Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Nykyajan pientilalliset  (Luettu 57659 kertaa)

Kosolikka

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Nykyajan pientilalliset
Olen jo jonkun aikaa palstaa seurannut sivusta, ja nyt tuli viimeinkin se tuska ihan liittyä tänne kun alkaa olemaan niin hollilla nämä meidän tila-asiat.

Olisko näkemystä ja mielipiteitä, ideoita ja onnentoivotuksia muilta pientilallisilta? Meillä on ajankohtaisena nyt Etelä-Savossa tehdä tilakauppa (isäni on niin nuori että sukupolvenvaihdos ja sen tuomat avut jäävät väliin, ettei nyt liian helpolla päästäis  ::) ), lypsäviä tällä hetkellä 13, mahdollisuus nykyisessä navetassa kasvattaa lehmäpaikat 16:sta. Mettää ihan tarpeeks, sanotaan nyt vaikka noin ettei heti naapurit tunnista ;) peltoa n. 30 ha, 10 ha vuokralla.

Tässä alustavien laskeskelmien perusteella siitä minulle työpaikkaa olisi, ainakin sitoutumisajan verran, kun tähän mennessä olen tehnyt toisen alan pätkätöitä ja alkaa se vuoden välein uuden paikan tapojen opettelu suoraan sanoen ketuttaa. Miehenpuoli sitten käy ihan sellasissa töissä joista saa rahaakin.

Navettaa ei ole tarkoitus laajentaa, remonttia siihen on tehny viimeksi 90-luvun alkupuolella. Putkilypsy kuitenkin, ei tartte kannuja kanniskella, pökälekkin kulkee pihalle kunhan sen lehmän takaa tuuppaa ensin syvään kuiluun. Matala kivinavetta ja parret.

Onko tämä ihan hullua ajatella että sitä jaksais sen minimissään seitsemän vuotta pyörittää? Olen tehny kesätöinäni kotona lomitusta, ja semmoselle alta parikymppiselle se oli ainakin ruumiillisesti ihan tarpeeksi haastavaa. Tosin tässä välillä on tullu käytyä hevospuolen töissä, joissa ainoat apuvälineet on omat kädet ja paskatalikko - nyt sentään olis Valmetti pihassa  ;D

Millaisia kokemuksia muilla, oletteko näin pientä tilaa ostaneet suoralla kaupalla ja miten tuossa on käynä? Kokemukset kiinnostaisi kovasti, vaikka aika hyvä kuva tuosta pientilallisen elämästä on muotoutunut tässä vanhempien töitä katsellessa. Tosin viimeisiin vuosiin en ole osallistunut niihin niin paljon kuin olis näköjään kannattanut.. Pääseepähän kantapään kautta opettelemaan!

samppaj76

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 528
Vs: Nykyajan pientilalliset
jos mahdollista, lypsimet kiskoille, ruokintaa pienkuormaaja. muuta työtä keventäviä asioita kannattaa harkita. pienet panostukset navettaan helpottaa yllättävän paljon päivittäisiä töitä. tuolla pienelläkin karjalla pärjää ihan hyvin kun hoitaa lehmät hyvin. jos peltoa on tuo määrä ei laajentaa kannatakkaan. velaton pieni paikka on paljon helpompi hoitaa kuin velkainen iso tila. pieniäkin tiloja tarvitaan.

Täpinäreiska

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1231
Vs: Nykyajan pientilalliset
Täp-management. Sponsored by yhteiskunta.

kaaleppi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 762
Vs: Nykyajan pientilalliset
Aikalailla sama tilanne kuin minulla. Pientä sukutilaa vain oli alettava jatkamaan siitä mitä se oli, kun sen kerran haltuuni halusin. 18 lypsävää mahtuu rempan jälkeen. Kyllähän sillä jotenkuten pärjää toistaiseksi. Lisätuloja hankin koneurakoinnilla ja panostajan palveluilla.

