Agronet

Keskusteluaiheet => Kasvintuotanto => Aiheen aloitti: FatJohn - 11.01.13 - klo:23:45

Otsikko: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: FatJohn - 11.01.13 - klo:23:45
Tervehdys!

Unelmana on aloittaa kasvinviljely (tai marjanviljely), joko avomaalla tai kasvihuoneessa.

Lähtökohta: Ei maata, ei koulutusta, ei rahaa :)

Päämäärä: Elättää itsensä kasvinviljelyllä.

Kysymykset: Mitkä ovat realiteetit ja faktat. Paljonko tilan koon vähimmäisvaatimus? Avomaalla? Kasvihuoneessa? Paljonko tarvitaan pääomaa toiminnan aloittamiseen?

Viljely alan koko riippuu tietysti jonkin verran lajikkeesta. Olen alkamassa hommaan yksin, joten helppohoituisuus ja tilan koon pienuus ovat plussia, toivottavasti eivät välttämättä toisensa poissa sulkevia ominaisuuksia. Eli mitä kannattaisi viljellä avomaalla vs. kasvihuoneessa että edellä mainitut kaksi elementtiä (helppohoituisuus ja viljelyalan pienuus) toteutuisivat mahdollisimman hyvin? Kannattaako luomutuotanto? Mahdollistaako se pienemmän tuotannon?

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Sitten kiinnostaisi myös omia laskelmia helpottavat tiedot esim. eri kasvien satotasoista, tuottajahinnoista jne. Jos näihin löytyy hyviä linkkejä, voi vinkata.

No, siellä varmaan ammutaan heti alas tälläinen haihattelija, mutta olisin kiitollinen asiallisista vastauksista ja myös kritiikistä.

Tiedän, että maanviljely ei ole mikään rahasampo, enkä ole rikastumismielessä sitä suunnittelemassakaan. Vaan siksi, että koen sen mielekkääksi tavaksi ansaita elanto. Minulle riittävä elanto tarkoittaa min. 2000e brutto kuussa. 

Kiitos kaikille ennakkoon ja hyvää vkloppua!

-Fat John
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Firebomber - 12.01.13 - klo:00:03
Ei paha...Hakeudu kursseille, esim MarjaTsemppi: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/proagria_etelapohjanmaa/tapahtumat?p_focus_event=270658&p_status=show#detail
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: meedio - 12.01.13 - klo:01:04
Meinasitko elättää itsesi paksusti johtajana ja käytät serbialaista työvoimaa, vai aiotko jumpata hyötyliikunnalla rantaleijonaksi kahdessa vuodessa?? ::)
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: FatJohn - 12.01.13 - klo:11:01
Tarkoitus on toki kouluttautua, mutta sitä ennen olisi mukava saada käsitys mihin on ryhtymässä. Ja nimenomaan eri näkökulmista..koska, esim. Pro agrian asiantuntijoilla ja itse viljelijöillä voi monesta asiasta olla varmasti eri mielipide.

Ja rantakunnossa ollaan jo..nikki on sen suhteen ehkä harhaan johtava, se on enemmän metafora avoimelle ja isolle sielulle ;) Ja tarkoitus on siis työskennellä täysipäiväisesti viljelijänä.
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: meedio - 12.01.13 - klo:11:57
Pieni muna- iso sielu. OK!
Se on aivan tosi asia, että ProAgrialla ja viljelijöillä on aivan eri näkemys asioista. Parhaimmillaan jopa niin, että talousneuvoja käy tiloilla tekemässä kannattavuuslaskelmia maanostoon, eikä saada millään kannattamaan. Ja kas kummaa, sitten sama heppu onkin tarjoamassa samasta pläntistä reilusti enemmän henkilökohtaisesti. Eli ollaan huutokaupassa vastakkain!

Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Firebomber - 12.01.13 - klo:15:03
Totta nuokin.
Olen itse osallistunut joihinkin noista kurssitapahtumista, joihin viittasin. Kuten  ohjelmista näkee, kyse on viimeisimmistä viljelytekniikoista ja -lajikkeista. Ne sun on opiskeltava!
Talousasiat ovat eri juttu ja niissä on kuljettava omia polkuja eli vältettävä isoja investointeja. Jos ja kun sinulla on omia ideoita ja onnistut niiden soveltamisessa, hommassa tarjoutuu menestystä.
Sosiaaliset taidot ovat itsestäänselvästi osattava koska ulkomainen uppiniskainen työvoima on must.
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: -Joomies- - 12.01.13 - klo:15:05
Pieni muna- iso sielu. OK!
Se on aivan tosi asia, että ProAgrialla ja viljelijöillä on aivan eri näkemys asioista. Parhaimmillaan jopa niin, että talousneuvoja käy tiloilla tekemässä kannattavuuslaskelmia maanostoon, eikä saada millään kannattamaan. Ja kas kummaa, sitten sama heppu onkin tarjoamassa samasta pläntistä reilusti enemmän henkilökohtaisesti. Eli ollaan huutokaupassa vastakkain!

"Tehkää niin kuin minä sanon, älkää niin kuin minä teen."
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: aurajokilaivuri - 12.01.13 - klo:15:34

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Suomen luomutotomaatit taitaa kasvaa lähes kaikki yhdellä tilalla honkajoella, siellä kasvihuoneiden lämmitysjärjestelmä perustuu raatojen polttamiseen.  Täälläpäin kasvihuoneet taas on keskittyneet soraharjulle jossa rakennusten perustukset hoituu sillä että pillarilla lykitään pintakerros sivuun. Menestyäkseen pitää löytää jotain vastaavantyyppisiä ylivoimaisia menestystekijöitä. Alottajan tapauksessa se tuskin on ainakaan ylivertainen osaaminen. Tomaatti on loppuun asti kilpailtu bulkkituote, olisiko mahdollisesti olemassa jotain jota kukaan muu ei kasvata? Chilinkin viljelijöitä saattaa olla jo riittävästi.

Vähimmillä oppirahoilla varmaan pääsee kun hankkituu johonkin kasvihuoneelle töihin niin näkee mitä homma on. Suomi on väärällään romahtaneita kasvihuoneenrunkoja erinäisten kokeilijoiden jäljiltä.
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: bdr-529 - 12.01.13 - klo:16:03

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Suomen luomutotomaatit taitaa kasvaa lähes kaikki yhdellä tilalla honkajoella, siellä kasvihuoneiden lämmitysjärjestelmä perustuu raatojen polttamiseen.  Täälläpäin kasvihuoneet taas on keskittyneet soraharjulle jossa rakennusten perustukset hoituu sillä että pillarilla lykitään pintakerros sivuun. Menestyäkseen pitää löytää jotain vastaavantyyppisiä ylivoimaisia menestystekijöitä. Alottajan tapauksessa se tuskin on ainakaan ylivertainen osaaminen. Tomaatti on loppuun asti kilpailtu bulkkituote, olisiko mahdollisesti olemassa jotain jota kukaan muu ei kasvata? Chilinkin viljelijöitä saattaa olla jo riittävästi.

Vähimmillä oppirahoilla varmaan pääsee kun hankkituu johonkin kasvihuoneelle töihin niin näkee mitä homma on. Suomi on väärällään romahtaneita kasvihuoneenrunkoja erinäisten kokeilijoiden jäljiltä.


 Banaanit ja viinirypäleet ensin tuli mieleen.
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Petri - 12.01.13 - klo:16:16
Vähimmillä oppirahoilla varmaan pääsee kun hankkituu johonkin kasvihuoneelle töihin niin näkee mitä homma on.
Tälle ääni. Ja mieluummin käy useammassa paikassa työskentelemässä, niin näkee erilaisia toimintakulttuureita, niin voi sitä opiskelussa saatua teoriapohjaa testata monesta näkökulmasta.

Petri
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: FatJohn - 12.01.13 - klo:16:40
Voisko sellainen "ylivoimainen" menestystekijä olla paikallisuus vaikka kyseessä olisi bulkkituote kuten mainittu tomaatti? Tarvitseeko aina välttämättä keksiä jotain aivan uutta, jos tavoitteena on pienyrittäjyys? Omasta sijaintini on Pohjois-Savo ja täällä paikallinen Pro Agrian- tyyppi sanoin, että esim. luomutomaatille olisi enemmän kysyntää kuin on tarjontaa. Toinen hänen mainitsemansa "vaihtoehto" oli luomumansikka. Onko mielipiteitä? Mansikan viljely on kuitenkin ilmeisesti aika vaativaa verrattuna moneen muuhun?

