Olen kyllä vahvasti sitä mieltä että pidot eivät parane jollei väki vähene,sehän on sitten eri juttu kuinka se tapahtuu,päättäjien tukipolitiikalla vai luonnollisen(konkurssien)valinnan kautta.
Viljassa, ja varsinkin lihassa tuo ei ole enää aikoihin pitänyt paikkaansa. Maidossakin hinta määräytyy enempi Arlan ,ja Valion sarvien kalistelun tahtiin. Ja näkyy maitoakin pystyttävän tuotavan Suomeen, joten suojamuuri on pikkuhiljaa murenemassa siltäkin.
Onko siis kysymys osittain vain siitä että suomalainen maidontuottaja hukkasi tuon hyvän ajan valmistautua eurooppalaiseen hintatasoon mutta sen sijaan ajoi itsensä sellaiseen kulukurimukseen ettei toista mailmalta löydy
Aika pitkälti näin.... liian moni katsoi, ettei muutokseen ollut tarvetta. Puhetta tästä olen minäkin piruuttani pitänyt hereillä jo vuosia.
Toki tämä kärjistyy nyt maitopuolella, mutta samaa tautia on kyllä muillakin tuotantosuunnilla. Mukavuudentunne tuudittaa helposti kylmään kyytiin. Suomen maatalous on yhä 90 %:lle tuottajista ns suojatyöpaikka... yrittäjyys ja sen vaatima toimintamalli on täysin kateissa.
On lyöty hanskat tiskiin kun kuviteltiin, että maataloudessa yrittämistä ei edes ole, kun hinnat ja tuet määräytyy ihan muualla kuin yrittäjän omassa päässä.
Voi vaan kysyä kuka yrittäjä voi asettaa hinnat markkinoilla? Kyllä oikeassakin maailmassa 99 % yrittäjistä joutuu pärjäämään niillä hinnoilla joita markkinoilla on. Vai joku erikoisosaaja pystyy hinnoittelemaan jonkin aikaa toisin, kunnes joku täppäri tulee ja ryssii hintatason..
Osaaja hallitsee oman tuotantokustannuksen... ei pikku pistehintojen metsästystä ja kadehtimista.
Sukutilaperinne ja sen mukana tuoma täppäröinti ja puuhastaminen on tuotantosuunnasta riippumaton synti.