Ei meitä pieniä rehellisesti sanoen tarvita, ja itsekin pyrin joko laajentamaan tai ryhtymään yhteisnavettahankkeeseen. Kyllähän Suomenkin maatalous, esim. nyt lypsykarjojen osalta, tulee seuraavan 20 vuoden aikana järjestää vakavasti otettaviin yksiköihin. Eli ei yhtäkään alle 200 lypsäväistä tilaa missään. Ja seuraavan 50 vuoden jälkeen ei enää saa olla yhtäkään pikkupellefarmia, vaan vain superteknologisia monitoimijättitiloja, joilla on integroitua elukka-, kasvi-, ja energiantuotantoa. 8)

lypsikki

  • Vieras
Vs: Nykyajan pientilalliset
13-16 lypsävää on tänäpänä vähän, mutta ei mahdoton yhtälö. Jos pystyt pitämään tuotantokustannukset jokseenkin kurissa ja meijerimaidon osuus on korkea niin mikäjottei voisi pelittääkin. Jonkun verran sulla tarvii olla siten konepoistoja tai rakennuspoistoja ettei verottaja iske niin kovasti. Se on oikeasti plus miinus nolla ostaako kallihit koneet ja saa ne poistoihin -> kevyempi verotus tai jättää ne ostamatta (säästyy ne rahat) mutta verotus on kovempi.

Pellon puolesta pystyisit laajentamaan 30 lehmään, mutta jos sun on tarkotus tehdä tätä vain 7 vuotta niin et halua rakentaa uutta navettaa? Miksi 7 vuotta? Tämä on sellainen ala että tätä ei edes opi 10 vuodessa ja vaatii niin paljon panostusta että melkein suosittelen että unohdat koko homman? Sillä tälle alalle täytyy pystyä sitoutumaan vuosikymmeniksi että saa toiminnalleen katetta, myös ammattitaito kasvaa  niin virhemarginaali pienenee. Ensimmäiset 7 vuotta tehdään vain kaikki mahdolliset virheet. Usein tuollaiset pienet navetat ovat aika käsityövaltaisia työkolhooseja, jaksatko yksin kun miehesi on toisessa työssä?

Voisi olla hyvä harkita uudelleen että saat miehesi tähän mukaan ja yhdessä alatte suunnitellla jos laajentaisi 30-40 lehmään joka työllistäisi kaksi aikuista ja elättäisi siis koko perheen. Verotus on hellempi kun yrittäjiä on kaksi siis pariskunta.

Viimeksi muokattu: 30.06.12 - klo:21:35 kirjoittanut lypsikki

Kosolikka

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Vs: Nykyajan pientilalliset
Täpinäreiska: No siihin että mullaki olis päivisin jotain tekemistä?  ;)

Joo, ei mulla tässä nyt suurempaa intressiä ole kun se seikka, että ite alkamalla sais sen vakituisen työn, ja tila ei ihan vielä mene vasaran alle, vaan vasta mun jälkeeni.

Kiskot vois olla mahollista laittaa, pienkuormaaja (kone) ei mahdu pöydälle. Kottikärryn levynen laite mahtuu, mutta ei sitten takakäytäville. Hamsteri (? onko se "käsikoura" sen niminen?) on varmaan se mahollinen päivitys rehunajoon, tosin ajattelin järjestää ammukoille jalottelua päivisin ympäri vuoden ja nostaa paalihäkkiin päiväsapuskat halliin.

Metsätalouden tuloilla paikattais menoja ja ukko kantais rahaa kotiin, se haaveilee kanssa siitä koneurakoinnista mutta sen nykyinen työ on sen verran sitovaa että kuhan jarruttelis sen idean kanssa. Ei se meidän kahden edestä jaksa kuitenkaan juosta.

50 vuotta, no mutta sittenhän mä hyvällä tuurilla olen jo eläkkeellä ;) Siihen asti on vara painaa pikkutilalla. Tarkotus olis lämpökeskusta ja uutta konehallia rakentaa, tosin omasta pitkästä tavarasta, että se on siinä ja siinä kannattaako niitä sitten ilmotella kelleen mistä laudat on hankittu...