Miten muuten sitten itse myynti? Kysyin siitäkin tältä Pro A. tyypiltä ja hän sanoi, että tuotteet myydään pääsääntöisesti suoraan jälleenmyyjäkaupoille. Tämä herätti vähän ihmetystä, koska olin elänyt siinä käsityksessä, että HOK:n ja SOK:n kaupoille tulee tavara pääsääntöisesti omien tukkujen kautta? Tästä myyntiketjustakin olisi kiva saada lisää tietoa. Miten helppo on saada pienemmät erät myyntiin?

Kasvihuoneviljelyssä energiakustannukset ovat ilmeisesti merkittävissä roolissa. Entä, jos viljelisi kasvihuoneessa esim. toukokuusta- lokakuuhun?

Kursseja olen katsellut ja muutama vaihtoehto on jo mietittynä. Esim. puutarhatalouden perustutkinto. Työssäoppiminen/oppisopimus varmasti ehdoton vaihtoehto myös. Jos saisi nämä kaksi yhdistettyä parhaassa tapauksessa.

Vielä ei ole tullut konkreettisia lukuja keltään. Niitä kaivattaisiin myös. Onko kommentoijissa/palstalaisissa kasvihuoneviljelijöitä?
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: aurajokilaivuri - 12.01.13 - klo:18:33
Mansikan yrittäminen luomuna ei taida olla ihan aloittelijoille sopivaa hommaa.

Kauppojen myyntiketjun suhteen on parasta marssia rohkeasti suoraan paikallisten kauppiaiden puheille kyselemään. Samoin vetävistä tuotteista paikallisilla kauppiailla lienee huomattavasti parempi tuntemus kuin jollain ely-keskuksen virkamiehellä.

Sadon markkinoinnista olisi syytä olla aika hyvä käsitys ja ehkä jotain sopimuksenkintynkää ennen kuin edes lähtee tilaamaan kasvihuoneen piirustuksia.


Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Mannine - 12.01.13 - klo:19:15
Näissä kasveissa tärkein asia on sadon markkinointi! Jokaisen kasvin viljelyn salat pystyy oppimaan ajan ja oppirahojen kanssa, mutta sen sadon myyminen onkin se haastavampi juttu. Itse lähtisin lähestymään asiaa toisin päin, mille tuotteelle olisi kysyntää?
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: erik - 12.01.13 - klo:19:51
Mä ehdottaisin kyllä chiliä.

Niitä kasvattajia suomessa on oikeesti todella vähän ja marketeista ei saa kun sitä tavallista paskaa "punaista chiliä" jonka lajikkeesta esimerkiksi ei ole mitään tietoa.

Eikä tarttis rakentaa mitään lentokentän kokoista kasvihuonetta
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: FatJohn - 12.01.13 - klo:21:07
Hyviä pointteja on tullut taas esille.

Myyntikanavien pitää olla kunnossa.  Ja Nimenomaan etukäteen olisi hyvä olla jo sopimusta. Millaisia sopimuksia alalla on tapana tehdä? Vuodeksi? Tietty tilauksen minimimäärä? Vai onko tuottaja ihan kauppiaan armoilla. Tietysti neuvottelukysymys, mutta mikä on todellisuus?

Hyvä idea lähteä selvittämään eri tuotteiden kysyntää suoraan kauppiailta. Sellaisen pienen kyselylomakkeenhan voisi laittaa sähköisestikin, mutta vastausprosentti niissä jää yleensä pieneksi, että varmaan parempi soitella/käydä ne läpi. Kauppiaathan ovat aikamoisia portinvartijoita tässä ketjussa..jos tuotteita ei löydy hyllystä ei asiakkaatkaan niitä välttämättä osaa kaivata..siis jos puhutaan erikoisemmista tuotteista.

Chili kuulostaa hyvältä idealta näin mausteisen ruuan ystävänä :) Mietityttää vain se kasvihuoneen tarvittava kokoluokka---Pro Agrialla heitettiin sellaiset luvut kuin min. 1000m2 ja rak.kust. 300e/ m2. Siinä tulisi jo alkuinvestoinneille hintaa.

Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: ele - 12.01.13 - klo:21:21
Tuhannen neliön huoneelle ei tänäpäivänä vissiin saa investointitukea, vaan vähimmäispinta-ala on 2500 m2. Sai investointituen tai ei, niin ammattitaidon hommaamiseen ja suunnitteluun kannattaa käyttää tovi jos toinen.
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Petri - 12.01.13 - klo:22:04
Myyntikanavien pitää olla kunnossa.  Ja Nimenomaan etukäteen olisi hyvä olla jo sopimusta. Millaisia sopimuksia alalla on tapana tehdä? Vuodeksi? Tietty tilauksen minimimäärä? Vai onko tuottaja ihan kauppiaan armoilla. Tietysti neuvottelukysymys, mutta mikä on todellisuus?
Me myimme muutamia vuosia sitten ihan perusporkkanaa ja lanttua (luomu, porkkana multa-) paikalliseen K-kauppaan. Vähän aikaa kun kaupassa kävelee, oivaltaa kyllä aika hyvin, kannattaako tarjota. Kauppiaan rooli aivan ratkaiseva, tyytyykö tukusta tulevaan perusvalikoimaan vai hakeeko tuotteita ja asiakkuuksia tosissaan. Kun itse hoitaa hyllypaikan (käy täyttämässä, ottaa myymättömät pois, jättää takahuoneeseen so*****un paikkaan mahdollista täydentämisvaraa), niin 1/3 kassan läpi menneestä liikevaihdosta jää siihen kauppiaalle, loput sulle.

Ja sitten kun hyllypaikka on saatu, se pysyy vain, jos tavara liikkuu ja ei tule ilmoittamattomia taukoja. Jos et ole hyvissä ajoin sopinut etukäteen ja hyllypaikkasi on pari viikkoa tyhjänä, niin se kyllä täyttyy... Meille ei käynyt näin, mutta tarinoita olen kuullut.

Mutta kuten sanottu, kauppias/myymälänhoitaja ratkaisee. Ja ihan sama, onko kirjain katolla K vai S. M voi myös onnistua, Lidl ja Siwa/Valintalato lienevät tiukemmin tukun jatkona.

Petri
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: aurajokilaivuri - 14.01.13 - klo:14:14

Hyvä idea lähteä selvittämään eri tuotteiden kysyntää suoraan kauppiailta. Sellaisen pienen kyselylomakkeenhan voisi laittaa sähköisestikin, mutta vastausprosentti niissä jää yleensä pieneksi, että varmaan parempi soitella/käydä ne läpi.

Jos olet tosissasi, et laita mitään sähköpostia vaan menet ja käyt ensin kaupassa katsomassa mitä ja kenen laatikoita siellä on, ja sitten sovit henkilökohtaisen tapaamisen kauppiaan kanssa. Jos oikeasti saat sen lasimökin pystyyn niin joudut tekemään sen kauppojen jakelukierroksen joka päivä.

Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: bouli - 14.01.13 - klo:19:02

Eli otetaan esimerkki. Kuinka iso kasvihuone tarvittaisiin, että (luomu)tomaatin viljelystä siellä tulisi kannattavaa? Kasvihuoneen rakennuskustannukset m2? jne.

Suomen luomutotomaatit taitaa kasvaa lähes kaikki yhdellä tilalla honkajoella, siellä kasvihuoneiden lämmitysjärjestelmä perustuu raatojen polttamiseen. 

Somerolla tietääkseni kasvatetaan kirsikkatomaattia luomuna.

