Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Kosolikka - 30.06.12 - klo:19:50

Otsikko: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 30.06.12 - klo:19:50
Olen jo jonkun aikaa palstaa seurannut sivusta, ja nyt tuli viimeinkin se tuska ihan liittyä tänne kun alkaa olemaan niin hollilla nämä meidän tila-asiat.

Olisko näkemystä ja mielipiteitä, ideoita ja onnentoivotuksia muilta pientilallisilta? Meillä on ajankohtaisena nyt Etelä-Savossa tehdä tilakauppa (isäni on niin nuori että sukupolvenvaihdos ja sen tuomat avut jäävät väliin, ettei nyt liian helpolla päästäis  ::) ), lypsäviä tällä hetkellä 13, mahdollisuus nykyisessä navetassa kasvattaa lehmäpaikat 16:sta. Mettää ihan tarpeeks, sanotaan nyt vaikka noin ettei heti naapurit tunnista ;) peltoa n. 30 ha, 10 ha vuokralla.

Tässä alustavien laskeskelmien perusteella siitä minulle työpaikkaa olisi, ainakin sitoutumisajan verran, kun tähän mennessä olen tehnyt toisen alan pätkätöitä ja alkaa se vuoden välein uuden paikan tapojen opettelu suoraan sanoen ketuttaa. Miehenpuoli sitten käy ihan sellasissa töissä joista saa rahaakin.

Navettaa ei ole tarkoitus laajentaa, remonttia siihen on tehny viimeksi 90-luvun alkupuolella. Putkilypsy kuitenkin, ei tartte kannuja kanniskella, pökälekkin kulkee pihalle kunhan sen lehmän takaa tuuppaa ensin syvään kuiluun. Matala kivinavetta ja parret.

Onko tämä ihan hullua ajatella että sitä jaksais sen minimissään seitsemän vuotta pyörittää? Olen tehny kesätöinäni kotona lomitusta, ja semmoselle alta parikymppiselle se oli ainakin ruumiillisesti ihan tarpeeksi haastavaa. Tosin tässä välillä on tullu käytyä hevospuolen töissä, joissa ainoat apuvälineet on omat kädet ja paskatalikko - nyt sentään olis Valmetti pihassa  ;D

Millaisia kokemuksia muilla, oletteko näin pientä tilaa ostaneet suoralla kaupalla ja miten tuossa on käynä? Kokemukset kiinnostaisi kovasti, vaikka aika hyvä kuva tuosta pientilallisen elämästä on muotoutunut tässä vanhempien töitä katsellessa. Tosin viimeisiin vuosiin en ole osallistunut niihin niin paljon kuin olis näköjään kannattanut.. Pääseepähän kantapään kautta opettelemaan!
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: samppaj76 - 30.06.12 - klo:20:18
jos mahdollista, lypsimet kiskoille, ruokintaa pienkuormaaja. muuta työtä keventäviä asioita kannattaa harkita. pienet panostukset navettaan helpottaa yllättävän paljon päivittäisiä töitä. tuolla pienelläkin karjalla pärjää ihan hyvin kun hoitaa lehmät hyvin. jos peltoa on tuo määrä ei laajentaa kannatakkaan. velaton pieni paikka on paljon helpompi hoitaa kuin velkainen iso tila. pieniäkin tiloja tarvitaan.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Täpinäreiska - 30.06.12 - klo:20:46
pieniäkin tiloja tarvitaan.

 Mihin?
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: kaaleppi - 30.06.12 - klo:20:54
Aikalailla sama tilanne kuin minulla. Pientä sukutilaa vain oli alettava jatkamaan siitä mitä se oli, kun sen kerran haltuuni halusin. 18 lypsävää mahtuu rempan jälkeen. Kyllähän sillä jotenkuten pärjää toistaiseksi. Lisätuloja hankin koneurakoinnilla ja panostajan palveluilla.

Ei meitä pieniä rehellisesti sanoen tarvita, ja itsekin pyrin joko laajentamaan tai ryhtymään yhteisnavettahankkeeseen. Kyllähän Suomenkin maatalous, esim. nyt lypsykarjojen osalta, tulee seuraavan 20 vuoden aikana järjestää vakavasti otettaviin yksiköihin. Eli ei yhtäkään alle 200 lypsäväistä tilaa missään. Ja seuraavan 50 vuoden jälkeen ei enää saa olla yhtäkään pikkupellefarmia, vaan vain superteknologisia monitoimijättitiloja, joilla on integroitua elukka-, kasvi-, ja energiantuotantoa. 8)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsikki - 30.06.12 - klo:21:02
13-16 lypsävää on tänäpänä vähän, mutta ei mahdoton yhtälö. Jos pystyt pitämään tuotantokustannukset jokseenkin kurissa ja meijerimaidon osuus on korkea niin mikäjottei voisi pelittääkin. Jonkun verran sulla tarvii olla siten konepoistoja tai rakennuspoistoja ettei verottaja iske niin kovasti. Se on oikeasti plus miinus nolla ostaako kallihit koneet ja saa ne poistoihin -> kevyempi verotus tai jättää ne ostamatta (säästyy ne rahat) mutta verotus on kovempi.

Pellon puolesta pystyisit laajentamaan 30 lehmään, mutta jos sun on tarkotus tehdä tätä vain 7 vuotta niin et halua rakentaa uutta navettaa? Miksi 7 vuotta? Tämä on sellainen ala että tätä ei edes opi 10 vuodessa ja vaatii niin paljon panostusta että melkein suosittelen että unohdat koko homman? Sillä tälle alalle täytyy pystyä sitoutumaan vuosikymmeniksi että saa toiminnalleen katetta, myös ammattitaito kasvaa  niin virhemarginaali pienenee. Ensimmäiset 7 vuotta tehdään vain kaikki mahdolliset virheet. Usein tuollaiset pienet navetat ovat aika käsityövaltaisia työkolhooseja, jaksatko yksin kun miehesi on toisessa työssä?

Voisi olla hyvä harkita uudelleen että saat miehesi tähän mukaan ja yhdessä alatte suunnitellla jos laajentaisi 30-40 lehmään joka työllistäisi kaksi aikuista ja elättäisi siis koko perheen. Verotus on hellempi kun yrittäjiä on kaksi siis pariskunta.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 30.06.12 - klo:21:07
Täpinäreiska: No siihin että mullaki olis päivisin jotain tekemistä?  ;)

Joo, ei mulla tässä nyt suurempaa intressiä ole kun se seikka, että ite alkamalla sais sen vakituisen työn, ja tila ei ihan vielä mene vasaran alle, vaan vasta mun jälkeeni.

Kiskot vois olla mahollista laittaa, pienkuormaaja (kone) ei mahdu pöydälle. Kottikärryn levynen laite mahtuu, mutta ei sitten takakäytäville. Hamsteri (? onko se "käsikoura" sen niminen?) on varmaan se mahollinen päivitys rehunajoon, tosin ajattelin järjestää ammukoille jalottelua päivisin ympäri vuoden ja nostaa paalihäkkiin päiväsapuskat halliin.

Metsätalouden tuloilla paikattais menoja ja ukko kantais rahaa kotiin, se haaveilee kanssa siitä koneurakoinnista mutta sen nykyinen työ on sen verran sitovaa että kuhan jarruttelis sen idean kanssa. Ei se meidän kahden edestä jaksa kuitenkaan juosta.

50 vuotta, no mutta sittenhän mä hyvällä tuurilla olen jo eläkkeellä ;) Siihen asti on vara painaa pikkutilalla. Tarkotus olis lämpökeskusta ja uutta konehallia rakentaa, tosin omasta pitkästä tavarasta, että se on siinä ja siinä kannattaako niitä sitten ilmotella kelleen mistä laudat on hankittu...

No se seitsemän vuotta nyt on vissiin se nuoren viljelijän alotustukien sitoutumisaika? Uuden navetan rakentaminen on niin mahdoton investointi että sitä en uskalla heti kärkeen edes ajatella. Jos mä noi 13 pilaan niin autoonhan ne on jo tänä syksynä lähössä, eli se ei oo niille kun jatkoaikaa.

Mies on niin hyväpalkkasessa hommassa että sen ei kannata sitä lopettaa :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: jupe - 30.06.12 - klo:21:14
unohda tuo lypsikin verotusviesti. jos verottaja on ongelma niin silloin asiat on hyvin ite nostan n. 80 000 euroa maataloustuloa enkä vielä näe verottajaa ongelmana. Ja luulen ettei tuolla kokoluokalla siihen pääse. mutta puoleen tuosta voi päästä. Ja ratkaisevaa on se paljonko tilasta joudut maksaa. jos kiitoksella pääset niin ilman muuta pärjää. työtähän tuollaisessa on tehtävä paljon. Ja suosittelen pieniä halpoja remontteja navettaan ja käytännössä käytettyjä lypsy yms. laitteita hyödyntämällä kaikki mahdolliset vehkeet sinne. kiskot, kiskoruokkija ja irroittajat. ja mieti sitä pienkuormaaja tai jotain muuta juttua rehunjakoon.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 30.06.12 - klo:21:19
Juurikin tuota 40 000 siihen on maalailtu sitä rahavirtaa, käteenhän ei jää mitään mutta näyttää kirjanpidossa komialta.. Tai sitten ei. Laajentaminen olis vaihtoehto, muttakun sitä ei tohon vanhaan kivilouhikkoon saa ympättyä mitenkään järkevästi, pitäis rakentaa ihan erillinen rakennus niin se jarruttaa. Vanhalle navetalle mulla olis heti hevostalli-käyttötarkotus, mutta jollain ne hevosetkin pitäis elättää. Ja siitä alasta nyt ei jää käteen ku rakot ja pahat puheet kylillä.

Pellothan on nurmella ja olis tarkotus kattoa kaikki metkut, millä saa esim. lannotekuluja vähennettyä. Traktori tulee varmaan hankittavaksi jossain vaiheessa, mutta ei tuo nykynenkään vissiin ihan viimesiään vedä. Lehmät syötetään täysrehulla, se taitaa olla se helpoin kun viljan varastointiin ei suuremmin ole tiloja, ainakaan niitä ei ole rakennusremontteihin suunniteltu.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Ojala - 30.06.12 - klo:21:32
pieniäkin tiloja tarvitaan.

 Mihin?

"Tykkää"   :D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsikki - 30.06.12 - klo:21:33
Mikä pienkuormaaja pakotus noilla nyt on, sehän ei ole tuon kokoluokan karjaan ollenkaan kannattava, siihen ei saa investointitukea kun ssitä ei lueta rehunjakolaiteeksi/koneeksi ja ne on lisäksi tosi kalliita vaikka käytetynkin ostaisi ja sit ne käytettyjen kunto on niin ja näin. Meillä  on 30 lehmän karja ja rehuhamsteri on kätevä, aikaa säästävä, edullinen ja kestävä. Jos me pärjätään hamsterilla 30 lehmän navetassa niin kyllä varmasti pärjää 13-16 lehmän navetassa, sitä paitsi liian kalliit investoinnit tekevät vain teidän maitoltran hinnasta kalliiin eli kannattaa todella miettiä että mitkä ne tuotantokustannukset ovat siinä välissä.

Kiskostokaan ei ole noin pienessä karjassa välttämätön, navetta on luultavasti pienehkö joten lypsinten kantomatkat eivät tule pitkiksi niinkuin tuplasti isoimmissa parsinavetoissa. Kuitenkin jos aiotaan vain 7 vuodeksi karjanpitoa niin sille ajalle ei kannata mitään isoja juttuja alkaa rakentamaan. Enempi on vain kulua ja vaivaa niiden asentamisesta kuin itse hyötyä. Se on helppo netin välityksella sanoa että tee sitä, laita tätä ja asenna se - todellisuus on se kun vanhaa kunnostetaan niin yleensä huomataan että asennustyö koituu isommaksi kun luulikaan. Hyöty kannattaa todella arvioida. Tälläkin tilalla vanha emäntä kanniskeli lypsimiä ensin vanhemmassa navetassa (16 lehmää) 15 vuotta ja sitten uudemmassa navetassa (26 lehmää) 23 vuotta. Aivan eriasia on jos aikoisit sitoutua tähän vuosikymmeniksi ja navetta olisi isompi.

Enemmän olen huolissani siitä että lannat pitää lehmien takaa tuupata käsin päätykouruun, se on raskasta hommaa jos jokin. Se kuluttaa selkää ja olkapäitä. Jos siihen voisi asentaa jotain koneen tapaista niin sitä kannattaisi miettiä, mutta taas että jos tuntuu että sen homman jaksat tehdä niin mikäs siinä. 
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Peurajussi - 30.06.12 - klo:21:36

Siis.. millä vempautuksella teet 13-16 lehmällä 40 tonnia verotettavaa tuloa? Sehän on likipitäen puolet myynnistä, jos oletetaan että keskituotos on normaali ja pellot tukikelpoisia?
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Rami - 30.06.12 - klo:21:55
Maidon liikevaihto siis tuet 70 000 € ja pellon tuet 40 ha ? 25 000 € liikevaihto yht. 90 000 - 100 000 € verotettavaa 25 000 - 40 000 taidoista riippuen ja sopivasti metsätuloa päälle. Tarkka budjetti ja mitään mielijohteen täpinöintejä ei kannata tuohon laitella. Löystyneet rautalangat kiristetään ja katkenneet uusitaan. Otat pienillä metsäavuilla viis kymppiä tuloa ja ei mitään turhia liikkuja. Tässä ohjeeni, joihin on päästävä kolmen vuoden harjoittelun jälkeen tuossa kokoluokassa inhimillisillä tunneilla.

ps. rispektiä kylänkmiesten silmissä et voi hankkia yhtäaikaa, jos haluat tuloja itsellesi tilallasi
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Tapani - 30.06.12 - klo:22:08

Siis.. millä vempautuksella teet 13-16 lehmällä 40 tonnia verotettavaa tuloa? Sehän on likipitäen puolet myynnistä, jos oletetaan että keskituotos on normaali ja pellot tukikelpoisia?
Riippuu tilan sijainnista, mutta jos on tundralla, niin siellähän on pelkät maidon tuet yli 30 senttiä. Täysrehulla ruokitaissa ei ole mikään temppu saada meijeriin lähetettävä maidon määrä 10 000 litraa/lehmä.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: kaenuunkeisari - 30.06.12 - klo:22:31
pieniäkin tiloja tarvitaan.

 Mihin?

"Tykkää"   :D

Mikä on ison ja pienen tilan raja? Minusta 60 lemmua on pien tila  ;)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: sirkussonni - 30.06.12 - klo:23:13
pieniäkin tiloja tarvitaan.

 Mihin?

"Tykkää"   :D

Mikä on ison ja pienen tilan raja? Minusta 60 lemmua on pien tila  ;)

Niimpä, meidän kulmilla alle 150 ha ja alle 1500m2 tuotantorakennus, tai alle 3000m3 paskaa on pientilallisten näpertelyä....
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Täpinäreiska - 30.06.12 - klo:23:15
Totta. Nimim. pientilallinen.  ;)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Adam Smith - 30.06.12 - klo:23:54
Niin miksei tuolla pärjäisi? Mullakin oli 13 lehmää alkuun, jotku aloittaa ihan tyhjästäki ;)

Lehmien kanssa rustelu on sitten jonkusortin päävika. Muutamassa vuodessa näyttää, onko taipumusta siihen vai ei. :D Mutta Ramin ohjeilla tulee toimeen ;)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: nilihaara - 01.07.12 - klo:00:44
   Kyllä pärjäät kun pidät tiukan talouden. Minun asiakkaistani juuri parhain maksukyky on pienehköillä lypsykarjatiloilla, yli 50 lehmän pitäjillä on aina 2 kuukauden maksuviive laskuissa.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Last Man Standing - 01.07.12 - klo:07:08
>parhain maksukyky on

Maksukyky ja maksuhalu ovat hyvinpitkälti eri asioita.

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 01.07.12 - klo:10:01
Juu eihän tällä henkseleitä paukutella, ja tietysti jos tilanhoidon saa kulkemaan (niinkuin joku sanoi että sen 7 vuotta tehdään ne virheet) niin voinhan minä jatkaa sitä tilanpitoa tietenkin pitempäänkin.

Navetassa on niin pienet tilat että enempää koneistaminen ei oikein onnistu, eikä siinä olis järkeäkään. Muistaakseni normi työajat siellä on talvella 6h/pvä ja kesällä 3h/pvä. Siis perustöiden osalta.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 01.07.12 - klo:10:21

Siis.. millä vempautuksella teet 13-16 lehmällä 40 tonnia verotettavaa tuloa? Sehän on likipitäen puolet myynnistä, jos oletetaan että keskituotos on normaali ja pellot tukikelpoisia?
Riippuu tilan sijainnista, mutta jos on tundralla, niin siellähän on pelkät maidon tuet yli 30 senttiä. Täysrehulla ruokitaissa ei ole mikään temppu saada meijeriin lähetettävä maidon määrä 10 000 litraa/lehmä.

