En vähennä vilja-alaa yhtään. Melkein päinvastoin.
Siemenviljelyssä varmaan ennakoit, mitä vuonna 2027 kylvetään, eli ymmärrän hyvin. Bulkkiviljamarkkinoilla, varsinkin leipäviljassa, tulee muita riskejä mukaan, valkuaispitoisuus, sakoluku ja hl- paino, menekin ongelmista puhumattakaan. Vilja-alan vähentäminen ja panosten keskittäminen kirja-arvojen yli, valituille lohkoille, voisi olla yksi ratkaisu: etuja on mm.
- varastotilat riittävät sellaisenaan ilman lisäinvestointeja tai vuokrakuluja
- kasvinviljelykulut vähenevät tilalla
- myyntituotot eivät välttämättä vähene vähennetyn pinta-alan suhteessa, laatu ja sen tuoma menekki
- lepäämässä olevalle alalle voi rakentaa ravinteita esimerkiksi apilalla, möyheyttä auringonkukalla, kalkita, ojittaa tms.
- glyfosaatille tulee edullisimmat käyttöajat
-SS-