Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?  (Luettu 41002 kertaa)

antti-x

  • Vieras
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?
[edit: Minkä verran suomessa muuten oli 50-luvulla emolehmiä, silloin kun homma vielä edes jotenkin perustui luontaisiin edellytyksiin ja tarpeisiin eikä tukipolitiikkaan? Lypsylehmiähän oli paljon enemmän kuin nykyiset 300 000.

edit2: En löytänyt vanhaa tietoa, mutta alla olevan kirjoituksen mukaan emolehmien määrä on nelinkertaistunut 20 vuodessa, lypsylehmien määrä taas laskenut radikaalisti. Johtopäätöksenä voidaan kai sanoa että emopuolta on tuettu nin paljon että tuotannon nelinkertaistaminen on ollut järkevää. Tai sitten ilmastonmuutos sallii nykyään lähes ympärivuotisen laiduntamisen, mikä on muualla maailmassa ollut emotuotannon edellytys.

http://perinnebiotooppi.blogspot.fi/2013/10/maatalouden-rakennemuutos-tilastojen.html

edit3: Jos emotilojen nykyiset tuet jatkuvat, emomäärä varmaan vain jatkaa kasvuaan, mikä aiheuttaa entistä suurempia ongelmia lihasektorin kaikille osapuolille. Taisi aina eettisen PP:n ehdutus jossain aiemmassa keskustelussa olla lypsyrotuisten sonnien tappaminen syntyessä.

Kyllä sinä Antti vedät vähän mutkat suoriksi, jos tilannetta verrataan johonkin 20 vuotta sitten olleeseen tilanteeseen, niin on siinä paljon muutakin muuttunut kuin tukijärjestelmä, meidän koko maatalousjärjestelmämme on muuttunut ihan toiseen asentoon näiden 20 vuoden aikana  ;D

Oikeastaan vasta 20 vuotta sitten tajuttiin, että rajasuojalla ylläpidetty oma kotimainen tuotantotapa ja tilajärjestelmä ei jatkossa tule olemaan elinkelpoinen ja mukautuminen osaksi yhteistä EU järjestelmää alkoi  :o

Mutta muuttuiko silloin aiemmin marginaalinen emotuotanto äkkiä suomen olosuhteisiin hyvin soveltuvaksi tuotantomuodoksi, vai olisko nimenomaan tukipolitiikalla ollut osansa asiassa?

Kymmenen vuotta sitten tehtiin toki vielä artikkeleja joissa arvioitiin että emotuotanto on omiaan kattamaan sitä vajetta jonka lypsylehmien väheneminen tekee kotimaisen lihan saatavuuteen. Ja mullinkasvatuskin taisi olla aika hyväkin bisnes.

Ja nyt sitten koko lihakenttä on äkkiä jumissa (ei tosin mitenkään emotuottajien vika elleivät ole samaan aikaan olleet tekemässä huonoja päätöksiä Atrian tai HK:n hallinnossa). About pelkästään lihantuottajia (eli ei lypsäjiä) taitaa olla muuten olla lihatalojen hallinnossa, ja pelkästään maidontuottajia meijerien hallinnossa. Tulokset kertovat osaamisen tason...

Pointti karkasi itseltäkin, mutta maailma muuttuu ja tuet muuttuvat.

Herpertti

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 13078
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?
[edit: Minkä verran suomessa muuten oli 50-luvulla emolehmiä, silloin kun homma vielä edes jotenkin perustui luontaisiin edellytyksiin ja tarpeisiin eikä tukipolitiikkaan? Lypsylehmiähän oli paljon enemmän kuin nykyiset 300 000.

edit2: En löytänyt vanhaa tietoa, mutta alla olevan kirjoituksen mukaan emolehmien määrä on nelinkertaistunut 20 vuodessa, lypsylehmien määrä taas laskenut radikaalisti. Johtopäätöksenä voidaan kai sanoa että emopuolta on tuettu nin paljon että tuotannon nelinkertaistaminen on ollut järkevää. Tai sitten ilmastonmuutos sallii nykyään lähes ympärivuotisen laiduntamisen, mikä on muualla maailmassa ollut emotuotannon edellytys.

http://perinnebiotooppi.blogspot.fi/2013/10/maatalouden-rakennemuutos-tilastojen.html

edit3: Jos emotilojen nykyiset tuet jatkuvat, emomäärä varmaan vain jatkaa kasvuaan, mikä aiheuttaa entistä suurempia ongelmia lihasektorin kaikille osapuolille. Taisi aina eettisen PP:n ehdutus jossain aiemmassa keskustelussa olla lypsyrotuisten sonnien tappaminen syntyessä.