Tuo riittää jo pitkälle. Mutta ei siihen täysrehua tarvita  :)

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Tapani - 01.07.12 - klo:10:24

Siis.. millä vempautuksella teet 13-16 lehmällä 40 tonnia verotettavaa tuloa? Sehän on likipitäen puolet myynnistä, jos oletetaan että keskituotos on normaali ja pellot tukikelpoisia?
Riippuu tilan sijainnista, mutta jos on tundralla, niin siellähän on pelkät maidon tuet yli 30 senttiä. Täysrehulla ruokitaissa ei ole mikään temppu saada meijeriin lähetettävä maidon määrä 10 000 litraa/lehmä.

Tuo riittää jo pitkälle. Mutta ei siihen täysrehua tarvita  :)
No ei. Olosuhteet vaan voi olla helpommat käyttää täysrehua.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 01.07.12 - klo:16:47
Mites toi luomu, eläinmäärä suhteessa peltoihin tuntuu sopivalta ja kun luomutuki maksetaan pinta-alan mukaan ...
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: realisti - 01.07.12 - klo:18:21
Juu eihän tällä henkseleitä paukutella, ja tietysti jos tilanhoidon saa kulkemaan (niinkuin joku sanoi että sen 7 vuotta tehdään ne virheet) niin voinhan minä jatkaa sitä tilanpitoa tietenkin pitempäänkin.

Navetassa on niin pienet tilat että enempää koneistaminen ei oikein onnistu, eikä siinä olis järkeäkään. Muistaakseni normi työajat siellä on talvella 6h/pvä ja kesällä 3h/pvä. Siis perustöiden osalta.

tuo navetan pienet tilat on se yleinen harhaluulo koneistamisen estämiseksi. Kuitenkin lypsykiskot, ruokkijan ja pienkuormaimen saa sopimaan 99,9% kaikkiin navetoihin.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: realisti - 01.07.12 - klo:18:43
minusta 10 000€ lypsykiskoista ja ruokkiasta tuossa kokoluokassa ei ole mikään hinta työnsäästöön verrattuna. Siis kun laittaa hyvät käytetyt kamppeet.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 01.07.12 - klo:19:20
Luomu on kyllä yksi vaihtoehto, ja minua kiinnostava. Toisaalta täytyy taas siitäkin miettiä hyödyt ja haitat, onko helpompi ruiskuttaa pellot vai kasvattaa leppäkerttuja :)

Mitenkäs pieniä niitä koneita sitten saa jos ne kerta tuonne mahtuu?  ;D Paskakourussa kun seisoo niin sisätilan korkeus on vissii just ja just 3 metriä. Ruokinta pöytä on sitte jo niin ylhäällä että olisko sillä kohalla korkeus karvan verran yli 2 metriä.

Kyllä tässä yöunet vielä mennee, tai on mennykkin jo kun tätä on pohdittu. Varovaisen innostuneita tässä kuitenkin ollaan :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Täpinäreiska - 01.07.12 - klo:19:49
Parempi katua tehtyä kuin tekemätöntä. Jos arvelet tykkääväsi hommasta niin anna mennä vaan.  ;)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 01.07.12 - klo:20:09
Rehunjakoon on muitakin kuin pienkuormaaja. Kuten vaikka se hamsteri, joka on yllättävän hyvä peli siilo/aumarehulle. Itse ostin käytetyn sähkökäyttöisen Varmolift-rehunjakovaunun (parhaimmillaan pyöröpaaleille, mutta erinomainen myös leikkurilla otetuille "kakuille") kahdella tonnilla, tonnilla on hankittu uusi kaapeli ja hydeletkuja, kaksi talvea on menty ilman käyttöhäiriöitä, kaksi paalia päivässä. Ei kylläkään ole lypsykarjaa. Vaatii minimissään 170 cm oviaukon. On säästänyt itsensä jo, jos vähääkään laskee ajalleen jotain hintaa.

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: karvankasvattaja - 01.07.12 - klo:21:26
Ei mielestäni onnistu lypsykarja luomuun parsinavetassa enää..2013 pitäisi loppua?
Mutta lypsykiskot, pienkuormaaja, ilmastointi ja sukkularuokkija oli viimekesän parhaita investointeja. Tuli aika yllättäviä ammattitauteja kun oli toistoja tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Shrek - 01.07.12 - klo:21:29
Niin miksei tuolla pärjäisi? Mullakin oli 13 lehmää alkuun, jotku aloittaa ihan tyhjästäki ;)

Lehmien kanssa rustelu on sitten jonkusortin päävika. Muutamassa vuodessa näyttää, onko taipumusta siihen vai ei. :D Mutta Ramin ohjeilla tulee toimeen ;)
Meillä oli alussa 16 lehmää. Ja kun syyspoikivat oli kesällä ummessa, niin vähimmillään oli kuusi lehmää lypsyssä ja tankissa kahden päivän maito 280 litraa...  ;D :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 01.07.12 - klo:21:32
Ei mielestäni onnistu lypsykarja luomuun parsinavetassa enää..2013 pitäisi loppua?
Mutta lypsykiskot, pienkuormaaja, ilmastointi ja sukkularuokkija oli viimekesän parhaita investointeja. Tuli aika yllättäviä ammattitauteja kun oli toistoja tarpeeksi.

Pienille tiloille tuli lisää helpotuksia luomussa, mielestäni lypsykarja onnistuu parsinavetassa, jos yksikkö on noin pieni.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: maraani - 01.07.12 - klo:21:54
Rehunjakoon on muitakin kuin pienkuormaaja. Kuten vaikka se hamsteri, joka on yllättävän hyvä peli siilo/aumarehulle. Itse ostin käytetyn sähkökäyttöisen Varmolift-rehunjakovaunun (parhaimmillaan pyöröpaaleille, mutta erinomainen myös leikkurilla otetuille "kakuille") kahdella tonnilla, tonnilla on hankittu uusi kaapeli ja hydeletkuja, kaksi talvea on menty ilman käyttöhäiriöitä, kaksi paalia päivässä. Ei kylläkään ole lypsykarjaa. Vaatii minimissään 170 cm oviaukon. On säästänyt itsensä jo, jos vähääkään laskee ajalleen jotain hintaa.

Petri
Meilä olis ollu sama homma paljon halvempi kuin nykyinen pienkuormaaja, jota ei voi hyödyntää muuten kuin rehunjaossa ja maksoi kuitenkin yli kolme kertaa mitä sun kasa. Varmo mahtuis ovestakin, käytetään paaleja ja siilorehua. Mutta aina ei voi voittaa. Nyt on systeemejä muissakin rakennuksissa, joten seuraava pienkuormaaja on toisentyyppinen. Saas nähdä tuleeko mun aikana... :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 02.07.12 - klo:08:43
Niin miksei tuolla pärjäisi? Mullakin oli 13 lehmää alkuun, jotku aloittaa ihan tyhjästäki ;)

Lehmien kanssa rustelu on sitten jonkusortin päävika. Muutamassa vuodessa näyttää, onko taipumusta siihen vai ei. :D Mutta Ramin ohjeilla tulee toimeen ;)
Meillä oli alussa 16 lehmää. Ja kun syyspoikivat oli kesällä ummessa, niin vähimmillään oli kuusi lehmää lypsyssä ja tankissa kahden päivän maito 280 litraa...  ;D :)

ja vapaa aikaa piisasi oi noita aikoja ;) ny saa hypätä hommast toiseen ja väliaika menee korjatessa ylihintaasia maataistelukoneita :'( :-*
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 02.07.12 - klo:13:30
ja vapaa aikaa piisasi oi noita aikoja ;) ny saa hypätä hommast toiseen ja väliaika menee korjatessa ylihintaasia maataistelukoneita :'( :-*
Pari kesää sitten kävin Fiskarssissa, siellä museon puolella. Ruukin maatilan kesäiset työajat olivat silloin jotai aamuneljästä iltakahdeksaan, kaksi tunnin taukoa siinä välissä. Lauantaina taidettiin lopettaa vähän aikaisemmin. Mutta olihan pyhäpäivä vapaata, paitsi tietysti karjanhoitajilla.

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: rene - 02.07.12 - klo:13:51
Luomu on kyllä yksi vaihtoehto, ja minua kiinnostava. Toisaalta täytyy taas siitäkin miettiä hyödyt ja haitat, onko helpompi ruiskuttaa pellot vai kasvattaa leppäkerttuja :)

Mitenkäs pieniä niitä koneita sitten saa jos ne kerta tuonne mahtuu?  ;D Paskakourussa kun seisoo niin sisätilan korkeus on vissii just ja just 3 metriä. Ruokinta pöytä on sitte jo niin ylhäällä että olisko sillä kohalla korkeus karvan verran yli 2 metriä.

Kyllä tässä yöunet vielä mennee, tai on mennykkin jo kun tätä on pohdittu. Varovaisen innostuneita tässä kuitenkin ollaan :)
En nyt tätä ehtinyt pidemmälle lukea mutta jos hinta ei hirvitä niin tottahan tuolla pärjää. Itse asiassa kaikki tuon kokoluokkaiset on aina pärjänneet. 
  Jos pellot laittaa luomuun niin sillä luomutuella (5000€) ostaa jo aika tavalla täysrehua joka kuitenkin on helpointa käytön kannalta.  Oman pellon luomukaurat löytää varmaan ostajan :)   Säilörehuala kun on reilu niin voi satsata täysin huippulaatuun.   Oleellisin vaikutus kannattavuuteen tulee siitä onko tuotos 6000 vai 10000 :)
   Melkein mihin ihminen sopii niin sinne sopii jokin ruokkijakin. Mattoruokkijaa voisi katsella.  Ketjussa kulkevilla kolilla onnistuu kanssa aika kapeakin pöytä ja on varmatoiminen ja jopa automaattisesti toimiva halutessa.     :) :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Katila - 02.07.12 - klo:14:47
Kyllähän tuollaiselle eläinmäärälle heittää nopeasti rehut hamsterilla, toki jos haluaa niin kyllä löytyy myös niin pieniä kuormaajia että niillä pääsee jo kottarin mentävästä reitistä. Meillä ei edes ole pieni kone, ja se vaatii leveyttä 1,1m..

Kiskotkaan ei todellakaan ole pakolliset tuollaiselle määrälle, kunhan ei ota irroittajillisia koneita. Jos sellaiset haluaa, niin sitten ehdottomasti, ne painaa jo niin paljon enemmän.
Meillä kannettiin normi lypsyimiä 5 vuotta, lypsyssä 20-25 elukkaa, enkä ikään sitä pitänyt raskaana..

Väkirehuruokkija on todella hyvä peli, elukat tykkää kun saa ruuan pienemmissä erissä ja kiittävät nostamalla tuotostaan.
Ilmankin kyllä pärjää! Varsinkin jos ei tavoittele kovin korkeaa tuotosta tai viitsii käydä päivällä heittämässä väkirehuja.

Paskakuiluun laitat ehdottomasti raapat, ne ei paljon kustanna ja säästää kyllä todella ihmistä!

Kyllä tuollaisella tilalla voi yksi ihminen pärjätä, kunhan vaan on hyvin menot kurissa eikä joudu mitään hurjaa summaa ottamaan lainaa ettei lainanhoito syö koko tulosta.
Ja niihen vähien lehmien pitää mielellään myös lypsää ja sinne tankkiin asti :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Katila - 02.07.12 - klo:15:10
Käytettynä saa muuten nykyään paljon hyvää tavaraa, harvoin kannattaa uuteen panostaa.

Sitten jos on vielä mahdollista liittyä hyvinvointitukeen ens keväänä, ellei tila jo siihen kuulu. Eli jos on mahdollista laiduntaa ja ottaa vielä vasikka/nuorisoehtoja niin sieltä saa nopeasti pari tonnia ylimääräistä pienellä vaivalla.
Esim. laidunnus ja talvijaloittelu ja kytkettyjen olosuhteiden parantaminen tekee jo yli 150e/ey! (tietty perusosan kans.)

Onkos mahdollista saada nuoren viljelijän aloitustukea?
Enkä kyllä suosittele luomua, ennen kun alasta on vähän enemmän kokemusta.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Shrek - 02.07.12 - klo:16:11
Niin miksei tuolla pärjäisi? Mullakin oli 13 lehmää alkuun, jotku aloittaa ihan tyhjästäki ;)

Lehmien kanssa rustelu on sitten jonkusortin päävika. Muutamassa vuodessa näyttää, onko taipumusta siihen vai ei. :D Mutta Ramin ohjeilla tulee toimeen ;)
Meillä oli alussa 16 lehmää. Ja kun syyspoikivat oli kesällä ummessa, niin vähimmillään oli kuusi lehmää lypsyssä ja tankissa kahden päivän maito 280 litraa...  ;D :)

ja vapaa aikaa piisasi oi noita aikoja ;) ny saa hypätä hommast toiseen ja väliaika menee korjatessa ylihintaasia maataistelukoneita :'( :-*
Nyt puhut Apilas paskaa asiasta josta et mitään tiedä...  ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsikki - 02.07.12 - klo:16:42
Juu eihän tällä henkseleitä paukutella, ja tietysti jos tilanhoidon saa kulkemaan (niinkuin joku sanoi että sen 7 vuotta tehdään ne virheet) niin voinhan minä jatkaa sitä tilanpitoa tietenkin pitempäänkin.

Navetassa on niin pienet tilat että enempää koneistaminen ei oikein onnistu, eikä siinä olis järkeäkään. Muistaakseni normi työajat siellä on talvella 6h/pvä ja kesällä 3h/pvä. Siis perustöiden osalta.

tuo navetan pienet tilat on se yleinen harhaluulo koneistamisen estämiseksi. Kuitenkin lypsykiskot, ruokkijan ja pienkuormaimen saa sopimaan 99,9% kaikkiin navetoihin.


Muistakaa  nyt että kysessä on vanha kivinavetta, sinne ei edes helposti asenneta yhtään mitään eikä nyt ole kysymys mistään laajennuksesta 40 lehmälle!

Lisäksi peräänkuulutettu kannattavuus hupenee noihin värkkeihin.

Kun valitsee täysrehun tarkkaan (rajoitettu tärkkelyspitoisuus, ndf ok ja energia korkea)  niin jakokertoja riittää hyvin neljä päivässä. Ne voi tehdä siinä samalla kuin muutkin työt eli lisäjaot ovat päivä- ja iltatarkilla ja noin pienessä karjassa väkirehun jakoon ei mene pitkäkään aika. Samalla tulee seurattua miten ne syö ja mahdolliset ketoosit ym. tulee havaittua aikasemmin. Tai jakaa väkirehut heti ensimmäisenä kun tulee navettaan ja viimeisenä kun lähtee siis aamuin illoin, etenkin laidunkaudella täytyy tehdä kompromissia.

Me ollaan saatu ainakin täysrehuruokinnalla kaikki takaisin ja enempikin: Lehmien hedelmällisyys ja sorkkaterveys parantui kuntoon alle vuodessa, tuotos on noussut yli 1000 kilolla. Utareterveyttä se ei ole parantanut mutta siihen löytyi onneksi syy lypsykoneesta.

