Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Viljelysuunnitelma ohjelma  (Luettu 89748 kertaa)

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Peltotuki Pron syötteiden käsittelyn lähtökohta on sieltä, missä aurinko ei ole koskaan paistanut, eikä paista. Tähän tulokseen olen tullut nyt noin vuoden käyttökokemuksen perusteella. Eli näppäin-ohjelmoijat siellä Muurlassa, nuuhkaiskaa edes joskus sormianne.  >:(

Mutta siitä puutteesta huolimatta. Peltotuki on sopeutunut melko hyvin, kunhan unohti Nutikan, äärimmäisen lopullisesti epäonnistuneen karttapiirto-ohjelmiston irvikuvan kokonaan pois suunnittelukuvioista. Vipun piirto-ohjelmahan oli siihen verrattuna nykyaikaisen tuntuinen ja toimikin vieläpä hyvin.

Yksi asia jäi riepomaan, olen tästä jo aikaisemminkin maininnut: suunnittelun ja muistiinpanojen välisen eron hämäryys. Ideanahan olisi suunnitella juu. Ja sitten viedä suunnitelma todellisuuteen. Sitten kun on suunniteltu, voidaan klikkauksella siirtää toteutuneiksi ne suunnitellut rivit. Eli jos suunnittelen lannoitus- ja kylvötoimenpiteet, ne siirtyvät 1.5 siihen toteutuneet-tauluun. Tässä on se ongelma, että jos suunnittelee siellä suunnittelutaulussa edelleen, pilaa se käytännössä sen alkuperäisen suunnitelman, minkä piti olla juurikin huhtikuun viimeisen päivän printattu suunnittelutilanne. Sekä, hyvin helposti menee suunniteltu ja toteutunut epäsynkroniin, eli on paljon siivottavaa, jos on lipsahtanut vasta aikomuksia toteutuneiksi. Se suunnittelutaulu kun purkautuu kokonaisuudessaan eräsiirtona sinne toteutuneisiin, riippumatta siitä, onko kyseinen toimenpide vielä edes tekeillä.

No, jos homma menee täysin hienosti, ovat kylvöt ja lannoitukset valmiit huhtikuun puolella, ei ole ristiriitaa, klik-siirrä suunnitellut-> toteutuneiksi. Ja jatketaan kasvinsuojelulla ja kasvustolannoituksilla. Mutta tänä vuonna ei ollut näin. Eli pitäisi tehdä niin, että laittaa jonkun hölmön kylvösuunnitelman sinne suunnittelu-osioon, eikä käytä koko suunnitteluosiota sen jälkeen, vaan alkaa lopullisesti täyttää toteutunut-osiota. Siinä kuitenkin menettää tietynlaisen vaihtoehtojen testailu-mahdollisuuden, jos toteutuneihin alkaa pelaamaan numeroilla. Ne rivit nimittäin pomppaavat ylös-alas, päivämäärien ja toimenpiteiden mukaan, ja tehtyjen väärien siirtojen metsästys on aikaa viepää.

En siis vieläkään ole oikein sisäistänyt, mitä eroa niillä kahdella taululla on, koska ovat toiminnoiltaan identtiset.
Jotenkin omaan ajattelumalliin kävisi se yksi ainoa taulu, johon lukittaisiin sitten yksittäinen tapahtuma, tavallaan toteutuneeksi. että niinkö rakentaisin sellaisen suunnitellun kokonaisuuden, ja sitten vain rastittaisin kulloinkin tehdyksi, ja jos ei laittaisi muuta, päivämääräkin tulisi klikkaushetkeksi automaattisesti. Aluksi muuten tein koko viljelymuistiinpanojen kirjaamisen suunnitteluosioon, päivämääriä myöten, ajattelin, että siirrän juuri ennen puinteja, mutta siinä on se huono puoli, että varaston printtaus ei anna inventaaripaperiin suunniteltu kulutus ja lopputilanne-rivejä, joten pitää siirtää toteutuneet-tauluun ne lannoitus- ja kasvinsuojelutoimenpiteet, jotta saa kunnon inventaripaperin. Mutta arvatkaapa vaan, onko siellä sitten loppukesäksi suunnitellut 6. ruiskutukset ja typpilisäykset myös kulutuksessa automaattisesti mukana ? Esimerkiksi päivämääräkentän puuttuminen toimenpiteestä voisi jättää varasto-oton tekemättä, silloin voisi olla sekä suunniteltuja  että toteutuneita tapahtumia mukana systeemeissä, ja varastoa olisi helppo seurata sekä suunnitelman mukaan että toteutuneen mukaan.