Kyllä sinä Antti vedät vähän mutkat suoriksi, jos tilannetta verrataan johonkin 20 vuotta sitten olleeseen tilanteeseen, niin on siinä paljon muutakin muuttunut kuin tukijärjestelmä, meidän koko maatalousjärjestelmämme on muuttunut ihan toiseen asentoon näiden 20 vuoden aikana  ;D

Oikeastaan vasta 20 vuotta sitten tajuttiin, että rajasuojalla ylläpidetty oma kotimainen tuotantotapa ja tilajärjestelmä ei jatkossa tule olemaan elinkelpoinen ja mukautuminen osaksi yhteistä EU järjestelmää alkoi  :o

Mutta muuttuiko silloin aiemmin marginaalinen emotuotanto äkkiä suomen olosuhteisiin hyvin soveltuvaksi tuotantomuodoksi, vai olisko nimenomaan tukipolitiikalla ollut osansa asiassa?

Kymmenen vuotta sitten tehtiin toki vielä artikkeleja joissa arvioitiin että emotuotanto on omiaan kattamaan sitä vajetta jonka lypsylehmien väheneminen tekee kotimaisen lihan saatavuuteen. Ja mullinkasvatuskin taisi olla aika hyväkin bisnes.

Ja nyt sitten koko lihakenttä on äkkiä jumissa (ei tosin mitenkään emotuottajien vika elleivät ole samaan aikaan olleet tekemässä huonoja päätöksiä Atrian tai HK:n hallinnossa). About pelkästään lihantuottajia (eli ei lypsäjiä) taitaa olla muuten olla lihatalojen hallinnossa, ja pelkästään maidontuottajia meijerien hallinnossa. Tulokset kertovat osaamisen tason...

Pointti karkasi itseltäkin, mutta maailma muuttuu ja tuet muuttuvat.

En minä sitä sano, mutta EU jäsenyys muutti toimintaympäristöä niin, että emotuotannolle tuli samat mahdollisuudet kuin oli muuallakin maailmassa, ei se tilanne ennekään niin ollut, etteikö maataloutta oikeasti olisi tuettu, se tuki tuli vaan toisella tapaa ja suosi eri tiloja kuin nyt  :o
Ennen tuettiin rajasuojalla, lainasysteemeillä ja maataloustuponeuvotteluilla, mutta tukea se oli sekin  :(

Pieni nautatila voi olla kannattava emotila, vaikkei olisikaan kannattava lypsykarjatila  8)
Hyvää yötä, sano mummo kun silmä puhkes

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?
Mutta muuttuiko silloin aiemmin marginaalinen emotuotanto äkkiä suomen olosuhteisiin hyvin soveltuvaksi tuotantomuodoksi, vai olisko nimenomaan tukipolitiikalla ollut osansa asiassa?

Kymmenen vuotta sitten tehtiin toki vielä artikkeleja joissa arvioitiin että emotuotanto on omiaan kattamaan sitä vajetta jonka lypsylehmien väheneminen tekee kotimaisen lihan saatavuuteen. Ja mullinkasvatuskin taisi olla aika hyväkin bisnes.

Ja nyt sitten koko lihakenttä on äkkiä jumissa (ei tosin mitenkään emotuottajien vika elleivät ole samaan aikaan olleet tekemässä huonoja päätöksiä Atrian tai HK:n hallinnossa). About pelkästään lihantuottajia (eli ei lypsäjiä) taitaa olla muuten olla lihatalojen hallinnossa, ja pelkästään maidontuottajia meijerien hallinnossa. Tulokset kertovat osaamisen tason...