Me ostettiin käytetty kiskoruokkija ja  lypsykiskot koko lypsykoneiston uusimisen myötä vasta kun lehmäpaikkoja oli 30. Ammattilehdissä onkin ollut taulukoita että millaisiin karjakokoihiin mikin koneistus on kannattava. Pienkuormaaja ei ole ostettu eikä osteta sillä ei sellaista tarvita näin pienessä karjassa. Mielestäni on täysin naurettavaa että joku ehdottaa pienkuormaajaa 13-16 lehmän karjaan jossa se on yhtä turha ja kallis kapistus kuin maakrapulla loistovene.  Pienellä tilalla kantsii miettiä että hankinnat ja investoinnit ovat sellaisia että se tuottaa hankinnallaan euroja omistajan tilille. Tuo neuvo ei olisi isollekaan tilalle haitaksi.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Savotoija - 02.07.12 - klo:17:32


Me ollaan saatu ainakin täysrehuruokinnalla kaikki takaisin ja enempikin: Lehmien hedelmällisyys ja sorkkaterveys parantui kuntoon alle vuodessa, tuotos on noussut yli 1000 kilolla. Utareterveyttä se ei ole parantanut mutta siihen löytyi onneksi syy lypsykoneesta.1000 kiloa, mistä määrästä?
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsyukko - 02.07.12 - klo:18:52
Muuten en ota kantaa, mutta omasta mielestäni pienkuormain (tai joku muu rehunjakolaite) on toiseksi tärkein vehje lypsyvehkeiden jälkeen navetassa. Ittellä oli syksyllä avantti remontissa yhden vuorokauden ja kyllä siinä oli jo tarpeeksi. Sitten helatorstaina se ei enää illalla hörähtänytkään käyntiin ... rehua vähän kottareilla eteen ja perjantaina tarkempaa tutkimista ja yhteyttä remonttimiehiin. Seurauksena reissu Ylöjärvelle ja sieltä uusi honda takakonttiin. ( 1400 euroa verolla ). Sitä ostosta en ole katunut vaikka vanhakin olis voinut höräntää joskus, kun joku olis sitä ehtinyt katsoa ehkä viikon kuluttua ;). Niin ruokittavana oli tuolloin 20 lehmää ja muutama mulli, mutta ... kiitos ei talikko hommat  :(
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Oksa - 02.07.12 - klo:21:49
voi mahoton urpaanieläjää!      tosa naapurissa ei ole etes sitä kottaria kun navetta niin ahdas mutta hyvin tavara liikkuu ja tuottaa!     vanhoissa tiloissa on muuten joskus aika ovelia keksintöjä hommia helpottaan!   rehut ylhäällä vintissä ja paska liikkuu aina alaspäin tavalla eli toisella!     maito vain jää välille!
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kohta-Sippoolan Kaappoo - 05.07.12 - klo:13:56
Ei meitä pieniä rehellisesti sanoen tarvita, ja itsekin pyrin joko laajentamaan tai ryhtymään yhteisnavettahankkeeseen. Kyllähän Suomenkin maatalous, esim. nyt lypsykarjojen osalta, tulee seuraavan 20 vuoden aikana järjestää vakavasti otettaviin yksiköihin. Eli ei yhtäkään alle 200 lypsäväistä tilaa missään.

USA:ssa joskus vierailin naapuritiloilla. Toisella oli 1200 lypsävää ja toisella parsinavetassa 30. Kyllä aina tulee erikokoisia tiloja olemaan ja molemmilla on omat mahdollisuutensa ja tapansa pärjätä. Parhaassa tapauksessa molemmat voisivat hyötyä toisistaan.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Suki - 05.07.12 - klo:22:46
Me ostettiin käytetty kiskoruokkija ja  lypsykiskot koko lypsykoneiston uusimisen myötä vasta kun lehmäpaikkoja oli 30. Ammattilehdissä onkin ollut taulukoita että millaisiin karjakokoihiin mikin koneistus on kannattava. Pienkuormaaja ei ole ostettu eikä osteta sillä ei sellaista tarvita näin pienessä karjassa. Mielestäni on täysin naurettavaa että joku ehdottaa pienkuormaajaa 13-16 lehmän karjaan jossa se on yhtä turha ja kallis kapistus kuin maakrapulla loistovene.  Pienellä tilalla kantsii miettiä että hankinnat ja investoinnit ovat sellaisia että se tuottaa hankinnallaan euroja omistajan tilille. Tuo neuvo ei olisi isollekaan tilalle haitaksi.

Juuri noin sanoo ne joilla ei ole pienkuormaajaa. Täysin samoilla linjoilla olen lypsyukon kanssa. Ilman Avanttia ei enää pärjää, meidän Avantista muuten maksoi Mela puolet. Kannattaisi muidenkin selvittää. Väkirehu jaetaan vielä käsin, kiskoruokkijaa ei olla hankkimassa. Tekninen toteuttaminen hankalahko meillä, ei jatkokäyttömahdollisuuksia, luo omat vaatimuksensa väkirehulle, taas yksi kone lisää jota joutuu säätämään ja joka todennäköisesti särkyy/temppuilee ja myös iso paloturvallisuusriski!
Karkearehussa käsitellään suurempia massoja. Vaikkei investointi olisi varsinaisesti kannattava, kannattaa antaa arvoa omalle fysiikalle ja sille vähäisellekin ajansäästölle.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Last Man Standing - 06.07.12 - klo:00:48
>Ilman Avanttia ei enää pärjää, meidän Avantista muuten maksoi Mela puolet.

Ilmankos mela maksut nousee alvariinsa ,tällekin vuodelle 7% ,kun pitää kaikenmaailman härpättimiä osteskella.Itse olen aatellut josko motskarin ostaisi eikä monkijääkään ole vielä tullut hankittua,maksaskohan mela noista jotain.

kyllähän se maailman selkeä juttu on,että tuollaiset röpöttimet tulee pystyä ostamaan ihan omallakin rahalla .

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsyukko - 06.07.12 - klo:13:10
>Ilman Avanttia ei enää pärjää, meidän Avantista muuten maksoi Mela puolet.

Ilmankos mela maksut nousee alvariinsa ,tällekin vuodelle 7% ,kun pitää kaikenmaailman härpättimiä osteskella.Itse olen aatellut josko motskarin ostaisi eikä monkijääkään ole vielä tullut hankittua,maksaskohan mela noista jotain.

kyllähän se maailman selkeä juttu on,että tuollaiset röpöttimet tulee pystyä ostamaan ihan omallakin rahalla .


Paljon mukavampi on ostaa pienkuormain omalla rahalla ja suurinpiirtein terveenä, kuin raihnaisena ja mela-tuella. Tosin kyllä tässä joskus ittensä raihnaiseksi tuntee nytkin vaikka avantti, Pellon -sukkula, paskaraappa ja putkikone onkin. Johtuisko lypsykiskojen puutteesta, vai siitä että nuo edellä olevat härpäkkeet on hommannut työtään helpottamaan. 8)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Highlander - 07.07.12 - klo:11:34
Täällä vaihtui isäntä männätalvena tilalla jolla reilu kaxkymmentä lehmäpaikkaa yhdeksänkymmentäluvun alussa valmistuneessa pihatossa joka sijaitsee Karjalassa B-alueella. Tuskin olisin ottanut lehmiä vastuulleni jos ne olisivat vielä olleet parsinavetassa, mutta sitähän ei voi tietää. Omaa peltoa ei ole kuin sen reilu 30ha mut vuokralla toinen mokoma. Metsääkin on useampi kymmenen, mutta niistä tuloja vähemmin odotettavissa juuri päättyneen hakkuun jälkeen.
Täällä pärjämiseen auttaa suuresti suhteellisen tuottavat liitännäiset mutta niiden luonne on hyvinkn kausittaista ja jatko aina vähän epävarmaa. Myös jonkinverran pienimuotoista urakointia harrasteltu.
Mutta jollakinhan ne on ne lainat maksettava kun kauppahintaakin maksoin sen verran reilusti että ei ollut verottajallakaan mitään vaatimuksia lahjaveron suhteen. Reilusti kolmosella alkava summa kuitenki!

Emäntä käy kirkolla hoitsun hommissa (eli auttaa lypsyllä kerran päivässä) ja vanha isäntä auttelee tarpeen ja kiinnostuksen mukaan lähinnä navetan ulkopuolella (laajentaa mökkiään just parasta aikaa).

Koulutusta maatalouteen ei juuri ollut mutta kiinnostusta hivenen enemmän ja ikää reilu 30v. Tosin hyväksi luettiin aikaisempia ammatteja niin pakollisilla opinnoilla selvisin.
Elyn mukaan aloutustukien takia täytyisi lehmiä pitää sen 6 vuotta, eikä tämä vielä tämän puolenvuoden jälkeen kaduta vaikka lomapäiviä ollut ruhtinaalliset 5 kun palkkatöissä tottui niihin 4-9 viikon ulkomaan lomamatkoihin/vuosi, mut aika aikaansa kutakin. Ensiviikolla olisi kuitenki se kokoviikon kesäloma.

Luulen että monikin on huonommista lähtökohdita ponnistanut kuin alottaja tai allekirjoittanut mutta ehkä ajat ja alueet ei ole täysin vertailukelpoisia. Tälläkin tilalla lähdetty ihan tyhjästä reilu 30 vuotta sitten ja kivinentie kuljettu. 10 vuoden jälkeen moni on taas paljon viisaampi.

Mutta kuten varmaan tiedät niin eipähän ole vapaa-ajan ongelmia enää sen jälkeen ja kuten isäni tapaa sanoa: töissä vietetty aika on pois pahanteosta!


Tuohon kuormain asiaan sen verran että täällä mietitty kanssa kuormaimen ostoa. Toistaiseksi se on jäänyt kun pöytä on vain 2.25 leveä ja pituutta 17m. Kesät niittoruokinnassa kun lähin pelto kilometrin päässä ja talvella säilörehua siilosta joka irroitetaan yleiskauhalla. Rehut jaetaan hamsterilla jolla saa ilmavasta kasasta helposti möykyn irti. Kuormain ehdottomasti jos paalista tai leikkuri kakusta meinaa jotain irti saada. Joskus olin tilalla joka syötti hamsterilla leikkurirehua niin hagolla sai mättää annos paloja joita sitten ajettii pöydälle ja paalin kanssa joutuu myös hankohommiin joita itsekkin joskus syötetty. Naapurilla joskus avantti ja ihmetteli kuin näppärä toi hamsteri on kun sillä saa rehun lehmän turvan alle kun hän ite ajaa ekax rehut pöydälle ja siitä sitten hangolla turvan alle mut olikoha vaan käyttäjä virhe? Mut voishan sen lisääntyneen vapaa-ajan käyttää vaikka sitten lenkkeilyyn kun pitäähän sitä kuntoa jotenkin hoitaa vaikka rehun jaossa meillä menee nyttenkin vaan 10min aamuin illoin!
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Suki - 07.07.12 - klo:18:39
Avantilla onnistuu se rehujen irroitus ja paalien hajoittaminenkin. Linkkukoneella pystyy kääntämään turvan alle kapeammallakin pöydällä, jos nyt on niin aivan pakko tehdä.. 2,25 m leveä on jo ruhtinaallinen pienkuormaajalle, nuorison pöytä on vain 1,5 metriä ja sinnekin hyvin mennään. Kyllä hamsteri ihan pätevä on, kun saa valmiiksi möyhennetystä kasasta ottaa.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 07.07.12 - klo:21:25
20 ha kunnolla tuottaa paremmin kuin 40 ha lonkalta  ;D

Sama se on lehmillä ja muilla elukoilla.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsyukko - 08.07.12 - klo:10:58
20 ha kunnolla tuottaa paremmin kuin 40 ha lonkalta  ;D

Sama se on lehmillä ja muilla elukoilla.

Nyt korjaan  ;D Pelto voi tuottaa lonkalta paremmin kuin kunnolla hoidettuna. Eläimillä ei yleensä näin voi olla  8)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 08.07.12 - klo:11:45
20 ha kunnolla tuottaa paremmin kuin 40 ha lonkalta  ;D

Sama se on lehmillä ja muilla elukoilla.

Nyt korjaan  ;D Pelto voi tuottaa lonkalta paremmin kuin kunnolla hoidettuna. Eläimillä ei yleensä näin voi olla  8)

Hyvä pelto ei tuota, joku suoputura voi tuottaakkin  ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: mah - 11.07.12 - klo:06:11
Niin pientä tilaa ei ole, etteikö traktoria olisi varaa vaihtaa tai ostaa mönkijää raivaussahan kannatteluun. Mutta pienkuormaajaa ei voi navettaan ostaa....? :-X
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: realisti - 11.07.12 - klo:09:54
Niin pientä tilaa ei ole, etteikö traktoria olisi varaa vaihtaa tai ostaa mönkijää raivaussahan kannatteluun. Mutta pienkuormaajaa ei voi navettaan ostaa....? :-X

tää on aika uskomatonta joo. vastustetaan lypsykiskoja, irrottimia, kiskoruokkijaa ja pienkuormainta sekä parhaassa tapauksessa vielä lantakonettakin. Sitten on persiin alla uusi ISO Valtra ja kaikki rihvelit perään.
Navetassa ollaan niin paljon, ja rasittavissa asennoissa että sieltä säästäminen on todella kallista.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 11.07.12 - klo:10:02
Niin pientä tilaa ei ole, etteikö traktoria olisi varaa vaihtaa tai ostaa mönkijää raivaussahan kannatteluun. Mutta pienkuormaajaa ei voi navettaan ostaa....? :-X

tää on aika uskomatonta joo. vastustetaan lypsykiskoja, irrottimia, kiskoruokkijaa ja pienkuormainta sekä parhaassa tapauksessa vielä lantakonettakin. Sitten on persiin alla uusi ISO Valtra ja kaikki rihvelit perään.
Navetassa ollaan niin paljon, ja rasittavissa asennoissa että sieltä säästäminen on todella kallista.

No olet osittain oikeassa, paitsi että parsinavetta mittakaavan parsiminen on aikas pitkältä vain ajanpeluuta ja paljon keskeisempien tilakohtaisten päätösten tekemisen siirtämistä. Eläköitymisajankohta on toki tälläiselle perusteltu syy, mutta sanoisin, että nuoremman yrittäjän pitäisi pystyä näkemään hiukan pidemmälle... Kyllä yrittäjän visiossa pitää olla näkyvissä miten parsinavetasta ollaan pääsemässä pois tavalla tai toisella. 8) Tämän pitäisi olla selvää pässinlihaa jokaiselle vai onko vieläkään?
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 11.07.12 - klo:10:22
No olet osittain oikeassa, paitsi että parsinavetta mittakaavan parsiminen on aikas pitkältä vain ajanpeluuta ja paljon keskeisempien tilakohtaisten päätösten tekemisen siirtämistä. Eläköitymisajankohta on toki tälläiselle perusteltu syy, mutta sanoisin, että nuoremman yrittäjän pitäisi pystyä näkemään hiukan pidemmälle... Kyllä yrittäjän visiossa pitää olla näkyvissä miten parsinavetasta ollaan pääsemässä pois tavalla tai toisella. 8) Tämän pitäisi olla selvää pässinlihaa jokaiselle vai onko vieläkään?
Periaatteessa olet oikeassa, mutta tilakohtaisesti saattaa olla järkevää kypsytellä, suunnitella, odotella naapurin lopettamista, lisämaita mitä hyvänsä jopa 5-10 vuotta, pitäen samalla kuitenkin tuotantoa yllä. Tuolla aikajänteellä kerkeää aika monta kulumaa ja ammattitautia hankkimaan, jotka pienellä investoinnilla ja suunnittelulla olisivat vältettävissä. Siksi on hyvä, että joku miettii vielä tällaisiakin.

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 11.07.12 - klo:10:59
No olet osittain oikeassa, paitsi että parsinavetta mittakaavan parsiminen on aikas pitkältä vain ajanpeluuta ja paljon keskeisempien tilakohtaisten päätösten tekemisen siirtämistä. Eläköitymisajankohta on toki tälläiselle perusteltu syy, mutta sanoisin, että nuoremman yrittäjän pitäisi pystyä näkemään hiukan pidemmälle... Kyllä yrittäjän visiossa pitää olla näkyvissä miten parsinavetasta ollaan pääsemässä pois tavalla tai toisella. 8) Tämän pitäisi olla selvää pässinlihaa jokaiselle vai onko vieläkään?
Periaatteessa olet oikeassa, mutta tilakohtaisesti saattaa olla järkevää kypsytellä, suunnitella, odotella naapurin lopettamista, lisämaita mitä hyvänsä jopa 5-10 vuotta, pitäen samalla kuitenkin tuotantoa yllä. Tuolla aikajänteellä kerkeää aika monta kulumaa ja ammattitautia hankkimaan, jotka pienellä investoinnilla ja suunnittelulla olisivat vältettävissä. Siksi on hyvä, että joku miettii vielä tällaisiakin.

Petri

Tilaa ja tuotantoa voi kasvattaa muullakin tavalla, kuin rankentamalla uusi navetta.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsikki - 11.07.12 - klo:11:15
Se jos navetassa on koneellistettu rehunjako; pienkuormaaja, ajovaunu tms. niin lomittajia on vaikea saada tekemään sitä hommaa - ainakin tällä seudulla. Osa lomittajista ei mene ollenkaan sellaisiin paikkoihin missä ajetaan jollain koneella rehut. Se että lomittajat ovat enimmäksen yli 50 vuotiaita naisia on isoin syy ja toisekseen se että ne koneet menevät tosi herkästi rikki ja niiden opettelu on ihan oma hommansa. Olen itse kyllä jakanut pienkuormaajalla rehuja harjoittelutilalla aikoinaan lähes päivittäin. kyseessä oli kuitenkin 55 lehmän karja ja pihattonavetta. Toinen harjuri sai kuormaajan koko ajan rikki  kun ei ollut oikein sinut sen kanssa ja siitä tulikin kesän aikana paljon korjausta. Pienemmässä karjassa lomittaja hakee itse mielummin kottikärryn ja talikon kuin ottaa vastuuta ja haukkuja siitä että rikkoi koneen.

