2) Suomalaisia ei ole opetettu vastuunpakoiluun vaan suomalaiset on monissa tapauksissa pakotettu vastuunpakoiluun - tuossa on vissi ero. Suomen yksi suurimpia ongelmia on se, että rahaa tuhlataan järjettömästi täysin vääriin asioihin joista hyödyn korjaavat lähinnä byrokraattien monenkirjavat laumat ansaitsemattomana elintasona. Jos kaikki ne rahat mitä julkisen sektorin lihottamiseen on käytetty ja käytetään edelleen olisikin investoitu viisaasti uusien yritysten luomiseen ja kasvun edistämiseen, niin Suomihan olisi nykyään "Pohjolan Sveitsi" ja tämän sanon täysin vakavissani. Kysymys on Suomen kansan piilossa olevan ja ennen kaikkea piilossa pidetyn potentiaalin sataprosenttisesta hyödyntämisestä.
Miten suomessa on voitu pakottaa vastuunpakoiluun, vaikka meillä on ollut itsenäinen demokratia vuodesta -17? Tuosta lihavoidusta kohdasta ollaan täysin samaa mieltä, mutta sellaisen politiikan toteuttaminen Suomessa olisi vaatinut ruotsalaisen tai sveitsiläisen hallinnon, ei suomalaista. Byrokratian ja julkisen hallinnon turvottamisen on tuottanut itsenäisen suomen itsenäinen kansa itsenäisillä päätöksillään.
Mä olen pahoillani, mutta mun mielestä sulla on ruusuinen ja kaunisteltu kuva suomalaisuudesta. Uskosi suoraan kansanvaltaan on kova. Juuri tuollaisilla ideologisilla perusteilla epäonnistuneet kansannousut pohjustetaan.....
Suomessa on edustuksellinen demokratia, mutta suoraa vaikutusvaltaa kansalla on ollut ja on edelleen olemattoman vähän niin kunta- kuin valtiotasollakin. Johan sekin kertoo jotain hyvin olennaista, että kun tasavaltamme presidentti alettiin valita suoralla kansanvaalilla, niin valta riisuttiin tasavallan päämieheltä nopeassa tahdissa olemattomiin.
Kansahan on Suomessa opetettu siihen, että neljän vuoden välein käydään äänestämässä eri puolueiden ehdokkaita, mutta vaalien välillä asioista päättää hallitus ja eduskunta tai kuntatasolla valtuusto ja hallitus. Tuohan on nimenomaan vastuunpakoiluun pakottamista. Ei anneta kansalaisille aitoa ja suoraa vaikutusmahdollisuutta.
Suomen tasavallan tuhottoman suuresta byrokratiasta ja ylipaisuneesta julkisesta hallinnosta ei ole syyttäminen itsenäisen Suomen itsenäisen kansan itsenäisiä päätöksiä vaan kysymys on vuosien saatossa kasvaneesta itseään ruokkivasta ilmiöstä. On alkuun rakennettu tarpeellista hallintoa jonka päälle on sitten hiljalleen kasvanut hieman vähemmän tarpeellista hallintoa jonka päälle on hiljalleen rakentunut vielä entistä vähemmän tarpeellista hallintoa jne jne.
Suurin osa puolueista ei uskalla em. ongelmaan riittävällä tarmolla puuttua, koska pelko ns. suojatyöpaikkoja miehittävän armeijan ja näiden lähipiirin suunnalta on liian kova ja toisaalta taas on tiettyjä puolueita joilla ei ole minkäänlaista haluakaan puuttua edes kaikkein räikeimpiin turhuuksiin vaan nuo puolueet pitävät systeemiä erinomaisen hyvänä ja kannatettavana ja mielellään jopa kasvattaisivat byrokratiaa entisestään jos se vain suinkin mahdollista olisi.
Myönnän mielelläni ja suoraan sen, että allekirjoittanut uskoo suomalaisuuteen, Suomen kansaan ja suoraan kansanvaltaan. Tuleeko kansannousua? Mahdollisesti, mahdollisesti.