Sitten aluskasvien dokumentointi on hankalaa. Siellä on tapahtumat "siemen" ja "siemen 2", siemen 2:een eli moneen kyseisen toimenpiteen kopioon syötän apilat nurminadat, koiranheinät italoheinät, jne, mutta käytettävissä kasvilajeissa esimerkiksi on vain "siemenpuna-apila" , jossa voidaan käyttää lajiketunnistusta. Aika hirveä on se kylvöjen ja lajikkeiden luettelo, kun on näitä siemenvalko/puna/et al -apiloita juu sinne laittanut. Mutta persianapilaa ei löydy mistään. Nyt se sitten on "siemenalsikeapila oma lajike-Marco Polo", erikseen kirjoitettuna lisätietoriville.  Käsikoneella kylvö on myös aika hämärä, miten sen sinne laittaisi, oma työ vai kylvö vai joku muu.

Tämäkin siemenvarastonhallinnan takia oli saatava ratkaistuksi. Eihän sillä muuten olisi väliä. Tekisi kylvösiemenen vaan  "Aku Ankka" ja lisätietoihin vappaakentään et "laitettu valkoapila Riesling" ja sitten "puna-apila Altasuede" jne ..
mutta ruutupaperi olisi sitten tajunnanvirralle helpompi ja järkevämpi. Ja halvempi.

Lannoituksissa valikoima syys- kevät- ja kesälannoitus ei anna oikein näille jarasensor-hommille vapausasteita. Mutta sinne onneksi saa useita kesälannoituksia tehdyksi, ne ovat sitten kaikki vaan kesälannoituksia.

-SS-

Viimeksi muokattu: 02.07.15 - klo:20:26 kirjoittanut -SS-

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8340
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
On siellä vaihtoehtona siemen kerääjäkasvi.
Mielellään ovat ainakin ennen Softsalolla ottaneet kehitysehdotuksia vastaan. Ovat myös toteuttaneet niitä.
Mystinen kesälaatumies

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
On siellä vaihtoehtona siemen kerääjäkasvi.
Mielellään ovat ainakin ennen Softsalolla ottaneet kehitysehdotuksia vastaan. Ovat myös toteuttaneet niitä.

Äh, milloin se on tullut viljeltävien kasvien koodeihin ? Kesällä ei ollut kuin rehunurmet, siemennurmet ja siirtonurmet, pääkohdassa nurmet. Kesannot ja muut - kohdissa ei löytynyt. Ainoastaan Siemennurmet-kohdassa oli lähellekään apilalajikkeita sun muita. Mutta Keräkaali ainoa joka edes alkoi kolmella kirjaimella K-E-R

Kerääjäkasvitoimenpide löytyi tietenkin tulotapahtumana.

Juu ajattelinkin ehdottaa sen hallinnon viljelysuunnitelman talletusmahdollisuutta erilliseen hallinnon viljelysuunnitelmatauluun, siis siitä suunnittelutaulusta, jotta voisi jatkaa ns. jatkuvaa suunnittelua siinä suunnittelutaulussa. Toinen parannusehdotus oli mielessä, että suunnitteluvälilehdeltä eivät siirtyisi yksittäiset toimenpiteet ennen kuin niille antaa päivämäärän, vaikka tekisi sen eräajona sen siirron Suunittelu-> Toteutunut. Ja sen päivämäärän kun voi nytkin laittaa siinä suunnittelutaulussa, niin silloin hyppäisi se rivi samalla automaattisesti toteutuneiden toimenpiteiden tauluun !

Sitten niitä toimenpiteitä, jotka on suunniteltu, mutta ei pystytty tekemään syystä tai toisesta, jäisivät siihen suunnittelumalliin niinkö uinuviksi ja ne voisi poistaa jos ei käyttöä.

-SS-

Viimeksi muokattu: 03.07.15 - klo:00:32 kirjoittanut -SS-

Don Essex

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1541
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Kasvilajien kohdalta olen paljon samaa mieltä. Aiemmin olikin niin, että apilat olivat monipuolisempina monivuotisissa rehunurmissa. Nyt apilat ovat omana ryhmänään. Toivottavasti seuraavissa päivityksissä täydentyvät. Palautetta annettu.

Itse kaipaisin siemenseosten tekomahdollisuutta. Siis siten, että suunnittelu tai toteutuskohdassa käyttäisin vain esim. "kerääjäkasviseos"- nimikettä. Ja silti saisin tarvikelistaan määrät kustakin siemenestä erikseen. Kasvinsuojelussa näin ilmeisesti voi tehdä? (itse luomussa).

Minä käytän Peltotukea siten, että teen suunnittelut tietysti sinne suunnitteluosioon. Kun ensimmäisiä toteutustoimia aloitan tekemään, unohdan sen suunnitteluosion lähes kokonaan, eli katson vain tietoja, en muuta mitään. Toteutuneissahan on tosiaan se lisätoiminnot - hae lohkon suunnitellut- nappula. Eikö sieltä saanutkin valita rastilla (poista valinnat ja rastita sitten) vain ne toimenpiteet, jotka haluaa siirtää toteutuneisiin? Näin mielestäni itse toimin. Lisään sitten vain toteutuneisiin niitä toimia, jotka poikkeavat suunnitelluista, enkä myöskään siirrä suunnitelluista niitä, joita en sitten toteutakaan. En ole nyt peltotuen ääressä, joten en voi kaikkia tarkistaa.