Me ollaan saatu tosi hyvin lomittajia ja meillä lomittajat tykkää käydä kun lypsy on simppeli ja kevyt kun siihen on tehty kaikki voitava mitä parsinavettaan voi tehdä ja kun rehunjako on hamsterilla jota kaikki ovat osanneet käyttää hyvin - sehän on tosi helppo. Siinähän on talikoimista kyllä mutta kun kasaa ei tarvi nostaa kuten kottikärryihin vaan lattiantasolle niin siksi se on vähemmän kuormittava. Lisäksi että rehut silputaan kasaksi talvella ja siitäkin saa hamsterilla usein melko hyvin.

Minä tykkään että navetassa on jotain fyysistä työtä vielä jäljellä että pystyy välttämään elintasosairauksia kuten diabetesta yms. sillä jos kaikki työt tehdään istuen niin sen lisäksi sun täytyy tehdä joka päivä kahden tunnin lenkki. Kun navetassa on sopivasti fyysistä työtä niin keho saa siinä samalla harjoitusta niin sellainen puolen tunnin kävelylenkki ja venyttelyt riittää pysymään kunnossa.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 11.07.12 - klo:11:26
Älä nyt, ucd:lle kaikki monipuolisuus, olemassaolevien paikallisten resurssien mukaan eläminen sekä käsityö ovat vääränvärinen vaate. Ja bisneksessä kuten muussakin elämässä pitää tehdä kompromisseja. Hoidetaan naapurin talon takana olevaa 10 aarin peltoplänttiä (ja kehutaan kuinka hyvä lohko se onkaan), jotta saadaan vuokrattua myös se kunnon 6 ha lohko sieltä entiseltä takanevalta, josta ojituksen jälkeen tulikin paras lohkosi...

Ja liian monimutkainen koneistus lisää aina särkymävaaraa, sekä itse koneissa että eritoten mahdollisten lomitus/sijaisjärjestelyjen ajaksi. Näin siis kun ollaan perheviljelmäluokassa. ucd tietysti hakee sitä, että pitää olla tehdaslogiikalla toimiva yksikkö, jossa ulkopuolista apua ei tarvitse. Sen kokoluokan laitoksissa aika iso osa tämänhetkisestä maatalouden yhteiskunnallisesta hyväksyttävyydestä/lisäarvosta vaan tipahtaa pois.

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 11.07.12 - klo:11:52
Älä nyt, ucd:lle kaikki monipuolisuus, olemassaolevien paikallisten resurssien mukaan eläminen sekä käsityö ovat vääränvärinen vaate. Ja bisneksessä kuten muussakin elämässä pitää tehdä kompromisseja. Hoidetaan naapurin talon takana olevaa 10 aarin peltoplänttiä (ja kehutaan kuinka hyvä lohko se onkaan), jotta saadaan vuokrattua myös se kunnon 6 ha lohko sieltä entiseltä takanevalta, josta ojituksen jälkeen tulikin paras lohkosi...

Ja liian monimutkainen koneistus lisää aina särkymävaaraa, sekä itse koneissa että eritoten mahdollisten lomitus/sijaisjärjestelyjen ajaksi. Näin siis kun ollaan perheviljelmäluokassa. ucd tietysti hakee sitä, että pitää olla tehdaslogiikalla toimiva yksikkö, jossa ulkopuolista apua ei tarvitse. Sen kokoluokan laitoksissa aika iso osa tämänhetkisestä maatalouden yhteiskunnallisesta hyväksyttävyydestä/lisäarvosta vaan tipahtaa pois.

Petri

Höpöti petri, äläs sorru oikaisuihin... Tälläkertaa olen ottanut kantaa lähinnä parsinavaten virittelyyn.... luulisi Petrinkin todenneen parsinavetan vakavat eläinhyvinvointi puutteet, joita ei raudalla parannetta ja vaikka parsinavetta olisikin tuottajan mielestä parasta mitä lehmä haluaa, niin kuluttajien kanta on kuitenkin eri ja selkeä näkemys niiden kieltämiseenkin leijuu ilmassa. Nyt parsinavetan ongelmia on tässä topicissa paikkailtu vain työ suorittajan näkökulmasta ja siinäkin aika lyhyjänteisellä ajattelulla.

Ikävä fakta tulee olemaan, että näillä pienillä perusmaitotiloilla ei tule jatkossa järkevää elintasoa saavuttamaan. Mtk:n ja kepuvalion maitoperhejargoniin toki voi uskoa ken haluaa... Omavaraistalous on sitten eriasia, mutta luulen että siihen lähtijöitä / pitempään jatkajia ei ole kovinkaan monta.

Ainahan voi katsella ja kuulostella miten busines menee, mutta järjettämän pitkiä katsastelukausia ei ole järkevää pitää, kyllä koviakin päätöksiä pitää saada aikaiseksi 3-5 vuodessa. Aikas usein nämä "aika ei ole vielä kypsä" katsastelijat eivät sitten uransa aikana kummosia saa tehdyksi.

Huonokin päätös on yrittämisessäkin parempi kuin että ei pysty jahkailuiltaan tekemään mitään päätöstä.

Joskus itsekin sortui näihin Petrin kanonisoimiin "pikku hiljaa ja varovasti" virittelyihin.... useinmiten ne kuitenkin korvattiin muutaman vuoden päästä nykyaikaisemmalla tavalla. Usein ratkaisu oli jo alussa mielessä, mutta jonkinlainen "nuukuus" iski ja  lopputulema oli sitten hiukan kalliinpikin kuin jos oltas tehty alunalkaen kerralla kunnollista. Eli se visio mihin ollaan menossa pitää olla aina yrittäjällä kirkkaana mielessä.... ajopuu touhu on kallista.  8)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 11.07.12 - klo:16:23
>Eli se visio mihin ollaan menossa pitää olla aina yrittäjällä kirkkaana mielessä.... ajopuu touhu on kallista.  8)
Kunhan nyt provosoin... Mutta niitä lähtökohtia ja yrittäjän omia tavoiteenasetteluita on niin monenlaisia. Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että parsinavetat tulevat loppumaan mieluummin ennemmin kuin myöhemmin eikä 20 lypsävän liikevaihdolla kovin suuria pääomakuluja kateta, vähitellen ei edes niitä muuttuvia - jos työlleen palkkaa haluaa.

Ja sitä vähitellen investoimistakin on monenlaista. Perustukseksi kelpaavaa ja sitten haitallista. Taito olisi erottaa nämä kaksi... vaikka se visio olisikin olemassa.

Ja vaikka ollaankin maito-liha -foorumilla, niin vakavasti otettavaa maatalousyrittämistä on muutakin kuin maito-liha-vilja -raaka-aineen tuottaminen teollisuudelle. Siellä ei välttämättä olla homogeenisessa oligopolististen ostajien hallitsemassa markkinatilanteessa, jolloin vaihtoehtoja on muitakin kuin kustannusjohtajuus.

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 11.07.12 - klo:17:06
>Eli se visio mihin ollaan menossa pitää olla aina yrittäjällä kirkkaana mielessä.... ajopuu touhu on kallista.  8)
Kunhan nyt provosoin... Mutta niitä lähtökohtia ja yrittäjän omia tavoiteenasetteluita on niin monenlaisia. Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että parsinavetat tulevat loppumaan mieluummin ennemmin kuin myöhemmin eikä 20 lypsävän liikevaihdolla kovin suuria pääomakuluja kateta, vähitellen ei edes niitä muuttuvia - jos työlleen palkkaa haluaa.

Ja sitä vähitellen investoimistakin on monenlaista. Perustukseksi kelpaavaa ja sitten haitallista. Taito olisi erottaa nämä kaksi... vaikka se visio olisikin olemassa.

Ja vaikka ollaankin maito-liha -foorumilla, niin vakavasti otettavaa maatalousyrittämistä on muutakin kuin maito-liha-vilja -raaka-aineen tuottaminen teollisuudelle. Siellä ei välttämättä olla homogeenisessa oligopolististen ostajien hallitsemassa markkinatilanteessa, jolloin vaihtoehtoja on muitakin kuin kustannusjohtajuus.

Petri

Totta, mutta koneellistaminen maksaa, myös koneiden ylläpito maksaa, jossakin kohtaa huomaa, että eihän tästä jää sen enempää kuin ennenkään, jos summamutikassa vaan koneellistaa ....
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paalinpyörittäjä - 11.07.12 - klo:23:42
UCD  valaisehan vähän meitä pimeydessä kulkevia, olen vasta viime aikoina enemmän kiinnostunut mantrastasi, joten perustiedot ovat jääneet tutkimatta. Kerrohan hieman omasta tilastasi ihan vain oikean perspektiivin muodostamiseksi?
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: SKN - 11.07.12 - klo:23:44
>Eli se visio mihin ollaan menossa pitää olla aina yrittäjällä kirkkaana mielessä.... ajopuu touhu on kallista.  8)
Kunhan nyt provosoin... Mutta niitä lähtökohtia ja yrittäjän omia tavoiteenasetteluita on niin monenlaisia. Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että parsinavetat tulevat loppumaan mieluummin ennemmin kuin myöhemmin eikä 20 lypsävän liikevaihdolla kovin suuria pääomakuluja kateta, vähitellen ei edes niitä muuttuvia - jos työlleen palkkaa haluaa.

Ja sitä vähitellen investoimistakin on monenlaista. Perustukseksi kelpaavaa ja sitten haitallista. Taito olisi erottaa nämä kaksi... vaikka se visio olisikin olemassa.

Ja vaikka ollaankin maito-liha -foorumilla, niin vakavasti otettavaa maatalousyrittämistä on muutakin kuin maito-liha-vilja -raaka-aineen tuottaminen teollisuudelle. Siellä ei välttämättä olla homogeenisessa oligopolististen ostajien hallitsemassa markkinatilanteessa, jolloin vaihtoehtoja on muitakin kuin kustannusjohtajuus.

Petri
***** hei, äijä on käyny kouluja....... ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paraskai - 12.07.12 - klo:01:54
En nyt jaksa kovin ajatuksella lukea kaikkea jo kirjoitettua mutta...

Ihan kokemuksesta voin sanoa että ainakin 15 lehmällä ja 55 hehtaarilla pärjää kyllä. Kultainen sääntö on se että pitää aina muistaa olla "hartiootansa myören".  Hehtaareilla ja pääluvulla ei ole merkitystä, sillä taas on mitä viivan alle jää.

Laskut ja lyhennykset on pystytty maksamaan ajallaan ja jotain on jäänyt jopa investointeihin.

Varaudu kuitenkin siihen että näitten hommien kannattavuus perustuu myös siihen miten on valmis laittamaan itseään likoon. Toisin sanoen omaa tuntipalkkaansa ei kuitenkaan kannata laskea.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 12.07.12 - klo:06:22
En nyt jaksa kovin ajatuksella lukea kaikkea jo kirjoitettua mutta...

Ihan kokemuksesta voin sanoa että ainakin 15 lehmällä ja 55 hehtaarilla pärjää kyllä. Kultainen sääntö on se että pitää aina muistaa olla "hartiootansa myören".  Hehtaareilla ja pääluvulla ei ole merkitystä, sillä taas on mitä viivan alle jää.

Laskut ja lyhennykset on pystytty maksamaan ajallaan ja jotain on jäänyt jopa investointeihin.

Varaudu kuitenkin siihen että näitten hommien kannattavuus perustuu myös siihen miten on valmis laittamaan itseään likoon. Toisin sanoen omaa tuntipalkkaansa ei kuitenkaan kannata laskea.

15 hyvää lehmää tuottaa enemmän kuin 30 huonoa  :) Ja vielä puolella työmäärällä...
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: ilkka - 12.07.12 - klo:08:12
En nyt jaksa kovin ajatuksella lukea kaikkea jo kirjoitettua mutta...

Ihan kokemuksesta voin sanoa että ainakin 15 lehmällä ja 55 hehtaarilla pärjää kyllä. Kultainen sääntö on se että pitää aina muistaa olla "hartiootansa myören".  Hehtaareilla ja pääluvulla ei ole merkitystä, sillä taas on mitä viivan alle jää.

Laskut ja lyhennykset on pystytty maksamaan ajallaan ja jotain on jäänyt jopa investointeihin.

Varaudu kuitenkin siihen että näitten hommien kannattavuus perustuu myös siihen miten on valmis laittamaan itseään likoon. Toisin sanoen omaa tuntipalkkaansa ei kuitenkaan kannata laskea.
ja MELA hoitaa kuntoutuksen sitten myöhemmin ........
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paraskai - 12.07.12 - klo:10:04
Alkuperäinen ajatus lienee lypsää lehmiä 7 vuotta.

Siihen pohjautuen tämä ei ole ollenkaan hassumpi yhtälö. Jos sen 7 vuoden jälkeen relisoidaan omaisuus niin siinähän voi päästä jopa omilleen ja ylikin. Oikeastaan tämä on todella rautaista talousajattelua.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: ilkka - 12.07.12 - klo:10:30
 Miehenpuoli sitten käy ihan sellasissa töissä joista saa rahaakin.

Navettaa ei ole tarkoitus laajentaa, remonttia siihen on tehny viimeksi 90-luvun alkupuolella.  Matala kivinavetta ja parret.

Onko tämä ihan hullua ajatella että sitä jaksais sen minimissään seitsemän vuotta pyörittää?Alkuperäinen ajatus lienee lypsää lehmiä 7 vuotta.

Siihen pohjautuen tämä ei ole ollenkaan hassumpi yhtälö. Jos sen 7 vuoden jälkeen relisoidaan omaisuus niin siinähän voi päästä jopa omilleen ja ylikin. Oikeastaan tämä on todella rautaista talousajattelua.
Niin miehenpuoli hommaa jokapäiväisen elannon ????

Remonttia navettaan tehty 20 vuotta sitten, jatketaan samalla mallilla vähintään 7 vuotta. 

Matala kivinavetta ja parret, remontista noin 30 vuotta mahdollisessa realisoinnissa. Tunnearvo on tuolloin reaaliarvoa suurempi, mikäli sijainti ei ole aivan poikkeuksellinen.


En itse näe tässä minkäänlaista rautaista talousajattelua, enemmänkin urpilaismaista unelmahöttöä.

Toki tuosta saa harrastuksen joka tuurilla maksaa itsensä, muttei muuta. Perheen elanto on tultava muualta.


PS. Oikeasti terveys voi mennä tuon 7 vuoden aikana, kuten myös perheen elättäjä.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 12.07.12 - klo:10:49
No miettikää nyt järellä, paljonko kannattaa investoida seitsemän vuoden toiminnan takia ????
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paraskai - 12.07.12 - klo:10:53
En mä sitä sano etteikö joka asiassa riskejä olisi mutta nämä kerrotut lähtökohdat huomioon ottaen oon edelleen sitä mieltä että on tässä kuitenkin mahdollisuuksiakin.

Totta on se että 7 vuoden toiminnan takia ei kannata älyttömästi investoida. Kuten edellä, näissä hommissa pärjää kyllä kun muistaa olla hartiootansa myören.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: ilkka - 12.07.12 - klo:11:08
No miettikää nyt järellä, paljonko kannattaa investoida seitsemän vuoden toiminnan takia ????Eli tiedät toiminnan olevan "tuottamatonta", koska siihen ei kannata investoida vähää enempää.

Edelleen, mitä maksaa terveys ?


7 miljoonaa € jos tuotto on 1,4 milj.€ sen 7 vuoden aikana sen jälkeen myynti 10 milj.€ eteenpäin.  ;D ;D ;D ;D   Tämä ihan noin yleisellä Emo-ajatus-kommentointi-tasolla. 8) 8) 8) 8)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: karvankasvattaja - 12.07.12 - klo:11:11
"jalottelua päivisin ympäri vuoden ja nostaa paalihäkkiin päiväsapuskat halliin"

Voiko tuota navetan puolta pitää ikäänkuin lypsyasemana ja elukat hengaa hallissa ja pihalla vapaa-ajan? Mahtuuko silläkonstin enämpi elukoita lypsyyn?
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: karvankasvattaja - 12.07.12 - klo:11:35
Karjatilan tuet saa hiehonkasvatuksellakin jos siinä on isompia maitotiloja lähistöllä eikä tartte kyykkiä lypsyllä itte..
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 12.07.12 - klo:13:26


"Höpöti petri, äläs sorru oikaisuihin... Tälläkertaa olen ottanut kantaa lähinnä parsinavaten virittelyyn.... luulisi Petrinkin todenneen parsinavetan vakavat eläinhyvinvointi puutteet,"

TÄP TÄP mukavuus investointi kuten fentin ostokin ko tarvitaan m"nan jatketta trossailuun TÄPTÄP
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 12.07.12 - klo:14:56
"jalottelua päivisin ympäri vuoden ja nostaa paalihäkkiin päiväsapuskat halliin"

Voiko tuota navetan puolta pitää ikäänkuin lypsyasemana ja elukat hengaa hallissa ja pihalla vapaa-ajan? Mahtuuko silläkonstin enämpi elukoita lypsyyn?
Tällaisen rempan jälkeen ainakin yksi isäntäväki oli suht. tyytyväinen. Eikä pantu hirveästi rahaa kiinni, isompi työ oli vain tehdä sinne vanhaan halliin se monttu, kun savolaiseen tyyliin lattiavalun alle oli kätketty kiviä "reiluhkosti".

