Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.  (Luettu 14853 kertaa)

FatJohn

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11
Tervehdys!

Unelmana on aloittaa kasvinviljely (tai marjanviljely), joko avomaalla tai kasvihuoneessa.

Lähtökohta: Ei maata, ei koulutusta, ei rahaa :)

Päämäärä: Elättää itsensä kasvinviljelyllä.

Kysymykset: Mitkä ovat realiteetit ja faktat. Paljonko tilan koon vähimmäisvaatimus? Avomaalla? Kasvihuoneessa? Paljonko tarvitaan pääomaa toiminnan aloittamiseen?

Viljely alan koko riippuu tietysti jonkin verran lajikkeesta. Olen alkamassa hommaan yksin, joten helppohoituisuus ja tilan koon pienuus ovat plussia, toivottavasti eivät välttämättä toisensa poissa sulkevia ominaisuuksia. Eli mitä kannattaisi viljellä avomaalla vs. kasvihuoneessa että edellä mainitut kaksi elementtiä (helppohoituisuus ja viljelyalan pienuus) toteutuisivat mahdollisimman hyvin? Kannattaako luomutuotanto? Mahdollistaako se pienemmän tuotannon?

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Sitten kiinnostaisi myös omia laskelmia helpottavat tiedot esim. eri kasvien satotasoista, tuottajahinnoista jne. Jos näihin löytyy hyviä linkkejä, voi vinkata.

No, siellä varmaan ammutaan heti alas tälläinen haihattelija, mutta olisin kiitollinen asiallisista vastauksista ja myös kritiikistä.

Tiedän, että maanviljely ei ole mikään rahasampo, enkä ole rikastumismielessä sitä suunnittelemassakaan. Vaan siksi, että koen sen mielekkääksi tavaksi ansaita elanto. Minulle riittävä elanto tarkoittaa min. 2000e brutto kuussa. 

Kiitos kaikille ennakkoon ja hyvää vkloppua!

-Fat John

Firebomber

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 129

meedio

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1174
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Meinasitko elättää itsesi paksusti johtajana ja käytät serbialaista työvoimaa, vai aiotko jumpata hyötyliikunnalla rantaleijonaksi kahdessa vuodessa?? ::)

FatJohn

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Tarkoitus on toki kouluttautua, mutta sitä ennen olisi mukava saada käsitys mihin on ryhtymässä. Ja nimenomaan eri näkökulmista..koska, esim. Pro agrian asiantuntijoilla ja itse viljelijöillä voi monesta asiasta olla varmasti eri mielipide.

Ja rantakunnossa ollaan jo..nikki on sen suhteen ehkä harhaan johtava, se on enemmän metafora avoimelle ja isolle sielulle ;) Ja tarkoitus on siis työskennellä täysipäiväisesti viljelijänä.

meedio

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1174
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Pieni muna- iso sielu. OK!
Se on aivan tosi asia, että ProAgrialla ja viljelijöillä on aivan eri näkemys asioista. Parhaimmillaan jopa niin, että talousneuvoja käy tiloilla tekemässä kannattavuuslaskelmia maanostoon, eikä saada millään kannattamaan. Ja kas kummaa, sitten sama heppu onkin tarjoamassa samasta pläntistä reilusti enemmän henkilökohtaisesti. Eli ollaan huutokaupassa vastakkain!

Firebomber

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 129
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Totta nuokin.
Olen itse osallistunut joihinkin noista kurssitapahtumista, joihin viittasin. Kuten  ohjelmista näkee, kyse on viimeisimmistä viljelytekniikoista ja -lajikkeista. Ne sun on opiskeltava!
Talousasiat ovat eri juttu ja niissä on kuljettava omia polkuja eli vältettävä isoja investointeja. Jos ja kun sinulla on omia ideoita ja onnistut niiden soveltamisessa, hommassa tarjoutuu menestystä.
Sosiaaliset taidot ovat itsestäänselvästi osattava koska ulkomainen uppiniskainen työvoima on must.