Olen kyllä samaa mieltä rivien pomppimisen suhteen. Myöskin suunnittelu-toteutustaulut ovat ajoittain epäselviä. Oma ajatus on asettunut siten, ensin suunnittelu. Sitten sopivana ajankohtana viljelysuunnitelma tulostettuna kansioon viranomaisia varten. Sitten toteutuneet. Tosiaankin. Tässä olisikin tuo kohennuskohta. Eli saisi alkuperäiset suunnitellut jätettyä paikoilleen ja voisi sieltä siirtää tarvittaessa toteutuneisiin. Ja olisi uusi taulu, johon voisi leikkiä uusilla ajatuksilla... Annanpa tuosta itsekin palautetta.

SS:n kriittinen ja analysoiva ote ohjelmaan olisi varmasti kiinnostavaa palautetta kehittäjälle. Kannattaa olla yhteydessä.
Don Essex

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Toteutuneissahan on tosiaan se lisätoiminnot - hae lohkon suunnitellut- nappula. Eikö sieltä saanutkin valita rastilla (poista valinnat ja rastita sitten) vain ne toimenpiteet, jotka haluaa siirtää toteutuneisiin?

Kyllä tuo toiminto tosiaan löytyy, mutta sen kohdistuminen on siihen sisään tullessa jo valmiiksi epäselvä: "Poista Valinnat" poistaa aktivoidun kasvulohkon toimenpiteiden/suunnittelujen rastit, mutta ei muilta lohkoilta. Muut lohkot kuitenkin näkyvät siinä listassa. Nähtävästi ei tämä siirto muuta niitä muita, mutta miksi ne sitten näkyvät siinä ylemmässä listassa, jos ei voi tehdä poimintaa koko lohkokasasta esimerkiksi ? Lohkoja ei saa valituksi monta yhtaikaa. Nyt kun kuittaa OK, mitä siirtyy ? Jos hyväksyy, että poistetaan vanhat siitä lohkon taulusta, johon siirretään, poistuvat silloin KAIKKI vanhat. Jos ei hyväksy, tulevat täysin SAMANLAISETKIN USEAAN KERTAAN, jos on vahingossa rastin aktivoinut. Sitten jos suunnittelussa on eri arvot, mutta sama tapahtuma, jokainen yksinkertainen tiedostonkopiointiohjelma osaa kertoa hakemistosta toiseen kopioidessa, samaniminen tiedosto, mutta vanhempi/uudempi / erilainen ? korvataanko - kopioidaanko toinen versio viereen - ohitetaanko ? Ohjelma siis ei osaa monissa ohjelmissa yleistä merge tai sync - toimintoa suunnittelu- ja toteutunut- taulujen välillä.

Eli kyseinen toiminto ei oikeastaan palvele niin hyvin kuin sen on ajateltu palvelevan. Ongelmahan on se, että kasvinviljelylohkolla ovat suunnittelut ja toteutumat tavallaan erillisinä toimintoryppäinä, joita ei vielä edellisenä kesänä voi lyödä lukkoon, riippuen esimerkiksi säistä. Ensimmäinen toimintoryhmä ovat tietenkin perusmuokkaukset, kyntö tms. Sitten toukotyöt. Sitten rikkaruiskutuskierros. Sitten korrenvahvistus, tauti- ja lisälannoituskierrokset. Lopuksi tähkän käsittelyt ja lisävalkuaiskierrokset. Ja sitten kolme viikkoa ja puinti.

Eli suunniteltavia kokonaisuuksia ja näistä tallennettavia toteutumia on mahdollisesti edellisen vuoden syyskuusta kuluvan vuoden lokakuuhun. Suunnittelumallit sekä suunnittelu-taulu ovat siihen toimintaan kömpelöitäJos suunitelu ja toteutuskin tehdään yleisten ehtojen vastaisesti, etukäteen, kukkaron sallimat täydet kasvinsuojelupanokset, aina ja kaikkialla, silloin nekin voi jo suunnitella edellisenä kesänä ja hankkia aineitakin sopiva määrä. Tai sitten käyttää kesällä vain toteutunut-taulua, siellähän ne kaikki toiminnot löytyvät kilometrin pituisissa vaihtoehtolistoissa , hiiri kyllä liikkuu pöydällä vikkelään siuh siuh.