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 12.07.12 - klo:18:14

Alkuperäinen ajatus lienee lypsää lehmiä 7 vuotta.

Siihen pohjautuen tämä ei ole ollenkaan hassumpi yhtälö. Jos sen 7 vuoden jälkeen relisoidaan omaisuus niin siinähän voi päästä jopa omilleen ja ylikin. Oikeastaan tämä on todella rautaista talousajattelua.
Niin miehenpuoli hommaa jokapäiväisen elannon ????

Remonttia navettaan tehty 20 vuotta sitten, jatketaan samalla mallilla vähintään 7 vuotta. 

Matala kivinavetta ja parret, remontista noin 30 vuotta mahdollisessa realisoinnissa. Tunnearvo on tuolloin reaaliarvoa suurempi, mikäli sijainti ei ole aivan poikkeuksellinen.


TUossa oli kolme vuotta vanhan navetan realisointi. Ei ole juuri eroa koko maatilan arvossa, onko 7 vai 40-vuotias navetta, myyjän velkasaldossa ero on huomattava.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: realisti - 12.07.12 - klo:23:58
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää. Vanhin osa jossa on hiehot on rakennettu 54 ja laajennettu 70, oli tyhjänä 03-09 ja 10 laitettiin uudet kalusteet, lantakone, tehtiin vassuille kestokuivikepihatto ja viimeisimpänä juottomaatti. Kaikki pelaa hyvin vaikka hässäkkä on 60v ikäinen, rahaa paloi lantalan kanssa noin 40 000€, tilaa on n.35 päälle kaikkiaan.
Alkujaan 30 päinen lehmänavetta on 78-rakennettu, 08 saneerattiin kaikki uusiksi periaatteella ja laajennettiin 40 lehmälle, rahaa meni 80 000€ kaikkiaan ja homma pelaa niin hyvin kun uudessa parsinavetassa vaan voi (1,5h/navettakerta).
Nyt menossa on umppareiden/hiehojen pihaton teko samalla uuden rehuladon kanssa, tuon jälkeen meillä on mahdollista pitää käytännössä 50lehmää varsin kustannustehokkaasti alle 200k€ tiloissa jotka ovat toimivat niin ihmisille kuin eläimille.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: vms1 - 13.07.12 - klo:08:56
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää. Vanhin osa jossa on hiehot on rakennettu 54 ja laajennettu 70, oli tyhjänä 03-09 ja 10 laitettiin uudet kalusteet, lantakone, tehtiin vassuille kestokuivikepihatto ja viimeisimpänä juottomaatti. Kaikki pelaa hyvin vaikka hässäkkä on 60v ikäinen, rahaa paloi lantalan kanssa noin 40 000€, tilaa on n.35 päälle kaikkiaan.
Alkujaan 30 päinen lehmänavetta on 78-rakennettu, 08 saneerattiin kaikki uusiksi periaatteella ja laajennettiin 40 lehmälle, rahaa meni 80 000€ kaikkiaan ja homma pelaa niin hyvin kun uudessa parsinavetassa vaan voi (1,5h/navettakerta).
Nyt menossa on umppareiden/hiehojen pihaton teko samalla uuden rehuladon kanssa, tuon jälkeen meillä on mahdollista pitää käytännössä 50lehmää varsin kustannustehokkaasti alle 200k€ tiloissa jotka ovat toimivat niin ihmisille kuin eläimille.

Asioita jotka pistää silmään. Toki kustannustehokas ja nopeatöisen navetan saa parsinavetassa mutta työergonomia ja eläinten hyvinvointi varauksella ei päse lähellekkään pihaton olosuhteita.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: realisti - 13.07.12 - klo:11:18
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää.

Kun realistikin tekisi siellä parsi-paratiisissa kokopäivä työnsä, niin loppuisi tuo navetassa säästämien. Mutta onneksi koneisiin piisaa määrärahoja vuosibudjetissa. Kyllähän se konetrokaaminen aina navettatyöt voittaa.  ;)

Navetassa kyllä tulee käytyä päivittäin silloin kun ollaan kotomaakunnassa, ei se tuollainen navetta vaan työllistä kokopäiväisesti kahta. Kunhan joskun kassa kestää niin varmasti tehdään se kahden - kolmen robon halli ja ollaan vaan omissa hommissa, mutta nyt mennään tuolla ja maksella velkaa vähemmäksi ainakin 10 vuotta.
Siksi toisekseen tuo on tehty sellaiseksi kun vaimo on halunnut, joten ei sinun varmaan kannata huolehtia siitä onko hän tyytyväinen. minusta ei kovin huonosti ole jos 40 lehmää hoitaa 6h päivittäisellä panoksella.
Kyllä meillä konebudjettikin on vuosittain, mutta väittäisin että käyttöaste koneille on kohdallaan. 11v ikäisellä 2065 sampolla loukutetaan 150-200ha, rapidilla kylvetään ~400ha, fusionilla paalataan ~6000 paalia jne. En usko että suurimmalla osalla muistakaan tiloista on suhteessa niin paljon parempi käyttöaste koneilla että voisi väittää hupi-investoinneiksi.
Konekauppa sitten onkin oma lukunsa, se meillä on tuolla oy:llä ja liikevaihto sekä kappaleittainen myynti on kivassa kasvussa johtuen kilpailukykyisestä hinnoittelusta. Se ei taas liity rahallisesti mitenkään maatalouteen, vaan tuloksella laajennetaan kauppaa ja eletään ihan normaalia elämää. Toki jokainen elää omaa elämäänsä, mutta ajattelin nyt perustella hieman omaa tietäni.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 13.07.12 - klo:11:26
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää.

Kun realistikin tekisi siellä parsi-paratiisissa kokopäivä työnsä, niin loppuisi tuo navetassa säästämien. Mutta onneksi koneisiin piisaa määrärahoja vuosibudjetissa. Kyllähän se konetrokaaminen aina navettatyöt voittaa.  ;)

Navetassa kyllä tulee käytyä päivittäin silloin kun ollaan kotomaakunnassa, ei se tuollainen navetta vaan työllistä kokopäiväisesti kahta. Kunhan joskun kassa kestää niin varmasti tehdään se kahden - kolmen robon halli ja ollaan vaan omissa hommissa, mutta nyt mennään tuolla ja maksella velkaa vähemmäksi ainakin 10 vuotta.
Siksi toisekseen tuo on tehty sellaiseksi kun vaimo on halunnut, joten ei sinun varmaan kannata huolehtia siitä onko hän tyytyväinen. minusta ei kovin huonosti ole jos 40 lehmää hoitaa 6h päivittäisellä panoksella.
Kyllä meillä konebudjettikin on vuosittain, mutta väittäisin että käyttöaste koneille on kohdallaan. 11v ikäisellä 2065 sampolla loukutetaan 150-200ha, rapidilla kylvetään ~400ha, fusionilla paalataan ~6000 paalia jne. En usko että suurimmalla osalla muistakaan tiloista on suhteessa niin paljon parempi käyttöaste koneilla että voisi väittää hupi-investoinneiksi.
Konekauppa sitten onkin oma lukunsa, se meillä on tuolla oy:llä ja liikevaihto sekä kappaleittainen myynti on kivassa kasvussa johtuen kilpailukykyisestä hinnoittelusta. Se ei taas liity rahallisesti mitenkään maatalouteen, vaan tuloksella laajennetaan kauppaa ja eletään ihan normaalia elämää. Toki jokainen elää omaa elämäänsä, mutta ajattelin nyt perustella hieman omaa tietäni.

Kyllä tuo sinun tiesi on hyvä ja toimiva. Kunhan vaan jaksatte ja pysytte terveinä  :o
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 13.07.12 - klo:12:20
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää. Vanhin osa jossa on hiehot on rakennettu 54 ja laajennettu 70, oli tyhjänä 03-09 ja 10 laitettiin uudet kalusteet, lantakone, tehtiin vassuille kestokuivikepihatto ja viimeisimpänä juottomaatti. Kaikki pelaa hyvin vaikka hässäkkä on 60v ikäinen, rahaa paloi lantalan kanssa noin 40 000€, tilaa on n.35 päälle kaikkiaan.
Alkujaan 30 päinen lehmänavetta on 78-rakennettu, 08 saneerattiin kaikki uusiksi periaatteella ja laajennettiin 40 lehmälle, rahaa meni 80 000€ kaikkiaan ja homma pelaa niin hyvin kun uudessa parsinavetassa vaan voi (1,5h/navettakerta).
Nyt menossa on umppareiden/hiehojen pihaton teko samalla uuden rehuladon kanssa, tuon jälkeen meillä on mahdollista pitää käytännössä 50lehmää varsin kustannustehokkaasti alle 200k€ tiloissa jotka ovat toimivat niin ihmisille kuin eläimille.

Asioita jotka pistää silmään. Toki kustannustehokas ja nopeatöisen navetan saa parsinavetassa mutta työergonomia ja eläinten hyvinvointi varauksella ei päse lähellekkään pihaton olosuhteita.

juu sehän mieltä lämmittää ko tehtiin kiva ympäristö ittelle ja lehmille sitten ko vouti on vienyt kaiken :P
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: jps - 13.07.12 - klo:12:32
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää. Vanhin osa jossa on hiehot on rakennettu 54 ja laajennettu 70, oli tyhjänä 03-09 ja 10 laitettiin uudet kalusteet, lantakone, tehtiin vassuille kestokuivikepihatto ja viimeisimpänä juottomaatti. Kaikki pelaa hyvin vaikka hässäkkä on 60v ikäinen, rahaa paloi lantalan kanssa noin 40 000€, tilaa on n.35 päälle kaikkiaan.
Alkujaan 30 päinen lehmänavetta on 78-rakennettu, 08 saneerattiin kaikki uusiksi periaatteella ja laajennettiin 40 lehmälle, rahaa meni 80 000€ kaikkiaan ja homma pelaa niin hyvin kun uudessa parsinavetassa vaan voi (1,5h/navettakerta).
Nyt menossa on umppareiden/hiehojen pihaton teko samalla uuden rehuladon kanssa, tuon jälkeen meillä on mahdollista pitää käytännössä 50lehmää varsin kustannustehokkaasti alle 200k€ tiloissa jotka ovat toimivat niin ihmisille kuin eläimille.

Asioita jotka pistää silmään. Toki kustannustehokas ja nopeatöisen navetan saa parsinavetassa mutta työergonomia ja eläinten hyvinvointi varauksella ei päse lähellekkään pihaton olosuhteita.

juu sehän mieltä lämmittää ko tehtiin kiva ympäristö ittelle ja lehmille sitten ko vouti on vienyt kaiken :P

Siksi määkään en uskalla asfaltoida pihoja, kun lähes kaikissa "kriisiuutisoinneissa" isäntä/emäntä seisoo asfalttipihalla. :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: kylmis - 13.07.12 - klo:13:45
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää. Vanhin osa jossa on hiehot on rakennettu 54 ja laajennettu 70, oli tyhjänä 03-09 ja 10 laitettiin uudet kalusteet, lantakone, tehtiin vassuille kestokuivikepihatto ja viimeisimpänä juottomaatti. Kaikki pelaa hyvin vaikka hässäkkä on 60v ikäinen, rahaa paloi lantalan kanssa noin 40 000€, tilaa on n.35 päälle kaikkiaan.
Alkujaan 30 päinen lehmänavetta on 78-rakennettu, 08 saneerattiin kaikki uusiksi periaatteella ja laajennettiin 40 lehmälle, rahaa meni 80 000€ kaikkiaan ja homma pelaa niin hyvin kun uudessa parsinavetassa vaan voi (1,5h/navettakerta).
Nyt menossa on umppareiden/hiehojen pihaton teko samalla uuden rehuladon kanssa, tuon jälkeen meillä on mahdollista pitää käytännössä 50lehmää varsin kustannustehokkaasti alle 200k€ tiloissa jotka ovat toimivat niin ihmisille kuin eläimille.

Asioita jotka pistää silmään. Toki kustannustehokas ja nopeatöisen navetan saa parsinavetassa mutta työergonomia ja eläinten hyvinvointi varauksella ei päse lähellekkään pihaton olosuhteita.

juu sehän mieltä lämmittää ko tehtiin kiva ympäristö ittelle ja lehmille sitten ko vouti on vienyt kaiken :P
Apilaksen sontaluukku journalismia parhaimmillaan :D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: kylmis - 13.07.12 - klo:13:48
Kunhan vaan jaksatte ja pysytte terveinä  :o
Tätä minäkin vähän pelkään. Kyllä se Okrassa hikoillut kaveri on kovilla. Kunnioitan kovaa yrittämistä, mutta täytyisi välillä osata myös himmata :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: de Citonni - 13.07.12 - klo:14:17
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää.

Kun realistikin tekisi siellä parsi-paratiisissa kokopäivä työnsä, niin loppuisi tuo navetassa säästämien. Mutta onneksi koneisiin piisaa määrärahoja vuosibudjetissa. Kyllähän se konetrokaaminen aina navettatyöt voittaa.  ;)

Pääasia että emännällä on töitä. Ei olis mukavaa, jos emäntä rilluttelis kylillä sillä aikaa kun itse ahertaa kaupan teossa Hampurin Köydenpunojankadulla punaisten lyhtyjen hämärässä valaistuksessa.  ;D ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: vms1 - 13.07.12 - klo:14:23
Se on muuten niin usein niin että naiset ei osaa ajatella että jotain työtä pystyisi tekemään kevyeemmin koneella. Siksi olenkin sitä mieltä että isännän on hyvä käydä usein navetassa ja tehdä nekin hommat. Kääntyy helpommin puhe pois parsinavetasta ja siellä kumartelusta. Talouteen liittyen niin navetan laatu ei vaikuta siihen pätkääkään. Se  että onko lehmät parsinavetassa, pihatossa, ja lypsetäänkö niitä putkikoneella, asemalla,robotilla tai isolla karuselliasemalla ei ole mitään merkitystä. Pääasia on että kolme perusasiaa on kunnossa eli lehmällä on kuiva ympäristö, sillä on sopivassa suhteessa tarpeeksi syötävää ja se on lypsetty säännöllisesti. Nämä perusasiat unohtuvat niin usein myöskin allekirjoittaneelta. Tietenkin siemennykset ja muu hoitokin on tärkeää mutta huonoon talouteen on yleensä joku näistä kolmesta asioista pielessä.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 13.07.12 - klo:14:31
Kunhan vaan jaksatte ja pysytte terveinä  :o
Tätä minäkin vähän pelkään. Kyllä se Okrassa hikoillut kaveri on kovilla. Kunnioitan kovaa yrittämistä, mutta täytyisi välillä osata myös himmata :)

Mut se puhui ihan mukavia ja silmät olivat kirkkaat  :D Eli ei ole vauhti väsyttänyt...
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 13.07.12 - klo:15:22
Näkemyseroja riittää... Itse olen tyytyväinen omaan navettaan, samoin vaimo joka siellä vielä enemmän aikaa viettää. Vanhin osa jossa on hiehot on rakennettu 54 ja laajennettu 70, oli tyhjänä 03-09 ja 10 laitettiin uudet kalusteet, lantakone, tehtiin vassuille kestokuivikepihatto ja viimeisimpänä juottomaatti. Kaikki pelaa hyvin vaikka hässäkkä on 60v ikäinen, rahaa paloi lantalan kanssa noin 40 000€, tilaa on n.35 päälle kaikkiaan.
Alkujaan 30 päinen lehmänavetta on 78-rakennettu, 08 saneerattiin kaikki uusiksi periaatteella ja laajennettiin 40 lehmälle, rahaa meni 80 000€ kaikkiaan ja homma pelaa niin hyvin kun uudessa parsinavetassa vaan voi (1,5h/navettakerta).
Nyt menossa on umppareiden/hiehojen pihaton teko samalla uuden rehuladon kanssa, tuon jälkeen meillä on mahdollista pitää käytännössä 50lehmää varsin kustannustehokkaasti alle 200k€ tiloissa jotka ovat toimivat niin ihmisille kuin eläimille.