http://www.luomulandia.fi/
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: asf130 - 15.01.13 - klo:07:53
Tuntuu olevan monella tieto ihan päin Veetä suoraan sanottuna jos ruvetaan rautalangasta vääntämään niin ensin koulutus sitten hakemukset sisään esim. jos on nuori viljelijä niin nuoren viljelijän tuki Mavista, kasvihuonepinta-ala tuki hakee kanssa ja jos neliö hintaa haetaan niin varmasti on lähemmäs 500€ neliö perustekniikalla jolla pystyy viljeleen kesät mutta ei talvea huippunsa viritetty kasvihuone neliö on jo varmaan lähelle 1000€ mutta koko kasvihuone maksaa alkaen 450K(450 000€)enkä ole ihan varma mutta noissa luokissa se varmasti on sitten se mitä viljelet niin kannattaa katsoa mm. HL-Vihannes, Schetelig, Molexi ja Biolanin Novabro näiltä saa koneet jäähdytystekniikan sekä kasvihuoneen että siemenet ja työkkäristä saat työvoimaa tarpeen mukaan ja jos järkevistä pinta-aloista aletaan puhua niin alle 1000 neliön alaa ei edes vissiin kannata miettiä varsinkaan jos pelkästään kasvihuoneella aijot pärjätä näiden perustavien toimenpiteiden jälkeen tarttet sopimukset joko keskusliikkeiden esim. SOK, Kesko tai välittäjien esim. Vihannestukku ja ne on sitten pirun tarkkoja näistä sopimuksista tiedän pari tapausta että ei pystyby tekeen tarvittavia määriä sopimustuotantona joitakin tuotteita muistaakseni yrttejä, tomaatteja tai jotain sellaista niin purettiin sopimus ja jäivät tyhjän päälle ja konkat teki alle kuukaudessa että tee laskemat sitten oikeesti hyvin ja jos jäi epäselväksi niin kysy YV:nä kun tarve vaatii ;)
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: supersammakko - 15.01.13 - klo:08:24
Tiivistettynä: ennen tuotannon rakentamista pitää olla jonkinlainen, mielellään realistinen, visio omasta markkinoinnista.
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: asf130 - 16.01.13 - klo:09:12
Niin varmistin sen neliö hinnan niin laskelmissa käytetään 1000€ per neliö
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: ele - 16.01.13 - klo:12:18
Mutta tarvitaanko tuota jäähdytettyä kasvihuonetta jos tavoitteena on hankkia kohtuullinen elanto? Tää ei nyt ole ihan mun ominta alaa, mutta se mielikuva mikä mulla on, noi huippuunsa viritetyt huoneet eivät ainakaan niitä kannattavimpia ole. Ja ymmärtäähän sen ku laskee miten monta lisätomaattia pitää kerätä jotta saa kaikki härpäkkeet maksettua. Ajatellaan vaikka että viimeisin tekniikka tois tomaattia 40 kg / m2 / vuosi lisää, ei tolla vielä mitään älyttömyyksiä hommata. Osaavissa käsissä tällainen "tehdas" toimii epäilemättä hyvin, mutta helpoin tie kasvinviljelijäksi tää ei kyl oo.
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: lope - 16.01.13 - klo:14:46
Oon täs mietiskelly, kun aikaa on, että seuraavan kymmenvuotis kauden suunnitelmissa on biokaasuhommeleiden laitto. Tästä laitoksesta syntyis melkonen määrä hukkalämpöä. Niin paljon et sillä lämmittää kohtuullisen kasvihuoneen. Ja kun meikäläisen navetan takapihalle sen huoneen perustus tulee juur sillä puskutraktorillä tyrkkäämällä, nii se kustannuskaan ei ois ihan niin valtava. Energia ois melko helposti reilassa. Sanoisin että jopa kohtuullinen kilpailuetu. No täs kompleksissa on heikoin lenkki tää meikäläisen osaaminen noissa kasvihuonehommelissa, joten opiskele nyt sie semmonen 8 vuotta. Käy ainakii viidellä tilalla hommis, ja tule sitten yrittäjäks mulle kun on tietopuoli karttunu. Mie vuokraan sulle huoneen, tai pistetään kompus pystyyn. Luomuna ehottomasti, niinhän sitä nytki. Mitäs tuumit?
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Petri - 16.01.13 - klo:22:13
Oon täs mietiskelly, kun aikaa on, että seuraavan kymmenvuotis kauden suunnitelmissa on biokaasuhommeleiden laitto. Tästä laitoksesta syntyis melkonen määrä hukkalämpöä. Niin paljon et sillä lämmittää kohtuullisen kasvihuoneen.
Ja mieti vielä lämpökuorman käyttö ympäri vuoden. Saksassa kävin yrttiviljelmällä (noin 40-50 ha lehtiyrttejä), jonka kuivauslämpö tuli 400 metrin päästä biokaasuvoimalasta. Siinä vaiheessa vuotta, kun muuten ajaisivat lämmön taivaalle (=kesä), niin yrttikuivuri saa lähes ilmaista lämpöä. Talvipakkaisilla ei niitä yrttejä pahemmin kuivailla, mutta viereinen kyläkeskus kyllä nielee ne lämmöt.

