Luomu viittaa (pellolla/metsässä/vesistössä) vartavasten tuotettuun tavaraan, villi/riista/luonnonkala/liha/yrtit ovat sitten luku erikseen. Kumpi on parempi, on sitten jokaisen meistä korvien välissä.
Perusongelmana täällä "puhtaassa" Suomessa on eurooppalaiset yhteiset tuotantosäännöt. Tuntematta taustoja on selvää - että kun vaikkapa puhdas järvikala ei ole luomua vaan luomurehulla tuotettu kirjolohi on - ettei hommassa tunnu olevan mitään järkeä. Näin suomalainen näkökohta. Mutta ehdottakaapas jossain keskemmällä Eurooppaa, että vaikkapa Rein-virrasta tai Pohjanmerestä pyydetty kala "luomua", niin piipaa -autoa saattavat kutsua paikalle.
Vähän siellä välissä menee luomukeräilytuotteet, joita varten voidaan sertifioida isojakin metsäalueita. A.Smith'in näkökulma vaatii sellaista älyllistä puhdasoppisuutta ja semanttista tarkkuutta, ettei sellaista voi realimaailmassa olettaa...
Petri