No se seitsemän vuotta nyt on vissiin se nuoren viljelijän alotustukien sitoutumisaika? Uuden navetan rakentaminen on niin mahdoton investointi että sitä en uskalla heti kärkeen edes ajatella. Jos mä noi 13 pilaan niin autoonhan ne on jo tänä syksynä lähössä, eli se ei oo niille kun jatkoaikaa.

Mies on niin hyväpalkkasessa hommassa että sen ei kannata sitä lopettaa :)

jupe

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 678
Vs: Nykyajan pientilalliset
unohda tuo lypsikin verotusviesti. jos verottaja on ongelma niin silloin asiat on hyvin ite nostan n. 80 000 euroa maataloustuloa enkä vielä näe verottajaa ongelmana. Ja luulen ettei tuolla kokoluokalla siihen pääse. mutta puoleen tuosta voi päästä. Ja ratkaisevaa on se paljonko tilasta joudut maksaa. jos kiitoksella pääset niin ilman muuta pärjää. työtähän tuollaisessa on tehtävä paljon. Ja suosittelen pieniä halpoja remontteja navettaan ja käytännössä käytettyjä lypsy yms. laitteita hyödyntämällä kaikki mahdolliset vehkeet sinne. kiskot, kiskoruokkija ja irroittajat. ja mieti sitä pienkuormaaja tai jotain muuta juttua rehunjakoon.

Kosolikka

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Vs: Nykyajan pientilalliset
Juurikin tuota 40 000 siihen on maalailtu sitä rahavirtaa, käteenhän ei jää mitään mutta näyttää kirjanpidossa komialta.. Tai sitten ei. Laajentaminen olis vaihtoehto, muttakun sitä ei tohon vanhaan kivilouhikkoon saa ympättyä mitenkään järkevästi, pitäis rakentaa ihan erillinen rakennus niin se jarruttaa. Vanhalle navetalle mulla olis heti hevostalli-käyttötarkotus, mutta jollain ne hevosetkin pitäis elättää. Ja siitä alasta nyt ei jää käteen ku rakot ja pahat puheet kylillä.

Pellothan on nurmella ja olis tarkotus kattoa kaikki metkut, millä saa esim. lannotekuluja vähennettyä. Traktori tulee varmaan hankittavaksi jossain vaiheessa, mutta ei tuo nykynenkään vissiin ihan viimesiään vedä. Lehmät syötetään täysrehulla, se taitaa olla se helpoin kun viljan varastointiin ei suuremmin ole tiloja, ainakaan niitä ei ole rakennusremontteihin suunniteltu.

Ojala

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6207
  • Edelläkävijä ajaa Variolla...
Köyhän täytyy ostaa vain parasta,
siksi Fendt... ;)
(Vanha saksalainen sananlasku)
ps. Totuudenpuhujaa harvoin kiitetään ;-)

lypsikki

  • Vieras
Vs: Nykyajan pientilalliset
Mikä pienkuormaaja pakotus noilla nyt on, sehän ei ole tuon kokoluokan karjaan ollenkaan kannattava, siihen ei saa investointitukea kun ssitä ei lueta rehunjakolaiteeksi/koneeksi ja ne on lisäksi tosi kalliita vaikka käytetynkin ostaisi ja sit ne käytettyjen kunto on niin ja näin. Meillä  on 30 lehmän karja ja rehuhamsteri on kätevä, aikaa säästävä, edullinen ja kestävä. Jos me pärjätään hamsterilla 30 lehmän navetassa niin kyllä varmasti pärjää 13-16 lehmän navetassa, sitä paitsi liian kalliit investoinnit tekevät vain teidän maitoltran hinnasta kalliiin eli kannattaa todella miettiä että mitkä ne tuotantokustannukset ovat siinä välissä.

