Nyt olisi seuraavanlainen tilanne: olisin ehkä ostamassa vanhemmiltani maatilan talouskeskusta ja alle 10 ha viljelysmaata. Kyseessä ei ole sukupolvenvaihdos, sillä tila ei ole ollut muutamaan vuoteen toimiva ts. pellot vuokralla ja isäntä töissä muualla.
Miten toimitaan sisarusten suhteen? Ei kai heitä tällaisessa tapauksessa tarvitse ostaa ulos? Eikö vanhempani voi myydä tilan kenelle tykkäävät, suoralla rahalla siis?
Tietenkin sisarusten mielipidettä kysytään asiassa. Minun etuni on saada tila mahdollisimman edullisesti, vanhempien pontimena on saada tilalle jatkaja/pitää maat suvulla ja sisarusteni etu on saada perintönsä... Miten tässä oikein pitäisi toimia? Kuka maksaa ja kenelle? Kuka määrää, miten halvalla tila saadaan myydä?
Siis tämä sisarosuuskäsite on hieman vääristynyt: kauppa tehdään tilan omistajien kanssa, ja he voivat halutessaan jakaa ennakkoperintönä osan kauppasummasta.
Yhteen väliin tämä hoidettiin niin, että jo kauppakirjassa sovittiin sisaruksille menevästä ennakkoperintöosasta kauppasummaa, ja tästä on jäänyt piintynyt käsitys, että sisaruksilla olisi jokin yleinen oikeus saada rahaa tilakaupoissa. Näinhän ei ole, vaan se asia on vanhempien itse päätettävissä.
Kauppakirjaan toki kannattaa ottaa sisarusten allekirjoitus lauselmaan: "tämän kaupan hyväksyn ja sitoudun olemaan sitä moittimatta" tai jotenkin noin se meni. Kauppakirjojen tekijät tämän kyllä tietävät ja osaavat asian myös sisaruksille selvittää.