Viimeksi muokattu: 12.01.13 - klo:15:09 kirjoittanut Firebomber

-Joomies-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1131
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Pieni muna- iso sielu. OK!
Se on aivan tosi asia, että ProAgrialla ja viljelijöillä on aivan eri näkemys asioista. Parhaimmillaan jopa niin, että talousneuvoja käy tiloilla tekemässä kannattavuuslaskelmia maanostoon, eikä saada millään kannattamaan. Ja kas kummaa, sitten sama heppu onkin tarjoamassa samasta pläntistä reilusti enemmän henkilökohtaisesti. Eli ollaan huutokaupassa vastakkain!

"Tehkää niin kuin minä sanon, älkää niin kuin minä teen."
Se mikä ei tapa, se vituttaa

aurajokilaivuri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2449
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Suomen luomutotomaatit taitaa kasvaa lähes kaikki yhdellä tilalla honkajoella, siellä kasvihuoneiden lämmitysjärjestelmä perustuu raatojen polttamiseen.  Täälläpäin kasvihuoneet taas on keskittyneet soraharjulle jossa rakennusten perustukset hoituu sillä että pillarilla lykitään pintakerros sivuun. Menestyäkseen pitää löytää jotain vastaavantyyppisiä ylivoimaisia menestystekijöitä. Alottajan tapauksessa se tuskin on ainakaan ylivertainen osaaminen. Tomaatti on loppuun asti kilpailtu bulkkituote, olisiko mahdollisesti olemassa jotain jota kukaan muu ei kasvata? Chilinkin viljelijöitä saattaa olla jo riittävästi.

Vähimmillä oppirahoilla varmaan pääsee kun hankkituu johonkin kasvihuoneelle töihin niin näkee mitä homma on. Suomi on väärällään romahtaneita kasvihuoneenrunkoja erinäisten kokeilijoiden jäljiltä.

bdr-529

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7460
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Suomen luomutotomaatit taitaa kasvaa lähes kaikki yhdellä tilalla honkajoella, siellä kasvihuoneiden lämmitysjärjestelmä perustuu raatojen polttamiseen.  Täälläpäin kasvihuoneet taas on keskittyneet soraharjulle jossa rakennusten perustukset hoituu sillä että pillarilla lykitään pintakerros sivuun. Menestyäkseen pitää löytää jotain vastaavantyyppisiä ylivoimaisia menestystekijöitä. Alottajan tapauksessa se tuskin on ainakaan ylivertainen osaaminen. Tomaatti on loppuun asti kilpailtu bulkkituote, olisiko mahdollisesti olemassa jotain jota kukaan muu ei kasvata? Chilinkin viljelijöitä saattaa olla jo riittävästi.

Vähimmillä oppirahoilla varmaan pääsee kun hankkituu johonkin kasvihuoneelle töihin niin näkee mitä homma on. Suomi on väärällään romahtaneita kasvihuoneenrunkoja erinäisten kokeilijoiden jäljiltä.


 Banaanit ja viinirypäleet ensin tuli mieleen.
Mielipiteeni on voinut muuttua, mutta ei se tosiasia, että olen oikeassa.

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5273
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Vähimmillä oppirahoilla varmaan pääsee kun hankkituu johonkin kasvihuoneelle töihin niin näkee mitä homma on.
Tälle ääni. Ja mieluummin käy useammassa paikassa työskentelemässä, niin näkee erilaisia toimintakulttuureita, niin voi sitä opiskelussa saatua teoriapohjaa testata monesta näkökulmasta.

Petri

FatJohn

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Voisko sellainen "ylivoimainen" menestystekijä olla paikallisuus vaikka kyseessä olisi bulkkituote kuten mainittu tomaatti? Tarvitseeko aina välttämättä keksiä jotain aivan uutta, jos tavoitteena on pienyrittäjyys? Omasta sijaintini on Pohjois-Savo ja täällä paikallinen Pro Agrian- tyyppi sanoin, että esim. luomutomaatille olisi enemmän kysyntää kuin on tarjontaa. Toinen hänen mainitsemansa "vaihtoehto" oli luomumansikka. Onko mielipiteitä? Mansikan viljely on kuitenkin ilmeisesti aika vaativaa verrattuna moneen muuhun?

