Suomalainen luomutarkastus on pääasiassa kuitenki varsin skarppina. Itse olen sitä mieltä, että jos muu ei auta, niin lisää ylläritarkastuksia, niin saadaan luottamus kuluttajalle pidettyä. Muuten luomuyritys on turhaa jos kuluttajan luottamus menee.
Olenpa tuota luomua vähän suunnitellut, mutta eipä taida vielä kannatta, sillä vientipuoli pitäisi ensin saada vetämään ja Euroopan kuluttajat eivät usko Suomen luomuun ja se on suuri ongelma.
Kotimaisten kuluttajien uskon jättävän kohta luomun hyllyyn ja se pieni prosentti jatkaa sen tukemista, mikä on ollut tähänkin asti. Tämä on ollut kuitenkin trendi kaikkialla, enkä usko Suomessa muuta tapahtuvan.
Kuitenkaan kuluttaja ei osta minkään muun perusteen takia kuin hinnan ja se näkyy taas, kunhan ensihuuma on loppunut. Tietenkin, jos tavanomaista tuotantoa saadaan riittävän suurella teholla mustamaalattua, niin voi olla, että luonnonmukainen trendi säilyy kauemminkin, mutta siinä tehtävässä rivit rakoilevat:
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/68076-luomuviljely-tapahtuu-viiden-vuoden-kierrossaLassilan mielestä suomalaista tavanomaisesti tuotettua ruokaa voi kuitenkin syödä melko hyvillä mielin.
– Suomessa tavanomaisesta maataloudesta ei onneksi voi puhua tehomaataloutena, ja esimerkiksi eläinten olosuhteet ovat kansainvälisesti vertaillen ihan hyvät.
RuokatietoMyös luomuruuan vienti voisi helpottua tiukempien sääntöjen ja valvonnan myötä. Tuottajajärjestö MTK:n luomuvaliokunnan puheenjohtaja Arto Hanelius totesi maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa, että Suomeen tarvittaisiin tiukempaa tarkastusjärjestelmää.
Hänen mukaansa eurooppalaiset kuluttajat pitävät Suomen luomulainsäädäntöä liian löysänä, koska se on EU:n minimitasoa. Muualla on käytössä yksityiset tarkastusjärjestelmät, joilla usein on myös lainsäädäntöä tiukemmat vaatimukset.
Minusta on vähän vilunkipeliä houkutella ulkomaanviennin avulla tuottajia luomuun, jos kuitenkin todellisuudessa tilanne on tuo, mikä ruokatiedon sivuilta käy ilmi.
Sitten jos valvonta (eli byrokratia) nostetaan muun Euroopan tasolle, löytyykö meidän kokoluokan tiloja enää siihen byrokratian pyöritykseen mukaan, vai pitääkö tilojen alkaa ulkoistaa byrokratiaa, joka taas nostaa kuluja kohtuuttomasti?
Suomen luomu ei kelpaa suomalaisena luomuna, vaan se kelpaa muuhun sekoitettuna bulkkiluomuna, jos kelpaa, sillä eurooppalaiset kuluttajat pitävät meidän luomua minimiluomuna, jonka tuotantoa ei valvota riittävästi, jotta siihen voisi luottaa.
Yksi puhuu yhtä, toinen toista, niin ala siinä sitten luomutuottajaksi puhtain sydäminen ja luottavaisella mielellä.
Ja taas Suomessa kuluttajat ostavat kohta luomunsa halvempana ulkomaisena bulkkiluomuna, kun hintaero on kuitenkin niin suuri, tai sitten tulevaisuudessa latvialaisena ja liettualaisensa, joissa onkin jo Euroopan suurin luomupinta-ala viljelyssä.