Asioita jotka pistää silmään. Toki kustannustehokas ja nopeatöisen navetan saa parsinavetassa mutta työergonomia ja eläinten hyvinvointi varauksella ei päse lähellekkään pihaton olosuhteita.

juu sehän mieltä lämmittää ko tehtiin kiva ympäristö ittelle ja lehmille sitten ko vouti on vienyt kaiken :P
Apilaksen sontaluukku journalismia parhaimmillaan :D

Ja joka sana totta :o
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 13.07.12 - klo:19:15
Kunhan vaan jaksatte ja pysytte terveinä  :o
Tätä minäkin vähän pelkään. Kyllä se Okrassa hikoillut kaveri on kovilla. Kunnioitan kovaa yrittämistä, mutta täytyisi välillä osata myös himmata :)

Mut se puhui ihan mukavia ja silmät olivat kirkkaat  :D Eli ei ole vauhti väsyttänyt...

juu mitä valitatte kai iso mies saa töitä tehdä onhan tos kiristämisen varaakin tosin ei paljoa  ;D

kannattavuuskin varmaan parempi kuin samaan aikaan investoineilla robo tiloilla,paljon puhuvaa on toi isojen robotilojen kannattavuus jos ei pysty muita lainoja maksamaan pois kun ne pitää ensin maksaa parsinavetalla pois :o
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 13.07.12 - klo:21:29
... toi isojen robotilojen kannattavuus jos ei pysty muita lainoja maksamaan pois kun ne pitää ensin maksaa parsinavetalla pois
No, toiset haluaa pitää velan siinä rajassa, että riski on vielä itsellä (kuten meillä). Itseäni on kyllä houkutellut myös sen kokoiset lainat, että riski siirtyisikin pankille...

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 13.07.12 - klo:21:56
... toi isojen robotilojen kannattavuus jos ei pysty muita lainoja maksamaan pois kun ne pitää ensin maksaa parsinavetalla pois
No, toiset haluaa pitää velan siinä rajassa, että riski on vielä itsellä (kuten meillä). Itseäni on kyllä houkutellut myös sen kokoiset lainat, että riski siirtyisikin pankille...

Petri

tee se lupaan olla ensimmäisenä nauramassa kun menee perseelleen ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Petri - 14.07.12 - klo:09:43
... toi isojen robotilojen kannattavuus jos ei pysty muita lainoja maksamaan pois kun ne pitää ensin maksaa parsinavetalla pois
No, toiset haluaa pitää velan siinä rajassa, että riski on vielä itsellä (kuten meillä). Itseäni on kyllä houkutellut myös sen kokoiset lainat, että riski siirtyisikin pankille...

Petri

tee se lupaan olla ensimmäisenä nauramassa kun menee perseelleen ;D
Itse nauraisin tietty silloin kans, sille pankille...

Petri
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:10:15
Lisätäänpä (foliohatun pyynnöstä) agraarisosialistin fobialistaan taas yksi lisää:
1. Suuri ja mahtava kolhoosin pelko
2. Pelko, että toinen agraarisosialisti pääsee nauramaan mulle (eli kääntäen vahingon ilo).
3. Kartanon pelko (viha)
4. Pelko zukutilan jatkajan puuttumisesta
5. Jatkuva kuzetuksen pelko
6. Epäoikeudenmukaisuuksien ilmenemisen pelko

Ja näitähän pervouksia piisaa....

Lopputulema on, että erittäin heikkoa itsetuntoa pönkitetään öykkärimäisellä käytöksellä ja uholla, hetikin kun ko agraarisosialisti hokaa/luulee olevansa edes häviävän hetken jossain asiassa niskan päällä.
Muuten ollaan kuin kusi sukassa ja jos omia selviä mokauksia ei saadakaan vieritettyä eu:n tai naapurin syyksi, niin sitten heittäydytään taas koulujakäymättömäksi vain käsistään käteväksi turvejussiksi... noin niinkuin viimeisenä egon pelastusrenkaana.

 ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 14.07.12 - klo:12:08


kukasse täälä öykkäröi oliisko se uuseeree itte noin heikkoa egoa pönkittämäsä ;) :o ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Katila - 14.07.12 - klo:12:17
Ei se iso koko vaan tulot-menot..Strategian sitte jokainen päättäköön itte.

Mutta eihän ne se ny niin mee että, kokoajan vaan suurennetaan ja talous kasvaa ja plaa plaa. Kyllä se homma jossain vaihees stoppaa, eikä enää talous kasva eikä sitte muuten varmasti laajenneta.

Alkaa tää Eu-politiikka kusta sen verran pahasti reisille että kattotaan vaan niin muutaman vuoden päästä ei ole euroa, loppuu tuet ja tuloo vienti- ja tuontitullia.
Sitten jokaisella joka ruokaa tuottaa, on varaa sanoa että tämä muuten maksaa tämän verran, otakko vai myynkö seuraavalle :D
No joo, ehkä vähän kärjistettyä..

Ps. Mä en sitten millään jaksa ymmärtää tätä "omillensa" vit*uilua, yhteistyöllä sais paljon enemmän aikaan..Tai jos se on olevinaan huumoria, niin mä oon sitte vissiin tosikko, vaikka siellä olis viiskymmentä erilaista smailia lopus.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:12:19
En mää mitää öykkäröi.... kunhan provosoin ja kyseenalaistan agraarisosialistien uskonkappaleita "oikeasta maatalouresta".  8)

ps apilas
Foliohattu on hyvä säteilysuoja ulkopuolisia uhkia vastaan, mutta hiton huonosti tuulettuvana aiheuttaa herkästi  käämien kuumenemista fobian ja isäntäuhon valtaamassa pääkopassa.    ;D ;D ;D ;D ;D

eli koita nyt pysyä varjossa näin kesäisin sen foliohattus kanssa.  ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:12:23
Ps. Mä en sitten millään jaksa ymmärtää tätä "omillensa" vit*uilua, yhteistyöllä sais paljon enemmän aikaan..Tai jos se on olevinaan huumoria, niin mä oon sitte vissiin tosikko, vaikka siellä olis viiskymmentä erilaista smailia lopus.

Yksoikoonen isäntäasenne käy terveydenpäälle usko pois.... Kyllä sitä pitää uskaltaa nauraa ja veetuilla myös ittellensä. Useinmiten pohojalaasilta ja savolaisilta se ei vaan tuppaa onnistua ja sen kyllä huomaa....  ;D

Kevyttä kenttä*****ilua pitää kestää rajattomasti tai sitten pysyä poissa pelikentiltä....
 8)
 
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Ojala - 14.07.12 - klo:12:29
Lisätäänpä (foliohatun pyynnöstä) agraarisosialistin fobialistaan taas yksi lisää:
1. Suuri ja mahtava kolhoosin pelko
2. Pelko, että toinen agraarisosialisti pääsee nauramaan mulle (eli kääntäen vahingon ilo).
3. Kartanon pelko (viha)
4. Pelko zukutilan jatkajan puuttumisesta
5. Jatkuva kuzetuksen pelko
6. Epäoikeudenmukaisuuksien ilmenemisen pelko

Ja näitähän pervouksia piisaa....

Lopputulema on, että erittäin heikkoa itsetuntoa pönkitetään öykkärimäisellä käytöksellä ja uholla, hetikin kun ko agraarisosialisti hokaa/luulee olevansa edes häviävän hetken jossain asiassa niskan päällä.
Muuten ollaan kuin kusi sukassa ja jos omia selviä mokauksia ei saadakaan vieritettyä eu:n tai naapurin syyksi, niin sitten heittäydytään taas koulujakäymättömäksi vain käsistään käteväksi turvejussiksi... noin niinkuin viimeisenä egon pelastusrenkaana.

 ;D ;D ;D

Kovin on Persumantraa...  :P

Jos ei järki muuhun riitä niin "so fucking what"  :o
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:12:32
Lisätäänpä (foliohatun pyynnöstä) agraarisosialistin fobialistaan taas yksi lisää:
1. Suuri ja mahtava kolhoosin pelko
2. Pelko, että toinen agraarisosialisti pääsee nauramaan mulle (eli kääntäen vahingon ilo).
3. Kartanon pelko (viha)
4. Pelko zukutilan jatkajan puuttumisesta
5. Jatkuva kuzetuksen pelko
6. Epäoikeudenmukaisuuksien ilmenemisen pelko

Ja näitähän pervouksia piisaa....

Lopputulema on, että erittäin heikkoa itsetuntoa pönkitetään öykkärimäisellä käytöksellä ja uholla, hetikin kun ko agraarisosialisti hokaa/luulee olevansa edes häviävän hetken jossain asiassa niskan päällä.
Muuten ollaan kuin kusi sukassa ja jos omia selviä mokauksia ei saadakaan vieritettyä eu:n tai naapurin syyksi, niin sitten heittäydytään taas koulujakäymättömäksi vain käsistään käteväksi turvejussiksi... noin niinkuin viimeisenä egon pelastusrenkaana.

 ;D ;D ;D

Kovin on Persumantraa...  :P

Jos ei järki muuhun riitä niin "so fucking what"  :o

Ojala ylitti "analyysissään" oman suoritustasonsa, mutta sekään ei tuo parannusta ojalan kirjoituksiin millään muotoa riittävästi.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Katila - 14.07.12 - klo:12:38
"Yksoikoonen isäntäasenne käy terveydenpäälle usko pois...."

Mitäs jos se onkin emäntäasennetta :D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:12:40
"Yksoikoonen isäntäasenne käy terveydenpäälle usko pois...."

Mitäs jos se onkin emäntäasennetta :D

No sitähän ei kestä vanha Erkkikään kuin korkeintaan pieninä vrk annoksina kerrallaan....
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

eli pitää veetuilla kahta kovemmin...  ;)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Katila - 14.07.12 - klo:12:48
Heh, usko vaan, ei kestä kauaa oli sitten nuori tai vanha ;) ;) No joo, mä oon se fiksu ja lopetan. Palataan asialinjalle.

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paalinpyörittäjä - 14.07.12 - klo:12:49
UCD täällä saarnaa, ettei maajussi voi olla yrittäjä jossei oo sössiny itteään korviaan myöten velkoihin tanskan malliin ;D

Kerroppa nyt siitä omasta menestystarinastasi, niin voimme ottaa oppia ;)

Ps. Ittellä peltopinta-ala viisinkertaistunut ja velat maksettuna :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Suki - 14.07.12 - klo:13:31
UCD täällä saarnaa, ettei maajussi voi olla yrittäjä jossei oo sössiny itteään korviaan myöten velkoihin tanskan malliin ;D

Kerroppa nyt siitä omasta menestystarinastasi, niin voimme ottaa oppia ;)

Ps. Ittellä peltopinta-ala viisinkertaistunut ja velat maksettuna :)

Kovasti tekisi munkin mieli kuulla UCD:n tarina.
Toisaalta ymmärrän hyvin UCD:n pointteja tiettyyn rajaan asti. Runsaaseen vieraan pääoman käyttöön liittyy aina suuri mahdollisuus, mutta toisaalta myös suuri riski. Toiset vaan haluaa laajentaa maltilla, hitaasti ja varmasti. Se ei itsessään mielestäni tee kenestään vielä luuseria tai "agraarisosialistia"..
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 14.07.12 - klo:13:51
UCD täällä saarnaa, ettei maajussi voi olla yrittäjä jossei oo sössiny itteään korviaan myöten velkoihin tanskan malliin ;D

Kerroppa nyt siitä omasta menestystarinastasi, niin voimme ottaa oppia ;)

Ps. Ittellä peltopinta-ala viisinkertaistunut ja velat maksettuna :)

Kovasti tekisi munkin mieli kuulla UCD:n tarina.
Toisaalta ymmärrän hyvin UCD:n pointteja tiettyyn rajaan asti. Runsaaseen vieraan pääoman käyttöön liittyy aina suuri mahdollisuus, mutta toisaalta myös suuri riski. Toiset vaan haluaa laajentaa maltilla, hitaasti ja varmasti. Se ei itsessään mielestäni tee kenestään vielä luuseria tai "agraarisosialistia"..

Totta, tosin saman asian voi toteuttaa yleensä myös toisin, jos on luovuutta ja halua hakea muita ratkaisuja, navettainvestointi on tietenkin asia, jota on aika vaikea toisin toteuttaa, jos se on edessä ....
Mitään yksiselitteisen oikeaa toimintamallia tai tilakokoa ei ole olemassa, nämä kartano/kolhoosi yksiköt sopii semmosiin maihin joissa työt tekee palkattu työvoima.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:14:50
UCD täällä saarnaa, ettei maajussi voi olla yrittäjä jossei oo sössiny itteään korviaan myöten velkoihin tanskan malliin ;D

Kerroppa nyt siitä omasta menestystarinastasi, niin voimme ottaa oppia ;)

Ps. Ittellä peltopinta-ala viisinkertaistunut ja velat maksettuna :)

Kovasti tekisi munkin mieli kuulla UCD:n tarina.
Toisaalta ymmärrän hyvin UCD:n pointteja tiettyyn rajaan asti. Runsaaseen vieraan pääoman käyttöön liittyy aina suuri mahdollisuus, mutta toisaalta myös suuri riski. Toiset vaan haluaa laajentaa maltilla, hitaasti ja varmasti. Se ei itsessään mielestäni tee kenestään vielä luuseria tai "agraarisosialistia"..

Kyllä se on agraarisosialismia parhaimmillaan, kun kovana tingataan, kuka suuri saatana rohkenee tonkia maatalouden kanonisoituja totuuksia ja agroon kirjoittaa moisia saatanallisia säkeitä.  ;D

Jonku vaan on tämäkin raskas jobi tehtävä ja sen suhteen ei ole mitään merkitystä millaista "sukutilaa" tälläisten säkeiden kirjoittaja viljelee......

Kun maataloudessa vain ani harvalla "kissanpojalla" ovat silmät avautuneet todellisuuteen niin sarkaa piisaa....

Ps jos nyt pikkasenkin osaa lukea näitä kirjoituksia rivien välistä ja omaa edes hiukan laajemman sontaluukkuperspektiivin, niin mielestäni on aika haastellista kiistää etteikö kirjoitusteni takaa löydy referenssiä ihan riittävästi verrattuna agron muihin "tähtiin". Ja kun en kenenkään suosiota kalastele millään muotoa, tulen jatkamaan valitulla polulla oman ajankäyttöni sallimissa raameissa horisontissa siintävään agron loppuunasti...  ::)

Lukekaas muuten ajatuksella Alf Rehnin Vaaralliset ideat kirja.... se ei toki ole mikään maanviljelysoppi isännille, mutta kyllä siitäkin ajatuksia syntyy...   

http://www.pellonpientareella.com/2011/04/alf-rehn-vaaralliset-ideat.html

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 14.07.12 - klo:15:26
UCD täällä saarnaa, ettei maajussi voi olla yrittäjä jossei oo sössiny itteään korviaan myöten velkoihin tanskan malliin ;D

Kerroppa nyt siitä omasta menestystarinastasi, niin voimme ottaa oppia ;)

Ps. Ittellä peltopinta-ala viisinkertaistunut ja velat maksettuna :)

tälle peukkua 8) ja usari työntäköön sormensa sieraimeensa ja kaivakoon räkäklimppiä sieltä pois :)


http://www.youtube.com/watch?v=OwgB4Xs4LVQ tässä meni varmaan se usarin halveksima agraarisosialisti pummi eikö riittänyt manakentti,vai oliko vain niin että  liika oli liikaa :'(
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:15:49
UCD täällä saarnaa, ettei maajussi voi olla yrittäjä jossei oo sössiny itteään korviaan myöten velkoihin tanskan malliin

Tohon ei voi muuta sanoa, että helevetin huonosti olet mun kirjoittelun lukassu..... tai ainakin johtopäätelmät on menny niin persiilleen kuin olla ja voi.

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Suki - 14.07.12 - klo:15:53
UCD täällä saarnaa, ettei maajussi voi olla yrittäjä jossei oo sössiny itteään korviaan myöten velkoihin tanskan malliin ;D

Kerroppa nyt siitä omasta menestystarinastasi, niin voimme ottaa oppia ;)

Ps. Ittellä peltopinta-ala viisinkertaistunut ja velat maksettuna :)

Kovasti tekisi munkin mieli kuulla UCD:n tarina.
Toisaalta ymmärrän hyvin UCD:n pointteja tiettyyn rajaan asti. Runsaaseen vieraan pääoman käyttöön liittyy aina suuri mahdollisuus, mutta toisaalta myös suuri riski. Toiset vaan haluaa laajentaa maltilla, hitaasti ja varmasti. Se ei itsessään mielestäni tee kenestään vielä luuseria tai "agraarisosialistia"..

Totta, tosin saman asian voi toteuttaa yleensä myös toisin, jos on luovuutta ja halua hakea muita ratkaisuja, navettainvestointi on tietenkin asia, jota on aika vaikea toisin toteuttaa, jos se on edessä ....
Mitään yksiselitteisen oikeaa toimintamallia tai tilakokoa ei ole olemassa, nämä kartano/kolhoosi yksiköt sopii semmosiin maihin joissa työt tekee palkattu työvoima.