Miten muuten sitten itse myynti? Kysyin siitäkin tältä Pro A. tyypiltä ja hän sanoi, että tuotteet myydään pääsääntöisesti suoraan jälleenmyyjäkaupoille. Tämä herätti vähän ihmetystä, koska olin elänyt siinä käsityksessä, että HOK:n ja SOK:n kaupoille tulee tavara pääsääntöisesti omien tukkujen kautta? Tästä myyntiketjustakin olisi kiva saada lisää tietoa. Miten helppo on saada pienemmät erät myyntiin?

Kasvihuoneviljelyssä energiakustannukset ovat ilmeisesti merkittävissä roolissa. Entä, jos viljelisi kasvihuoneessa esim. toukokuusta- lokakuuhun?

Kursseja olen katsellut ja muutama vaihtoehto on jo mietittynä. Esim. puutarhatalouden perustutkinto. Työssäoppiminen/oppisopimus varmasti ehdoton vaihtoehto myös. Jos saisi nämä kaksi yhdistettyä parhaassa tapauksessa.

Vielä ei ole tullut konkreettisia lukuja keltään. Niitä kaivattaisiin myös. Onko kommentoijissa/palstalaisissa kasvihuoneviljelijöitä?

aurajokilaivuri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2449
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Mansikan yrittäminen luomuna ei taida olla ihan aloittelijoille sopivaa hommaa.

Kauppojen myyntiketjun suhteen on parasta marssia rohkeasti suoraan paikallisten kauppiaiden puheille kyselemään. Samoin vetävistä tuotteista paikallisilla kauppiailla lienee huomattavasti parempi tuntemus kuin jollain ely-keskuksen virkamiehellä.

Sadon markkinoinnista olisi syytä olla aika hyvä käsitys ja ehkä jotain sopimuksenkintynkää ennen kuin edes lähtee tilaamaan kasvihuoneen piirustuksia.


Mannine

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Näissä kasveissa tärkein asia on sadon markkinointi! Jokaisen kasvin viljelyn salat pystyy oppimaan ajan ja oppirahojen kanssa, mutta sen sadon myyminen onkin se haastavampi juttu. Itse lähtisin lähestymään asiaa toisin päin, mille tuotteelle olisi kysyntää?

erik

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1855
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Mä ehdottaisin kyllä chiliä.

Niitä kasvattajia suomessa on oikeesti todella vähän ja marketeista ei saa kun sitä tavallista paskaa "punaista chiliä" jonka lajikkeesta esimerkiksi ei ole mitään tietoa.

Eikä tarttis rakentaa mitään lentokentän kokoista kasvihuonetta

FatJohn

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11
Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Hyviä pointteja on tullut taas esille.

Myyntikanavien pitää olla kunnossa.  Ja Nimenomaan etukäteen olisi hyvä olla jo sopimusta. Millaisia sopimuksia alalla on tapana tehdä? Vuodeksi? Tietty tilauksen minimimäärä? Vai onko tuottaja ihan kauppiaan armoilla. Tietysti neuvottelukysymys, mutta mikä on todellisuus?

Hyvä idea lähteä selvittämään eri tuotteiden kysyntää suoraan kauppiailta. Sellaisen pienen kyselylomakkeenhan voisi laittaa sähköisestikin, mutta vastausprosentti niissä jää yleensä pieneksi, että varmaan parempi soitella/käydä ne läpi. Kauppiaathan ovat aikamoisia portinvartijoita tässä ketjussa..jos tuotteita ei löydy hyllystä ei asiakkaatkaan niitä välttämättä osaa kaivata..siis jos puhutaan erikoisemmista tuotteista.

Chili kuulostaa hyvältä idealta näin mausteisen ruuan ystävänä :) Mietityttää vain se kasvihuoneen tarvittava kokoluokka---Pro Agrialla heitettiin sellaiset luvut kuin min. 1000m2 ja rak.kust. 300e/ m2. Siinä tulisi jo alkuinvestoinneille hintaa.