Pointti karkasi itseltäkin, mutta maailma muuttuu ja tuet muuttuvat.
Loson ehdokasasettelu päättyi toissapäivänä, kai asetuit ehdolle, niin saadaan lihan hinta kuntoon ja erityisesti ne ternivasikat  ;D

antti-x

  • Vieras
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?
Mutta muuttuiko silloin aiemmin marginaalinen emotuotanto äkkiä suomen olosuhteisiin hyvin soveltuvaksi tuotantomuodoksi, vai olisko nimenomaan tukipolitiikalla ollut osansa asiassa?

Kymmenen vuotta sitten tehtiin toki vielä artikkeleja joissa arvioitiin että emotuotanto on omiaan kattamaan sitä vajetta jonka lypsylehmien väheneminen tekee kotimaisen lihan saatavuuteen. Ja mullinkasvatuskin taisi olla aika hyväkin bisnes.

Ja nyt sitten koko lihakenttä on äkkiä jumissa (ei tosin mitenkään emotuottajien vika elleivät ole samaan aikaan olleet tekemässä huonoja päätöksiä Atrian tai HK:n hallinnossa). About pelkästään lihantuottajia (eli ei lypsäjiä) taitaa olla muuten olla lihatalojen hallinnossa, ja pelkästään maidontuottajia meijerien hallinnossa. Tulokset kertovat osaamisen tason...

Pointti karkasi itseltäkin, mutta maailma muuttuu ja tuet muuttuvat.
Loson ehdokasasettelu päättyi toissapäivänä, kai asetuit ehdolle, niin saadaan lihan hinta kuntoon ja erityisesti ne ternivasikat  ;D

Olisin ainakin käynyt paikalla Turussa jos vaimolla ei olisi ollut iltavuoroa ja itselle osunut sitä kautta lapsenvahtikeikka. Toisaalta omat istumalihakset ja luonne eivät kyllä riittäisi siihen että jonnekin sitä kautta pääsisi oikeasti asioista päättämään. Sen enempää liha-, maito- kuin MTK-puolellakaan. Onneksi yhtymässä on edunvalvontaihmiset erikseen, niin voi itse keskittyä netissä kettuilemiseen.  :P

Pitää alkaa enemmän tekemään niistä vasikoista suoraan kappaa kasvattajien kanssa niin ehkä saa nopeammin tuolosta asiassa. Ja teuraat tietty minne tahansa muualle kuin Atrialle ja HK:lle kun niillä raukoilla on naudalihaa muutenkin liikaa ja tosi halvalla ostettu lypsylehmä vain heikentäisi niiden tilannetta entisestään.

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?
Pitää alkaa enemmän tekemään niistä vasikoista suoraan kappaa kasvattajien kanssa niin ehkä saa nopeammin tuolosta asiassa. Ja teuraat tietty minne tahansa muualle kuin Atrialle ja HK:lle kun niillä raukoilla on naudalihaa muutenkin liikaa ja tosi halvalla ostettu lypsylehmä vain heikentäisi niiden tilannetta entisestään.
Managementtiä  :)

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?


+ valkuaisrehuna käytetään edullisinta mahdollista eli kuivattua kananpaskaa  ;D
Tahi rääpäistään muutama km2 sademetsää soijavainioksi   :'(
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

Paalaaja

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3179
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?


+ valkuaisrehuna käytetään edullisinta mahdollista eli kuivattua kananpaskaa  ;D
Tahi rääpäistään muutama km2 sademetsää soijavainioksi   :'(
Sitkeässä elää tosiaan mielikuva "laidunruoholla kasvatetusta" Etelä-Amerikan naudasta.

Todellisuus alkaa kuitenkin olla tämän oloinen. Pampa kannattaa kylvää soijalle, ja kasvattaa liha laidunnusta tehokkaammin.





Mielikuva on markkinamiehen unelma, todellisuus agribisneksen.  ???
http://www.carnes-pampeanas.com/laempresa/img/feed-lot2.jpg

JK.
 Antti-X:n viittaus eri tuotantosuuntin toimintamahdollisuuksiin kansallisen maatalouspolitiikan aikaan on verraten naiivi: Tuolloin hinnat aseteltiin kohdilleen kaikkea muuta kuin markkinatalouden ehdoin. - Tai markkinatalous määräsi korkeintaan siten, että pohdittiin minkä tuotteen muotoon puettuna ylituotannon vieminen olisi vähiten tappiolista.
Slippin 'n sliding

antti-x

  • Vieras
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?