Tottakai suuremmat kertaluokan investoinnit vaativat vierasta pääomaa ja hetkellisesti lainaa voi olla pikkaista vaille kerpeleesti. Jos sitä pelkää, niin sitten ei siihen leikkiin pidä lähteä. Mä en vaan ymmärrä sitä "Kaikkitänneja*****nyttaikkaheti" -mentaliteettia..
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JD6630 - 14.07.12 - klo:17:38
Uuseereella mahtaa olla 15lehmän parsinavetta 15 sukupolvessa ja karjan keskituotos hipoo 8000kg/v ::)  :'(
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsyukko - 14.07.12 - klo:18:47
Uuseereella mahtaa olla 15lehmän parsinavetta 15 sukupolvessa ja karjan keskituotos hipoo 8000kg/v ::)

Ja sekin siskoon nimis, kun  koekirjojen jälkeen uuuseereen vanhemmat tuli järkiinsä. "Hunsvotti mikä hunsvotti"  >:(
Perinnöttömäksikin jättivät ... voi useeeree parkaa :'(
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:19:00
 no helppasko jo, kun sait sanottua suorat sanasi???  ;D ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 14.07.12 - klo:20:42
no helppasko jo, kun sait sanottua suorat sanasi???  ;D ;D

Noi sun kommentit kuulostaa vähän siltä, miten konsultti kertoo asioita ...
Se kertoo kyllä, mikä kaikki on vialla siinä mitä on jo tehty, mutta ei tiedä mitä pitäisi tehdä jotta homma menisi oikein tulevaisuudessa ????
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: kylmis - 14.07.12 - klo:21:15
UCD:n jutut ovat monesti ja taas vaihteeksi tässä ketjussa todella hauskoja. Ei tuosta käännytyksestä tai ns. tosiasioiden julistamisesta sinänsä ole mitään hyötyä. Itse en ainakaan ole tullut hullua hurskaammaksi, enkä nähnyt tai kokenut minkäänlaista valaistumista. Siten on parempi jatkaa oman mission toteuttamista valitulla linjalla. ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: UCD - 14.07.12 - klo:21:44
Kylmis siellehän ei voi mitään jos lamppu ei syty. Toisella kertaa sitten ehkä. Tai hällä ja väliä. Riittää että ne ymmärtää joille on ymmärrys annettu. 8) 8
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 14.07.12 - klo:22:12
Kylmis siellehän ei voi mitään jos lamppu ei syty. Toisella kertaa sitten ehkä. Tai hällä ja väliä. Riittää että ne ymmärtää joille on ymmärrys annettu. 8) 8

usarilla palaa lamppu korkehintaan lantalassa ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Snowman - 15.07.12 - klo:03:14
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on, Varsinkin tämmösen tyhjästäkin aloitttlijan mielestä.... nm. sukutilaaa 1,5 ha :D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Adam Smith - 15.07.12 - klo:08:49
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on, Varsinkin tämmösen tyhjästäkin aloitttlijan mielestä.... nm. sukutilaaa 1,5 ha :D
Näin. Puoli-ilman sukutilansa saaneilla tuntuu olevan kova halu nostaa alalletulon rima sen verran korkealle, ettei ilman puolen millin omaisuutta kukaan pystyisi maatalousyrittäjäksi ryhtyä. Se lahjakauppa tilalla kun tekee tavallaan sokeaksi tosiasioille.

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: mies - 15.07.12 - klo:09:09
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on, Varsinkin tämmösen tyhjästäkin aloitttlijan mielestä.... nm. sukutilaaa 1,5 ha :D
Näin. Puoli-ilman sukutilansa saaneilla tuntuu olevan kova halu nostaa alalletulon rima sen verran korkealle, ettei ilman puolen millin omaisuutta kukaan pystyisi maatalousyrittäjäksi ryhtyä. Se lahjakauppa tilalla kun tekee tavallaan sokeaksi tosiasioille.Joko aletaan Suomessa olla tilanteessa kun akanat seulotaan jyvistä? Eli se että on peltoa ja vähän mettää ei enää riitä siihen maatilan pyörittämiseen. Tarvitaan myös vähän bisnestajua tai hyväpalkkainen puoliso/elämänkumppani.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: turkki - 15.07.12 - klo:09:50
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on,

UCD:n ansiota on myös uuden termin "täppäri" lanseeraus suomenkieliseen maataloussanastoon  :D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 15.07.12 - klo:11:46
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on,

UCD:n ansiota on myös uuden termin "täppäri" lanseeraus suomenkieliseen maataloussanastoon  :D

termi kertoo kaiken usarista suuret puheet mutta pienet teot ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: mikko9b - 15.07.12 - klo:17:04
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on, Varsinkin tämmösen tyhjästäkin aloitttlijan mielestä.... nm. sukutilaaa 1,5 ha :D
Näin. Puoli-ilman sukutilansa saaneilla tuntuu olevan kova halu nostaa alalletulon rima sen verran korkealle, ettei ilman puolen millin omaisuutta kukaan pystyisi maatalousyrittäjäksi ryhtyä. Se lahjakauppa tilalla kun tekee tavallaan sokeaksi tosiasioille.

luulis vi*uttavan kun meitä vaan silloin tällöin pukkaa  ;D 8)

mut eräs talousnero tosin joskus lohkas kun valittelin velkamääräämme ja viisastelin miten SPV tilat pääsee vähällä, että heillä on kyllä käsittämön kyky kiria KO asia kiinni parissa vuodessa ja mennä vielä ohikin  :o :P ;D ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: bouli - 15.07.12 - klo:17:18
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on,

UCD:n ansiota on myös uuden termin "täppäri" lanseeraus suomenkieliseen maataloussanastoon  :D
Mä olen aina pitänyt "täpinöintiä", josta on sitten kehittynyt eri versioita, alunperin Timpan aikaansaannoksena.  ???
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Täpinäreiska - 15.07.12 - klo:18:49

Mä olen aina pitänyt "täpinöintiä", josta on sitten kehittynyt eri versioita, alunperin Timpan aikaansaannoksena.  ???

 Samaa mieltä
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 15.07.12 - klo:20:46
Täppäri oli ainakin Huovinrinteellä sotilasarvo  ??? Se annettiin sille "hookoon" kaverille joka paikkaili tauluvarastolla tauluja. Eli siis "täppäili" niitä täpeillä eli murteella täppäröi.

Vaikeaa hommaa. Valkoisia täppejä valkoiselle pohjalle ja mustia mustille  ???
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paalinpyörittäjä - 15.07.12 - klo:23:00

Näin. Puoli-ilman sukutilansa saaneilla tuntuu olevan kova halu nostaa alalletulon rima sen verran korkealle, ettei ilman puolen millin omaisuutta kukaan pystyisi maatalousyrittäjäksi ryhtyä. Se lahjakauppa tilalla kun tekee tavallaan sokeaksi tosiasioille.

luulis vi*uttavan kun meitä vaan silloin tällöin pukkaa  ;D 8)

mut eräs talousnero tosin joskus lohkas kun valittelin velkamääräämme ja viisastelin miten SPV tilat pääsee vähällä, että heillä on kyllä käsittämön kyky kiria KO asia kiinni parissa vuodessa ja mennä vielä ohikin  :o :P ;D ;D
Juu itte oon aina pelänny velkaa, vaikka talous on ollu tiptop kunnossa.
Sukutilallisena olen päässyt heti rahaa tienaan ja tehny kaikki investoinnit tulorahoituksella..
Viljelemistäni pelloista jopa hieman yli 5% olen saanut lahjaluontoisella kaupalla loput vapailta markkinoilta, karjarakennukset olen kaikki tehnyt tilakaupan jälkeen, asuinrakennuksista vain sisä ja ulkopinnat on mun hankkimia :)
Sitten tämä elinkeino alkaa tervehtyä, kun ulkopuolista rahaa ei enää pumpata maatalouteen..
Pankkiiri Jaakkolakin kehuskeli kuinka pankkiirin ja kansakoulunopettajan palkoilla pystyy investoimaan tappiollakin monta vuotta :(
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 15.07.12 - klo:23:19

Näin. Puoli-ilman sukutilansa saaneilla tuntuu olevan kova halu nostaa alalletulon rima sen verran korkealle, ettei ilman puolen millin omaisuutta kukaan pystyisi maatalousyrittäjäksi ryhtyä. Se lahjakauppa tilalla kun tekee tavallaan sokeaksi tosiasioille.

luulis vi*uttavan kun meitä vaan silloin tällöin pukkaa  ;D 8)

mut eräs talousnero tosin joskus lohkas kun valittelin velkamääräämme ja viisastelin miten SPV tilat pääsee vähällä, että heillä on kyllä käsittämön kyky kiria KO asia kiinni parissa vuodessa ja mennä vielä ohikin  :o :P ;D ;D
Juu itte oon aina pelänny velkaa, vaikka talous on ollu tiptop kunnossa.
Sukutilallisena olen päässyt heti rahaa tienaan ja tehny kaikki investoinnit tulorahoituksella..
Viljelemistäni pelloista jopa hieman yli 5% olen saanut lahjaluontoisella kaupalla loput vapailta markkinoilta, karjarakennukset olen kaikki tehnyt tilakaupan jälkeen, asuinrakennuksista vain sisä ja ulkopinnat on mun hankkimia :)
Sitten tämä elinkeino alkaa tervehtyä, kun ulkopuolista rahaa ei enää pumpata maatalouteen..
Pankkiiri Jaakkolakin kehuskeli kuinka pankkiirin ja kansakoulunopettajan palkoilla pystyy investoimaan tappiollakin monta vuotta :(


joo toi pankkiiri jaakkola onkin tavan paukapää :o ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paraskai - 16.07.12 - klo:01:06
Sivukaupalla on tästäkin taas syntynyt sontatunkiota. Hienosti on tullut neuvoja keskustelun aloittajalle...

Tätä topiccia kun lukee niin yhteenvetona vois todeta että omavaraisuusaste on pakko säilyttää mahdollisimman pitkälle. Mitä enemmän ulkopuolisia toimijoita, sitä enemmän muuttujia. Näin se vaan menee.

Nyt muistan taas sen miksi en ikinä lähtisi liikaa veljeilemään naapurin isännän kanssa.

Jokainen päätelköön sitten itse kummalla on langat omissa käsissä, 13 lehmän vai 130 lehmän omistajalla?
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paalinpyörittäjä - 16.07.12 - klo:02:03
Riippuu velan määrästä/lehmä :)
Kymppitonni voi olla jollekkin isompi raha kuin sata tonnia toiselle :o
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paalaaja - 16.07.12 - klo:02:37
Sivukaupalla on tästäkin taas syntynyt sontatunkiota. Hienosti on tullut neuvoja keskustelun aloittajalle...

Tätä topiccia kun lukee niin yhteenvetona vois todeta että omavaraisuusaste on pakko säilyttää mahdollisimman pitkälle. Mitä enemmän ulkopuolisia toimijoita, sitä enemmän muuttujia. Näin se vaan menee.

Nyt muistan taas sen miksi en ikinä lähtisi liikaa veljeilemään naapurin isännän kanssa.

Jokainen päätelköön sitten itse kummalla on langat omissa käsissä, 13 lehmän vai 130 lehmän omistajalla?

Juu ja sitten siinä on vielä riski, että se toinen hyötyy enemmän....     ::)

Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: mah - 16.07.12 - klo:06:09
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on, Varsinkin tämmösen tyhjästäkin aloitttlijan mielestä.... nm. sukutilaaa 1,5 ha :D
Näin. Puoli-ilman sukutilansa saaneilla tuntuu olevan kova halu nostaa alalletulon rima sen verran korkealle, ettei ilman puolen millin omaisuutta kukaan pystyisi maatalousyrittäjäksi ryhtyä. Se lahjakauppa tilalla kun tekee tavallaan sokeaksi tosiasioille.

luulis vi*uttavan kun meitä vaan silloin tällöin pukkaa  ;D 8)

mut eräs talousnero tosin joskus lohkas kun valittelin velkamääräämme ja viisastelin miten SPV tilat pääsee vähällä, että heillä on kyllä käsittämön kyky kiria KO asia kiinni parissa vuodessa ja mennä vielä ohikin  :o :P ;D ;D
Olette te ihme jamppoja. :o Olisitte pysyneet sitten siellä muissa puuhissa. Nyt olette sitten sössineet monen sukutilaviljelijän lisämaakaupat, kun rahatukkuinenne olette tilanraaskut ostaneet. Maanviljelijäksi tullaan pienemmästä reijästä kuin ovesta. Sukutilat kunniaan. >:(
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: mikko9b - 16.07.12 - klo:06:31
Kylä  nuissa UCD jutuisa paljon asiaa on, Varsinkin tämmösen tyhjästäkin aloitttlijan mielestä.... nm. sukutilaaa 1,5 ha :D
Näin. Puoli-ilman sukutilansa saaneilla tuntuu olevan kova halu nostaa alalletulon rima sen verran korkealle, ettei ilman puolen millin omaisuutta kukaan pystyisi maatalousyrittäjäksi ryhtyä. Se lahjakauppa tilalla kun tekee tavallaan sokeaksi tosiasioille.

luulis vi*uttavan kun meitä vaan silloin tällöin pukkaa  ;D 8)

mut eräs talousnero tosin joskus lohkas kun valittelin velkamääräämme ja viisastelin miten SPV tilat pääsee vähällä, että heillä on kyllä käsittämön kyky kiria KO asia kiinni parissa vuodessa ja mennä vielä ohikin  :o :P ;D ;D
Olette te ihme jamppoja. :o Olisitte pysyneet sitten siellä muissa puuhissa. Nyt olette sitten sössineet monen sukutilaviljelijän lisämaakaupat, kun rahatukkuinenne olette tilanraaskut ostaneet. Maanviljelijäksi tullaan pienemmästä reijästä kuin ovesta. Sukutilat kunniaan. >:(

rahaa oli niin ettei pas*alle taipunut, vai johtuiko se sittenkin noidannuolesta  :o ;D ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 16.07.12 - klo:11:20
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 16.07.12 - klo:11:41
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Teit ihan oikeen analyysin ...
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 16.07.12 - klo:11:45
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Muista se, että työ ei välttämättä tuo onnea, mutta itse työ voi olla se onni  :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: apilas - 16.07.12 - klo:20:21
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Muista se, että työ ei välttämättä tuo onnea, mutta itse työ voi olla se onni  :)

terapiassako tommost opetetaan :o ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Peurajussi - 16.07.12 - klo:20:24
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Muista se, että työ ei välttämättä tuo onnea, mutta itse työ voi olla se onni  :)

terapiassako tommost opetetaan :o ;D

Lehmillä on terapeuttinen vaikutus..  ;)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 16.07.12 - klo:20:51
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Muista se, että työ ei välttämättä tuo onnea, mutta itse työ voi olla se onni  :)

terapiassako tommost opetetaan :o ;D

En mä ole vielä tavannut ahnetta ihmistä joka olisi onnellinen  :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Täpinäreiska - 16.07.12 - klo:21:03En mä ole vielä tavannut ahnetta ihmistä joka olisi onnellinen  :)

*tykkää*
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 16.07.12 - klo:21:05En mä ole vielä tavannut ahnetta ihmistä joka olisi onnellinen  :)

*tykkää*

Maltatko Sinäkin joskus kesäpäivänä istuskella pihalla auringossa miettimättä mitään  :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Täpinäreiska - 16.07.12 - klo:21:11
Mulla on omat juttuni.  :)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 16.07.12 - klo:22:10
Mä tuun haastaan teidät sitten edesvastuuseen kun en voikaan tammikuussa istua rapulla ja katella kesäaurinkoa! Perkuleen romantisoijat..  ::)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Guarter - 17.07.12 - klo:00:43
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Muista se, että työ ei välttämättä tuo onnea, mutta itse työ voi olla se onni  :)

Tai Onni voi olla se työ  ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: mah - 17.07.12 - klo:05:48
Koska Hilman vei multa Onni, Laukkanen kylän ravattisonni. Hajanaisten kenkies lotinaa navetalta kuule nyt en. Voi olla Onni myös pahasta, kuten Jaakkoteppo lauloi.  :'(
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: bouli - 17.07.12 - klo:08:16
Koska Hilman vei multa Onni, Laukkanen kylän ravattisonni. Hajanaisten kenkies lotinaa navetalta kuule nyt en. Voi olla Onni myös pahasta, kuten Jaakkoteppo lauloi.  :'(
On tuossakin tapauksessa varmaan "Onni tullut" navetassa..  ::) 
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: emo-heikki - 17.07.12 - klo:10:40
Koska Hilman vei multa Onni, Laukkanen kylän ravattisonni. Hajanaisten kenkies lotinaa navetalta kuule nyt en. Voi olla Onni myös pahasta, kuten Jaakkoteppo lauloi.  :'(

Kahden onni, on kolmannen korvapuusti, sanoo sananlasku ...
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: +250 - 17.07.12 - klo:12:03
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Muista se, että työ ei välttämättä tuo onnea, mutta itse työ voi olla se onni  :)

terapiassako tommost opetetaan :o ;D

En mä ole vielä tavannut ahnetta ihmistä joka olisi onnellinen  :)
No kun ei aikataulut ole kohdanneet,tai mä en ole tienny sun olevan lähistöllä 8)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: cosmic_cowboy - 17.07.12 - klo:14:37
Anna Onnin tulla ja tunnin olla.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: JoHaRa - 17.07.12 - klo:18:59
No jopa on tosiaan tullut vastauksia. Minä oon tässä välillä käyny kahtelemassa ja koittelemassa äpyleitä. Hirwween kannustavia ne olivat, ei kertaakaan edes päähän potkasseet  ::)

Suurin työerä navetassa on juurikin säilörehun kantaminen arvon äpylin nenän eteen. Tankki vetää 600l, ja onpa se saatu täyteenkin maitoauton käyntivälillä, nyt on vaan rouvia sen verta vähän maidossa (ummessa olijoita ja puolikuntoisia laitettu pois) että taitaa olla tyhjennyskerralla joku vajaa 400 l tankissa. Ens kesänä vois olla sitten taas jo täysvahvuus, kun tulee hiehojakin peliin mukaan.

