Näkee, että paljon nuorta väkeä on ihmettelemässä tätä viileää alkukesää. Suomalainen kesä oli normaalisti tällainen, tällä hetkellä lämpösumma Varsinais-Suomessa toukokuun toiselta viikolta, eli täällä yleisen kylvöajan alusta on noin 330 astetta, eli hyvinkin normaali,, kun esimerkiksi 2015 ja 2017 oltiin vain noin kolmessasadassa asteessa, eivätkä ne olleet edes kovin kylmiä vuosia.
Erillinen ongelma tosiaan on se, että monin paikoin viljelyteknisin päätöksin vaikutettiin siihen, että kylvöt saatiin päätökseen vasta toukokuun lopulla ja siitähän on kertynyt lämpösummaa vasta 230 astetta. Luottamus siihen, että joka vuosi päästään 500 asteeseen jo juhannukseksi, on ehkä liian optimistinen.
Ilmastonmuutos ei välttämättä tuo tropiikkia joka vuonna. Tärkeää olisikin, että sukupolvinen tieto ihan todellisista tapahtuneista kosteankylmistä kesistä ei häviäisi kokonaan.
Vettä tippuvia heiniä itsekin on seivästetty ja kesäsateissa mustuneita heinäseipäitä tyhjennetty traktorinkuormiin. MT:ssa oli ilmoituskin joskus: " Heinälimaa suoraan pellolta. Omaan astiaan"
-SS-
Kyllä tämä säätyyppi muistetaan ihan hyvin, mutta fakta on se, että tämä on 2017 jälkeen ensimmäinen kesä, kun vettä tulee riittävästi ja lämpimiä päiviä, joina pidän yli 20 asteen lukemia, on tässä kohtaa peräti kolme takana. Aika karua oli tämä touhu viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Ainainen kuivuudessa riutuminen ja sateiden turha odottelu. Kyllä se väkisin on vaikuttanut viljelypäätöksiin ja sellaisiin ratkaisuihin, joilla edistetään kosteuden säilymistä pellolla. Nythän olisi ollut fiksuinta, että mitään sänkiä ei olisi ollut ollenkaan vaan kaikki olisi minimissään kevytmuokattu, mutta kun tästä säästä ei ennakkotietoa ole annettu, niin tällä mennään. Mitään muuta vahinkoa ei toistaiseksi ole ollut kuin, että ohrat on kovilla, mutta ne nyt on vähän jokaisena kesänä kovilla muutenkin, kuten on tullut huomattua.