Suomessa viljanviljelyn panos-tuotos suhde on kokonaisuudessaan heikko verrattuna melkein mihin tahansa muuhun maapallon viljelyalueeseen, eli samalla panostuksella saadaan muualla isompia satoja. Johtuen tietysti lyhyestä kasvukaudesta ja vaikeista maalajeista.
Niinpä. Tuohon kun lisää alenevan tukitason ja tajuaa että juuri tuet ovat puskuri globaalille markkinoille.
Tuon kun pilkkoo, niin se tarkoittaa. Tuet alenevat niin viljelijän tulon muodostus on kasvavassa määrin globaalin markkinatalouden riepoteltavana.
Sitten kun lisää esim euroopan ja EU,n taloudellisen tilanteen. Niin en todellakaan toivo että nyt että EU,ssa menis talous päin prsttä. Voi olla kylmää kyytiä silloin.
Tämä nyt oli yksi kauhu skenaario.
Mutta voihan systeemi kääntyä myös Suomalaisen talonpojan eduksikin.
Siinä merkittävässä roolissa tulisi olemaan ilmaston muutos siihen suuntaan. Täällä viljely olosuhteet paranevat ja noilla isoilla huononevat. Voipi käydä niin että jokainen vähänkin pelloksi kelpaava maapläntti raivataan pelloiksi Taigan alueella. Yksi mielenkiintoinen kuvio on myös tuo koillisväylä
Tellus kutistuu Aasian, suuntaan huimasti jos se kesäisin pysyy laivoille liikennöitävässä kunnossa. Nyt media toitottaan että sieltä saa sitten tavaraa nopeasti, mutta mutta onhan se auki myös toiseen suuntaan. Nyt esim kiinaan ruuan vieminen euroopasta on ehkä pikkasen hankalaa.
Miksi mietin ruuan kuskaamista ympäri tellusta. Koska täällä ruokaa tuotetaan ehkä vielä yli oman tarpeen ja muualla siitä pulaa. Kiinassakin ovat sotkeneet omat takapihat siihen kuntoon että puhtaan ruuan tuotanto ongelmallista, vai hyökkäävätkö yritykset ostamaan peltomme?.