tai on mitannut harpalla kuviot.

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
12 tunnin sessio kahteen pekkaan Peltotuen kanssa. Iso pöytä, läppäri + pöytäkone, kymmeniä printtejä, kynä ja suttapaperia. Tähän nykyiseen vuoteen tehtävän suunnittelun pohjalle oli kopioitava vanhoista muistiinpanoista perustoimenpiteet vuodesta 2011 .. 2012 . Lannoitevarasto juoksutettiin vuodesta 2011. Kasvinsuojeluainevarasto vuodesta 2013. Lannoitteiden täsmäytys oli melkoista salapoliisityötä, mutta lopussa kiitos seisoi; loppuvarasto heinäkuun 11. päivänä oli juuri se sama joka seisoi pressumyttyjen alla pihatien syrjässä.

Kasvinsuojeluaineiden yleiseen ehtoon kuuluva kirjanpito ei muuten toimi hyvin, jos ne kirjaa ylös ja täsmäyttää keväällä, kesällä ja syksyllä. Aina jää välistä satunnainen varastontäydennys, ja se saa joskus pään täysin pyörälle , kun niitä jälkeen päin tutkii. Kuitenkin, 2013 - 2014 on täsmäytetty varasto nyt gramman tarkkuudella Peltotukeen. Tuon ominaisuuden ja toimivuuden osalta ohjelmapaketin hieman kova hinta tuli mielestäni maksetuksi. Kirjanpitoja en ala repimään paketeista auki , lannoitekuitit nyt ovatkin erikseen, ja olen jo lannoitevalvonnoista aikaisemminkin selvinnyt. Varsin kuvaava on käytettyjen ravinteiden liukuva keskiarvo, joka on typen osalta 108, fosforin osalta 5,0 ja kaliumin osalta 19,7 kg/ha. Eli 19 vuoden ajalta ei varmaankaan ole suuria ylityksiä ollut. Fosforiluvut ovat laskeneet välttäväksi, paitsi noissa vanhoissa juurikasmaissa, joissa tuntuvat nousevan aina vaan arveluttavamman korkeiksi.

Lohkomuistiinpanojen vaadittavasta tarkkuudesta on monta opasta, ja siellä on kaikki maan ja taivaan väliltä; esimerkiksi perusmuokkaus, eli esim. kyntö on omalla kohdalla hankalaa, kun ehtii illassa käydä ehkä muutaman kierroksen kyntämässä, elokuun ja marraskuun välillä. Olen aina laittanut muistiinpanoihin syksy v. xxxx, kevät v. xxxx. Sellaista vaihtoehtoa kuitenkaan ei ole "kyntö" -tapahtumassa, kalenterissa ei ole vuodenaikavalintaa, syötteeseen ei voi laittaa pelkkää vuotta, hyytyy ohjelma muuten paikalleen toviksi, ei varoita mitään, ESC  auttaa. Siis jos aikoo laittaa kynnöt ja esim. kuivatus-tapahtumassa kylmäilmakuivauksen, joka kestää mahdollisesti kolme viikkoa, aina lisätään uutta viljaa siiloon, mikä on kuivatuspäivä silloin ?

Nutikan ilmakuvien tuontia piti vähän opetella, koska joka sessiossa kaukana toisistaan olevien lohkojen ilmakuvat hukkuivat. Kuitenkin, lopuksi tilanne oli se, että Nutikka ilmoitti, että sen ja sen (itse asiassa JOKAISEN !) kasvulohkon pinta-ala oli joko nolla tai jotakin hölynpölyä, muutetaanko Peltotuen pinta-alat ? NO EIKÄ HELVETISSÄ ! Klik. Ei ! Klik. Ei ! Klik. Ei ! Klik. Ei ! Klik. Ei ! No voi stna paineltava nämä kaikki on näin, jos vaikka esc poistaa koko tietokannan ? Klik. Ei ! Klik. Ei ! Klik. Ei ! Klik. Ei ! Klik. Ei ! johan ny witunwitunwittu  !!!!  Poistin heti kaikki kartat ja tasot, ja annoin homman olla. Mielestäni kyllä tein aivan ohjeen/löytämäni ainoan toimintomallin mukaan:
1. käynnistin Peltotuen
1.1 käynnistin nutikan maapallokuvaa painamalla
2. hain hallinnon peruslohkokartat Vipusta
3. aktivoin lohkon kerrallaan ja painoin "lisää kasvulohko" , ja valitsin listasta "A"-lohkon. Silloin 1. kasvulohko oli peruslohko.
4. jaoin "jaa kasvulohko" - toiminnolla viivalla kasvulohkon kahtia, siinä oli kysely, joka vaati klikkaamaan kasvulohkon "asemapisteen" paikalleen, kokeilin kumpaakin, joko viereistä tai sitä edellistä lohkoa , ei eroa.
5. toistin kunnes kaikki kasvulohkot oli luotu, olivat väärän kokoisia, mutta sitten siirtelin rajoja kahvapisteistä liikutellen, kunnes alat olivat oikein.
6. ohjelma valitti siinä muuta-taulussa kuitenkin koko ajan joko "jakamatonta peruslohkoa jäljellä -xx ha tai + xx ha. Ei mitään viitettä, mikä, missä , millä tavalla näytetty  kyseinen jakamaton osuus oli, vaikka kasvulohkoja oli vain vaadittu määrä A..B..C ja paikat, pinta-alat sekä viivat oikein. Jopa peruslohkon kokoisen kasvulohkon hehtaareista tuli noottia. 
7. menin "muuta tietoja" - toimintoon, kaikki näytti olevan oikein lohkotiedossa, mutta aivan berzerkkiä ne sinisellä merkityt jakamattomat hehtaarit silti. Eikä ole kyseessä edes jakamaton kuolinpesä, höh !

