Sanomattakin on selvää, ettei alle tuottajahinnan kaupalle myyden kukaan pysty tulosta
tekemään nestemaidoissa.
Onko se selvää?
Laaksonen väittää kovasti, että tulosta tehdään perusmaidoillakin.
Tämä tuottajahinta on nyt vaikea käsite sinänsä, koska Kivi puhuu osuuskuntien saamasta hinnasta Valiolta, ei tuottajan (me) saamasta hinnasta osuuskunnaltaan. Ja se väitetty epäsuhta on siis kauppojen maksaman hinnan Valiolle ja Valion osuuskunnille maksaman hinnan välillä.
Kun ja vaikka esim. Adam ajatteli ja esitti, että Valiolaisen osuuskunnan "raakamaidon" ja kaupan ostaman "perusmaidon" hinta olisi jotenkin oltava sama, ei ainakaan halvempi kilpailuteknisistä syistä, niin tuota kohtaa en ymmärrä.
Tuotehan on aivan eri kuin maito on alkujaan ollut.
Miksi sen kaupan maidon täytyisi olla jotenkin hinnaltaan vastaava kuin lehmän tissistä tulleen raaka-aineen, mistä Valio maksaa osuuskunnalle?
Eikö kaupassa rasvattoman ja täysmaidon koostumuksessa ole muka eroa? Toki kokonaisuuden kannalta luulisi kaikkien kaupan perusmaitojen yhteensä olevan per litra halvempaa kuin osuuskunnan raaka-aine maitolitra? (Koska näinhän täytyy olla, siis jalostusprosessi on niin kustannustehokas, että koostumuksen erotuksen avulla saadaan jalostus kannattavaksi/voitolliseksi, että Valion Laaksonen voi väittää nykyhinnoittelun vallitessa perusmaitokauppaa kannattavaksi.)
Se, jos sillä pienellä koostumuksen erolla Arla tekee kuitenkin tappiota ja Valio pystyy tekemään sanojensa mukaan tulosta, on mielestäni Arlan ongelma...
Onhan toki mukavaa, jos virheistään voi syyttää muita, vaikka kivin avulla kampittaen Valiota.
Mutta kuten alkujaan jo kirjoitin.
Annetaan paperinpyörittäjien/pykälänikkareiden käydä sotansa ja katsotaan pölyn laskeuduttua, mitä opittiin...
Koska "sotahan" on jo käynnissä ja sodan ensimmäinen uhri on yleensä
totuus.
Ja tokko kukaan täällä kirjoittajista on alkujaan totuutta tiennytkään?
Valistuneita arvauksia ehkä kuitenkin?
Ootellaa ja ihmetellää...