En oikein ymmärrä tämän systeemin tehokkuutta jos pitää 8 miestä olla rehunteossa. Paljonkohan tuossa tulee hehtaareita per miestyötunti?
Meillä ihan normisysteemi eli niittomurskain-paalain-käärijä. Valmista tulee noin hehtaari/miestyötunti ja paalit on pellon laidassa siistissä rivissä. Tälläkin systeemillä ehitään ihan helposti tekemään reilut 300 ha. kesässä.
Paalit ajetaan talvella 20 vuotta vanhalla tuhtikärryllä 8 kpl. kerrallaan kotia. Ei ehkä maailman tehokkainta mutta paalinajovehkeissä kiinni pari tonnia. Keskimäärin kuorman hakuun menee aikaa 40 min. (keskim. 7 km./sivu) ja kun lehmä syö 24 paalia vuodessa menee lehmää kohti aikaa rehun ajoon 2 h. vuodessa. 48 €:n tuntitaksalla siirtokustannus 4 €/paali ja 96 €/lehmä.
Pikkusen minusta liikaa hifistellään nykymaataloudessa. Onhan se tietenkin hienon näköistä kun satojen tuhansien vehkeet pörrää pellolla ja väkeä on kuin pipoa töissä mutta halvan rehun kanssa tuolla ei oo mitään tekemistä. Ja oliko se sama juttu missä isäntä meinas ettei säilönäainetta ole varaa käyttää? Ihmekkös tuo