Suomessa ylivertaisesti suurimmat sadot rehuyksikkö, energia-arvo tms. mittareilla saadaan nurmituotannossa. Meillä olisi siis luonnonolosuhteidemme puolesta suhteellinen etu nimenomaan nurmituotannossa. Guarterin mainitsemissa alueissa olisi itse asiassa biologisessa mielessä vielä valtava käyttämätön potentiaali.
Sen sijaan juurikin se mikä johtaa väkirehuvaltaiseen ruokintaan, pitää laidunnuspotentiaalinkin poissa käytössä: Reaalimaailmassa ja reaaliprosesseissa toiminnan reunaehdot sanelevat suuren kuvan. Tuottajalla ei ole juurikaan mahdollisuuksia poiketa taloudellisesti lavealle tielle, ellei tämä näy kustannusvastaavasti tuotteen hinnassa.
Turhaa on siis syyllistää yksittäisiä tuottajia maatalouspolitiikan ja globaalitalouden valuvioista. Suuressa kuvassa kun tuottajalla on hyvinkin tarkasti vain kaksi vaihtoehto: joko sopeuttaa tuotanto vallitsevaan toimintaympäristöön tai lopettaa!
En ole syyllistänytkään! (Montaako verbiä minun päälleni vielä yritetään laittaa? :-))
Sanoin, että luonnonnurmella kasvava lihakarja on satumaailmasta. Kyllä, se on mahdollista. Kyllä, se olisi hyvä idea, mutta kuten asiantuntevampi kirjoittaja tuossa sanoo, realismin kinokset ovat liian suuret. Siksi se on satua.
No ei ole, mutta kaikki rodut ei sovellu samallalailla hommaan, isot rodut sopii paremmin ja kasvaa paremmin navetoissa sisällä, pienillä roduilla homma kyllä onnistuu ja esim. hailandeilla ei ole mitään ongelmaa kasvattaa niitä laitumilla vaikka kymmenen vuotta, tappeleehan ne aika perkeleesti, mutta kun tekee kunnon aitaukset niin menee ...
Mitää tulee taloudellisuuteen, en tiedä paljonko kasvussa häviää jos kasvattaa vain laitumella, mutta ei se ole ilmaista kasvattaa sisälläkään, siellä ne vasta kustannukset on
?
Nää maitorodut taitaa olla liian ärhäköitä kasvatettavaksi laitumilla
?