Tuo hamsteri tai kuormaaja tms vois olla yks investointi, tosin kun vanhalta isännältä kysyy niin ei tartte mitään  :P Vasikankarsinoistakin saatiin jo vääntö aikaan että vaihetaanko uusiin vai ei..  Paalihäkin sain luvan hankkia  ;) Täysrehulle myös siilo, kun sellaistakaan ihmettä ei siinä mäellä ole vielä nähty..

Hyvinvointituki oli tarkoitus hakea, tosin nuorkarjan tilat taitaa olla siihen liian pienet.. Elleivät siirry ulkoruokintaan.

Hinta vedetään niin alas kuin mahdollista ja osa lahjana. Kyllä se alkaa nytkähtää siihen suuntaan että jos vuodenvaihteessa ollaan kaupat tehty niin vois sanoa että ollaan aikataulussa. Sanotta työ mitä tahhaan tiälä!  ;D

Muista se, että työ ei välttämättä tuo onnea, mutta itse työ voi olla se onni  :)

terapiassako tommost opetetaan :o ;D

En mä ole vielä tavannut ahnetta ihmistä joka olisi onnellinen  :)
No kun ei aikataulut ole kohdanneet,tai mä en ole tienny sun olevan lähistöllä 8)

Nähdään "kaupalla" syksyllä ja tarinoidaan  ::)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Paraskai - 18.07.12 - klo:00:11
Tsemppiä Kosolikka! On hienoa että näitä SUKUTILAN jatkajia vielä löytyy ;D  "Asiantuntijat" ovat kuluneina vuosina tuominneet meidänkin SUKUTILAN elinkelvottomaksi paikaksi jolla ei tulevaisuutta ole. Kummasti tässä vaan potkitaan eteenpäin.

 
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: jylperö - 18.07.12 - klo:07:39
Tsemppiä Kosolikka! On hienoa että näitä SUKUTILAN jatkajia vielä löytyy ;D  "Asiantuntijat" ovat kuluneina vuosina tuominneet meidänkin SUKUTILAN elinkelvottomaksi paikaksi jolla ei tulevaisuutta ole. Kummasti tässä vaan potkitaan eteenpäin.

On se kumma kun tämä meidänkin pieni tila pitäisi olla täysin kannattamatonta puuhaa asiantuntijoiden mielestä. Kummasti tässä porskutetaan ja vieläpä pärjätään aivan hyvin teenkö jotain väärin? Eikä muuten metsästä ole kaadettu yhtään puuta maataloutta pönkittämään.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: lypsyukko - 18.07.12 - klo:08:05
Tsemppiä Kosolikka! On hienoa että näitä SUKUTILAN jatkajia vielä löytyy ;D  "Asiantuntijat" ovat kuluneina vuosina tuominneet meidänkin SUKUTILAN elinkelvottomaksi paikaksi jolla ei tulevaisuutta ole. Kummasti tässä vaan potkitaan eteenpäin.

On se kumma kun tämä meidänkin pieni tila pitäisi olla täysin kannattamatonta puuhaa asiantuntijoiden mielestä. Kummasti tässä porskutetaan ja vieläpä pärjätään aivan hyvin teenkö jotain väärin? Eikä muuten metsästä ole kaadettu yhtään puuta maataloutta pönkittämään.


Sama täällä ;) Mutta ilman lehmiä taitais munkin pärjääminen olla jo niin ja näin  :-\ Jos vielä hetken niitä pitäis ja eläis sitten reilun parikytä vuotta vaikka koroilla ja rupeais valmistautumaan eläkepäiviin  ;D OHO , mähän taidan olla laiskakin  8)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Kosolikka - 18.07.12 - klo:10:29
Kiitos tsempityksistä, sitä tullaan tarviamaan kotvan kuluttua..! ;D
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: maraani - 14.11.17 - klo:07:54
Maidon liikevaihto siis tuet 70 000 € ja pellon tuet 40 ha ? 25 000 € liikevaihto yht. 90 000 - 100 000 € verotettavaa 25 000 - 40 000 taidoista riippuen ja sopivasti metsätuloa päälle. Tarkka budjetti ja mitään mielijohteen täpinöintejä ei kannata tuohon laitella. Löystyneet rautalangat kiristetään ja katkenneet uusitaan. Otat pienillä metsäavuilla viis kymppiä tuloa ja ei mitään turhia liikkuja. Tässä ohjeeni, joihin on päästävä kolmen vuoden harjoittelun jälkeen tuossa kokoluokassa inhimillisillä tunneilla.

ps. rispektiä kylänkmiesten silmissä et voi hankkia yhtäaikaa, jos haluat tuloja itsellesi tilallasi
Kas kun en muista tätä lukeneeni aiemmin. Hyvin kirjoitettu. Meinaan vaan, että kun jotenkin tuntuu, että meillä vois ja pitäis mennä paremmin. Harjoiteltukin on jo pidempään. Kokoluokka on vähän esimerkkiä isompi, mutta ei me oo päästy aina edes puoleen mainitusta verotettavasta tulosta. Metsätuloa ei ole ollut. Maitolitroja navettatyötuntia kohti tällä hetkellä noin 50, mutta ummessaolevia/poikivia poikkeuksellisen paljon juuri nyt. Yli 100 litraa maitoa navettatyötuntia kohti oli aika normaali, kun rehu jaettiin pienkuormaajalla (jolloin päivittäisistä työtunneista jää yksi tunti pois).

Täytyy varmaan lukea koko ketju kun ehtii.
Otsikko: Rehuhamsterin piikit
Kirjoitti: maraani - 14.11.17 - klo:08:17
Mikä pienkuormaaja pakotus noilla nyt on, sehän ei ole tuon kokoluokan karjaan ollenkaan kannattava, siihen ei saa investointitukea kun ssitä ei lueta rehunjakolaiteeksi/koneeksi ja ne on lisäksi tosi kalliita vaikka käytetynkin ostaisi ja sit ne käytettyjen kunto on niin ja näin. Meillä  on 30 lehmän karja ja rehuhamsteri on kätevä, aikaa säästävä, edullinen ja kestävä. Jos me pärjätään hamsterilla 30 lehmän navetassa niin kyllä varmasti pärjää 13-16 lehmän navetassa, sitä paitsi liian kalliit investoinnit tekevät vain teidän maitoltran hinnasta kalliiin eli kannattaa todella miettiä että mitkä ne tuotantokustannukset ovat siinä välissä.
...
Mää oon samaa mieltä tuosta rehuhamsterista MUUTEN, mutta aikaa se ei säästä. Pienkuormaajaan verrattuna menee noin tunti päivässä enemmän aikaa rehunjakoon. Ja kestävyyskin alkaa mietityttää...

Miten saisi hamsterin piikit kestämään? Varaosana aika kalliita suhteessa laitteen hintaan. Vajaat puoltoista vuotta nyt ollu - käytännössä uutena ostettu - hamsteri ja meni neljäs piikki jo poikki. Kai se löystynyt oli en ollu vaan huomannu. Ei kai se muuten katkea? Olisko siihen jotain konstia, et sais katkenneen piikin hyödynnettyä, melko selvää, että hitsata ei kannata.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Oksa - 14.11.17 - klo:08:48
kysyppä joltain sepältä.. osaavat varmaan jopa karkaista takas..   kuullu että jotku kyläpajan ukot nuita teköö..
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Dr.Who - 14.11.17 - klo:15:20
mistä olet moisesta kuullut
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Dr.Who - 14.11.17 - klo:16:17
nyt tuli vuosituhannen JÖÖTI
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: iskra - 15.11.17 - klo:08:38
nyt tuli vuosituhannen JÖÖTI

  Ei se jokaiselta ole onnistunut suurenkaan karjan pito, jos muistellaan noita aikoinaan lehdissäkin hehkuttaneita laajentajia niin jotkut jo konkasaa, protestilistoilla ja saneerauksessa.   Kannattaako julkisuuteen pääsemisestä velkaantua noille rajoille..
Otsikko: Vs: Rehuhamsterin piikit
Kirjoitti: timotej - 15.11.17 - klo:10:41
Mikä pienkuormaaja pakotus noilla nyt on, sehän ei ole tuon kokoluokan karjaan ollenkaan kannattava, siihen ei saa investointitukea kun ssitä ei lueta rehunjakolaiteeksi/koneeksi ja ne on lisäksi tosi kalliita vaikka käytetynkin ostaisi ja sit ne käytettyjen kunto on niin ja näin. Meillä  on 30 lehmän karja ja rehuhamsteri on kätevä, aikaa säästävä, edullinen ja kestävä. Jos me pärjätään hamsterilla 30 lehmän navetassa niin kyllä varmasti pärjää 13-16 lehmän navetassa, sitä paitsi liian kalliit investoinnit tekevät vain teidän maitoltran hinnasta kalliiin eli kannattaa todella miettiä että mitkä ne tuotantokustannukset ovat siinä välissä.
...
Mää oon samaa mieltä tuosta rehuhamsterista MUUTEN, mutta aikaa se ei säästä. Pienkuormaajaan verrattuna menee noin tunti päivässä enemmän aikaa rehunjakoon. Ja kestävyyskin alkaa mietityttää...

Miten saisi hamsterin piikit kestämään? Varaosana aika kalliita suhteessa laitteen hintaan. Vajaat puoltoista vuotta nyt ollu - käytännössä uutena ostettu - hamsteri ja meni neljäs piikki jo poikki. Kai se löystynyt oli en ollu vaan huomannu. Ei kai se muuten katkea? Olisko siihen jotain konstia, et sais katkenneen piikin hyödynnettyä, melko selvää, että hitsata ei kannata.
Tee reunimmaiset piikit  jämäkämmästä raudasta ja niille kiinnitys rungon reunaan. Keskimmäiset piikit kyllä kestää.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Rusina - 15.11.17 - klo:10:59
Olipahan ketju. Mitähän aloittajalle kuuluu? Täytyy hänelle hattua nostaa. Siinä hänellä on pointti että oma työ on aina oma työ ja ne pätkätyöt ei hyviä yleensä ole. 5 vuotta on nyt mennyt, varmaan joku ajatus on siinä jo valmistumassa että mitä jatkossa. Ymmärsin että on vielä kovin nuori ihminen kyseessä. Niin tai näin niin tärkeintä on että jokainen löytää oman juttunsa.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: Oksa - 16.11.17 - klo:17:01
dr who.  tuolla tämän tien päässä oli muutama vuosi sitten eräs ukkeli joka osas takoa melkein mitä tahansa ja hän sanoi noista taotuista aika päteviä lausuntoja joita uskon mielluummin kuin netin viisauksia.     hän takoi monta uutta piikkiä esim. fiskarsin talikkoon kun entinen katki tahi kulunut.   siis hiilijälki tosi pieni...
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: iskra - 15.12.17 - klo:17:10
nyt tuli vuosituhannen JÖÖTI

  Ei se jokaiselta ole onnistunut suurenkaan karjan pito, jos muistellaan noita aikoinaan lehdissäkin hehkuttaneita laajentajia niin jotkut jo konkasaa, protestilistoilla ja saneerauksessa.   Kannattaako julkisuuteen pääsemisestä velkaantua noille rajoille..
  Paljonko pitää olla lehmiä että pystyvät syömään yli 300 hehtaaria metsää.. Näkyi olevan saneerausmyynnissä tän päivän maastullissa erään takavuosien lehtimannekiinin metsiköitä.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: navettapiika - 15.12.17 - klo:17:42
nyt tuli vuosituhannen JÖÖTI

  Ei se jokaiselta ole onnistunut suurenkaan karjan pito, jos muistellaan noita aikoinaan lehdissäkin hehkuttaneita laajentajia niin jotkut jo konkasaa, protestilistoilla ja saneerauksessa.   Kannattaako julkisuuteen pääsemisestä velkaantua noille rajoille..
  Paljonko pitää olla lehmiä että pystyvät syömään yli 300 hehtaaria metsää.. Näkyi olevan saneerausmyynnissä tän päivän maastullissa erään takavuosien lehtimannekiinin metsiköitä.
Eihän siihen tarvi lehmiä lainkaan..kyllä janoinen isäntäkin tuollasen määrän vetää.
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: SKN - 15.12.17 - klo:17:42
nyt tuli vuosituhannen JÖÖTI

  Ei se jokaiselta ole onnistunut suurenkaan karjan pito, jos muistellaan noita aikoinaan lehdissäkin hehkuttaneita laajentajia niin jotkut jo konkasaa, protestilistoilla ja saneerauksessa.   Kannattaako julkisuuteen pääsemisestä velkaantua noille rajoille..
  Paljonko pitää olla lehmiä että pystyvät syömään yli 300 hehtaaria metsää.. Näkyi olevan saneerausmyynnissä tän päivän maastullissa erään takavuosien lehtimannekiinin metsiköitä.
Eihän siihen tarvi lehmiä lainkaan..kyllä janoinen isäntäkin tuollasen määrän vetää.

😂😂😂
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: junttieinari - 16.12.17 - klo:08:44
nyt tuli vuosituhannen JÖÖTI

  Ei se jokaiselta ole onnistunut suurenkaan karjan pito, jos muistellaan noita aikoinaan lehdissäkin hehkuttaneita laajentajia niin jotkut jo konkasaa, protestilistoilla ja saneerauksessa.   Kannattaako julkisuuteen pääsemisestä velkaantua noille rajoille..
  Paljonko pitää olla lehmiä että pystyvät syömään yli 300 hehtaaria metsää.. Näkyi olevan saneerausmyynnissä tän päivän maastullissa erään takavuosien lehtimannekiinin metsiköitä.

Mielenkiintoisen näköinen pihapiiri google-streetviewssa. :-X
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: wolfheartscry - 19.12.17 - klo:19:51
nyt tuli vuosituhannen JÖÖTI

  Ei se jokaiselta ole onnistunut suurenkaan karjan pito, jos muistellaan noita aikoinaan lehdissäkin hehkuttaneita laajentajia niin jotkut jo konkasaa, protestilistoilla ja saneerauksessa.   Kannattaako julkisuuteen pääsemisestä velkaantua noille rajoille..
  Paljonko pitää olla lehmiä että pystyvät syömään yli 300 hehtaaria metsää.. Näkyi olevan saneerausmyynnissä tän päivän maastullissa erään takavuosien lehtimannekiinin metsiköitä.
Eikös niitä 300 ollut, joten lehmä per hehtaari. Joskus miettinyt asiaa, mutten ole kehdannut kysyä tälläkään saitilla, että millainen osuus noihin appeisiin sitä metsärahaa on sekoitettava. Bäkkäri voisi ape-experttinä kertoa. Itellä kun ei tuota apevaunua ole, mutta moni asia aina kiinnostaa. Paalisilppurilla ei voi setelirahaa jakaa, kun se lentää kevyenä suoraa lattialle tai taivaan tuuliin.  ;)
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: iskra - 22.12.17 - klo:20:58
Oliks tää se joka alunperin suunnitteli navettaa 1200 lehmälle..
Otsikko: Vs: Nykyajan pientilalliset
Kirjoitti: iskra - 27.12.17 - klo:06:10
Missähän hinnoissa metsämaa on Oulun seutuvilla, aikoinaan sain 6 ha metsänpohjaa kaupantekijäisiksi ostettuani 15 ha peltoa roskapankilta..