Jos suunnittelutaulu ajatellaankin läkähdyttävän pitkäksi kaikkien mahdollisien dopinkien listaksi, voisi niissä ainakin olla mahdollisuus aliotsikointiin tai kasvuastekuvion mukaiseen projekti kuvaukseen, esim. oheistamani kuvan mukaisesti ryhmitellen, ei toimintolistoista tulisi rasittavan pitkiä ja sekavia.



-SS-

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Itse kaipaisin siemenseosten tekomahdollisuutta. Siis siten, että suunnittelu tai toteutuskohdassa käyttäisin vain esim. "kerääjäkasviseos"- nimikettä. Ja silti saisin tarvikelistaan määrät kustakin siemenestä erikseen. Kasvinsuojelussa näin ilmeisesti voi tehdä? (itse luomussa).

Jos nyt näin meidän kesken, se tankkiseos-toiminto on aika haistapas.ka-systeemi. Käytännössä ruiskutuskerran numero on sen tankkiseoksen kasvisnsuojelutapahtumien eri rivien välinen kiinnittävä tekijä. Eroa varsinaisessa suunnittelutaulussa olevaan kasvinsuojeluaineiden keruuseen ei ole muuta kuin sen ruiskutuskerran numeron voi valita sitten koko listalle kerralla. Se, mikä tankkiseoksesta puuttuu vastineeksi, on tietenkin varastonhallinta, jota käytän varsinaisessa suunnittelutaulussa aktiivisesti. Eli näen, mikä purkki  on loppumassa, ja milloin tulee aineen vaihdon aika. Eli tankkiseos ehkä toimii silloin kun viljelijällä on muutama peruskuvio, jota menee kaikkialle, varasto on kooltaan ja monipuolisuudeltaan kuin maatalouskaupan varasto, niin mikäs siinä, laskettelee seoksia vaan menemään ja varastomiehet ja rengit roudaavat hilukseilla tavaraa tukusta lisää automaattivarastoon.

Eli pikkutiloilla sen tankkiseoksen voi yhtä hyvin laittaa post-it - lapulle eteen, ettei vaan unohdu sitten siitä 18 aineen seoksesta jotakin pois. Nimittäin, silloin kun tehdyn toiminnallisen "tankkiseoksen" "pudottaa" suunnittelutauluun tai toteutunut-tauluun, "irtautuvat" ne juurikin erillisiksi "kasvins" - tapahtumiksi, varustettuna samalla järjestysnumerolla. Esimerkiksi tankkiseosta ei voine enää editoida tankkiseoksena suunnittelussa, vaan ne erilliset kasvinsuojelutoimenpiteet pitää poimia listalta. Poiston kyllä voi tehdä kokonaisuutena, koska poisto-toiminto kysyy, haluaako poistaa kaikki samalla kertanumerolla varustetut rivit.

Eli itse asiassa voi tehdä suunnittelussa tai toteutuneissa samalla tavalla, pitää vaan mielessä kokonaisuutta  ruiskutuskerta-numeroista. Päivämääräkin ne sitoisi jo melko hyvin yhteen, mutta tietenkin voi saman päivän aikana tehdä montakin seosta, jos on ruiskutusneuroottinen luonne. Siksi tuo ruiskutuskerta on käyttökelpoinen. Ja niitä on melko riittävästi, eikös viime vuoden satokisavoittajakin käynyt kahdeksan kertaa ? Ruiskutuskertojahan Peltotuessa  on 9. Ja yhden voi jättää numeroimatta, eli yhteensä
kymmenen.

Eli kerääjä - siemenseoksenkin olen tehnyt, käyttämällä esim. viittä "Siemen 2" - tapahtumaa, ja kaikille hakenut siemennurmi - lajikkeen ja käyttömäärän /ha. Nyt kun kylvin kolme kertaa siemenseoksia, on Siemen - tapahtumia listassa vajaat kaksikymmentä, kylvötapahtumia neljä, ryhmitellen lähinnä päivämäärän mukaan, selväpiirteistä ja pelkistettyä, eikö. No ei. Päässä laskien sitten suhteet ja kokonaismäärän jakanut käyttömääriksi. Tällöin säkit varastossa pitävät paikkansa. Olenkin miettinyt, miksei Siemen-toimenpiteelle voi laittaa "kerta" koodia myös ?

Yleensäkin näiden "toimenpiteiden" irrallisuus on melko sekaannuttavaa. Mutta suurella näytöllä ja ulospäin karsastavilla silmillä kokonaiskuvan kyllä saa.

-SS-

Make

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8340
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Olen tehnyt tankkiseoksia suunnittelumalleihin. Sieltä sitten muuttaa päivämäärät ja tekee hienosäädöt määriin on helppo napsia niitä eri kasvulohkoille. Täytyy vaan olla tarkkana, ettei poista vanhoja tapahtumia.
Mystinen kesälaatumies

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Olen tehnyt tankkiseoksia suunnittelumalleihin. Sieltä sitten muuttaa päivämäärät ja tekee hienosäädöt määriin on helppo napsia niitä eri kasvulohkoille. Täytyy vaan olla tarkkana, ettei poista vanhoja tapahtumia.

