Suomessa on edustuksellinen demokratia, mutta suoraa vaikutusvaltaa kansalla on ollut ja on edelleen olemattoman vähän niin kunta- kuin valtiotasollakin. Johan sekin kertoo jotain hyvin olennaista, että kun tasavaltamme presidentti alettiin valita suoralla kansanvaalilla, niin valta riisuttiin tasavallan päämieheltä nopeassa tahdissa olemattomiin.
Kansahan on Suomessa opetettu siihen, että neljän vuoden välein käydään äänestämässä eri puolueiden ehdokkaita, mutta vaalien välillä asioista päättää hallitus ja eduskunta tai kuntatasolla valtuusto ja hallitus. Tuohan on nimenomaan vastuunpakoiluun pakottamista. Ei anneta kansalaisille aitoa ja suoraa vaikutusmahdollisuutta.
Suomen tasavallan tuhottoman suuresta byrokratiasta ja ylipaisuneesta julkisesta hallinnosta ei ole syyttäminen itsenäisen Suomen itsenäisen kansan itsenäisiä päätöksiä vaan kysymys on vuosien saatossa kasvaneesta itseään ruokkivasta ilmiöstä. On alkuun rakennettu tarpeellista hallintoa jonka päälle on sitten hiljalleen kasvanut hieman vähemmän tarpeellista hallintoa jonka päälle on hiljalleen rakentunut vielä entistä vähemmän tarpeellista hallintoa jne jne.
Suurin osa puolueista ei uskalla em. ongelmaan riittävällä tarmolla puuttua, koska pelko ns. suojatyöpaikkoja miehittävän armeijan ja näiden lähipiirin suunnalta on liian kova ja toisaalta taas on tiettyjä puolueita joilla ei ole minkäänlaista haluakaan puuttua edes kaikkein räikeimpiin turhuuksiin vaan nuo puolueet pitävät systeemiä erinomaisen hyvänä ja kannatettavana ja mielellään jopa kasvattaisivat byrokratiaa entisestään jos se vain suinkin mahdollista olisi.
Myönnän mielelläni ja suoraan sen, että allekirjoittanut uskoo suomalaisuuteen, Suomen kansaan ja suoraan kansanvaltaan. Tuleeko kansannousua? Mahdollisesti, mahdollisesti.
Ollaan edelleen samaa mieltä paisuneen hallinnon ongelmasta, mutta emme ratkaisuista. Suora kansanvaali? Mitä jos kansa äänestääkin vanhojen tapojensa mukaan? Ehkä niille pitäisi kertoa, mikä on "oikea" äänestystulos...tai koko hallintouudistus olisi hukkatyötä. Mulla on myös aavistus siitä, että jossain lähialueella olí joskus tuollainen hallintomalli.. 
Suorasta demokratiasta haaveilevan kannattaa myös muistaa, että kiinalaiset ja intialaiset voivat alusmaineen päättää yksin koko maailman asioista, ihan demokraattisesti. Arvaan kuitenkin, ettei tämä ole sellaista demokratiaa, jota Viikate haluaa. Kansallismielisten demokratia on aina vahvasti alaviitoitettu, jotta valta säilyisi niillä, jotka "tietävät" mitä kansa tarvitsee 
Kysyn nyt vielä kerran, että miksei Timo Soini käyttänyt tilaisuuttaan vaikuttaa yhteiskuntaan, vaan piilottelee jyrsypetkutuksen takana oppositiossa? Siinä taisi käydä niin, että sudet muuttuivat lampaiksi, kun riittävä määrä rahaa ja mahdollisuus kansansuosion ylläpitoon on tarjolla.