Kiskostokaan ei ole noin pienessä karjassa välttämätön, navetta on luultavasti pienehkö joten lypsinten kantomatkat eivät tule pitkiksi niinkuin tuplasti isoimmissa parsinavetoissa. Kuitenkin jos aiotaan vain 7 vuodeksi karjanpitoa niin sille ajalle ei kannata mitään isoja juttuja alkaa rakentamaan. Enempi on vain kulua ja vaivaa niiden asentamisesta kuin itse hyötyä. Se on helppo netin välityksella sanoa että tee sitä, laita tätä ja asenna se - todellisuus on se kun vanhaa kunnostetaan niin yleensä huomataan että asennustyö koituu isommaksi kun luulikaan. Hyöty kannattaa todella arvioida. Tälläkin tilalla vanha emäntä kanniskeli lypsimiä ensin vanhemmassa navetassa (16 lehmää) 15 vuotta ja sitten uudemmassa navetassa (26 lehmää) 23 vuotta. Aivan eriasia on jos aikoisit sitoutua tähän vuosikymmeniksi ja navetta olisi isompi.

Enemmän olen huolissani siitä että lannat pitää lehmien takaa tuupata käsin päätykouruun, se on raskasta hommaa jos jokin. Se kuluttaa selkää ja olkapäitä. Jos siihen voisi asentaa jotain koneen tapaista niin sitä kannattaisi miettiä, mutta taas että jos tuntuu että sen homman jaksat tehdä niin mikäs siinä. 

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: Nykyajan pientilalliset

Siis.. millä vempautuksella teet 13-16 lehmällä 40 tonnia verotettavaa tuloa? Sehän on likipitäen puolet myynnistä, jos oletetaan että keskituotos on normaali ja pellot tukikelpoisia?
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

Rami

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 637
Vs: Nykyajan pientilalliset
Maidon liikevaihto siis tuet 70 000 € ja pellon tuet 40 ha ? 25 000 € liikevaihto yht. 90 000 - 100 000 € verotettavaa 25 000 - 40 000 taidoista riippuen ja sopivasti metsätuloa päälle. Tarkka budjetti ja mitään mielijohteen täpinöintejä ei kannata tuohon laitella. Löystyneet rautalangat kiristetään ja katkenneet uusitaan. Otat pienillä metsäavuilla viis kymppiä tuloa ja ei mitään turhia liikkuja. Tässä ohjeeni, joihin on päästävä kolmen vuoden harjoittelun jälkeen tuossa kokoluokassa inhimillisillä tunneilla.

ps. rispektiä kylänkmiesten silmissä et voi hankkia yhtäaikaa, jos haluat tuloja itsellesi tilallasi

Tapani

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4372
Vs: Nykyajan pientilalliset

Siis.. millä vempautuksella teet 13-16 lehmällä 40 tonnia verotettavaa tuloa? Sehän on likipitäen puolet myynnistä, jos oletetaan että keskituotos on normaali ja pellot tukikelpoisia?
Riippuu tilan sijainnista, mutta jos on tundralla, niin siellähän on pelkät maidon tuet yli 30 senttiä. Täysrehulla ruokitaissa ei ole mikään temppu saada meijeriin lähetettävä maidon määrä 10 000 litraa/lehmä.

kaenuunkeisari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 515
Vs: Nykyajan pientilalliset
pieniäkin tiloja tarvitaan.

 Mihin?

"Tykkää"   :D

Mikä on ison ja pienen tilan raja? Minusta 60 lemmua on pien tila  ;)

sirkussonni

  • Vieras
Vs: Nykyajan pientilalliset
pieniäkin tiloja tarvitaan.

 Mihin?

"Tykkää"   :D

Mikä on ison ja pienen tilan raja? Minusta 60 lemmua on pien tila  ;)

Niimpä, meidän kulmilla alle 150 ha ja alle 1500m2 tuotantorakennus, tai alle 3000m3 paskaa on pientilallisten näpertelyä....