Joo suunnittelumalli on tavallaan toinen työkalu, johon on tankkiseokset tehtäväkin suunnittelmalla eikä tankkiseos-toiminnolla, tavallaan sellainen esisuunnittelutyökalu, jota hainkin. Nyt sitten kuitenkin suunnittelumallin ja suunnittelu-taulun limittäisyys alkaa ärsyttää. Kumpikaan ei kuitenkaan kunnolla kelpaa siihen hallinnon kevätsuunnitelman pohjaksi. Eikä vipuhakemuksen pohjaksi muutenkaan. Eikä toteutunut - viljelymuistiinpanojen pohjaksi myöskään.

Tuosta käyttöliittymästä, jonkin verran ongelmia koko ajan aiheuttaa sellainen poikkeuksellinen käyttöliittymä joissakin ohjelman toiminnoissa, eli ne lisänappulat, jotka "ilmestyvät" sinne pääruudun yläreunaan, jos vaikka olemme muuten melko tiiviisti kontaktissa vain siihen ikkunaan. Esimerkkinä "Perustiedot" -> "Viljeltävät kasvit ja lajikkeet", niin suurin osa omituisuuksista olisi kuittautunut sillä, että olisi haeskellut ne napit, uuden lajikkeen luominen olikin täysin mahdotonta aluksi, kun katse ei ollut siirtynyt ruudulla aivan toisaalle, missä oltiin tekemässä sitä viljelykasvien luetteloa. Ensimmäisellä käyttökerralla tuosta varoitetaan, ja kasvilajikkeiden ruudussa on mainittu asia pienellä tekstillä. Mutta esimerkiksi varasto-toiminnossa tätä muistutusta ei ole, vaan pitää olettaaa, että se esille pomppaava nappirivi näkyy silmäkulmassa. Miksei se ribboni voi tulla siihen työn alla olevan toimintoruutuun ? Koska esimerkiksi varasto-toiminnossa on sieltä kaksi nappia paikalla jo valmiiksi, "lisää"   ja "tallenna"

Yksi kantapään kautta opittu asia itsella on ollut, kun on tehnyt jonkin teollisen laitteen käyttöliittymää, että ei saa vaatia ihmistä siirtymään kriittisen ohjauksen käyttöpaneelilta katsomaan jonnekin toisaalle, kaikkien käsillä olevien nappien ja merkkivalojen pitää olla siinä missä hommia tehdään. Nykyaikaiseksi katsottavia lentokoneita on pudonnut tämän asian takia, ettei ole pidetty saatua ja syötettävää informaatiota kasassa ja yhtaikaa hallinnassa.

-SS-

Tupajumi

  • Vieras
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Jos kevätviljoilla haluaa käyttää jaettua lannoitusta, niin kaipaan Peltotuen lannoitelaskentaan sellaista ominaisuutta, että kylvölannoituksessa käytettävän lannoitteen määrän ja lannoitelajin voisi optimoida pelkästään suurimman sallitun fosforimäärän perusteella, kun toisella lannoituskerralla annetaan kuitenkin pelkkää typpeä.
Olis näin helpompaa säätää tokalla kerralla annettavan typen määrä, kyllähän se laskeminen nytkin onnistuu, mutta joutuu vaan enenmän tekemään pöytälaskinhommia ja laittamaan asioita ruutupaperille muistiin.

Nyt tulee hankaluuksia monella sellaisella lohkolla, missä fosforitaso on luokassa hyvä. Kun on fosforitasoja useita, välttävästä korkeaan, niin joutuu ostamaan montaa eri lannoitelaatua, jaetulla lannoituksella vois laatujen määrää saada vähemmäksi ja hommia yksinkertaistettua, ja sais typetkin helpommin mahtumaan lohkoille, ei viittis typestä tinkiä sen takia, että fosforit ylittyy.

Ja mitä olen tässä muutamana vuonna muutamalle lohkolle kokeillut jaettua lannoitusta siten, että se loppu 20-30 kg typpeä annetaan orasvaiheessa tai heti rikkaruisutuksen jälkeen, niin tulokset on ihan lupaavia ja käytäntöä pitää tulevaisuudessa laajentaa melkein kaikille lohkoille.

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Jos kevätviljoilla haluaa käyttää jaettua lannoitusta, niin kaipaan Peltotuen lannoitelaskentaan sellaista ominaisuutta, että kylvölannoituksessa käytettävän lannoitteen määrän ja lannoitelajin voisi optimoida pelkästään suurimman sallitun fosforimäärän perusteella, kun toisella lannoituskerralla annetaan kuitenkin pelkkää typpeä.
Olis näin helpompaa säätää tokalla kerralla annettavan typen määrä, kyllähän se laskeminen nytkin onnistuu, mutta joutuu vaan enenmän tekemään pöytälaskinhommia ja laittamaan asioita ruutupaperille muistiin.