En käsitä tuohon ongelmaan muuta syytä kuin sen, että Peltotuki/Nutikka yhteensovitusta ei oikeasti ole testattu tavalla, että peruslohkot + kasvulohkot on luotu/tuotu Vipusta ensin Peltotuki Prossa, vaan vain siten, että lähdetään karttaohjelmassa  tyhjältä tuodulta peruslohkolta, luomaan piirtämällä niitä kasvulohkoja ! Ja sitten ladataan piirretyt kasvulohkot Peltotukeen. Silloin täsmäytys lienee helpompaa ?

Ilmakuvakarttakin piti ladata neliömäiseltä alueelta, joka pyyhkii koko kunnan nurkasta nurkkaan, silloin kaiki kasvulohkot saivat ilmakuvan allensa pelkästään näpäyttämällä. Kaikilla ei ole lohkot päärakennuksen ympärillä 2 km ympyrässä. Arvatkaapa vain, kauanko kestää edes 4G:llä ladata semmoinen monoliitti ? On melkoisen kummallista, että näillä ohjelmilla voi tehdä vahinkoa vaikkapa hyvän auton hinnan tuosta vaan, valvontaviranomaiset hierovat käsiään takaisinperinnän toivossa, ja ohjelma sen kun pyörii ikuista luuppia  1 Record out of range - uudelleen ? - ohita ? - ihan mitä vaan ?  - goto 1

Pthyi.

-SS-

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
En käsitä tuohon ongelmaan muuta syytä kuin sen, että Peltotuki/Nutikka yhteensovitusta ei oikeasti ole testattu tavalla, että peruslohkot + kasvulohkot on luotu/tuotu Vipusta ensin Peltotuki Prossa, vaan vain siten, että lähdetään karttaohjelmassa  tyhjältä tuodulta peruslohkolta, luomaan piirtämällä niitä kasvulohkoja ! Ja sitten ladataan piirretyt kasvulohkot Peltotukeen. Silloin täsmäytys lienee helpompaa ?

-SS-

Vahvistin epäilyksiäni tekemälllä 2015 "puhtaalta pöydältä", tulihan tätä huomauttelua "Jakamatonta peruslohkoa nnn ha" , vaikka lohkot oli luotu viimeistä myöten, mutta tilanne normalisoitui, kun muutti karttaohjelmassa joka lohkon pinta-alan (siinä kasvulohkon tiedot-ruudussa, joka pomppaa näkyviin kun kasvulohkon tunnusta kartalla klikkaa muuta-toiminnalla) vaikkapa 0.1 ha:n suuruiseksi, silloin Nutikka alkoi laskea sen "jakamattoman" pinta-alan oikein, sitten vain varovasti naputeltiin pinta-alat "alhaalta päin" oikeaksi , samaksi kuin piirtämällä oli sinne lohkon päälle ilmaantunut.

Siirto Peltotukeen ei mennyt visuaalisesti oikein, ennen kuin siitä Nutikasta lähtöisin oli valinnut jonkun kasvin (tai kesannon tms) siihen kasvulohkolle. Sen jälkeen Nutikasta poistuttua ja karttojen tallennuksen jälkeen olivat kasvulohkot oikein sekä kasralla että Peltotuessa. Kokeilin tietenkin heti elvyttää tuota "jakamattoman peruslohkoalan" ja itsepintaisen peruslokojen pinta-alaeron ongelmaa myös nyt tälle valmiille 2014-vuodelle, samalla tavalla kikkailemalla aloja kasaan ja taas turvottamalla, mutta tuloksetta.

Eli ainakin itselleni vahvistui käsitys, että on merkitystä sillä, kummin päin Nutikkaa hyödynnetään karttatoiminnoissa. Olen kerännyt näitä kummallisuuksia nyt hiukan kasaan ja kyselen ohjelman toimittajalta joskus, mitkä ovat ominaisuuksia, mitkä ovat virhetoimintoja, mitkä käyttäjän virheitä, mitkä ovat ulkopuolella ohjelman toiintatarkoituksen, ja mahdolliset syyt siihen, miksi asiat on tehty niin kuin ne on tehty. Esimerkiksi syötekenttien toiminta ei vähennä näppäilyvirheitä vaan lisää niitä selvästi, koska kirjoittaessa on samanaikaisesti koko ajan tarkkailtava kohtaa, mihin merkit asettuvat, ollaanko miten monen merkkipaikan päässä desimaalipisteestä ja niin edespäin, jopa korjaa-näppäin (jäsen Backspace)  on vaarallinen, koska sen painelu huolettomasti saattaa merkkien loputtua "peruuttaa viereiseen syöttökenttään ja jatkaa poistoja siinä.

Mutta jatketaan harjoituksia keveämmällä mielellä, seuraavaksi siemenvarastot, tapahtumien hinnat, käytettävät lannoitevalikoimat ja muut tällaiset, kuten menotapahtumien yksikköhinnat kohdalleen, jos vaikka ensi talvena voisi oikeasti käyttääkin ohjelmaa suunnitteluun.  Onhan tuolla vielä päiväkausiksi kopioitavaa, vaikka 2011 asti taaksepäin tekisi, saisi satotiedot esim. kohdalleen. Eihän varmaan ollut tarkoitus, että ennestään noin parin päivän tetriksenpelaaminen kasvulohkoilla Excelissä muodostuu viljelysuunnitteluohjelmistolla enemmänkin kuin parin viikon työksi ?

-SS-