Jos Suomessa hypätään keskilehmäluvussa noihin keskieuroopan tään hetken keskiarvoihin niin todennäköisesti menetetään myös tulevaisuuden kilpailuedut pienuus, yksilöllisyys ja laatu. Jonkun Suomessa pitäisi tääkin ymmärtää.
Sitten toi otsikko, robotin valinnan arvot, niin luulen että tää keskustelukanava on ollut omiaan hankaloittamaan tota valintaa. Ihmiset on täältä lukeneet lähinnä yksisilmäisten ihmisten yksisilmäisiä näkemyksiä omasta robotistaan, ja kun näitä totuuksiaan ovat ovat ladelleet taitavat kirjottajat jotka on vielä isosti julkisuudessa esillä muutenkin, niin moni yrittäjä on harhautunut. Eli tehnyt valintansa mielikuvien perusteella.
Laatu on sellainen asia, joka voisi olla meidän tärkeimpiä kilpailuetuja maitomarkkinoilla, ja robottivalinta vaikuttaa tähänkin. Mielestäni 5000 bakteeria pitäis olla hälytysraja.
Siin taas yksi yksisilmäinen mielipide...
- on hyvä, että lypsyjärjestelmästä keskustellaan myös arvojen ja arvotuksen pohjalta. Jos 10 v.sitten olisi ollut nykyiset robotit käytössä, meillä ei olisi koskaan lypsetty lypsyasemalla lehmiä. Sen verran raskasta touhua ja sitovaa lypsyasemalypsy on. Ennen robotin hankkimista, aleneva sukupolvi oli harjoittelemassa sekä sinisillä että punaisella tilalla. Meillä oli tietoa vapaasta ja ohjatusta kierrostaa ennen päätöksentekoa, joka sekin viime kädessä perustuu arvovalintaan. Kuten kaikki rahankäyttö.
Sen verran olen moalimalla kierrellyt, että suuretkin karjat tullaan lypsämään automaattisemmilla järjestelmillä kuin mitä nyt tapahtuu. Työvoiman saatavuu raskaisiin navettatöihin ei hankala pelkästään Suomessa.
Mitä karjakoon kasvuun tulee, niin Suomi seuraa euroopplaista meininkiä. Hitaasti, mutta varmasti yksikkökoko kasvaa. Ei kuitenkaan radikaalisti. Uskon, että kohtullisen hallitusti. Eli tuotantoa tupltataan kaksikertaiseksi vuosikymmenen välein. Näin se on mennyt muuallakin.
Muuten olen sitä mieltä, että tällä osastolla osataan keskustella joskus ihan oikeasti. Joku voi saada oikeitakin vinkkejä omaa päätöksentekoaan tukemaan.