http://petrisarvamaa.eu/leivan-murtamisesta-maaseudun-tulevaisuus-11-10-2013/
Ruoka ei Suomessa ole halpaa, ei edes edullista. Ruoan kalleus tuntuu kuluttajan lompakossa, mutta ei tuottajan kukkarossa. Kun kansallisen tuen määrä on joka tapauksessa aleneva ja samaan aikaan myös EU nipistää budjettiaan kaikilla alueilla, on tuottajan huoli huomisesta täysin ymmärrettävä.
Tuossa riittää miettimistä monelle. Miksi tähän on tultu. Puolalainen naudan sisäfile maksoi eilen 19,50kg ja Atrian vastaava 39€/kg Hinnanero on järkyttävän iso, vaikka naudan tuki
on niin iso, että sillä tuella voisi ostaa koko naudan Puolasta. ![;D](https://uusi.keskustelukanava.agronet.fi/agronet/Smileys/default/grin.gif)
1. Kuinkas iso se naudan tuki sitten oikein on ja paljonko nauta Puolassa maksaa. Entä mikä on maatyöläisen keskipalkka? Entä teurastamontyöläisen, teurasauton kuljettajan, rehukuskin, navetan rakentaneen kirvesmiehen, konekauppiaan... ja paljonko on naudan ALV?
2. Mutta toki pohdinnassasi on paljon järkeäkin. Onhan tuo ruoan hinta sikäli mystistä, että täällä Euroopan korkeimman kustannustason maassa tuotetaan Euroopan laadukkaimpia, mutta halvimpiin kuuluvia maataloustuotteita, joista teollisuus jalostaa Euroopan kalleimpiin kuuluvia elintarvikkeita, joiden laatu on jotain... ei ehkä huonoa, mutta mikrobiologista laatua lukuunottamatta melko keskinkertaista. Ja silti teollisuudellakin menee heikosti ja elintarviketyöläiset edustavat SAK:n ellei heikoimmin, niin ainakin lähes heikoimmin palkattua jäsenkuntaa.