Nyt tulee hankaluuksia monella sellaisella lohkolla, missä fosforitaso on luokassa hyvä. Kun on fosforitasoja useita, välttävästä korkeaan, niin joutuu ostamaan montaa eri lannoitelaatua, jaetulla lannoituksella vois laatujen määrää saada vähemmäksi ja hommia yksinkertaistettua, ja sais typetkin helpommin mahtumaan lohkoille, ei viittis typestä tinkiä sen takia, että fosforit ylittyy.

Ja mitä olen tässä muutamana vuonna muutamalle lohkolle kokeillut jaettua lannoitusta siten, että se loppu 20-30 kg typpeä annetaan orasvaiheessa tai heti rikkaruisutuksen jälkeen, niin tulokset on ihan lupaavia ja käytäntöä pitää tulevaisuudessa laajentaa melkein kaikille lohkoille.

Täytä kesälannoitukset käsin ENSIN, luulisin, että Peltotuki osaa optimoida sen jälkeen kevätlannoitukset.
Ainakin toimii paljon paremmin syysviljoilla kuin WebKuvatus. Itsellänikin on Y1, NK, SS, NS, Y5 Y6 ollut valikoimassa,

-SS-

ht

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2514
  • Etelä-Karjala
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Jos kevätviljoilla haluaa käyttää jaettua lannoitusta, niin kaipaan Peltotuen lannoitelaskentaan sellaista ominaisuutta, että kylvölannoituksessa käytettävän lannoitteen määrän ja lannoitelajin voisi optimoida pelkästään suurimman sallitun fosforimäärän perusteella, kun toisella lannoituskerralla annetaan kuitenkin pelkkää typpeä.
Olis näin helpompaa säätää tokalla kerralla annettavan typen määrä, kyllähän se laskeminen nytkin onnistuu, mutta joutuu vaan enenmän tekemään pöytälaskinhommia ja laittamaan asioita ruutupaperille muistiin.

Nyt tulee hankaluuksia monella sellaisella lohkolla, missä fosforitaso on luokassa hyvä. Kun on fosforitasoja useita, välttävästä korkeaan, niin joutuu ostamaan montaa eri lannoitelaatua, jaetulla lannoituksella vois laatujen määrää saada vähemmäksi ja hommia yksinkertaistettua, ja sais typetkin helpommin mahtumaan lohkoille, ei viittis typestä tinkiä sen takia, että fosforit ylittyy.

Ja mitä olen tässä muutamana vuonna muutamalle lohkolle kokeillut jaettua lannoitusta siten, että se loppu 20-30 kg typpeä annetaan orasvaiheessa tai heti rikkaruisutuksen jälkeen, niin tulokset on ihan lupaavia ja käytäntöä pitää tulevaisuudessa laajentaa melkein kaikille lohkoille.

Täytä kesälannoitukset käsin ENSIN, luulisin, että Peltotuki osaa optimoida sen jälkeen kevätlannoitukset.
Ainakin toimii paljon paremmin syysviljoilla kuin WebKuvatus. Itsellänikin on Y1, NK, SS, NS, Y5 Y6 ollut valikoimassa,

-SS-

Juu, onnistuu tuolla tavalla. Itse tein laskennan starttifosforin kanssa samalla periaatteella. Ensin suunnitelmaan 60kg/ha starttia ja ohjelma laski sitten päälle sopivan peruslannoitteen. Sitten kun tuloksia katseli vähän ja tarvittaessa muutti starttiP:n määrää niin ei tarvinut oikein montaa lannoitelajia käyttää.
-ei kun nappi huuleen ja rinta rottingilla kohti uusia pettymyksiä...

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Peltotuen kanssa on hiukan hankala toteuttaa "suunnittele jo edellisenä kesänä" - toimintaa. Nytkin olin piirrellyt Vipuun lohkot, ja siirsin ne Peltotukeen, tavallaan lohkot tulivat lohkojen päälle, muutaman aarin erot korjattiin. Homma toimi hyvin. Sitten sain kuulla kollegalta, että pohjavesialueen kasvinsuojelua ei hyväksytä pelkillä osa-aloilla vaan pitää aina tehdä piirtämällä kasvulohko pohjavesialueen rajaa noudattaen.

