Lypsikki puhuu ihan järkeviä... Siis ei meilläkään mitenkään kovin alhainen ole tuo keskituotuos (EKM noin 9000 L/v), mutta keinot millä tuosta ylimenevä maito tulee on monesti aika arveluttavaa. Turha yrittää älyttömiä tuotoksia jos ei ole kaikki tekijät kunnossa. Ja vaikka onkin kaikki kondiksessa niin herkkyys tuotantosairauksille kasvaa rajusti. Meijeriin toimitettu maito% on kyllä hyvä kuvaamaan ainakin yleistä terveystilaa. Paljoa ei antibioottihoitoja kärsi olla että menee alle 95% toimitettu maitomäärä. Meillä oli muistaakseni 96% viime vuotena ja vasikoita on juotettu kyllä aika paljon maidolla
Ostorehukustannus/maitolitra on myös hyvä mittari ruokinnan onnistumisessa. Riippuu toki paljon pellon suhteesta eläinmäärään.
Totta kai pitää tutkia kaikki mahdollisuudet että miten hyvään tuotokseen ja taloudellisuuteen päästään... Rehuteollisuuden lääkkeet kyllä tiedetään tähän "ongelmaan". Monesti löytyisi vaan omasta pellosta paljon käyttämätöntä potentiaalia joka olisi helposti hyödynnettävissä muuttamalla esimerkiksi lajikkeita ja toimintatapoja.
Saas nähdä, mihin tuo asettuu nyt uudessa navetassa. Ennen oli luokkaa 97-98%, mutta nyt, kun kaikki vasikat on juotettu maidolla (n.7-9 litraa/turpa), niin saas nähdä, mennäänkö alle 96%. Positiviista tässä on kuitenkin se, että uuden navetan käyttöönoton jälkeen (n.7 kk sitten), vain noin 150 litraa on mennyt viemäriin

Nämä kaikki tunnusluvut ovat sellaisia, että yksinään ne eivät paljoakaan kerro. Täytyy katsoa kokonaisuutta, miten eläimet todellisuudessa ruokitaan.