Petri
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: lope - 17.01.13 - klo:08:56
Mulla ei oo sille hukkalämmölle mittään osotetta ainakaan vielä. Ei oo kyliä vieressä. Se vois riittää ihan kovimmillakii keleillä, ja jos vois vaikka jakaa vähän sitä huonetta, nii sit ois kevväämmällä enempi lämpöö isommalle huoneelle, kun tälläki hetkellä meidän mittarissä on -27 pakkasta. Käsittääkseni ne on melkosia energiasyöppöjä noi huoneet. No mut katsellaan. Jos vielä löytäs jonkun tuottosamman kohteen tolle ylimääräselle lämpöegergialle. Taloihin sitä nyt ei niin kaivata, niis on maalämmöt. Eikä navettaankaan, siel sitä ei tarvita. No tää on ny siis suunnitelman alustusta 10 vuotta eteenpäin
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Latz - 17.01.13 - klo:21:36
Ympärivuotiseen viljelyyn kymppitonnit ei riitä vaan useita satoja tuhansia. Lyhyeen viljelyyn eli 3-7 kuukautta riittää kymppitonnit. Mm. chili vaatii pitkän kasvukauden, rahoitus pitää olla kunnossa.

Viime vuosina on ollut ja tulee myyntiin paljon kasvihuoneiden konkurssipesiä eli huoneita saa halvalla käytettynä. Kauppapuutarhaliitosta saa Ismo Ojalalta luultavasti tietoa siitä mikä ei kannata. Se mikä kannattaa on hankalampi homma. Kenia, Puola, Tanska, Hollanti, sinne!
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: FatJohn - 17.01.13 - klo:23:47
Päivitelläänpä tilannetta hiukan.

Aloitin kouluttautumisen. Hakeuduin Marjayrittäjä -kurssille. Alkoi tällä viikolla ja kestää joulukuuhun. Kurssi on osa puutarhatuotannon perustutkintoa ja tämä tutkinto on myös mahdollista suorittaa kokonaisuudessaan, joka on myös suunnitelmissa. Siinä tapauksessa puutarhurin paperit voisivat olla ensi keväänä kädessä.

Kolmen päivän aikana tuli aika paljon asiaa, niin luennoitsijoilta kuin kanssa opiskelijoilta. Olen todella tyytyväinen kurssin antiin jo nyt ja uskon tason säilyvän myös jatkossa. Luennoitsijoina on alansa huippuosaajat, varsinkin marjan- ja erityisesti mansikan viljelyn osalta.

Suunnitelmiin voisi siis anoa tulleen sellainen muutos etten enää ajattele kasvihuoneviljelyä 1. vaihtoehtona mm. täälläkin esiin tulleiden korkeiden alkuinvestointien takia. Ja toisekseen olen vahvasti kallistumassa juurikin marjanviljelyyn ja siellä mansikkaan. Ja mahdollisesti luomuversiona nk. kausihuoneessa (muovinen kasvihuone? :)


Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: Jupu - 19.01.13 - klo:09:44
Pitää hattua nostaa kun mansikan viljelyyn lähdet.Ainakin töitä riittää.Itellä noin 8ha alaa.Viime kesänä ois ollu tunnelit tarpeen sateen takia :D .Tuossa kausihuoneessa vois luomuna mennäkkin mutta avomaalla en tiedä..
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: asf130 - 20.01.13 - klo:12:12
Kannattaa miettiä myös muita marjoja koska mansikassa on aika kova kilpailu kotimainen versus ulkomaalainen(kg hinnoissa jopa useiden eurojen ero) mutta kuluttaja ostaa yleensä sitä halvinta tai jos on kotimaisuus ekana prioriteettina niin sitten kyllä saat meneen hyvin ja myös mieti kannattaako osa tehdä sillain että tilalle voi tulla joko nuokkimaan mansikoita tai tilamyyntinä niin saat hyvää PR jos kaikki on kunnossa siis saneteettitilat(paskahuussi jossa vesiliitäntä)
Otsikko: Vs: Kasvihuoneviljelyn realiteetit/Koko jne.
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 20.01.13 - klo:14:09
Ei ole ruusuilla tanssimista.

http://yle.fi/uutiset/ruusuiset_ajat_ohi_huiskulassa/6449632