Suomessa on valtiollisen itsenäisyyden aikana järjestetty kaksi kansanäänestystä: kieltolaista vuonna 1931 ja EU-jäsenyydestä vuonna 1994. Kumpikin äänestys oli neuvoa-antava - ei sitova. Ei Suomessa tuollaisilla äänestysmäärillä ole eikä voi olla minkäänlaista kunnollista ja kestävää pohjaa kansanäänestyksille sen paremmin poliitikkojen kuin kansankaan parissa. On käsittämättömiä harhaluuloja, spekulaatioita, olettamuksia ja vahvoja ennakkoasenteita, pelkoja, propagandaa jne. En tietystikään voi väittää että kansa aina olisi oikeassa, mutta eivätpä ole poliitikotkaan. Tärkein ero on siinä, että kansan päättäessä jokainen kansalainen on sidottu ja sitoutettu päätöksiin (hyviin ja huonoihin) täysin eri tavalla kuin edustuksellisessa demokratiassa, jossa poliitikot tekevät päätökset, mutta eivät vastaa päätöksistään kuin auringonpaisteella kaiken mennessä ns. nappiin. Huonoista päätöksistä ja edes selvistä virheistä ei vastaa kukaan.
Jokainen aidosti itsenäinen ja suvereeni valtio voi vapaasti päättää omista asioistaan. Esim. miten, minkä verran ja minkälaista kauppaa käy, kenen ja keiden kanssa käy kauppaa, mitä sopimuksia allekirjoittaa, miten hoitaa valtiontalouttaan, miten järjestää puolustuksen, ulkopolitiikan jne. jne. Ei näitä asioita kukaan ulkoa sanele eikä voi sanella, jos valtaa ei ehdoin tahdoin maasta ulos anneta. En kiellä enkä ole koskaan kieltänyt sitä etteikö Sveitsin ja Norjan tapauksissa kyseisillä mailla olisi etua huomattavista varallisuuksistaan, mutta parivaljakosta Sveitsi on luonut rikkautensa omalla ja järkevällä itsenäisellä politiikalla ilman merkittäviä luonnonvaroja ja maata on hallittu jo satoja vuosia suoralla demokratialla eli kyllä kansa tietää.
Öljymaa Norjan tapauksessa on mainittava se hauska asia, että kun norjalaisia valmisteltiin EU-kansanäänestykseen vuonna 1994, niin mm. sosiaalidemokraattinen pääministeri Gro Harlem Brundtland evästi maanmiehiään ja naisiaan äänestykseen niillä lähes täsmälleen samoilla uhkauksilla ja pelotteilla kuin Suomessakin muistettiin suomalaisia äänestyksen alla eli jos kansalaiset tekisivät sen virheen että sanoisivat EU:n jäsenyydelle ei, niin Norjasta tulisi köyhä, syrjäinen ja kaikkien hyljeksimä takapajuinen "pohjolan Pohjois-Korea", investoinnit loppuisivat, maatalous loppuisi, kaikki menisi ja maa nielaisisi koko valtion jne. Noh, norjalaisethan menivät ja kehtasivat äänestää EI Unionin jäsenyydelle. Ilmeisesti vuonojen viikingit jotenkin ovat valitsemansa Juche-aatteen kanssa selvinneet.......?

vai.....?
Tapaus Timo Soini ja Perussuomalaiset: tällä hetkellä Suomen hallituksessa istuu puolueita Kokoomuksesta Vasemmistoliittoon kiitos "kesäkuun kihlauksen". Homma kävi ja
kompromissivalmius sekä valtava yhteinen halu
vastuunkantoon nousivat täysin uudelle tasolle kun tarjolla oli ns. hallistusmakeaa ja valtioneuvoston Audien takapenkkipaikkoja. Epäilemättä Soinille ja Perussuomalaisille oli ovi auki hallitukseen, mutta ehdoksi asetettiin vaalilupauksen pettäminen ja kynnyskysymyksen heittäminen ikkunasta ulos. Tuossa kuviossa unohdettiin se, että T.Soini puolueineen on aivan liian rehellinen ja suoraselkäinen sortuakseen nauraen näyttämään äänestäjilleen keskisormea näennäisvallan ja hallituspaikan vuoksi verrattuna hallituspaikkaa Kataiselta janonneeseen kvintettiin, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi hallituksesta poisjääminen.
Jos pettureita etsitään, niin niitähän löytyy runsaasti (tärk....korjaan törkeysjärjestyksessä): Vasemmistoliitto, SDP, Kristillisdemokraatit ja Vihreät.