 Antti-X:n viittaus eri tuotantosuuntin toimintamahdollisuuksiin kansallisen maatalouspolitiikan aikaan on verraten naiivi: Tuolloin hinnat aseteltiin kohdilleen kaikkea muuta kuin markkinatalouden ehdoin. - Tai markkinatalous määräsi korkeintaan siten, että pohdittiin minkä tuotteen muotoon puettuna ylituotannon vieminen olisi vähiten tappiolista.

Oikeastaan kaipasin tietoa emojen määrästä 50-luvulla jolloin maataloutta käsittääkseni harjoitettiin aika paljolti markkinatalouden ehdoin. En vain vielä ole löytänyt. Tai mikäli joku haluaa vedota lihansyonnin vähyyteen 50-luvulla, niin vertailua Suomen ja Ranskan emojen määrässä 50-luvulla.

Regent

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 284
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?

 Antti-X:n viittaus eri tuotantosuuntin toimintamahdollisuuksiin kansallisen maatalouspolitiikan aikaan on verraten naiivi: Tuolloin hinnat aseteltiin kohdilleen kaikkea muuta kuin markkinatalouden ehdoin. - Tai markkinatalous määräsi korkeintaan siten, että pohdittiin minkä tuotteen muotoon puettuna ylituotannon vieminen olisi vähiten tappiolista.

Oikeastaan kaipasin tietoa emojen määrästä 50-luvulla jolloin maataloutta käsittääkseni harjoitettiin aika paljolti markkinatalouden ehdoin. En vain vielä ole löytänyt. Tai mikäli joku haluaa vedota lihansyonnin vähyyteen 50-luvulla, niin vertailua Suomen ja Ranskan emojen määrässä 50-luvulla.

50-luvulla ei ollut kuin 5ha torppia, missä kaksi lehmää, joista toinen imetti vasikoita ja toisesta lypsettiin maitoa. Eli heittäisin että 50% lehmistä toimi imettäjinä/emoina.

Herpertti

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 13078
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?
Se oli niin, että 50 luvulla oli Suomessa vielä elintarvikepula, lehmät oli lypsylehmiä, ei niitä pidetty pelkästään vasikoiden tuottamiseen  :o
Hyvää yötä, sano mummo kun silmä puhkes

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?

 Antti-X:n viittaus eri tuotantosuuntin toimintamahdollisuuksiin kansallisen maatalouspolitiikan aikaan on verraten naiivi: Tuolloin hinnat aseteltiin kohdilleen kaikkea muuta kuin markkinatalouden ehdoin. - Tai markkinatalous määräsi korkeintaan siten, että pohdittiin minkä tuotteen muotoon puettuna ylituotannon vieminen olisi vähiten tappiolista.

Oikeastaan kaipasin tietoa emojen määrästä 50-luvulla jolloin maataloutta käsittääkseni harjoitettiin aika paljolti markkinatalouden ehdoin. En vain vielä ole löytänyt. Tai mikäli joku haluaa vedota lihansyonnin vähyyteen 50-luvulla, niin vertailua Suomen ja Ranskan emojen määrässä 50-luvulla.
Ranskassahan on nyt vähintään 2 miljoonaa emolehmää ja suomessa 50-luvulla ei ollut ainuttakaan liharotuista emolehmää, ekat abat tuotiin -51 ja siitä se sitten lähti  :)
Antin on ihan turha jeesustella jollain menneiden aikojen tuotantomäärillä tässä yhteydessä, ainoastaan vuosi 1995 ja siitä eteenpäin on jotenkin vertailukelpoista aikaa..Ylellisyystuote silloin ja on sitä edelleen  8)

JösseJänis

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2681
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?