No sitten kun jaoin Vipussa ne kasvulohkot, joissa oli osa pohjavesialuetta (koska Nutikka on edelleen juuri niin psska kuin ennenkin) , niin päivitettäessä Peltotukeen ne syntyneet lohkot, niin jo suunnitellut toiminnot lannoitukset, ym. pomppasivat jotenkin väärille lohkoille. Kopioin hädissäni peruslohkon sisällä kasvulohkolta toiselle toiminnolla "tuo toimenpiteet toiselta lohkolta" , mutta aina peruslohkolta jäi yksi kasvulohko käsin täydennettäväksi, koska sitä ei saanut mihinkään väliaikais-säilöön kun niitä toimenpiteitä kierrätin lohkolta toiselle.

Melko työläs oli homma. Mutta siis tuo pohjavesialueen rajaa pitkin tehtävä kasvulohkojen jako oli tehtävä, jotta on turvassa sitten valvonnassa.

Hiukan tuli myös lannoitusrajoissa hykhäkkiä, kun uudet jaetut kasvulohkot tietty eivät osanneet kopioida itseensä äitikasvulohkon viljavuustietoja, eikä tietenkään lannoitussuunnitelu toiminut ja rajat menivät punaiselle. Herää kyllä kysymys, miksi ei voisi esim. kasvulohkoa A jakaa kahdeksi, A:ksi ja B:ksi, ja viljavuustiedot menisivät sitten A:sta A:lle ja B:lle automaattisesti.

Nutikkaan muuten ei Vipusta pystynyt siirtämään kasvulohkokarttoja ollenkaan. Toivottavasti viikonlopun Vipu-päivitys korjaa ongelmat...tai mihin minä niitä Nutikan karttoja oikeastaan tarvitsen, koska se Vipun piirtelyohjelma on todella nopea ja toimiva. 20 lohkoa on Vipussa piirretty siinä ajassa kun saa selville, miten Nutikassa yleensä pääsee piirtämään yhden viivan.

-SS-

Viimeksi muokattu: 19.05.16 - klo:23:38 kirjoittanut -SS-

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
On siellä vaihtoehtona siemen kerääjäkasvi.
Mielellään ovat ainakin ennen Softsalolla ottaneet kehitysehdotuksia vastaan. Ovat myös toteuttaneet niitä.

Toimenpide "SIEMEN KER" ei sisällä kaikkia vaihtoehtoja, koska pitää laittaa yksivuotiset rehunurmet - siemen, ja lajikkeet puuttuvat. Siemennurmet - siementyyppi sisältää enemmän oikeita vaihtoehtoja, mutta niiden yhdistäminen ei oikein onnistu helposti, ei ole siemenseos-toimintoa.

-SS-

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Nyt taas ruiskutuksia talletettu Peltotuki Pro - ohjelmaan. Todellakin, erittäin heikosti on järjestetty se tilanteen mukaan tehtävä suunnittelu, useinhan se menee niin, että tulet tilalle, alat miettimään, mitä sulla on, mitä kirppuja ja likaruohoja pellolta löytyi, ja sitten sijoittelet suunnitelmaksi ne ruiskutukset. Sitten ruiskutat ja kirjaat suunnitellut toteutuneiksi, jos hyvin kävi, kulutukset tietty saattavat poiketa suunnittelusta, kun pullot punnitaan.

Mutta mitä helevettiä sillä "Suunnittelu" - välilehdellä oikeastaan tehdään, koska saman suunnitelman voi tehdä siihen "Toteutunut"-välilehdelle ? Toteutunut-välilehti näyttää olevan aivan sama asia, kun ei kirjaa päivämäärää toimenpiteeseen. Tulosteissakin lukee vain "toteutunut" sen "suunnittelu" - sanan tilalla, muuten ne traktoritulosteet ovat samanlaiset. Jos osa vuodesta on "Suunniteltu" - välilehdellä ja sitten jostakin pisteestä alkaen lisätoimenpiteet vain "Toteutunut"-välilehdellä, on esimerkiksi varastotaulukko sekainen sörsseli "suunniteltuja" ja "toteutuneita" varastosaldoja. Niillä suunniteltu - saldoilla muuten ei tee wittuakaan, koska niistä ei saa oikeaa inventaaritulostetta ulos.

Mutta-mutta- onko niin, että suunnittelu-välilehteä pitää täyttää lannoitusten osalta, jos haluaa viranomaistulosteet ? Pitääpä kysyä, niin siis jos suunnittelu voidaan tehdä toteutuneet-ruudussa,(lannoitelaskenta toimii ainakin) ja tulosteet saa normaalisti, voi koko suunnittelu-välilehdellä heittää vesilintua. Se on silloin täysin turha. Turha. Siis turha. Sanoinko turha. Joo, turha.

