Panee vakavasti pohtimaan Suomenkin maatalouspolitiikan suuntaa. Onko meidän todella kuljettava USA:n perässä heidän valitsemallaan tiellä loppuun asti, vai pystyisimmekö hallitusti muuttamaan oman rakennekehityksemme kestävämpään suuntaan jo hieman ennen kuin on paskat housussa. Esimerkiksi tällä hetkellä Suomessa rakenne on vielä kohtuullisen kestävällä pohjalla, paljoa ei ole menetetty. Mutta suunta on huono, ja vauhti kova.
Suuri idolini on tuon dokumentin "sankarihahmo", se pienviljelijä, joka laiduntaa karjaansa ja myy tuotteensa suoraan kuluttajille. Tuonkaltainen toiminta on kestävällä pohjalla, ja sillä on tulevaisuus, vaikka nykyiset vallanpitäjät, kauppa ja elintarviketeollisuus, nyt yrittävät sen kieltää. Kauppa on silloin reiluimmillaan, kun ostaja ja myyjä ovat tasa-arvoisia, kummallakaan ei ole suurta ylivaltaa toiseen nähden.
Mutta eihän sitä valtiota siihen hommaan tarvita, kyllä pientä karjaa saa ihan hyvin laiduntaa ja kaupitella lonkka kerrallaan nytkin. Tai nuo pienten tuottajien jatkojalostuksen vaatimukset ilmeisesti ei oo oikein järjellisissä mittasuhteissa että sikäli valtio vois tulla vastaan mutta muuten omissa käsissä jos osaamista/maksavia asiakkaita on
Valtiota ei todellakaan hommaan tarvita. Valtio on suuryritysten asialla, ja yrittää vain kampittaa pienempiä. Pienteurastamon perustaminen on tehty liki mahdottomaksi, ei Suomessa menisi millään läpi tuon dokumentin mukainen meininki, että teurastetaan ulkosalla. Vaikka talvipakkasessa varsinkin sehän olisikin erinomaisen hygienistä.
Se mitä asialle juuri nyt voi tehdä, on siis perustaa pienteurastamo ja myymälä. Se ei ole helppoa ja kapuloita varmasti tulee rattaisiin monelta suunnalta. Mutta kysyntää olisi nyt. Mitä valtio voisi tehdä, olisi lopettaa tilalla teurastetun lihan myyntikielto. Mutta sitä ei varmasti tule tapahtumaan.
Ne, jotka ovat lähteneet rakennemuutokseen mukaan, ja laajentaneet sellaiseen kokoluokkaan, että tuotteet on pakko myydä teollisuudelle, eivät voi oikein muuta kuin katsoa se tie loppuun asti. Paitsi, jos on velaton tila, niin on halutessaan mahdollisuus lopettaa tai ryhtyä pienviljelijäksi.
Toki isollakin tuottajalla on usein mahdollisuus valita, kenen kanssa sopimuksia tekee, ja siinä yhteydessä ottaa huomioon päätöksensä yhteiskunnalliset vaikutukset. Ei ole pakko tehdä sopimusta markkinoilla määräävässä asemassa olevan yrityksen kanssa, jos muitakin vaihtoehtoja on. Suomessa näitä vaihtoehtoja vielä on, ja se on hyvä.