 Antti-X:n viittaus eri tuotantosuuntin toimintamahdollisuuksiin kansallisen maatalouspolitiikan aikaan on verraten naiivi: Tuolloin hinnat aseteltiin kohdilleen kaikkea muuta kuin markkinatalouden ehdoin. - Tai markkinatalous määräsi korkeintaan siten, että pohdittiin minkä tuotteen muotoon puettuna ylituotannon vieminen olisi vähiten tappiolista.

Oikeastaan kaipasin tietoa emojen määrästä 50-luvulla jolloin maataloutta käsittääkseni harjoitettiin aika paljolti markkinatalouden ehdoin. En vain vielä ole löytänyt. Tai mikäli joku haluaa vedota lihansyonnin vähyyteen 50-luvulla, niin vertailua Suomen ja Ranskan emojen määrässä 50-luvulla.
Ranskassahan on nyt vähintään 2 miljoonaa emolehmää ja suomessa 50-luvulla ei ollut ainuttakaan liharotuista emolehmää, ekat abat tuotiin -51 ja siitä se sitten lähti  :)
Antin on ihan turha jeesustella jollain menneiden aikojen tuotantomäärillä tässä yhteydessä, ainoastaan vuosi 1995 ja siitä eteenpäin on jotenkin vertailukelpoista aikaa..Ylellisyystuote silloin ja on sitä edelleen  8)

Niin, ei Suomen rahvas 70-luvulla syönyt Herefordia ja Charolais'ta. Loppuun lypsettyä luisevaa Ayshireä, joka sekin paahdettiin melkein mustaksi ja niin kuivaksi, että parin kilon köntti riitti koko kinkeripiirille.

Se on elintason kasvu luonut kysyntää pihvilihalle ja onneksi tarjontaakin.

Vekkuli

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 394
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?
Myönteisemmillään maitorotusonni paistattaa päivää kuivalla olkipatjalla n 5m2 tilaa per pää.Ilmavassa hallissa,samassa sakissa ternistä asti.Iso A vois lanseerata uuden tuotemerkin tästä.
Pihvisonneja ei välitetä ritiläkasvattamoihin, maitorotusonneja ei turvepatjalla pidetä..
Jaa ei vai.Vapolaisen päällä nuo meillä köllii.Oljella pakkasilla.Mitä pihvikarjaan tulee on ollu emojakin ja tullut välityksestäkin liharotuisia,eikä ole kysytty onko ritilä.

antti-x

  • Vieras
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?

Antin on ihan turha jeesustella jollain menneiden aikojen tuotantomäärillä tässä yhteydessä, ainoastaan vuosi 1995 ja siitä eteenpäin on jotenkin vertailukelpoista aikaa..Ylellisyystuote silloin ja on sitä edelleen  8)

Eli ainakin nelinkertaistunut määrä vertailukelpoisena aikana. Ja muihin aikoihin ei kannata verrata. Ok. Nyt taantumassa on luontaista että tuollaisen ylellisyytuotteen kysyntä ja sitä kautta tuotanto kääntyy jyrkkään laskuun, eikö?

Herpertti

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 13078
Vs: LFA:n lisäosa samansuuruiseksi kaikille tiloille?

Antin on ihan turha jeesustella jollain menneiden aikojen tuotantomäärillä tässä yhteydessä, ainoastaan vuosi 1995 ja siitä eteenpäin on jotenkin vertailukelpoista aikaa..Ylellisyystuote silloin ja on sitä edelleen  8)

Eli ainakin nelinkertaistunut määrä vertailukelpoisena aikana. Ja muihin aikoihin ei kannata verrata. Ok. Nyt taantumassa on luontaista että tuollaisen ylellisyytuotteen kysyntä ja sitä kautta tuotanto kääntyy jyrkkään laskuun, eikö?

No niin se vaan menee, että kun elintaso nousee, niin lihan kulutus kasvaa suhteessa enempi kuin kasvisruuan kulutus  8)
Kun tulee kysyntää, niin joku sen kysynnän aina täyttää  ;)
Liharodut luotiin britanniassa 1800 luvulla, kun maa koki teollisen vallankumouksen ja väestön ansiotaso alkoi nousta, silloin maassa lähti myös lihankulutus kasvuun ja liharoduille tuli tarvetta  ::)
Hyvää yötä, sano mummo kun silmä puhkes