Hyvä esimerkki oli, kun kävin jonkun tarpeen takia kurkkaamassa viime vuoden lohkokirjanpitoa; aikani siinä sitten muikistelin ja sydäntä kylmäsi kun huomasin, että satotiedot ja syksyn glyfosaatit puuttuivat tyystin, puhumattakaan puinnin jälkeen tehdystä kerääjäkasvitäydennyksistä. Pala kurkussa aloin niksutella tarinaa sinne lomakkeelle, avasin tietenkin lukitukset ensin, kaivoin valokuvia, papereita , ryppyisiä muistiinpanolappuja, tarkastin päivämääriä, päätä alkoi särkeä muutaman tunnin päästä aivan vietävästi.

Ja sitten huomasin.

Olin napsaissut vahingossa "Suunnittelu" - välilehden aktiiviseksi. Ja olin juurikin tehnyt sen vaihdon joskus kesällä "Toteutuneet" - välilehdelle, että en sitten ollut enää täyttänyt toimenpiteitä kumpaankin sivuun. Kyllä siinä vähän tuli haistateltua ohjelman toiminnallisuudelle: Nyt sitten oli tarkistettava hätäpäissäni täyttämäni ristiriitaiset tiedot, ja päänsärky jyskytti ohimoilla siinä entistä kipakammin.

Eli tällaisten havaintovirheiden takia suunnittelu-välilehden pitää olla täysin identtinen Toteutunut-välilehden kanssa, loppuun asti, tai sitten tyhjä. Tällä hetkellä täytän kummatkin taulut erikseen yksi kerrallaan samaan aikaan, koska talletetut toimenpiteet ovat ties missä järjestyksessä ympäri taulukkoa, joten on vaikea muistaa siinä "Nouda tämän lohkon suunnitellut" - toiminnossa rastittaa, että mitäpä kaikkea juuri suunnittelin.

Ensi vuonna ehkä jätän "Suunnittelu"-välilehden rivit tyhjäksi ja suunnittelen kaiken "Toteutuneet" - välilehdelle, ja käytän "todellisen toteutuneen" toimenpiteenä merkkinä päivämääräkentän täyttöä. Saas nähdä, miten toimii.

-SS-

Viimeksi muokattu: 08.06.16 - klo:02:53 kirjoittanut -SS-

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19865
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Viljelysuunnitelma ohjelma
Joo nyt taas riepoo tuo Peltotuen kummallinen suunnittelu / toteutunut - taulujen erillisyys. Jos siirtää taulusta toiseen vaikka yhden ainoan rivin, joka on muuttunut, ei voi korvata sitä, koska korvaaminen tarkoittaa, että se toinen taulu tyhjenee ja sitten se yksi rivi siirtyy vain sinne ?

Eli kaikki siirrot käytännössä menevät niin, että siirretään aina kaikki tapahtumat suunnitelluista toteutuneiksi ja tuhotaan sieltä toteutuneet-taulusta kyseiseltä lohkolta kaikki rivit, siis ihan kaikki, koska muuten tulevat moninkertaisiksi siellä toisessa taulussa.

Onhan siellä erinäisiä valintoja Lisätoiminnot-valikossa, mutta oikeasti esimerkiksi toimenpiteen kopiointi toiselle lohkolle on aika toimimaton systeemi, vaikka esimerkiksi ajoin Avauntin seoskumppaneineen yhdellä ruiskuntäydellä  samana  päivänä kaikille neljälle rapsilohkolle, niin esimerkiksi ruiskutuskerran numero eikä kasvinsuojelutarpeen havainnon teksti ollut lohkoilla sama.

Eli neljälle lohkolle kolmen aineen seoksella tekee yhteensä kaksitoista klikkailtavaa toimenpidettä. Itse ruiskutukseen puomien nosteluineen ja ruiskun huuhteluineen saattaa jopa mennä vähemmän aikaa kuin klik klik kliketi klik ruutujen täyttelyyn kunkin toimenpiteen osalta. Tankkiseoksen rakentaminen ehkä olisi auttanut, mutta kun päätös seoskumppanista ja hivenistä oli pikainen ja mielijohteenomainen, eipä tullut vuonna 2015 mieleen, rapsille Bortrac Avauntin kanssa 2015 kesäkuun puolivälissä ?

Ei hlvetti tätä dinosaurusten aikaista ohjelmaa.

Kuitenkin, tällä pystyy sentään jotain tekemään, niin kuin olisi rautapyöräfortsonni tullut pellon päähän, kun vaan ponnistelee, niin vähän saa tehdyksikin, vaikka on se krouvimpaa.

Mutta esim. Webwisu on kuin hieno kiiltävä moderni traktori, jossa kuitenkin toimii kytkin vain rattia kääntämällä, käynnistysavain on nokkapellissä, ohjaus vasemmassa kääntöjarrussa, tasauspyörästön lukko vaihdekepissä, valot nostolaitevivussa ja nostolaite lämmityslaitteen nupissa.

Ja radion saa päälle vain katkaisemalla traktorin verstaalla, kun se nappi on piilotettu kytkinkopan sisäpuolelle.

-SS-